Et gjerde til glede – og besvær

I Hammerfest prøver innbyggerne å holde reinen borte med et gjerde rundt byen. Samtidig kommer turistene hit for å se dem i bygatene. Kan det går bra?...
Et og annet reinsdyr finner veien gjennom gjerdet og inn til Hammerfest likevel. I bakgrunnen gassanlegget på Melkøya. (Foto: Bjørn Moholdt)

Som en grenseoppgang rundt en enklave står det et gjerde rundt ”verdens nordligste by”. Etter årevis med ”terror” på fire bein hadde hammerfestingene fått nok: Noe drastisk måtte gjøres med den hersens reinplagen.

Fritt vilt

Kvaløya som Hammerfest ligger på har vært sommerbeite for reinsdyr så lenge innbyggerne kan huske. I store flokker ble dyrene på våren drevet ut fra innlandet, over store vidder og smale sund. Samene gjorde det både for å spare det skjøre beitet på viddene, og slippe unna myggplagen som alle med en viss erfaring med Finnmarksvidda vet er – som de sier her oppe – malabarisk

Kvaløya er en av mange øyer som på dette vis får besøk av rein. Det mener hammerfestingene ikke er helt forenlig med å leve et mondent og urbant liv. Som ellers rundt i landet gjerder byfolket inn sine sparsomme hageflekker, og pleier vekstene som man gjør på sydlige breddegrader. Kampen mot elementene er tøff, og du skal ha rimelig irrgrønne fingre for å holde en velstelt hage med bugnende blomster.

Hammerfest ligger vakkert til under fjellet Salen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Hammerfest ligger vakkert til under fjellet Salen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Det er det noen som klarer – ganske mange faktisk – og de vokter sine vekster som var de deres mest dyrebare skatter. Farene er som nevnt mange, men den største er altså reinsdyrene. De elsker de fargerike plantene på den andre siden av stakittgjerdene, og lenge var hageblomstene fritt vilt. Så snart menneskene var gått til ro hoppet de enkelt over de spisse bordplankene, og mesket seg med herlighetene som om det var den lekreste gourmetmat.

Hva man enn forsøkte hjalp det lite: På et eller annet besynderlig vis kom reinen seg innenfor. Noe måtte gjøres.

Fredete blomster

Løsningen var det gjerdet som nå sperrer dyrene ute. Problemet synes løst, det er bare en hake ved det: Tusenvis av besøkende kommer til Hammerfest hvert år for å treffe på nettopp reinen. De kjenner historiene om hvordan hjortedyret som den mest selvfølgelige ting går rundt midt i gatene, som Indias hellige kuer. Både nordmenn og utlendinger oppfører seg ofte på det mest fjollete vis for å ta bilde av seg og reinen. En reise til Hammerfest er for noen som en pilegrimsreise.

Men så ble det altså slutt: Byens største turistattraksjon er idag nektet adgang til byen. Prydbuskene er dermed berget, men det bryr Magda fra Bayern eller Luigi fra Torino seg mindre om. De er kommet hit for reinens skyld.

Et opprop i Hammerfest om å gjøre som Ronald Reagan en gang ba Gorbatsjov om – nemlig å rive ”muren” – vinner neppe gehør. Her vil de ha sine blomster i fred.

Tar du et blikk over de snaublåste rabbene rundt byen er det slett ikke vanskelig å forstå den innbitte kampen mot reinen for å berge blomsterne. Magda og Luigi får bare håpe at en og annen rein finner veien inn til Hammerfest sentrum likevel.

Berlinmuren – viste det seg – hadde også sine svakheter.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden