En annen side av Mallorca

Hvis du vil komme deg vekk fra byens larm, prøv en annerledes Mallorca-ferie
Hotel Carrossa på nordsiden av Mallorca
Fjellidyll ved Carrossa, litt utenfor Artà på Mallorca

De beste reiseopplevelsene kommer langt vekk fra store folkemasser. Et nytt ‘fjellhotell’ på Mallorca er en larmfri oase.

Tekst og foto: Kaia Means

Denne gangen er feriemålet klart: pulsen skal ned. Behagelighetsindeksen skal opp. Ned med masseturisme. Greier Mallorca å innfri? Vi prøver en annen side av den baleariske øya.

Shopping og uteliv i Palma byttes ut med et slags høyfjellshotell – dog uten særlig høyde. Men fredsfølelsen ligner. Sand og svette folkemengder byttes ut med gress, vind og bølgesus på en vakker og avskjermet golfbane. Den gjengse køståingen og serveringskaoset i matsalen byttes ut med skuldersenkning og en gin & tonic på en stor terrasse med utsikt over Alcudia-bukta. Carrossa Hotel Spa Villas har nettopp slått opp gårdsgrinda for ny sesong. Rundt oss ser vi Llevant-fjellene, og ingen andre hoteller.

Carrossa Hotel - Mallorca

Utebassenget på Carrossa

Dette er en mer raffinert måte å bedrive ferie på, med bok, bassengkant, fjell og havutsikt. Mallorca-oppholdet blir en fredelig og privat boble. Her har vi både arkitekttegnede, flunkende nye hotell-leiligheter og private villas, i historiske omgivelser med et renovert herskapshus. Olivenlunden er 900 år gammel.

En forvandlet finca

Spanjolene kaller slike gamle og landlige eiendommer for ‘fincas’. Carrossa fikset sin ekstreme forvandling i 2019, og åpnet deretter som Mallorcas nyeste femstjernes spahotell. For å komme til hotellet fra flyplassen tar det en times kjøring mot nordøst og Alcudia-bukta. Bak anlegget står Hamacher-familien, kjent for sine luksus-hoteller i Østerrike.

Stillheten er herlig. Men det dreier seg ikke bare om stillhet. Vi er ikke asketer og har ikke avgitt stillhetsløfte. Utestemmene kommer ved femte tapasrett og uti rekken av lokale, eikelagrede Mallorca-viner på Carrossa-restauranten. Restaurantsjefen kan sine saker.

Vi hører noen brummende Harleys i det fjerne og snart kjører en gjeng motorsykkelturister og parkerer maskinene sine foran resepsjonen. Det er ikke akkurat Hells Angels – dette er snakk om bemidlede motorsyklister fra Tyskland. Grått hår i tinningene. Stillfarne og høflige. Og de er sikkert like opptatt av spa-avdelingen som vi er. Du vet, såre rumpemuskler og vonde skuldre.

Hvis gym og spa-anlegget på Carrossa ikke oppfyller alle aktivitetsønsker, så er det bare å ta en gåtur eller sykkeltur (av manuell type) i nærmeste område – det er vernet som utmark. Men jeg reiser sammen med en gjeng særinger, så i vårt tilfelle må golfsport bedrives. Og når du er på Mallorca, er det alltid en golfbane i umiddelbar nærhet. De har jo 23 stykker på denne øya.

Alcanada, den vakreste banen på Mallorca

En annen kjent tysktalende familie, Porsche, står bak golfbanen Alcanada, som er oppkalt etter det 150 år gamle fyrtårnet som du ser så klart fra klubbhuset og fra høyden ved utslaget på hull 13.

Vakre Alcanada Golf er tegnet av Robert Trent Jones, Jr.

Det var her Peter Porsche bestemte seg for å dyrke sin golflidenskap. Hjertet hans er stort, og rommer båder biler og golfbaner. Han fikk legendariske Robert Trent Jones Sr. til å befare jordstykket og tegne de første skissene.

Etter mange års planlegging og søknader om byggetillatelse endte det opp med at banen ble ferdigtegnet av sønnen hans, Robert Trent Jones Jr. Banen åpnet i 2013.

Alcanada er den vakreste golfbanen på Mallorca.

Jeg tror neppe at noen kommer til å motsi det utsagnet. Utsikten mot Middelhavet kommer til å ta pusten fra deg.

Og restauranten i klubbhuset har samme fredelige idyll, der betjeningen kommer med tapasretter på rekke og rad. Ensalada con queso camembert frito, jamón de bellota, gambas al ajillo.

Les også: Argentario, Italias sølvkyst

Hvem er målgruppen for golfpakke på Carrossa? Det må være de som investerer i litt mer enn en vanlig sydenferie, men som likevel har sansen for det uformelle og verdsetter det personlige preget.

Gin med lokal vri i baren på Carrossa

Men du trenger ikke begrense deg til Alcanada. Hotellet har samarbeid med en håndfull baner i nærheten. Og med alle banene å velge mellom på denne kompakte øya, er golfbanetettheten noe av det høyeste i verden. Det er aldri mer enn 90 minutter å kjøre til dit du skal, uansett hvor på øya du befinner deg.

Den uslipte naturen, med fjellkjeden Serra de Tramuntana, og strender i verdensklasse, er selvfølgelig et pluss på Mallorca. Romerske ruiner har du også. Mandeltrærne i blomst er verdt en hel festival hver vår – det fins fem millioner mandeltrær på øya. For ikke å snakke om den elegante hovedstaden Palma, med fine butikker, koselige bydeler og en enorm katedral fra middelalderen.

Mallorca, Middelhavets fremste golføy

På veien hjemover stikker vi innom den banen som oftest blir nevnt som den beste mesterskapsbanen på øya: Son Gual. Denne banen ligger bare en kort kjøretur fra flyplassen, så man kan enkelt spille den i forbindelse med ankomst eller avgang, hvis flytidene tillater det.

Da Son Gual åpnet i 2007 fikk Europa igjen øynene opp for Mallorca som golføy. Son Gual ble ganske raskt tatt opp i den gjeve Rolex-oversikten over verdens 1000 beste golfbaner. Alcanada var allerede på listen. Andreas Pamer er investor og daglig leder, og sier at de har som mål å bli ansett som en av de beste banene i Spania. Designer Thomas Himmel har laget en behagelig men til tider krevende bane – en som ikke er for vanskelig å gå (relativt korte avstander mellom greenene og neste tee). På noen av hullene lander man i drueranker om man slår skjevt. Lager de vin av golfbanedruer?

Valgt med omhu

De som spiller fra bakerste tee har en hard jobb foran seg: 6620 meter, og likevel bare par 70. Mens vi spiller tar vinden seg opp. Elementene kan spille en rolle også her på Mallorca. Son Gual er nærmest linksaktig. Det er seks teesteder å velge mellom, så velg med omhu. Og når du velger neste ferie, velg også den med omhu.

Mer info:

carrossa.com

golf-alcanada.com

son-gual.com

NB. Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med en reise til Mallorca arrangert av PR-byrået Azalea. Kaia Means er reiselivsjournalist og fotograf, og skriver også for websiden The Best Escapes. Les for eksempel på engelsk om ‘Golf courses near Geneva Switzerland’ og ‘Swiss Alps golf‘ på The Best Escapes.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden