De skandinaviske alpene

Skisesongen nærmer seg i galopperende fart. Vi har tatt pulsen på Hemsedal midt i hjertet av den norske fjellheimen, stedet som er kjent som De skandinaviske alpene....
SVARTE LØYPER: Hemsedal er også kjent for å være en av skidestinasjonene i Norden med de bratteste og mest utfordrende løypene.

Hemsedalløypa ligger bred som et stuegolv og preparert som til dans foran meg. Snart danser jeg nedover i runde, ovale svinger. Ikke rart, tenker jeg, at akkurat denne nedfarten er favorittbakken til markedsansvarlig i Hemsedal Skisenter, Marit Foss.
– Det er ikke bare jeg som har denne som favoritt, smiler hun. – Jeg har mange kolleger som står og tripper om morgenen og ser opp på den nypreparerte bakken og tenker at får jeg bare kjøre den en gang før arbeidsdagen begynner, så er dagen reddet.
Om Vinter-Norge har et alpeskisenter så må det være Hemsedal, der det ligger midt i hjertet av den norske fjellheimen, mellom Oslo og Bergen. Ikke bare byr fjellandsbyen på de bratteste bakkene og de råeste afterskifestene, Hemsedal er også mye mer familievennlig enn sitt rykte. De svarte pistene og den svarte parken er behørig kjent, ikke bare blant skientusiaster, men like markedsført er det ikke at blant de til sammen 39 nedfartene er mange for den absolutte nybegynner. I tillegg er langrennsmulighetene også glimrende her, rundt 200 kilometer med preparerte turløyper tilbys for den som liker å gå på ski.
På grunn av sin beliggenhet oppi fjellheimen er Hemsedal kjent for å være snøsikker, et realt snøhull, for å si det på godt norsk. Noe som gir en laaaaang sesong. – Vi har snøgaranti fra og med åpningsdagen den 14. november, innen jul er alle bakkene åpne og så holder vi det gående til den første søndagen i mai, forteller Marit Foss vidre. I løpet av det halve året med skisesong går en rekke arrangementer av stabelen (du kan holde deg oppdatert på www.skistar.com).

BARNEVENNLIG: Hemsedal Skisenter er veldig barnevennlig med egne løyper og bakker tilpasset nybegynnere, forteller markedsansvarlig Marit Foss.

«Vi har snøgaranti fra og med åpningsdagen den 14. november. Innen jul er alle bakkene åpne, og så holder vi det gående til den første søndagen i mai.» Marit Foss, markedsansvarlig Hemsedal skisenter

Snøsikkert
I fjor snødde det over alle støvleskaft. Innen vinteren 2007/2008 ble til vår ut i mai hadde det ramlet åtte meter snø i hodene på de 2000 fastboende. Med slike snømengder, i tillegg til et nesten garantert tørt og kaldt innlandsklima, er det liten risiko forbundet med en slik snøgaranti.
Og siden det er de snøkledde og preparerte løypene som er hovedgrunnen til at man kommer til Hemsedal, så er det lett å skjønne hvorfor stedet har lagt 3600 av de rundt 6000 overnattingsplassene – fordelt på hoteller, gjestehus, leiligheter og hytter – til steder hvor man kan sette på seg skiene nærmest ved sengen. Dette er det verdensomspennende konseptet som på godt engelsk kalles ski in and ski out.
Selv om Hemsedal ligger midt i den norske fjellheimen har fjellbygden greid å bli et internasjonalt skisenter. Rundt halvparten de cirka 500 000 gjestedøgnene sist vinter var utlendinger (på årsbasis har Hemsedal rundt 1,5 millioner gjestedøgn, inklusive hyttefolket). Flest kommer det fra Sverige, Danmark, England, Nederland og Tyskland. Skibygden har tatt høyde for alle sine langveisfarende gjester og har ordnet med direkte transfer mellom Gardermoen og Hemsedal på fredager og søndager og mellom Hemsedal og Torp flyplass i Sandefjord på søndager.

Livet utenfor bakkene
Nå har Hemsedal allerede ry på seg som et sted med mye liv også utenfor heisanleggene. Og ryktet er fortjent. Hemsedal har mange barer, diskoteker og restauranter. Afterski er en viktig del av enhver skiopplevelse. – Vi har afterski for enhver smak, skryter Marit.
Fot Hemsedal har rendyrket konseptene og kan tilby forskjellige steder for enhver målgruppe. Liker du livemusikk er «Skistua» stedet for deg, er du glad i rock skal du sette fra deg skiene eller snøbrettet og begi deg av gårde til «Stavkroa», vil du bare slappe av med en pils er «Mikrobryggeriet» stedet – i tillegg er «Bar(t)» kåret til beste afterskisted av dem alle.
Men det er ikke bare afterski i Hemsedal, forteller skibygdas turistsjef, Gunn Eidhamar fornøyd. For mye har skjedd mye på matfronten i Hemsedal de siste årene også.
– Vi har fått mange restauranter og spisesteder som har mye god mat på menyen. Og vil du ha det ekstra intimt og hyggelig kan du til og med leie inn dyktige kokker til å servere flotte måltider på hytta. Det er egentlig bare fantasien (og lommeboken) som setter grenser.
For eksempel kokkelerer den anerkjente kokken Jørgen Kolderup på Fossheim Hotell i Ulsåk, fire kilometer fra sentrum.
– Han er en fabelaktig kokk som nesten bare bruker lokale råvarer for å få fram den gode smaken. Når du kommer til Hemsedal, så dra dit og bestill en gourmetmiddag du garantert aldri glemmer, er hennes tips.
Har man lyst til å spise der lokalbefolkningen er stamgjester skal man sette kursen for Kjøkkenkroken, en liten, hyggelig restaurant i Hemsedal sentrum med store porsjoner og god mat til en fornuftig pris.
Turistsjefen anbefaler også Skarsnuten Hotell. – Gode måltider fra ”ørneredet” med flott utsikt over Hemsedal og fjellene rundt, markedsfører hun.
Og mens vi snakker mat: Bistroen på Skogstad Hotell er en liten, intim a la carte restaurant i Hemsedal sentrum med veldig god mat, og Hemsedal Alpin Lodge er Hemsedals nye storstue i bunnen av barneområdet i skibakken – dette er stedet for kaffe og kakaopauser mellom skiøktene, som i tillegg tilbyr en stor og mettende lunsjbuffet.
Når magen er full og kroppen sliten etter en lang dag i frisk fjell-luft stopper jeg likevel og tar innover meg den fantastiske stemningen det blir når flomlysene er slått på i bakkene, de ivrigste skifantastene kommer susende som sorte dotter, stjernene skinner og månen ligner en glinsende geip – da er den magiske timen kommet til den skandinaviske alpelandsbyen Hemsedal.

«Afterski er en viktig del av enhver skiopplevelse»

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden