En kort beretning om Lofoten

Det går en direkte linje mellom Lofoten og det kontinentale Europa. Bare spør fiskekjøper i femte generasjon, John Berg....
BRØDRE I BLODET: For Ole Skjeseth og John Berg (t.h.) er Lofotens historie en sentral del av dagens turistvirksomhet. (Foto: Bjørn Moholdt)

– Norske fiskere burde ta Råfiskloven av 1938 inn i aftenbønnen, utbasunerer den spreke Berg (73), som mener Bibelen er mer moderne enn den omstridte loven.

En gang var væreieren i nord en allmektig herremann. Hans ord var lov, og som en kystens potentat kunne han skalte og valte over fiskernes liv og levnet. Var ikke fiskerne fornøyd med prisen væreieren var villig til å gi, måtte han ro den lange veien videre til neste fiskevær, og håpe at fiskekjøperen der var noe mer forhandlingsvillig.

De tidene er forbi, nettopp takket være råfiskloven av 1938. Kort fortalt garanterer den fiskerne en minstepris på fangsten, uavhengig av markedet.

– I sin tid en god ting, men råfiskloven har for lengst utspilt sin rolle, mener Berg.

Berg er væreier mer i navnet enn i gavnet, for i dag er det han som sitter med svarteper. Fiskerne er gjennom den samme loven garantert en pris på fisken – uansett hva Berg får for den i Norge eller i andre markeder.

– En fisker kan tjene inn en årslønn på tre måneder, og ta fri resten av året, bemerker han tørt.

Fordi markedet i beste fall har vært varierende de siste tiårene har han – som så mange andre lofotinger – satset på reiseliv. På Svinøya i Svolvær, som var øya der det opprinnelige Svolvær i sin tid oppsto, og som nå er forbundet med en bro, har han sammen med partneren Ola Skjelseth (43) bygget opp et gedigent ferieanlegg. Rorbuene er både av den gamle og nyere typen. I ekspedisjonsbygget har de to kumpanene i tillegg bygget det flotte spisestedet Børsen, og rundt omkring har de pusset opp og tilrettelagt for at besøkende skal få et innblikk i hvordan livet her en gang var.

– Torsken utgjorde en gang hoveddelen av den totale norske utenlands-eksporten, forklarer John.

Mye av forklaringen ligger i det faktum at for det katolske Europa var fisken unntatt fasten. Eksporten av torsk til kontinentet var av den grunn enorm.

Hvem som tjente mest på den handelen, og konsekvensene det fikk både for væreier og fisker, er en del av den historien John elsker å fortelle om, og som han gjerne gjør langt ut i de små timer.

Som pensjonist har han i dag all verdens tid til å fortelle om Berg-familiens fascinerende historie, som både er en beretning om Lofoten, om Norge og om Europa.

Historien er om Lofoten er med andre ord minst like fascinerende som den praktfulle naturen rundt oss.

 

Publiserte første gang 25. juli 2013.

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden