Denne høsten: Vinsmaking i solfylte Kroatia

Kroatias vinproduksjon blomstrer mer en noen gang, og nå åpner flere vingårder dørene for vinentusiaster verden over....
Saints Hills Dingač-vingårder, Dalmatia, Kroatia

Med 1 600 produsenter og over 41 000 dyrkere er vinproduksjon en betydelig og voksende næring i Kroatia. Landet har en rekke vindistrikter, både ved kysten og lenger inn i landet. Den mest kjente regionen er Slavonia i den nordøstlige delen av landet, hvor Graševina-druen produseres. Dette er et perfekt reisemål om du er interessert i vin, og ønsker å kombinere mat- og vinopplevelser med besøk på vingårder i regionen.

Slavonia ligger mellom de tre elvene Sava, Danube og Drava. Mellom disse elvene er det et godt jordsmonn for dyrking av vindruer. I tillegg gjør den varme høsten, der temperaturen ofte er høyere enn på våren, at kvaliteten på vinen blir høy og gir den en karakteristisk smak. Friske og harmoniske hvitviner som graševina (welschriesling), chardonnay and traminac (Gewurztraminer) er typiske vindruer for regionen, men også fruktige pinot noir og cabernet sauvignon-viner blir utviklet her.

Vinkjeller i Iiok

 

 

 

 

 

Požega-Slavonia
Gulldalen ligger i Požega-Slavonia-distriktet. Omgitt av åser og med elven Danube som slynger seg i dalbunnen, ligger forholdene godt til rette for vindyrking. Tre større vingårder har åpnet sine dører for vinelskere; Kutjevo, Požega- Pleternica og Pakrac. Kutjevo er en av Kroatias største vineksportører. Gården har en imponerende samling av vin i det de kan skryte av å være verdens eldste vinkjeller, som sto ferdig i 1232. De mest kjente vinene fra gården er Caglin, Kaptol, Velika og Kutjevo.

Baranja

Gamle vintradisjoner finner du også i Baranja, hvor det er dyrket vindruer siden romertiden. Mellom Danube og åsene Banska Kosa er forholdende gode for vindyrking. Mange vingårder og utsalg for lokale viner er koblet sammen på vinruten i Baranja.

En og en halv time fra Kutjevo ligger vingården Belje, som har det største anlegget for vinproduksjon i Baranja. Dette er også en gammel vingård, og kjelleren ble først omtalt i 1526. På gården arrangeres det omvisning, også i vinkjelleren med de eldste vinene. Her er det mulig å smake en Cabernet Franc fra 1949 eller deres prisvinnende viner på Merlot og  Graševina.

Vinranker på vingården Belje

 

 

 

Vukovar
I sør kan du besøke Vukovar og vindistriktet Syrmien. I tillegg til interessante arkeologiske funn fra Vucedol-kulturen, er det også her mulig å oppdage kroatiske vinperler. Vingårder med lang historie og gamle kjellere, som den i Odescalchi-slottet og moderne anlegg der gamle tradisjoner møter ny teknologi er noe av det distriktet har å by på.

Er ikke vinsmaking tilstrekkelig, har de slavonske vinområdene også et godt tilbud av overnattingssteder, både på og ved vingårder, en rik kulturarv og et stort utvalg av lokale matvarer kombinert med en sterk lokal mattradisjon.

Vinranker i Kutjevo

 

 

 

 

 

 

Kroatiske viner for øyeblikket er ikke representert på Vinmonopolet, men på Systembolaget finnes det både røde-, hvite- og roséviner i sortimentet.

 

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden