Cuba privatiserer 9000 restauranter

De økonomiske reformene på Cuba har nådd landets restaurantbransje. Nå skal 9000 av de statlige eide spisestedene privatiseres....
CUBA LIBRE: Cubas restauranter skal i enda større grad oppfylle besøkendes forventninger til landets berømte vennlighet. (Foto: Bjørn Moholdt)

Cuba er et land overmodent på reformer. De statlige restaurantene er ett av områdene der misnøyen mot det offentliges overformynderiet ofte kommer til overflaten.

Om dette er den direkte årsaken til at Raúl Castro nå lemper på restriksjonene skal være usagt, men det er liten tvil om at klagene på undermåls mat og dårlig service har kommet han for øret. Allerede har Cuba rundt 1200 private restauranter – såkalte paladres – som gjerne holder høyere service (og pris) enn de statlige stedene.

Det var etter et besøk av paven – som oppmuntret til det – at Fidel Castro på 1990-tallet startet en gradvis oppmykning av næringslivet, noe som ikke minst var viktig for den gryende turistnæringen. Etter Sovjetunionens fall havnet nemlig Cuba i en dyp økonomisk depresjon, som blant annet bidro til Castros satsing på reiseliv.

Den tiltagende liberaliseringen har ført til en viss bedring, men det er fortsatt et stykke igjen før man er i nærheten av å innfri potensialet som ligger i turismen. At Raúl Castro nå legger til rette for å privatisere ytterligere 9000 restauranter kan være et tegn på at flere reformer er på vei.

Millioner av cubanere lever i hvert fall i håpet.

RELATERTE ARTIKLER

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Til hjelp mot flyskrekk

Rundt 350 000 nordmenn har flyskrekk. I en bok har flykaptein Steve Allright fra British Airways og psykolog...

Kategori
FlyreiserForbrukerstoffNyheterVerden