Erobringen av USA

«Å oppleve USA langs veien handler ikke om å rendyrke én opplevelse, men å dyrke impulsiviteten og oppdagelseslysten. Det er i roadtrip-eventyret at den gamle klisjeen om at ”reisen...
Skribent og fotograf Jarle Hrafn Grindhaug har gjort det millioner av menn og kvinner har drømt om i sin oppvekst: Han har kjørt USA på tvers. Turen hans er delt i tre og vi skal følge ham fra Los Angeles til Santa Monica i løpet av tre nummer. Første del av etappen går fra Las Vegas til Phoenix. Tekst og foto: Jarle Hrafn Grindhaug

Å kjøre USA på tvers er en drøm mange deler. Det å oppleve et så stort og variert land i løpet av en så kort periode er en fantastisk måte å strekke på vingene og kan beskrives som den komplette følelsen av frihet. Det er denne følelsen som har inspirert så mange kunstnere, regissører og forfattere til å forevige stemningen og landskapet i utallige verk.

Drømmen om Amerika
Men det er selvsagt ikke uten grunn at det er i USA roadtrip-begrepet fikk sin opprinnelse. Ingen land jeg vet om er bedre egnet for å oppleves i bil eller fra en motorsykkel enn USA – veiene er breie, godt vedlikeholdte og mange. Dessuten elsker amerikanerne besøk, med unntak av Homeland Security, det nye sikkerhetsdepartementet som ble opprettet etter terrorangrepene på USA i 2001. Å oppleve USA langs veien handler ikke om å rendyrke én opplevelse, men å dyrke impulsiviteten og oppdagelseslysten. Det er i roadtrip-eventyret at den gamle klisjeen om at ”reisen er selve målet” oppfylles, og denne gangen skulle det bli min tur.
Følelsen av å sette brede kryss over tre uker i kalenderen er ubeskrivelig. Leiebilen var for lengst bestilt, nå var det bare flyturen til Los Angeles som skilte meg fra å virkeliggjøre en barndomsdrøm. De tre ukene det skulle ta meg å reise fra vestkysten til østkysten av USA skulle deles med kjæresten, en bil og asfalt. Mye asfalt.

Syndenes by
I det Los Angeles blir mindre og mindre i speilet, blir landskapet mer og mer åpent. Grønnfargen nærmest forsvinner i det lysegråbrune, til ørkenlandskapet omfavner motorveien. Du har sett det på film, men det å se det med egne øyne er stort. Bare tuster med ørkenbuskas stikker opp av den knusktørre bakken. Den første strekningen går fra Los Angeles til Las Vegas, og Nevada-ørkenen er vårt eneste selskap.

«Etter rundt åtte timer i bilen er vi ute av ørkenen, og neongudens alter åpenbarer seg. Las Vegas ligger midt i ørkenen og er som en syndens oase i det som en gang var et øde landskap, hvor motorveien er som en pulsåre med liv inn i et kunstig hjerte»

Ørkenlandskap rommer uendelig mye og uendelig lite på samme tid, og denne er intet unntak. Befriende lite er berørt av menneskehender, og høydepunktet på denne strekningen i så måte er Peggy Sue’s 50s Diner. Som navnet tydelig røper, er det en annen tidsalder som gjelder inne i denne lille veikroen bygget i 1954. Jukeboxen lever i beste velgående, og stedet tilbyr ni barkrakker og tre båser. Peggy Sue’s er viden kjent og et must for alle 50-talls retrofans.
Ellers er det ikke mange etablissementer og byggverk på veien det er verd å stifte nærmere bekjentskap med, men for de spesielt interesserte finnes verdens høyeste termometer i tettstedet Baker. Men for egen del er det ikke byer, monumenter og dinere som teller – for nå bobler blodet for bare én kjærlighet.
Etter rundt åtte timer i bilen, er vi ute av ørkenen, og neongudens alter åpenbarer seg. Las Vegas ligger midt i ørkenen og er som en syndens oase i det som en gang var et øde landskap, hvor motorveien er som en pulsåre med liv inn i et kunstig hjerte.
For den komplette starten på Vegas-opplevelsen skal du kjøre inn i byen om kvelden – det er en enestående og unik opplevelse – det å kjøre fra bekmørk ørken og inn i et inferno av farger, synd og lys.

Når vi først har valgt en omvei hadde det vært en skam å ikke fullføre den, tenker vi mens vi kjører østover langs Grand Canyon og er vitne til en av de største naturopplevelsene USA, eller verden for den saks skyld, har å by på.

Sansenes intense karusell
Dette var min fjerde gang i Las Vegas, og det er like spesielt hver eneste gang. Det er ikke lett å bli mett på noe du bare kan oppleve ett sted i hele verden. Det bugner over med tilbud på opplevelser, og sanseapparatet får seg en intens karusell du aldri vil klare å skrape av netthinna.
Las Vegas er nok mest kjent som gamblingens vugge, og det er denne som både har bygget og fargelagt byen. Men du må ikke nødvendigvis spille bort pengene dine for å ha en fantastisk opplevelse her. Det er stemningen i Vegas som er unik – som om Willy Wonka bygget en fornøyelsespark for voksne. Den kompromissløse trangen til å overgå konkurrentene har resultert i en by som bare kan sammenlignes med romersk stormannsgalskap. Det er lett å få assosiasjoner til både utdrikningslag og russefeiring, men tross vanvittig overdådig, glorete og intens tivolistemning, så kan du selv velge hvordan du vil oppleve Vegas.
Byen er blitt kjent for å tilby underholding i alle tenkelige og utenkelige former, og de store kasinoene har som regel egne påkostede show. I tillegg kryr det av originale restauranter, dekadente nattklubber og eksklusiv shopping.
Min optimale natt i Vegas starter ved spillebordet. Velg den gamblingen du liker, eller bare observer de andre spillende. Deretter bør man få med seg det showet smaken måtte behage, spise middag på toppen av Stratos-phere og avslutte med en drink i VooDoo Lounge på toppen av Rio.
Én ting kan jeg uansett garantere: Las Vegas kommer til å ta pusten fra deg.

Nakent, vakkert og tørt
Mens Vegas er en orgie av dekadens og vulgariteter, var neste mål på turen som naturens katedral å regne. Vi programmerte GPS’en til Grand Canyon Village.
En av fordelene med roadtrips er at det ikke er noen skam å velge omveier, det er som regel kun en berikelse for opplevelsen. Fra Las Vegas til Flagstaff finnes det en som bør erfares; den går nordover til Grand Canyon Village og videre langs den såkalte East Rim som utgjør den østre kanten av Grand Canyon.
For å komme inn i Arizona må vi over den berømte Hoover Dam, demningen som ble bygget 1942 og som med sin Art Deco-stil omtales som en av verdens vakreste demninger. Den ble for øvrig foreviget i Jack Nicholson-filmen Chinatown, og en av nøkkelscenene i filmen utspant seg akkurat her. En titt anbefales, men vær oppmerksom på ekstrem varme. Demningen markerer også grensen mellom Nevada og Arizona.
Det tar ikke lang tid fra vi er tilbake på veien før majestetiske ørkenlandskap får hjertet til å dunke fortere. Vi minnes fort på hvorfor vi sitter i en bil på vei over landet.
For det er ikke bare Hoover Dam som gir filmassosiasjoner: Hele Arizona er teppelagt med inntrykk som lar tankene flyte mot de gamle heltene Clint Eastwood, Sergio Leone og Ennio Morricone. De karakteristiske vindslipte fjellknausene med tilhørende kaktus gir umiddelbar ville vesten-stemning. Lengre opp i Arizona møtes vi av frodigere landskap og noen timer senere er vi omringet av skog. Vi befinner oss i Grand Canyon nasjonalpark.

Grand Canyon – naturens katedral
Grand Canyon Village huser flere hoteller, men vi velger å anbefale Grand Canyon Lodges. Det er verken billig eller luksuriøst, men hotellet ligger på kanten av Grand Canyon og kan dermed skryte av å ha en av verdens mest spektakulære utsikter. Er du heldig med romplasseringen, så har du bokstavlig talt Grand Canyon i hagen.
Fra Grand Canyon Village går det en omvei østover, langs kanten av Grand Canyon mot Cameron og Flagstaff. Når vi først har valgt en omvei hadde det vært en skam å ikke fullføre den, tenker vi mens vi kjører østover langs Grand Canyon og er vitne til en av de største naturopplevelsene USA, eller verden for den saks skyld, har å by på. I noen kilometer er veien smykkelagt med strategiske utkikkspunkter over de merkelige formasjonene. Fra veien skjules utsikten til tider av trær, men når vi runder en sving, og den gigantiske og mektige dalen åpenbarer seg, reiser nakkehårene seg uansett hva vi er forbredt på. De aller fleste utkikkspunktene har parkeringsplasser, men de renner nødvendigvis ikke over av turister. Det er fullt mulig å ha et lite og nært møte med et av verdens største underverker. Bli heller ikke overrasket om du får et tett møte med den lokale faunaen, her kryr det av uredde dyr.
På veien, like etter Grand Canyon, kommer vi også til et utkikkspunkt kalt Little Colorado River Gorge, som kan minne om en avstikker fra Grand Canyon. Her finnes en liten provisorisk butikk med kunsthåndverk fra Navajo-indianere som er plassert ved veien. Smykkene som selges her er også verd en ekstra titt, for tilsvarende kunsthåndverk finnes i byene, men til en langt mindre attraktiv pris. For å komme til utkikkpunktet må vi gå langs en liten grusvei, men den lille gåturen er definitivt verd bryet.

Gloheite Phoenix
Phoenix var vårt første møte med brennende ørkentemperatur på sitt mest nådeløse. Arizonas hovedstad er nemlig varm om sommeren, virkelig varm. Men takler du varmen, så har Phoenix flere gode tilbud. Den botaniske hagen med ørkenplanter er vakker, og i tillegg til eksotiske kaktuser og ørkenvekster, har man mulighet til å få se øgler, jordekorn og kolibrier.
Old Town Scottsdale er gamlebyen i Phoenix og anses som byens stolthet. Denne bydelen kan best beskrives som en gammeldags, uttørret cowboyby. Så er du i humør for indianersmykker, cowboyhatter og boots, så er det ikke tvil om at dette er det rette stedet. Her finnes også flere kunstgallerier, hvor de fleste kunstnere selvfølgelig har stolte hingster i solnedganger som favorittmotiv. Phoenix byr også på en habil zoologisk hage som er hjem til mange eksotiske dyr. Er du glad i dyr er det ingen vits i å nøle, her er det mye flott å se. n

tips

GPS med oppdatert kart over USA er viktig. En roadtrip med GPS åpner for utforskning som ikke er mulig uten. Da kan du beholde målet, men kjøre av motorveien for å se spennende ting, mens GPS’en fremdeles finner en rute tilbake. Men ikke lei GPS fra leiebilselskapet, skal du leie bilen mer enn noen dager, er det vanligvis billigere å kjøpe en GPS.

Det er to bilforsikringer som er viktig å ha. Den ene kalles ofte Loss Damage Waiver, og den andre heter Supplimentary Liability Insurance. Det kan bli dyrt å ikke ha korrekt forsikring.

Vi anbefaler leiebiltjenesten eleiebil.no for å få de beste priser og god service. Skal du levere bilen et annet sted enn avhentningsstedet, så varierer gebyret kraftig, men eleiebil.no finner den beste prisen. Vi endte opp med National og var strålende fornøyde med kjempegod service.
Lonely Planets USA er en god assistent på nyttige tips.

Neste gang: San Antonio, Houston, Louisiana/Breaux Bridge

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden