Dubai på tallerkenen

De fleste drar til Dubai for å sole seg, bade og shoppe. Vi dro til Dubai for å spise....

Dubai er blitt et alternativ til Kanarøyene for stadig flere av oss. Sol- og badetemperaturer midtvinters frister, sammen med en luksusliv som få andre destinasjoner kan varte opp med. Daglige direkteruter fra Norge og seks timers flytid gjør også det lille emiratet ved Gulfen til et langhelg-reisemål for mange.

Det er lenge siden Sheik Mohamed – The Ruler of Dubai – bestemte seg for at Dubai skulle ha det største og beste av det meste. Her finner du følgelig verdens høyeste bygning i Burj Khalifa, verdens største shoppingsenter i Dubai Mall, verdens største menneskeskapte havn, verdens mest eksklusive hotell i «Seilet» – Burj al Arab – og verdens største og eneste kunstige øy i form av en palme. Er det ikke størst og best, skal det ikke bygges eller frembys i Dubai…

Mat med stjerner

TRESTJERNERS: Vi starter sterkt hos Heinz Beck i hans restaurant Social, med kunstnerisk anrettet og velsmakende munngodt før forretten – selvsagt ledsaget av en god Champagne.

TRESTJERNERS: Vi starter sterkt hos Heinz Beck i hans restaurant Social, med kunstnerisk anrettet og velsmakende munngodt før forretten – selvsagt ledsaget av en god Champagne.

Det største og beste har en viss tendens til å tiltrekke seg de største og beste også. Her finner du følgelig alle de ledende luksus-hotellkjedene i verden, og mange av verdens ledende kokker har åpnet restauranter her. Som i vårt hotell, Waldorf Astoria the Palm. Her har den tyske stjerne-chefen Heinz Beck (som har tre Michelin-stjerner på sin restaurant La Pergola i Roma) åpnet sin Social by Heinz Beck. Og vi er invitert på middag.

Anledningen er den årlige Dubai Food Festival, et dypdykk i alt hva Dubai kan fremvise av kulinarisk ekstravaganse. Og vi åpner knallsterkt, hos den eneste restauratøren i Roma med tre stjerner på menyen. Har han tatt med seg noe av dette til Dubai?

Svaret er så ubetinget ja! For rett nok briljerer han allerede med kunstneriske og velsmakende munnfuller ved måltidets vorspiel, men han sprenger alle skalaer med forretten: Signatur-raviolien fra La Pergola – riktignok uten svinekjøtt i det islamske Dubai, men med et fyll som best kan karakteriseres som en perfekt kombinasjon av nektar i Koranens paradis og det bibelske manna fra himmelen.

Dubai Restaurant Week

Resten av måltidet holder en standard som vanligvis knapt kan kjøpes for penger – eller i alle fall ikke for småpenger. Men det er det fine ved Dubai Food Festival: I år innføres nemlig den parallelle Dubai Restaurant Week, der et trettitalls topprestauranter har satt sammen en meny som skal koste 189 dirham, som tilsvarer rundt 445 kroner. Ønsker du en vinpakke til maten, kommer den i tillegg – men også den er til en på forhånd fastsatt gunstig pris. Bak flere av de restaurantene som er med finner vi internasjonale kjendis- og Michelinkokker som Gordon Ramsay (Bread Street Kithcen), Atul Kochhar (Rang Mahal), Vineet Bhatia (Ashiana) og Alfredo Russo (Vivaldi), i tillegg til vår venn Heinz Beck (Social).

– Restauranter som deltar på Dubai Restaurant Week er blant de beste i byen, og vi gleder oss til at gjestene skal få prøve de lekre menyer de har satt opp spesielt for Dubai Food Festival, sier Laila Suhail, administrerende direktør i Dubai Festivals and Retail Establishment (DFRE) og Dubai’s Department of Tourism and Commerce Marketing (DTCM) som organiserer arrangementet.

– Vårt mål er å globalt etablere dette som et av verdens beste Restaurant Weeks og ytterligere forsterke Dubais status som den gastronomiske hovedstaden i regionen.

Kjenner du din besøkelsestid som beskjedent bemidlet gourmet, sørger du for å få med deg Dubai Restaurant Week i slutten av februar eller begynnelsen av mars neste år!

STREET FOOD: "Eat The World" er en mat- og musikkfestival hvor autentisk mat av høy kvalitet er stjernen i showet.

STREET FOOD: «Eat The World» er en mat- og musikkfestival hvor autentisk mat av høy kvalitet er stjernen i showet.

Lunsj ved foten av Nålen

Etter en obligatorisk rundtur i Dubai Mall, med en like obligatorisk kamp for å finne veien ut igjen av verdens største kjøpesenter, finner vi lettere veien til Mango Tree som ligger på Souk Al Bahar med utsikt over Burj Khalifa og fonteneshowet. For deg som elsker asiatisk mat bør dette være et obligatorisk lunsjsted i det sentrale Dubai.

Rett i nærheten arrangeres «Eat The World» – en mat- og musikkfestival hvor autentisk mat av høy kvalitet er stjernen i showet. Her kan du nyte retter fra 15 internasjonale street food-tilbydere, inkludert food trucks fra London og et utvalg av de lokale virksomhetene. På vei hjem fra Mango Tree og lunsj passerer vi «Dubai Long Table» – nok et eksempel på at det lille emiratet ikke fornekter seg: Langs en lang strekning av Mohammed Bin Rashid Boulevard i Downtown Dubai er hele fortauet dekket på til langbord som en del av Dubai Food Festival. Dette var første gangen et så stort og familievennlig langbord dekkes, hvor gjestene kan velge mellom seks spesiallagde tre-retters måltider fra prisvinnende kokker fra The Address Hotels and Resorts og Vida Hotels and Resorts.

Men vi har allerede spist en lang og god lunsj, og tenker at det sannelig får være «bånn i fattigfolk» også. Så får vi heller komme grusomt igjen senere.

Thai i Dubai

PAI THAI: En av Midt-Østens beste thai-restauranter finner du i super-luksushotellet Al Qasr i Madinat, hvor vakker dans ledsager måltidet.

PAI THAI: En av Midt-Østens beste thai-restauranter finner du i super-luksushotellet Al Qasr i Madinat, hvor vakker dans ledsager måltidet.

Vi kommer grusomt igjen allerede samme aften, etter et par runder i hotellbassenget for å motvirke effekten av lunsjen – helt fånyttes, selvsagt. For på planen står et besøk på Pai Thai, den sagnomsuste thai-restauranten i verdensklasse på Hotel Al Qasr i Madinat. Her samles de rike og vakre, og Ferrarier og Lamborginier slåss om oppmerksomheten med de hvite Rolls Roycene ved det monumentale inngangspartiet til resorten.

Vi krysser den staselige foajeen, der Swarovski-krystaller på størrelse med fotballer preger de største lysekronene vi ha sett, og når til slutt kaia ved en av anleggets mange kanaler. Her fraktes vi med båt til Pai Thai, og tar plass på en patio ved kanalbredden. Det er et hav av avstand til gatematen i Bangkok, men det skal raskt vise seg at maten overgår det meste vi har spist i Pai Thai-kokkenes hjemland. Vi nyter oss gjennom et utvalg fra menyen, en iskald Singha beer (nåja, det ble kanskje to) og betrakter danserinnen som beveger seg kattemykt mellom bordene i skinnet fra lyktene. Måltidet er utsøkt, hvilket man da også kunne forvente seg av det som trolig er Midt-Østens beste thai-restaurant. Desto morsommere er det å betale regningen, for også Pai Thai er med i Dubai Restaurant Week og tilbyr det hele for 445 kroner.

Og følelsen av å fraktes hjem fra restauranten i båt gjennom kanalene, mens den kvasse måneskalken ligger skrått og feil vei på nattehimmelen? Joda, vi sutter på den fremdeles.

Friday brunch

URBAN PICNIC: På Vida defineres den urbane fredagsgastronomi blant annet av gåselever, andepaté og annet snadder du vanligvis ikke finner på lunsjbordet en vilkårlig fredag i Norge.

URBAN PICNIC: På Vida defineres den urbane fredagsgastronomi blant annet av gåselever, andepaté og annet snadder du vanligvis ikke finner på lunsjbordet en vilkårlig fredag i Norge.

Hver fredag konkurrerer de største hotellene (og noen små) om å ha Dubais beste «Friday brunch». Det er en sosial scene og noe de fleste som bor i byen gjør med jevne mellomrom. Det er her man møtes for å spise og drikke godt, skravle og kose seg i solen og hverandres selskap. Vanligvis dresser men seg opp for dette – på de fleste stedene er det høye hæler og flotte kjoler på damene, og mennene stiller pyntet i bukser, skjorte og lukkede sko. Konseptet går ut på at man velger mellom tre pakker hvor all mat er inkludert, men der de to tilleggspakkene kommer med fri flyt av alkohol (den første pakken er mat og soft-drinks, der drikke er inkludert).

Vårt valg faller på Vidas «Urban Picnic» brunch – et mindre hotell som har laget sitt eget litt mindre formelle konsept av Friday brunch (ofte for å skille seg ut og konkurrere med de mange andre). Mindre formelt, javel – men vi er på tur, og velger Champagne-pakken: Möet i ubegrensede mengder. Det angrer vi ikke på når vi har spist oss gjennom gåselever, andepaté og annet snadder, og turen kommer til skalldyrene. Krabbe, hummer, kamskjell og reker så mye du bare lyster. Og vi lyster så til de grader at de lekreste desserter vi har sett på lenge blir stående nesten urørt av oss på tampen av en lang og overdådig brunch.

De største hotellene har opptil seks restauranter og 220 kokker på jobb for sine bruncher, og det er så mye å velge mellom at det faktisk fremstår som en utfordring å foreta løpende valg. Så overdådig er det hele at den dårlige samvittigheten ikke lar seg bekjempe. Dubai er eksess i alle former, og sjelden ser vi det tydeligere enn her på Vidas «Urban Picnic» brunch.

Så er det like greit at det siste stoppestedet på vår matreise befinner seg på den helt motsatte enden av skalaen i Dubai.

Little India

Det er varmt, trangt, bråkete og opplyst av neonskilt i alle regnbuens farger. Vi befinner oss i Meena Bazaar, i det som på folkemunne kalles Little India i Dubai. Borte er de overdådige hotellene, restaurantene og skyskraperne. Her er de erstattet med trange, små kafeer, glorete klesbutikker og hull i veggen der det fallbys billig elektronikk – eller gatemat. På supermarkedet får du kjøpt flasker med ku-urin, som brukes ved hinduistiske ofringer. Joda, vi har absolutt beveget oss bort fra luksuslivet på Waldorf Astoria the Palm.

Men dette er på mange måter det opprinnelige Dubai. I alle fall preget den indiske kontingenten emiratet helt frem sammenslåingen av De Forente Arabiske Emirater i 1971 – faktisk så til de grader at myntenheten i Dubai var rupi helt frem til da. Og fremdeles preges Dubai av sin indiske og pakistanske befolkning, som utgjør over halvparten av emiratets innbyggere.

I Little India treffer vi Farida Ahmed, som sammen med søsteren driver selskapet Frying Pan Adventure. De indiske søstrene tilbyr to guidede turer – den ene gjennom det arabiske kjøkken, og den andre gjennom det indiske. Vi har valgt det indiske, og følger Farida inn i Meena Bazaar.

Det blir en reise gjennom det indiske kjøkken, fra møblerte restauranter til de reneste hull i veggen. Det er Pani Buri – friterte deigboller servert på plasttallerken. Det er Bhel Puri, Dahi Batata Puri (fylt med blant annet potet, som navnet antyder) og en sammenhengende nytelseseise gjennom ulike curries, chutneys og nanbrød i flere varianter.

– Spis til 40 prosent metthet her, det er mye mer i vente, smiler Farida.

Og vi stuper videre ut i det myke kveldsmørket i Meena Bazaar. Little India leverer varene under Faridas kyndige veivising, og vi når 100 prosent lenge før matreisens slutt. Men typisk nok fortsetter vi å spise. Vi kan bare ikke la det være, i et matmekka som Dubai.

KRYDDER: En matreise i Little India i Dubai er også en reise gjennom en eksotisk krydderhylle. Her fra et trangt og varmt kjøkken i Meena Nazaar.

KRYDDER: En matreise i Little India i Dubai er også en reise gjennom en eksotisk krydderhylle. Her fra et trangt og varmt kjøkken i Meena Nazaar.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden