Debatt: Drømmen om Amerika

Magasinet Reis skal inspirere, og ikke gi riper i lakken på de reisemålene vi omtaler, mener Widar Jensen. Er du enig? Vi tar debatten....
Bildet av cowboyen er det mange forbinder med USA. Det er fortsatt noen hestekarer igjen, men som så mye annet med dette enorme landet er glansbildet av det ubekymrede livet på prærien som regel noe helt annet i virkeligheten.

Følgende leserbrev landet nylig i undertegnedes epostkasse. Her er det i sin helhet:

“9. mars har Reis.no et innlegg skrevet av redaktør Moholdt kallt ”Solens bakside”. Vi som jobber med USA til daglig har vanskelig for å forstå at redaktøren var så stolt av denne at den måtte trykkes på nytt..
Jeg innser at det er en blogg, og således en personlig ytring, men når den relanseres som en nyhet under magasinets fane reagerer mange.
Mitt inntrykk har vært at magasinet skal informere, inspirere og oppmuntre til reising. Hvor mange som sitter i fengsel i USA – eller i Kabul for den saks skyld – er i beste fall tøys, og inspirerer vel ikke mer enn det er relevant…?
En annen sak er vel om USA-produktene i annonsene ved siden av denne artikkelen er fornøyd med plasseringen, – eller videre inspirert til å plassere mer annonsepenger på samme sted..?
Magasinets søsterselskap arrangerer hvert år en kåring av reiselivsprodukter. USA ble for tredje år på rad stemt frem til ” Beste Turistland”
I fjor reiste mer enn 310 000 nordmenn til USA. Jeg tar for gitt at de aller, aller fleste av dem hadde en riktig god ferieopplevelse i verdens beste turistland.
Jeg er glad i USA, i overkant glad i USA. Jeg er således ikke upartisk. Men jeg kan med hånden på hjertet si at jeg på mine 143 besøk i USA ikke har hatt en eneste negativ opplevelse, basert på at USA er USA. Ja, jeg har sittet i trafikk-kork, sett hjemløse, hørt om vold på TV og blitt stoppet av politiet på veien. Fordi jeg kjørte for sakte, og var mer opptatt av utsikten på US1 enn min state trooper syntes var bra.  Men han hadde hatt en kjæreste i Molde, og hadde god tid til en prat. Kanskje han kjedet seg..
De siste månedenes valutakursendringer er en utfordring for oss i USA-sfæren..
Skriv noe som kan hjelpe oss å opprettholde posisjonen da. Skriv mer som informerer, noe som inspirerer… – og bekrefter annonseringen vår.
Det er nok av andre dårlige nyheter å velge i.
Jeg er ikke upartisk, men jeg har også noen erfaringer fra USA.”

I stedet for undertegnedes noe kritiske innfallsvinkel foreslår Widar Jensen følgende alternative blogginnlegg:

“Tre ting renner meg i hu kort tid etter ankomst Miami:

  1. Immigrasjonskøene er mye, mye kortere nå enn for noen år siden, og de beveger seg raskere.
  2. Offiserene som ønsker meg velkommen er både blidere og høfligere enn før.. Jeg føler meg så velkommen.
  3. Bagasjen min kommer raskere her på en av verdens mest travle flyplasser enn den gjør på Gardermoen

Som du skjønner er dette gode nyheter for en som har et kjærlighetsforhold til USA, som elsker alle de mange fasettene av denne diamanten av en turistdestinasjon.
Etter å ha tatt ut en splitter ny kabriolet hos leiebilselskapet – til en brøkdel av prisen hjemme – tar det meg bare noen minutter på gode og godt skiltede veier før jeg er på Miami Beach. Mens en varm bris rufser lett i mitt gråstenkte hår går solen ned og farger strendene blodrøde. Jeg kan formelig høre pastellfargene i Art Deco området tørke svetten, trekke pusten og forberede seg på kvelden som kommer. En kveldskakafoni av salsarytmer, klirrende cocktailglass, lettkledde damer og lettgredde menn klare for … middag.
Idet jeg stiger ut av bilen ved hotellet jeg har valgt, overstrømmes jeg av service. Bilen kjøres i låst garasje for meg, bagasjen tas hånd om, og innsjekkingen er gjort på sekunder. Effektivt og vennelig geleides jeg til rommet mitt fra bil til seng på fem minutter. Påskjønnelsen jeg gir de involverte underveis koster mindre enn en utepils på Aker Brygge, – og jeg gjør det med glede.
Etter en liten hvil er det tid for et kveldsmåltid. Hva skal jeg velge? Cubansk, mexikansk, sushi eller en Kobe-biff? Uansett skal det skylles ned med noe leskende fra et lokalt mikrobryggeri. Det gjør heller ikke noe at det er lørdag kveld, servicen er rask og god, prisene lave og temperaturen perfekt.
Idet hodet slår seg til ro mettet med mat og inntrykk på den spesialbestilte puten hotellet hadde klar til meg tenker jeg på morgendagen. Da skal jeg shoppe. Jeg skal kjøpe klær, sko, jeans og sportsutstyr til meg selv og flere familiemedlemmer. Og en ny koffert til å frakte det hjem i. Og det kommer ikke til å koste meg så mye helle,. antagelig mindre enn en natt på Radisson Blu Scandinavia, selv om eggerøren er inkludert.
God natt USA – det var godt å se deg igjen, som en gammel ungdomsforelskelse er du stadig like blid, mild og yppig.
I morgen skal vi oppleve mer sammen.”

 Widar Jensen
Formann Discover America Norway

 … men USA-drømmen brast ikke

Som reisemagasin skal vi selvsagt selge drømmen. Samtidig skal vi gi et noenlunde balansert inntrykk av reisemålet.
Det er vanskelig for et blad som vårt – og lite formålstjenlig – å rette et kritisk søkelys på en destinasjon, om det er USA eller Burma. Den jobben ivaretas mye bedre av andre.
Samtidig er vi som journalister ikke uberørte av reisemål som ikke lever opp til klisjéene og reklamen. Dette er noe vi likevel toner ned, og heller – i hovedsak –fokuserer på det positive.
Skulle vi mot formodning ikke anbefale noen å reise til et sted avstår vi rett og slett fra å skrive om det. Det er vår mate å redigere bladet på.
En blogg bør derimot gi oss litt mer slingringsmonn. Den skal nettopp være mer personlig, og i lengden mener jeg den vil tjene både reisemålet og ikke minst den reisende.
Til saken: I USA har jeg opplevd skyggesiden, både som turist, som journalist og som student. Jeg vil hevde at jeg ikke er en mindre venn av USA enn deg, kanskje noe mer forbeholden…?

Jeg er urettmessig og uprovosert blitt anholdt og lagt i håndjern
Jeg er blitt antastet og overfalt
Jeg har blitt stoppet av politiet flere ganger enn i Norge
Jeg har vært på nattpatrulje med politiet og opplevd «politistaten» fra innsiden
Jeg har vært på fengselsbesøk og kjent på brutaliteten i det amerikanske strafferettssystemet
Jeg har bodd i et white trash-område, gått på skole der, og opplevd fattigdommen, frustrasjonen og maktesløsheten blant nære venner i deler av USA som mer minner om Øst-Europa enn verdens mektigste nasjon
(Som USA-kjenner formoder jeg Widar Jensen er kjent med danske Jacob Holdts rystende 70-tallsbok Amerikanske bilder, som han forsatt turnerer amerikanske utdanningsinstitusjoner med.)

Noe av dette skjedde for noen år siden, noe så sent som i fjor. På motsatt side kunne jeg listet opp alt det positive, men den tilkjennegir jo Widar Jensen meget godt.
Jeg mener mitt blogginnlegg er et relativt balansert, i hovedsak positivt innlegg vi som magasin av og til bør tillate i en slik setting. Jeg tror heller ikke dette vil legge noen demper på entusiasmen knyttet til USA, snarere pirre nysgjerrigheten ytterligere. Å insinuere at annonsørene ikke vil sette pris på et slikt innlegg mener jeg faller på sin egen urimelighet. Det er i sin kjerne en slags sutrete hersketeknikk USA er så alt for godt kjent for internasjonalt.

Så – til en som elsker USA, fra en annen som gjør det samme:
Vi skal selvsagt fortsette å reise dit, og inspirere andre til å gjøre det samme, på en balansert og verdig måte. Å alltid selge glansbildet blir som å selge en klisjé – tomt for innhold, direkte usant – og drepende kjedelig.

Bjørn Moholdt, redaktør Reis

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden