Derfor kommer 80-tallet ALDRI tilbake i lufta

Det er faktisk bare et par tiår siden det var lov å røyke på flyet. Her er 15 ting fra 80-tallet som aldri kommer tilbake i internasjonal luftfart....
Mattilbudet på verdens flyplasser har (stort sett) bedret seg betydelig.

Du kunne røyke

Joda, folk dampet i vei bak i flyet. Men det var – for å omskrive den amerikanske komikeren George Carlin – som å befinne seg i en tisse-seksjon i et svømmebasseng. Etter en to times flytur stinket alle passasjerer som etter et døgn på nattklubb.

 

Du fikk mat

Den ofte elendige kvaliteten til tross, før fikk du mat på flyet, selv på turistklasse. I dag risikerer du å sitte ved siden av en som har tatt med seg ekstra sterk kinamat om bord, og må på toalettet minst et par ganger i halvtimen.

 

Kun in flight-musikk

Var du heldig fikk du utdelt nesten ubrukelig ørepropper, og måtte ta til takke med det relativt håpløse utvalget et knippe middelaldrende menn mente var det heitest akkurat nå.

 

Ingen nettbilletter

Skulle du booke fly måtte du enten ringe flyselskapet eller troppe opp på reisebyrået. Å sammenligne priser var så ørkesløst at du raskt godtok den ofte astronomiske prisen du til slutt ble forelagt.

 

Innsjekk 20 minutter før avgang

Flyplasskontrollen var ikke verre enn sikkerheten på dagens fotballkamper, og ofte raskere.

 

Avtalte i god tid

Dette var før mobiltelefonens tidsalder, så før du hoppet på flyet var det viktig å bekrefte alle avtaler i god tid. Og legge inn god margin til å hente bagasjen – som ikke alltid havnet der du trodde.

 

Varm velkomst

Noen ganger var det jo helt strålende, andre ganger pinlig, men alltid hyggelig. Ingen plukker deg opp ved ankomst lenger. ”Det går jo tog, bane, buss – og så var du jo ute og reiste i forrige uke også” er allerede utdatert.

 

Vi får ikke like mye bagasje med oss lenger...

Vi får ikke like mye bagasje med oss lenger…

Ubegrenset med bagasje

På 80-tallet var det god plass i kabinen, fordi folk ikke dro med seg hele vårkolleksjonen i carry on-bagasjen. Mange av flyselskapene brydde seg ofte ikke om å sjekke vekta på innsjekket bagasje, og noen tillot sågar to kolli.

 

Det var en litt annen størrelse på utstyret på 80-tallet...

Det var en litt annen størrelse på utstyret på 80-tallet…

Ingen automatisk innsjekk

I løpet av syv-åtte tastetrykk er vi i dag sjekket inn – OG får printet ut bagasje-tagen i samme slengen. I ”gamle” dager brukte skrankepersonalet rundt ti tusen HØYLYTTE tastetrykk for å gjøre det samme.

 

Manglet du en fysisk billett fikk faktisk ikke være med...

Manglet du en fysisk billett fikk faktisk ikke være med…

Du trengte fysiske billetter

Så lenge du har med smarttelefonen (og det har jo alle i dag) er du berget. Som, regel holder det med passet. På 80-tallet var du riktig ille ute om du hadde glemt de fysiske flybillettene på kommoden i gangen hjemme.

 

Flasker ingen hindring

Før kunne du ta omtrent ubegrenset med vodka- og vinflasker med deg om bord uten at de var omhyggelig pakket inn av taxfree-personalet. Eller kjøkkenkniver for den del.

 

Filmtilbudet var veldig begrenset...

Filmtilbudet var veldig begrenset…

Kun én film – om du var heldig

I tillegg til filmen på det firkantete lerretet langt der fremme kostet det noen tiere å leie hodetelefoner. Og den ene filmen var som regel tilpasset for flybruk, noe som kunne innebære at det mest kjente sitatet fra Die Hard ble til ”jippi kai-ei, motorfinger”!

 

Flyplassen hadde oppbevaringsbokser

Med all carry on-bagasjen vi i dag drar med oss – og om tiden tillater oss å ta en avstikker inn til byen – kunne det vært greit med en oppbevaringsboks. Dessverre, det er det slutt på, av sikkerhetsgrunner.

 

Den gang fikk alle mat, selv om den ikke akkurat var så veldig mye å skryte av...

Den gang fikk alle mat, selv om den ikke akkurat var så veldig mye å skryte av…

Elendig flyplassmat

På dagens flyplasser kan du noen steder få sushi nesten på høyde med gourmet-restauranter inne i byen. På 80-tallet var du heldig om pølsa i brødet var varm.

 

Det var litt andre priser den gang...

Det var litt andre priser den gang…

Det var dyrt – veldig dyrt

Flyprisene har gått dramatisk ned. Enkelte ganger er det dyrere å ta flytoget tur-retur enn å hoppe på en flight til Barcelona. Også interkontinentalt er prisene ofte latterlig lave sammenlignet med 80-tallet.

 

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden