DUBrovnik Gull og grønne øyer

Dubrovnik har verdens beste østers, naturskjønne øyer og boutiquehoteller fra 1600-tallet. REIS' Petra Engström har feriert i den kroatiske kystens selvfølgelige midtpunkt. ...
1. Historiske Pucic Palace ligger midt i det sentrale Dubrovnik.

2. Stranden er alltid i umiddelbar nærhet i Dubrovnik og omegn. Her er et kveldsbad fra Lopud

Den to kilometer lange bymuren har siden 1200-tallet beskyttet Stari Grad, Dubrovniks kjerne. Nedenfor ligger

gamle bykjernen ligger hyggelige uteserveringer som lokker med førsteklasses middelhavsmat.

verdensarvbyen som en antikvitetsbutikk fylt av klenodier som har overlevert århundredene. Ved første øyekast merkes ikke sporene etter krigen på 1990-tallet, da 70 prosent av byen fikk store skader. Men ved nærmere ettersyn ser du at murpussen er fikset på, husvegger som er blitt bombet sønder og sammen og nylagte tak som lyser av skinnende, rød teglstein.
Som et polert marmorgolv går hovedgaten Stradun gjennom byen med kafeer og restauranter på hver side. Suvenirbutikker ligger side om side med designerboutiquer. Herfra går smale smug. Bratte trapper klatrer opp mot muren. Klessnorer mellom fasadene, fargerike bakgårder, små parker, små og store kirker, tårn, torg og fargerike planter og busker som bryter med de sandfargete husene. Utenfor breier Adriaterhavet seg, full av hvite seil og luksusyachter. Det er hit man skal begi seg for å få den beste opplevelsen av Dubrovnik, til øyer som Lopud, Peljesac og Mlet. Det er lett å tenke seg at George Bernard Shaw hadde rett da han sa at den som vil oppleve paradis på jord må reise til Dubrovnik.

4. Pucic Palace er fylt med tidstypisk renessansearkitektur.

5. På Lopud ligger havnen inntil gaten, og alt finnes på gåavstand fra fergen.

6. Smale, beige teglsteinshus er karakterisktiske for så vel den gamle delen av byen som den nye.

Tretten uslåelige tips
til en weekend i dubrovnik

01 Fint boutiquehotell – Hotell Pucic Palace
For den som vil oppleve et historisk byhotell midt i hjertet av Dubrovnik ligger dette femstjerners boutiquehotellet i en 1600-tallsbygning ved torget Gundulic i Stari Grad. I tillegg til kafé og restaurant finnes også en utmerket vinbar og en populær uteservering som er perfekt for en ettermiddagsdrink. Gjestene tilbys også en privat strand en kort spasertur unna.
Adresse: Od Puca 1, Dubrovnik
Tlf: +385-20-32 62 22
Nettside: www.thepucicpalace.com
Pris: Dobbeltrom fra 442 euro.

02 Verdens beste østers – Kamenica
Verdens beste østers – Kamenica
Kamenica betyr østers, og det er nettopp 20 slike som alle måltider på Kamenica innledes med. De kommer selvfølgelig fra Ston på Peljesac som det blir sagt har den beste østersen i hele verden (i hvert fall om du spør en innbygger i Dubrovnik). Smak også på den sorte risottoen som er farget av blekket til blekkspruten. Billig, enkelt og utsøkt. Sørg for å komme tidlig, det er ofte fullt på Kamenicas populære uteservering.
Adresse: Gunduliceva poljana 8
Tlf: +385-20-32 36 82

03 Moderne resort – Dubrovnik Palace
De fleste av hotellene i Dubrovnik ligger på halvøya Lapad, det gjør også dette hypermoderne resort- og spaanlegget med over 300 rom (alle har egen balkong mot sjøen), flere pooler, egen strand, dykkesenter, butikker, restauranter, barer og nattklubb.
Adresse: Masarykov put 20, Dubrovnik
Tlf: +385-20-43 00 00
Nettside: www.dubrovnikpalace.hr
Pris: Dobbeltrom fra drøyt 200 euro.

04 Stille øy – Lopud
Stille øy – Lopud
Lopud, en drøy times båttur unna bykjernen, er en skjønn liten øy for stille dager. Fra havnen i Gruz, ti minutter med buss fra Stari Grad, går det ferjer til øyene. Ferjen legger til ved en kort strandpromenade med et par hoteller, restauranter og kafeer. Best er restaurant Obala hvor du kan nyte levende musikk og skalldyr blant hvite duker under et tak av vinranker. Det er verdt å spasere tvers over øya via gårder, tett vegetasjon og til lyden av eskalerende cicadasang for å komme til Sunj, en vakker bukt med en flott sandstrand og et utmerket lunsjsted. Er du trøtt etter en dag i solen, går golfbiler tilbake til den andre siden igjen.
Adresse: Obala 1, Kuljevana 18, Lopud
Tlf: +385-98-51 27 25
Nettside: www.jadrolinija.hr (båter til Lopud)

05 Historisk hotellmiljø – Villa Kazbek
1500-tallsvillaen Kazbek, på den eksklusive halvøya Lapad, er smakfullt restaurert og er i dag et sjarmerende luksushotell med 12 rom. Ta en dukkert i poolen eller spis på en av hotellets to restauranter. Det er også verdt å komme hit og ta en drink på terrassen som byr på utsikt over vakre Dubrovnikvy.
Adresse: Lapadska obala 25, Dubrovnik
Tlf: +385-20-36 29 99
Nettside: www.pervanovo.com
Pris: Dobbeltrom fra 412 euro

06 Naturreservat og
vakre strender –

Mljet og Elafitiøyene.
Det er en skikkelig natur- og kulturopplevelse å besøke Dubrovniks største øy Mljet to timer utenfor kysten. Dra til en av øyas saltvannssjøer og let etter det gamle Benediktinerklosteret som ligger på en øy midt i. Mljet er et naturreservat omgitt av spennende historier og sagn, blant annet sies det at Odyssevs tilbrakte tid her. For den som heller vil se en strand holder det å gå et par kvartaler fra bykjernen for å finne en klippe eller liten vik å bade i. Den største stranden er Banje øst for Stari Grad. De aller beste sandstrendene finnes på de tre Elafitiøyene, hvor du også kan dykke og snorkle.
Nettside: www.mljet.hr

07 Luksuriøs middelhavsmat – Nautica
Du må være velkledd om du ønsker å besøke luksuriøse Nautica like utenfor Pileporten. Her serveres klassisk Middelhavsmat til levende lys og hvite duker. Midt imot ligger enklere Dubravka som også tilbyr utmerkede retter, og i en tilhørende kafé serveres guddommelig is.
Adresse: Brsalje 1-3, Dubrovnik
Tlf: +385-20-44 25 26

08 Landlig sjarm – Konavoski Komin
I en liten fjellby et stykke utenfor Dubrovnik ved Konavle grilles fisk og lam over åpen ild og serveres til grønnsaker fra bondegårdene i nabolaget. Den tradisjonelle kroatiske maten presenteres på en enkel, genuin måte langt borte fra turisttråkkene. Glem ikke å spørre etter spesialiteten: hjemmegrillet eplestrudel.
Adresse: Velji dol, Jasenice, Cavtat
Tlf: +385-20-47 96 07

09 Beste shopping – Algoritam & Algebra
I Stari Grad finner du den beste shoppingen om du leter etter eksklusive designboutiquer og koselige småbutikker som selger kroatiske delikatesser. Gå forbi suvenirbutikkene fram til Stradun og byens beste bokhandel – Algoritam & Algebra – med stort sortiment av bøker på engelsk og andre språk. Det største kjøpesenteret, DOC Kerum Shopping Center, ligger på halvøya Lapad. Ved havnen i Gruz ligger stormarkedet Konzum som har bra delikatesseavdeling og stort sortiment av viner for den perfekte picknicken.
Adresse: Placa 8-9, Dubrovnik

10 Kroatiske kjendiser – Eastwest
Støyende nattklubb ved Banje som lokker med beachbar og restaurant like ved stranden. Et must for alle som vil kjenne på et nyrikt Kroatia, et vibrerende dansegulv og kjendisspotting. Det siste går også an på Gil’s cuisine and pop lounge (adresse: Svetog Dominika bb, www.gilsdubrovnik.com).
Adresse: Frana Supila bb, Dubrovnik
Tlf: +385 – 20 412 220
Nettside: www.ew-dubrovnik.com

11 Balanserende klippebar – Buza
Med sin dramatiske beliggenhet, balanserende på klippene utenfor muren, er Buza mektig populær. Ta en drink og nyt solnedgangen, bli værende og se måneskinnet speile seg i det mørke havet. Velg diverse drikker og lettere matretter til skjønn musikk.
Adresse: Crijeviceva 9, Stari Grad

12 Samtidig kunst – Museum of Modern Art
Dubrovniks mest kjente kunstmuseum er Museum of Modern Art som har en omfattende samling av samtidig kunst. Den eksklusive villaen, bygd på 1930-tallet, er en severdighet i seg selv.

Adresse: Put Frana Fupila 23
Tlf: +385–20-42 65 90
Nettside: www.ugdubrovnik.hr

13 Hemmelig bydelskro – Moby Dick
I Stari Grad myldrer det av bydelskroer. Gå noen trapper opp fra Stradun for å finne de litt mer hemmelige. Koselig og billig er Moby Dick. Trivelig personale som byr på husets drikk og serverer utmerket fisk- og skalldyrsretter.
Adresse: Prijeko 20/a Stari Grad, Dubrovnik
Tlf: +385-20-32 11 70

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden