De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands, landsbyen som er 20 miles lang og noen steder knapt 150...

Legenden sier at området fikk sitt navn av spanske oppdagelsesreisende som, da de så den lilla himmelen ved solnedgang og den lilla bougainvillean, brukte ordene «isla» og «morado» – eller lilla øy.

Det er nok imidlertid mer sannsynlig at området ble navngitt av William J. Krome, den ansvarlige landmåleren for Over-Sea Railroad som krysset The Keys. Togene stopper bare ved navngitte byer, så Krome sies å ha døpt stedet på Upper Matecumbe Key til «Islamorada» etter skonnerten Island Home, eid av den kjente Pinder-familien.

Islamorada er kjent som verdens fiskehovedstad, og det var her både innlandsfiske og saltvannsfiske ble banebrytende for sportsfisket. Det var her legendariske profiler innen sportsfiske som Ted Williams, Jimmy Albright og Cecil Keith opererte. Kanskje finnes verdens høyeste tetthet av profesjonelle offshore charterbåter med kapteiner i turneringsklassen nettopp her i Islamorada.

Islamoradas unike beliggenhet mellom Florida Bay («baklandet») og Atlanterhavet («forsiden») gir et uovertruffent mangfold av fiskemuligheter. Golfstrømmen flyter forbi øyene fra 10 til 20 miles offshore, og bringer sesongbaserte besøkende som flyvefisk og marlin, kingfish og wahoo, delfin (mahi-mahi) og tunfisk nær nok til land for å bli bytte for småbåtfiskere. Tarpon og bonefish er blant kystartene som er ettertraktet av sportsfiskere.

Dykkere og snorklere strømmer til regionen for å utforske den ekstraordinære revlinjen og rev full av tropiske fisker, myke og harde koraller og krepsdyr. Davis, Conch, Alligator og Pickles-revet, Crocker Wall og Aquarium and Fish Bowl tilbyr en trygg og enkel opplevelse av Islamoradas mangfoldige marine liv for dykkere og snorklere på praktisk talt alle ferdighetsnivåer.

Den forsettlig senkede 288-fots båten Eagle er Islamoradas fremste kunstige rev. Vraket ligger på en 105 fot dyp sandbunn, men overbygningen kan oppleves og utforskes på dybder fra 60 til 70 fot. I San Pedro Underwater Archaeological Preserve kan dykkere og snorklere se vraket av en spansk gallion fra 1733 på dybder fra 15 til 20 fot.

På land kan besøkende gå inn i et korallrev for å se 20 000 års revutvikling ved Windley Key Fossil Reef Geological State Park. Lignumvitae Key Botanical State Park, en kort kjøretur med båt, omfatter en naturlig hengekøye i hardved, samt det opprinnelige Matheson-hjemmet bygget i 1919.

Islamorada-området har også øko-turer, vannsport som standup-padling og kiteboarding, tennisanlegg, sykkelstier, historiske turer, vakker utsikt over både Atlanterhavet og Florida Bay, muligheter for å svømme med delfiner og stingrays, samt en typisk rekreasjonsaktivitet på The Keys: Håndmating av tarpon fra havna ved Robbie’s Marina, milemarker (MM) 77,5 bayside.

Strendene i området inkluderer et familieanlegg med piknikbord bak Islamorada Public Library og Anne’s Beach, hvor sandstrekningene er koblet sammen av en natursti.

Islamorada er også hjemmet til Morada Way Arts & Cultural District, som fremmer kunstgalleriene og restaurantene på Morada Way mellom mile marker (MM) 81 og 82. I tillegg til å ønske besøkende velkommen hele året, er det populære kunstdistriktet stedet for kunstvandring den tredje torsdagen i hver måned, med kunst, levende musikk og kulinariske tilbud på plakaten.

Lokale restauranter varierer fra eksklusive kontinentale via uformelle til direkte funky. Mange spesialiserer seg på fersk sjømat, mens andre tilbyr biffer, gourmet- eller etniske retter og til og med pizza og hamburgere.

Islamorada ligger omtrent en 1,5 times kjøretur fra Miami International Airport, og 40 minutters kjøretur fra Florida Keys Marathon Airport i Middle Keys.

 

 

Se og gjøre i Islamorada

 

Anne’s Beach

Mile Marker 73,5 kyst

Anne’s Beach ligger langs veien, og er et populært sted for soling og bading. En promenade gjennom mangrover forbinder to sandstrender. Rene og romslige toaletter er tilgjengelig. Overdekte piknikstrukturer finner du langs strandpromenaden.

 

Florida Keys History of Diving Museum

MM 83 bayside; 305-664-9737, www.divingmuseum.org

En av verdens største samlinger av historisk dykkerutstyr gjennom 3 000 år. Et spesielt galleri inneholder gjenstander og gjenopprettingsverktøy som brukes av den kjente skattejegeren Art McKee. «Parade of Nations» har historiske dykkerhjelmer fra rundt 25 nasjoner.

 

Florida Keys History and Discovery Center

MM 82 bayside; 305-664-2031, www.keysdiscovery.com

Discovery Center er en del av Islander Resort, en Guy Harvey Outpost, som ligger på 82100 Overseas Highway. Lokalt designet som et konferansesenter er stedet dedikert til å vise frem Florida Keys historie, miljø og marine liv i en rekke toppmoderne utstillinger.

 

Hurricane Monument

MM 81,6 kyst

Orkanmonumentet på 65 ganger 20 fot i art deco-stil minnes veteraner og lokalbefolkningen som døde under Labor Day Hurricane i 1935. Under den flislagte mosaikken som danner basen til monumentet er asken til mange som døde i stormen.

 

Indian Key Historic State Park

Offshore nær MM 78,5 kyst; 305-664-2540, www.floridastateparks.org/indiankey

Besøkende på denne 11 mål store øya kan se restene av et vrak, og et samfunn bygget på vrakberging fra 1830-tallet. Det er også flere hundre meter med velholdte stier som strekker seg innover på øya.

 

 

Islamorada Library Beach

MM 81,5 bayside

Denne lille stranden ligger bak Helen Wadley Branch-biblioteket, og tilbyr piknikfasiliteter.

 

Lignumvitae Key Botanical State Park

Offshore nær MM 78,5 bayside; 305-664-2540, www.floridastateparks.org/lignumvitaekey

Bare tilgjengelig med båt. Øya har en naturlig hengekøye i hardved, sammen med et tidlig pionerfamilie-hjem i Florida Keys og en steinmur som antas å være bygget av indianere. En båt kjører til øya fra Robbie’s Marina, MM 77,5 bayside i Islamorada. Turer kan ordnes gjennom Robbie’s.

 

Long Key State Park

Atlanterhavet på MM 67.5, 305-664-4815, www.floridastateparks.org/longkey

Spanjolene kalte denne øya «Cayo Vivora» eller Rattlesnake Key fordi formen ligner en slange med åpne kjever. På begynnelsen av 1900-tallet var Long Key et luksuriøst fiskested, som en gang var vinterhjemmet til forfatteren Zane Gray. I dag kan besøkende utforske øya med kanopadling gjennom en kjede av laguner, eller gå to landbaserte stier. Golden Orb Trail leder besøkende gjennom fem naturområder til et observasjonstårn som gir panoramautsikt over øya og dens overflod av plante- og dyreliv. Noe av det beste fisket etter bonefish i The Keys finnes her. Campingplasser med alle tilbud har utsikt over Atlanterhavet.

 

Pioneer Cemetery

MM 82 Oceanside

Kirkegården ligger på stranden ved siden av Cheeca Lodge, og er det siste hvilested for pionerer i Islamorada-området.

 

Robbie’s Marina

MM 77,5 bayside; 305-664-9814, www.robbies.com

Besøkende kan kjøpe bøtter med agn for å mate tarpon fra marinaen. Små butikker selger T-skjorter og øyhåndverk. Fiske- og snorklingutflukter og statspark-turer kan også bookes.

(Rob O’Neal/Florida Keys News Bureau)

Sea of ​​Theatre

MM 84,7 kyst; 305-664-2431, www.theaterofthesea.com

Besøkende kan svømme med delfiner, stingrays og sjøløver. Nyt ville dyr og se papegøye-, delfin- og sjøløveshow på denne attraksjonen – det nest eldste sjøpattedyr-anlegget i verden.

 

ICE Amphitheatre at Founders Park

MM 87 bayside; 305-853-1685, www.keysice.com

Dette amfiteatret for utendørs scenekunst har seks seterader med plass til omtrent 300 personer og åpne «festivalplasser» på gresset med plass til opptil 4 000. Konserter, dans og andre liveopptredener i en årlig showplan.

 

Windley Key Fossil Reef Geological State Park

MM 85.5 bayside; 305-664-2540, www.floridastateparks.org/windleykey

Her finner du et eksponert korallrev, og denne parken tjente en gang som et steinbrudd ved bygging av Key West-utvidelsen av Florida East Coast Railway. Senere produserte steinbruddet dekorative byggesteiner. Et miljøsenter som dokumenterer park- og regional historie, med naturstier som snor seg gjennom mangrovehengekøyer.

 

 

Islamorada: Nyt livet med en god dags fangst!

 

Romantiske, vakre og sofistikert Islamorada byr på rikt fiske og utsøkte spisesteder. Stedet er også kjent for sine lokale bryggerier, en livlig kunstscene, fristende butikker og luksuriøse feriesteder.

Islamorada, ofte kalt verdens sportsfiskehovedstad, har en overflod av restauranter som blant annet tilbereder fangsten din rett ved båten. De mest populære restaurantene blant lokalbefolkningen inkluderer:

 

Photo by Andy Newman/Florida Keys News Bureau

Bob’s Bunz

Kanelboller i burgerstørrelse, kalt «de beste bunz i byen», produseres av eieren Robert «Bob» Spencer ved MM 81,6 bayside. Siste tilskudd er en populær kanelbolle med mørk og hvit sjokolade. Til frokost elsker lokalbefolkningen Bob’s BBS med to egg, fransk toast laget av rester av kake og en blå krabbeegg-Benedict. En Ruben of the Sea-sandwich kombinerer stekt fisk og russisk dressing. Få med deg noen to-go-godbiter i brune poser med petite Key lime-kaker, hjemmelaget med Key lime hvit sjokolade og et snev av kokosnøtt.

Åpent daglig fra 06.00 til 14.00 Besøk bobsbunz.com eller ring 305-664-8363.

 

Habanos Oceanfront

Key West er kjent for sine nære bånd til Cuba, og du kan også få velsmakende kubansk komfortmat på MM 73,5. Kubansk kaffe er et must for morgenfugler i Florida Keys, og en aktiv dag i eller på vannet gir solid appetitt. Habanos tilbyr sine gjester generøse porsjoner med kubanske favoritter og sjømat som grillet hummerhale. Alternativet «kok din fangst på flere måter» inkluderer svarte bønner og søte eller stekte grønne plantaner. En kubansk hamburger er laget med en blanding av kjøttdeig, svinekjøtt og krydret chorizo. Restauranten er åpen tirsdag til søndag. Besøk https://sites.google.com/site/habanosoceanfront/ eller ring 305-517-6313.

 

Lazy Days Islamorada

Det er vanligvis overfylt, og du vil sannsynligvis se din favorittkaptein spise her – begge deler gode indikasjoner på at Lazy Days har fersk og solid mat. Her kan du sitte på stranden eller på uteplassen, på verandaen, eller i spisesalen eller baren. Favoritter fra The Keys inkluderer stekt konkylie, konkylie, rosa reker og fersk fangst stekt, grillet, kokt eller grillet. Den omfattende menyen har også Angus-biff, pasta og kyllingretter som vil behage selv den mest kresne. Fiskespesialiteten «Lazy Days» inkluderer panko brødsmuler, olivenolje, Key lime hvitvinssaus og parmesan.

Restauranten ligger på milemarkør 79.9, og reservasjoner anbefales. Besøk lazydaysislamorada.com eller ring 305-664-5256.

 

Lorelei Restaurant & Cabana Bar

Selvutnevnt som “pulsen på Islamorada” og kjent for sine solnedganger i Florida Bay, er den mangeårige favoritten lett å finne ved en gigantisk havfrue ved MM 82 bayside. Tilbudet her inkluderer strandservering og live underholdning. Cabana Madness-forretten er svært populær, og chowder serveres på tre måter: Keys conch, New England musling og steinkrabbe. Gå heller ikke glipp av Lorelei’s verdensberømte fiskesandwich. Den populære Tiki-baren tilbyr daglig happy hour (“fordi terapi er dyrt”) og «søndagsskole» med bloody marys for tre dollar, screwdrivers og mimosas fra 7-11 på søndager. Ikke bare kan du spise fisken din på Lorelei, men du kan også leie en kaptein for å fange den. I tillegg har restauranten fjernet engangsprodukter av plast og isopor.

Besøk loreleicabanabar.com eller ring 305-664-2692.

 

Robbie’s Hungry Tarpon

Det alltid overfylte utendørsstedet på Robbie’s of Islamorada, en populær Upper Keys-attraksjon på MM 77.5, serverer enkle, smakfulle og rimelige måltider i en morsom og livlig atmosfære. En gang beskrevet av Miami Herald som en «gourmet-sjappe under en bro» er stedet kjent for conch chowder, tilbereding av din egen fangst og hjemmelaget mango Key lime pie. Tidlig og solid frokost serveres fra kl. 06.30 til 11.00. Trailer Trash bloody mary kan være et måltid i seg selv, siden det er fylt med bacon, selleri, fylte oliven og jumbo-reker. Conch-Amole er hjemmelaget guacamole og conch ceviche, og blåost-salaten er enorm.

Besøk hungrytarpon.com eller ring 305-664-0535.

 

Square Grouper Bar & Grill Islamorada

Eier og kokk Lynn Bell har åpnet sitt tredje sted i et ombygget båthus ved sjøen ved Islamorada Marina på MM 80.4. Sønnen Joe og datteren Sarah, som kom hjem til The Keys etter college, hjelper til med å drive restauranten. En Key lime martini er husets signaturcocktail. Østers Rockefeller kommer med Key lime smørsaus. Sjømatstuing er en velsmakende forrett, og en fest i tropisk stil inkluderer mandel-panert grouper med varm karibisk tyttebær-ananas-smak på toppen av en hjemmelaget søtpotetmos. Det nyeste stedet er søsterrestauranten til den populære Square Grouper Bar & Grill og My New Joint 420 Lounge på Cudjoe Key i Lower Keys.

Reservasjoner godtas ikke. Besøk squaregrouperislamorada.com eller ring 786-901-5678.

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden