Costa Brava går egne veier

Catalonia og Madrid drar i hver sin retning. Resultatet er politisk rabalder. Blir vi som reiser til Costa Brava påvirket av denne tautrekkingen? ...
Linksbanen på Empordá, Costa Brava (foro: Kaia Means)

Som kjent ga folkevalget i Catalonia nordøst i Spania flertall for uavhengighet. Noen få dager senere landet jeg på flyplassen i Barcelona med golfbagen på slep, klar til å spille ‘landskamp’ på Costa Brava. Hva kunne vi vente oss? Store demonstrasjoner som stanser all trafikk, molotovcocktails og politibarrikader?

Catalonias flagg vaier på Costa Brava (foto: Kaia Means)

Den ultimate uavhengighetserklæringen hadde uteblitt, men kunne det bli flere generalstreiker?

– Jeg håpet egentlig på at de skulle erklære full uavhengighet, sier en av engelskmennene i bussen på vei til resortet Golf de Pals. Det hadde vært mye morsommere!

De andre som var med på turen hadde omtrent samme innstilling. Dette var tross alt vår kjente og kjære kyststripe, Costa Brava (‘den ville kysten’), hvor vi har spilt golf mange ganger før. Den milde middelhavsbrisen kombinert med synet av majestetiske pinjetrær og tanken på en michelinstjerne eller to ga sjelen ro. Her kan ikke en golfferie bli påvirket av politiske stridigheter. Det var bare én brite, en stor og sterk ung fyr, som hadde uttrykt bekymring overfor arrangørene på forhånd. Han lurte på om det var trygt å være i Catalonia i turbulente tider.

Costa Brava, den ville kysten

Undervisningskjøkkenet på Espai del Peix, Palamós (foto: Kaia Means)

Vi som er interessert i turisme tenker på Catalonia mest som spennende reisemål. Ikke minst er Costa Brava et sted for matinteresserte. I 2016 var Catalonia Europas offisielt designerte gastronomiske region (European Region of Gastronomy 2016). Og i Catalonia er det Girona og omegn som skiller seg ut som stedet for gastronomigale.

Ikke bare har de Michelin-restauranter i fleng, de andre restaurantene som konkurrerer om kunder blir påvirket av all matkreativiteten rundt seg. En rett jeg aldri glemmer fikk jeg på Nu Restaurant – foie gras med bananiskrem, som forrett.  

Når vi ankommer byen Girona første kveld er alt som før, en by der alle er interesserte i å spise, drikke, shoppe og nyte livet i historiske omgivelser. Hvis de ikke må jobbe da.

Golf i Costa Brava

Men det er golfen som er tingen for gruppen vår. Golfen på Costa Brava er alltid bra. Platja de Pals er en av mine yndlingsbaner i Spania – så vakker med ruvende trær langs fairwayene og rundt greenene. Empordá, en halvtimes kjøretur fra Girona, har to baner: Links og Forest og et imponerende hotell. Links var en ny opplevelse for meg. Runden krevde konsentrasjon fra første stund, med mye vann i spill. Jeg måtte si adiós (katalansk: adéu) til noen baller.

Pinjetrær rundt greenene på Empordá (foto: Kaia Means)

En annen morsom opplevelse var å spille en form for golf som er blitt en slags egen sportsgren i Spania: pitch & putt. I Spania er det mange flere som spiller pitch & putt enn de som spiller vanlig golf. På golfanlegget Gualta lærer vi reglene: kun seks køller pluss putter er tillatt. Ingen av hullene er mer enn 130 m i lengde. Alle hullene er forskjellige, som en kolleksjon av de korteste hullene på en 18-hullsbane. Vi gjør unna ni hull i Texas scramble på litt over en time. For et kick – hvis jeg hadde bodd ved siden av en slik bane hadde jeg vært en mye bedre golfer, for jeg hadde stadig droppet innom for en liten runde.

Til slutt er det juvelen i kronen: PGA Catalunya. Stadium Course er en European Tour bane, topp ti i Spania. Du kommer kanskje ikke til å skrive deg ned her (den er alt for lang til å være i komfortsonen på de fleste hull) men en golfrunde i mer forseggjorte omgivelser skal du lete lenge etter. Og PGA Catalunya er et vakkert sted med to veldig morsomme baner.

PGA Catalunya Stadium Course (foto: Kaia Means)

Hvor er demonstrasjonene?

Den store engelskmannen som fryktet opptøyer burde ikke nølt et sekund. I løpet av våre tre dager på Costa Brava, snakket jeg politikk bare én eneste gang, med den tyske golfsjefen på Peralada Hotel Wine & Spa, som ligger nært opp til grensa mot Frankrike. Hun kom ned til Palamós for å treffe alle lagene (Storbritannia og Irland, Skandinavia og Tyskland) da vi var på kokkekurs og lærte å lage en lokal katalansk fiskerett på undervisningskjøkkenet Espai del Peix.

– Har urolighetene påvirket Peralada? spurte jeg Petra Darmstädter.

– Ikke i det hele tatt! Den eneste gangen vi merket noe, var den ene dagen det var generalstreik. Da måtte vi endre litt i programmene.

Vi får anta at det ikke var så ille for turistene å nyte hotellets spa i stedet for å dra på slottsbesøk eller annen sightseeing på streikedagen. Ellers har det meste av demontrasjoner foregått i Barcelona, ikke ute på landet der resortene ligger.

Krisen for regionens turistnæring er kanskje at folk tror at det er risikabelt å dra på tur til Costa Brava i 2018. Etter min erfaring i høst, hadde jeg ikke nølt med å dra igjen til våren.  

Og for de som er nysgjerrige på ‘landskampen’: Storbritannia og Irland ledet klart etter to dager. Men tyskerne gjorde comeback og kapret gullet foran nesene til britene (og irene). Team Scandinavia var fornøyd med en respektabel pallplass.

Og den politiske fremtiden til Catalonia? Hvem vet.

Golftur til Costa Brava, soloppgang på Silken Park San Jorge på Platja d’Aro (foto: Kaia Means)

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden