Cuba privatiserer 9000 restauranter

De økonomiske reformene på Cuba har nådd landets restaurantbransje. Nå skal 9000 av de statlige eide spisestedene privatiseres....
CUBA LIBRE: Cubas restauranter skal i enda større grad oppfylle besøkendes forventninger til landets berømte vennlighet. (Foto: Bjørn Moholdt)

Cuba er et land overmodent på reformer. De statlige restaurantene er ett av områdene der misnøyen mot det offentliges overformynderiet ofte kommer til overflaten.

Om dette er den direkte årsaken til at Raúl Castro nå lemper på restriksjonene skal være usagt, men det er liten tvil om at klagene på undermåls mat og dårlig service har kommet han for øret. Allerede har Cuba rundt 1200 private restauranter – såkalte paladres – som gjerne holder høyere service (og pris) enn de statlige stedene.

Det var etter et besøk av paven – som oppmuntret til det – at Fidel Castro på 1990-tallet startet en gradvis oppmykning av næringslivet, noe som ikke minst var viktig for den gryende turistnæringen. Etter Sovjetunionens fall havnet nemlig Cuba i en dyp økonomisk depresjon, som blant annet bidro til Castros satsing på reiseliv.

Den tiltagende liberaliseringen har ført til en viss bedring, men det er fortsatt et stykke igjen før man er i nærheten av å innfri potensialet som ligger i turismen. At Raúl Castro nå legger til rette for å privatisere ytterligere 9000 restauranter kan være et tegn på at flere reformer er på vei.

Millioner av cubanere lever i hvert fall i håpet.

RELATERTE ARTIKLER

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden