Denne høsten: Vinsmaking i solfylte Kroatia

Kroatias vinproduksjon blomstrer mer en noen gang, og nå åpner flere vingårder dørene for vinentusiaster verden over....
Saints Hills Dingač-vingårder, Dalmatia, Kroatia

Med 1 600 produsenter og over 41 000 dyrkere er vinproduksjon en betydelig og voksende næring i Kroatia. Landet har en rekke vindistrikter, både ved kysten og lenger inn i landet. Den mest kjente regionen er Slavonia i den nordøstlige delen av landet, hvor Graševina-druen produseres. Dette er et perfekt reisemål om du er interessert i vin, og ønsker å kombinere mat- og vinopplevelser med besøk på vingårder i regionen.

Slavonia ligger mellom de tre elvene Sava, Danube og Drava. Mellom disse elvene er det et godt jordsmonn for dyrking av vindruer. I tillegg gjør den varme høsten, der temperaturen ofte er høyere enn på våren, at kvaliteten på vinen blir høy og gir den en karakteristisk smak. Friske og harmoniske hvitviner som graševina (welschriesling), chardonnay and traminac (Gewurztraminer) er typiske vindruer for regionen, men også fruktige pinot noir og cabernet sauvignon-viner blir utviklet her.

Vinkjeller i Iiok

 

 

 

 

 

Požega-Slavonia
Gulldalen ligger i Požega-Slavonia-distriktet. Omgitt av åser og med elven Danube som slynger seg i dalbunnen, ligger forholdene godt til rette for vindyrking. Tre større vingårder har åpnet sine dører for vinelskere; Kutjevo, Požega- Pleternica og Pakrac. Kutjevo er en av Kroatias største vineksportører. Gården har en imponerende samling av vin i det de kan skryte av å være verdens eldste vinkjeller, som sto ferdig i 1232. De mest kjente vinene fra gården er Caglin, Kaptol, Velika og Kutjevo.

Baranja

Gamle vintradisjoner finner du også i Baranja, hvor det er dyrket vindruer siden romertiden. Mellom Danube og åsene Banska Kosa er forholdende gode for vindyrking. Mange vingårder og utsalg for lokale viner er koblet sammen på vinruten i Baranja.

En og en halv time fra Kutjevo ligger vingården Belje, som har det største anlegget for vinproduksjon i Baranja. Dette er også en gammel vingård, og kjelleren ble først omtalt i 1526. På gården arrangeres det omvisning, også i vinkjelleren med de eldste vinene. Her er det mulig å smake en Cabernet Franc fra 1949 eller deres prisvinnende viner på Merlot og  Graševina.

Vinranker på vingården Belje

 

 

 

Vukovar
I sør kan du besøke Vukovar og vindistriktet Syrmien. I tillegg til interessante arkeologiske funn fra Vucedol-kulturen, er det også her mulig å oppdage kroatiske vinperler. Vingårder med lang historie og gamle kjellere, som den i Odescalchi-slottet og moderne anlegg der gamle tradisjoner møter ny teknologi er noe av det distriktet har å by på.

Er ikke vinsmaking tilstrekkelig, har de slavonske vinområdene også et godt tilbud av overnattingssteder, både på og ved vingårder, en rik kulturarv og et stort utvalg av lokale matvarer kombinert med en sterk lokal mattradisjon.

Vinranker i Kutjevo

 

 

 

 

 

 

Kroatiske viner for øyeblikket er ikke representert på Vinmonopolet, men på Systembolaget finnes det både røde-, hvite- og roséviner i sortimentet.

 

RELATERTE ARTIKLER

Ny utgave av REIS ute nå – helt gratis!

Den digitale utgaven av REIS 1-2021 er ute nå, med spennende og inspirerende artikler fra Norge og den...

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden