Det nye Oslo

Forfatteren bak den nye storbyguiden om Oslo forelsket seg hodestups i Sørenga. – Det er fantastisk hvordan man har utviklet et nytt område som tilfører noe til hele byen, sier...

Bjellås Gilje peker begeistret i retning Sørenga sjøbad mens hun stråler om kapp med solen på brygga, rett foran Sørengas uteserveringer.

– Nå står jeg ved en av de fineste områdene langs Oslofjorden. Da jeg flyttet til Oslo, var området her rundt Sørenga en lukket havn. Jeg måtte snike meg inn på containerhavna for å se et glimt av fjorden, forteller Bjellås Gilje.

Det nye Sørenga som har vokst frem, er en av favorittene Bjellås Gilje trekker frem i sin nye storbyguide, ”Oslo. 100 unike opplevelser”.

– Fra å være en lukket havn uten tilgang for folk, er Sørenga åpnet opp til å bli et flott bolig- og rekreasjonsområde. Her er det serveringssteder, kulturtilbud og ikke minst et helt splitter nytt sjøbad med mange hundre meter ny fjordlinje.

 

Imponert over byutviklingen

Bjellås Gilje, som har fulgt spesielt godt med på utviklingen i Oslo de siste årene, har latt seg fascinere av byutviklingen langs fjorden i Oslo.

– Oslo har en flott havnelinje. Det skjedde noe magisk i Oslo i 2015, da det ble åpnet ni kilometer Havnepromenade slik at du kommer ned til sjøen overalt. Og jeg er særlig imponert over byutviklingsgrepet kommunen har tatt her på Sørenga, med at et så stort område er laget til et rekreasjonsområde for alle. Kombinasjonen av å utvikle et sted som er godt å bo samtidig som man tilfører noe nytt som kommer hele byen til gode, er fantastisk, sier Oslo-forfatteren.

 

Kulturelle godbiter og urban jungel

Enten du er ute etter en dukkert i Oslofjorden, en god matbit eller en kulturell utflukt, så fremstår Sørenga for Bjellås Gilje som et ideelt utgangspunkt.

– Du kan for eksempel besøke Friluftshuset til DNT på Sørenga og være med på padleturer i Oslofjorden. Og Operaen er bare et av mange kulturelle trekkplaster i nærområdet. Rett ved Sørenga ligger i tillegg Sukkerbiten med konsertscene og herlig uteservering om sommeren. Det er en fin balanse i området mellom liv og lyd og mer stille områder, sier Bjellås Gilje.

Turmulighetene i området er også mange, noen mer kjente enn andre.

– Havnepromenaden har jeg nevnt, og Kjærlighetsstien opp til Ekebergparken med skulpturpark er heller ikke langt unna. Og om jeg som styreleder for «Sørenga bros venner» får drømmen min oppfylt, vil man også komme seg fra Middelalderparken til Ekebergparken via den nå nedlagte, halve motorveibroa Sørenga bro. Nå er det laget et forsøk med en høydepark, men trappeforbindelsen håper jeg kommer på plass i 2017. Noe annet ikke så mange kjenner til, er den urbane jungelen en liten kilometer unna Sørenga. Alnastien går langs Alnaelven fra Svartdalsparken og halvannen mil opp til Grorud. Det er en fantastisk tur! Man kan også begynne turen ved Klosterenga park, en flott skulpturpark rett ved Oslo Kretsfengsel på Grønland. Ellers har Grønland smaker å by på fra hele verden – og Oslos mest pulserende gateliv og bykaos.

Og skulle behovet for en total avkobling fra det urbane livet dukke opp, så har Bjellås Gilje også tipset rede.

– De som bor og ferdes på Sørenga har sin egen bysæter med egen bybonde rett ved. Her er det et kunstkollektiv som har utviklet en sæter, laget en bakeovn, fraktet urkorn fra hele landet og laget parsellhager.

oslo_04

Sørenga, her med Barcode i bakgrunnen, ligger vestvendt og får dermed aftensolen inn i front

– Her byen folder seg ut

Med utviklingen av Sørenga og Bjørvika-området, blir Oslo slik Bjellås Gilje ser det en mer komplett by.

– Det er her nede ved fjorden byen virkelig folder seg ut. Jeg tror også byen og Kvadraturen nå kommer til å åpne seg mer opp mot Bjørvika. Når det blir mer ferdig i Bjørvika, får byen dermed en bedre flyt og sammenheng. De som er så heldige å bo her rundt Sørenga, har mye å se frem til, sier Bjellås Gilje.

oslo_05

Det nye Oslo løfter landets hovedstad opp til et nytt estetisk og kulturelt nivå

Her spiser du i Barcode og Bjørvika

 

En rekke nye spisesteder har vokst opp i Barcode og Bjørvika, og flere vil komme. Her finner du et utvalg som allerede er etablert.

 

Vaaghals

Restaurant Vaaghals skal være en møteplass mellom unike norske råvarer og gode norske og internasjonale retter. Kjøkkenet vil speile sesongene og byr på kreativitet og nyskapning. Beliggenhet: Barcode.

vaaghals.no

vaaghals

 

Stock

Stock serverer real kvalitetsmat laget fra bunnen av. Hos Stock får du alt fra en uformell lunch til en fem retters middag – eller bare en øl og hjemmelaget pølse i baren. Beliggenhet: Barcode.

www.stockoslo.no

stock

 

Bambus sushi Barcode

Her får du servert sushi og førsteklasses mat fra hele Asia, med retter fra Thailand, Kina, Vietnam og Japan, i tillegg til sushi. Du får dagens ferske fisk og smaksrike kjøttretter, nøye tilpasset norske ganer, både de som liker det sterkt og de som foretrekker den milde eksotiske smaken. I tillegg finner du sushi av ypperste kvalitet, hvor du kan  velge à la carte blant sushi, sashimi og makiruller, og prøve deres egenkomponerte makiruller. Beliggenhet: Barcode.

www.bambussushi.no

 

 

Il Vero pizzeria e bar

Il Vero henter det beste fra Italia og Norge for å lage god italiensk mat på norsk. Restauranten har i tillegg et eget butikkhjørne som tilbyr brød og andre italienske matvarer. Beliggenhet: Barcode.

www.ilvero.no

ilvero

 

Vesper bar

Vesper Bar serverer god pubmat og drikke i avslappende omgivelser. På menyen står blant annet signaturretten VesperBurger akkompagnert av hyggelig service, musikk og underholdning. Beliggenhet: Barcode.

vesperbar.no

vesper

Cargo restaurant & bar

Sørengas nye hot-spot, Cargo, er en fullverdig italiensk restaurant med fokus på smakfulle og mangfoldige retter, uformell stemning og ekte matglede. De serverer alt fra antipasti, pizza fra steinovn og fersk pasta, til kjøtt og fisk rett fra grillen – hvor alt er laget fra bunnen av. Restauranten har plass til 200 gjester inne, og den solfylte uteserveringen rommer 170 gjester. Med utsikt til operaen og beliggenhet i vannkanten, er Cargo det perfekte stedet for noe godt i glasset eller en matbit i solen. I tillegg har de en cocktailbar med dyktige bartendere som har fokus på italienske smaker. Beliggenhet: Sørenga.

www.cargorestaurant.no

cargo

Bun’s burger

Bun’s Burger Bar åpnet i 2014, og ble raskt kjent for noen av Oslos beste burgere. Inspirert av kokkens lokale Texas-oppskrifter er de dedikerte til den ultimate burgeropplevelsen. Og enda en ting: Buns ble skapt og drives av fire gode kamerater. Sammen har de håndlaget Buns interiør og perfeksjonert oppskriftene. Det er derfor Buns er et sted hvor alle føler seg hjemme. Beliggenhet: Sørenga.

bunsburger.no

bunsburger)

 

Nodee Barcode og Nodee Sky

De åpner til høsten

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden