Denne høsten: Vinsmaking i solfylte Kroatia

Kroatias vinproduksjon blomstrer mer en noen gang, og nå åpner flere vingårder dørene for vinentusiaster verden over....
Saints Hills Dingač-vingårder, Dalmatia, Kroatia

Med 1 600 produsenter og over 41 000 dyrkere er vinproduksjon en betydelig og voksende næring i Kroatia. Landet har en rekke vindistrikter, både ved kysten og lenger inn i landet. Den mest kjente regionen er Slavonia i den nordøstlige delen av landet, hvor Graševina-druen produseres. Dette er et perfekt reisemål om du er interessert i vin, og ønsker å kombinere mat- og vinopplevelser med besøk på vingårder i regionen.

Slavonia ligger mellom de tre elvene Sava, Danube og Drava. Mellom disse elvene er det et godt jordsmonn for dyrking av vindruer. I tillegg gjør den varme høsten, der temperaturen ofte er høyere enn på våren, at kvaliteten på vinen blir høy og gir den en karakteristisk smak. Friske og harmoniske hvitviner som graševina (welschriesling), chardonnay and traminac (Gewurztraminer) er typiske vindruer for regionen, men også fruktige pinot noir og cabernet sauvignon-viner blir utviklet her.

Vinkjeller i Iiok

 

 

 

 

 

Požega-Slavonia
Gulldalen ligger i Požega-Slavonia-distriktet. Omgitt av åser og med elven Danube som slynger seg i dalbunnen, ligger forholdene godt til rette for vindyrking. Tre større vingårder har åpnet sine dører for vinelskere; Kutjevo, Požega- Pleternica og Pakrac. Kutjevo er en av Kroatias største vineksportører. Gården har en imponerende samling av vin i det de kan skryte av å være verdens eldste vinkjeller, som sto ferdig i 1232. De mest kjente vinene fra gården er Caglin, Kaptol, Velika og Kutjevo.

Baranja

Gamle vintradisjoner finner du også i Baranja, hvor det er dyrket vindruer siden romertiden. Mellom Danube og åsene Banska Kosa er forholdende gode for vindyrking. Mange vingårder og utsalg for lokale viner er koblet sammen på vinruten i Baranja.

En og en halv time fra Kutjevo ligger vingården Belje, som har det største anlegget for vinproduksjon i Baranja. Dette er også en gammel vingård, og kjelleren ble først omtalt i 1526. På gården arrangeres det omvisning, også i vinkjelleren med de eldste vinene. Her er det mulig å smake en Cabernet Franc fra 1949 eller deres prisvinnende viner på Merlot og  Graševina.

Vinranker på vingården Belje

 

 

 

Vukovar
I sør kan du besøke Vukovar og vindistriktet Syrmien. I tillegg til interessante arkeologiske funn fra Vucedol-kulturen, er det også her mulig å oppdage kroatiske vinperler. Vingårder med lang historie og gamle kjellere, som den i Odescalchi-slottet og moderne anlegg der gamle tradisjoner møter ny teknologi er noe av det distriktet har å by på.

Er ikke vinsmaking tilstrekkelig, har de slavonske vinområdene også et godt tilbud av overnattingssteder, både på og ved vingårder, en rik kulturarv og et stort utvalg av lokale matvarer kombinert med en sterk lokal mattradisjon.

Vinranker i Kutjevo

 

 

 

 

 

 

Kroatiske viner for øyeblikket er ikke representert på Vinmonopolet, men på Systembolaget finnes det både røde-, hvite- og roséviner i sortimentet.

 

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas