Buenos Aires

Drøyt tre timer sør for Rio de Janeiro brer hun seg ut, Sør-Amerikas primadonna, giganten på den sørlige halvkloden. Byenes by som ofte blir sammenlignet med Paris. Men Buenos...

Ut av byen er det 100 mil flat pampas, bare biffkveg og hvete så langt øyet når. Og så jord, jord, deretter sauejorder, nesten helt til Antarktis. For Argentina er landet som ruver ved verdens sørligste spiss.
Men Buenos Aires er større enn Paris, større enn London, mer som New York. Buenos Aires overgår det meste og utbasunerer brutalt sin storhet. Mest imponert blir likevel vi søvnløse dårer. For her kan man både le og gråte, krangle og flørte, i godt eller dårlig selskap, helt til solen står opp.
Måler man hvor sivilisert byen er i antall kafeer, knuser Buenos Aires lett en så klassisk troika som Paris-Madrid-Wien. Innslaget av det ellers så vanlige drivstoffet – øl, vin, sprit – er merkbart lavt her. Forklaringen man får er at en innbygger i Buenos Aires blir så ruset av å være herfra at han spinner som en katt bare han får litt kaffe.
Dukker man opp på en restaurant i åtte-nitiden om kvelden, oppdager man ofte at ovnen på kjøkkenet knapt er slått på. Men senere kan man fråtse i møre babybiffer, verdens beste kjøtt, som skylles ned med et lokal rødvin, uansett hvor mye klokken er.
Byens mange tusen aviskiosker er døgnåpne. Mange av de flere hundre bokhandlene driver med kommersiell virksomhet til langt inn i de små timer. Et eldorado for byens intellektuelt sultne innbyggere som går under samlebegrepet ”bibliotek på to ben”.
Et entusiastisk publikum velter ut og inn fra 50 teatre og 200 kinoer, de fleste på de store fornøyelsesgatene Corrientes og Lavalle, selvsagt helst rundt midnatt. Og mellom 23.00 og 02.00 fylles mange restauranter med den største selvfølgelighet av tre generasjoner som spiser middag side om side. I gatene kjører 40 000 svartgule drosjer diskret fram og tilbake, en armada som kan få Manhattans 12 000 gule drosjer til å rødme. Det føles ikke mer enn rett at innbyggerne kaller byen sin ”Lo Ultimo”.
Buenos Aires sammenlignes til tross for sin maskulinitet ofte med en lett hysterisk kvinne – fyrig men puritansk, åpen men kontrollert. Om du vil, så vil ikke hun. Om du ikke vil, så vil hun. Rent filosofisk skulle man kunne hevde at Los Angeles og Buenos Aires er hverandres absolutte motpoler. Der Los Angeles er mer rett på sak: ”Take me, or leave me”, er Buenos Aires mer den mystiske det er vanskelig å få tak på: ”Don’t take me, don’t leave me”.
Tidligere kunne man si at uansett hvor gjerne noen ville fortrenge tangoen, så gikk det ikke. Og på mange måter er Buenos Aires tango, akkurat som Rio er samba. Rytmen sitter dypt i sjelen, merkes på gangen, gjenspeiles i det seksuelle temperamentet, trenger seg inn i både politikk og forretningsliv. Det fyrige, men sentimentale, det temperamentsfulle, men formelle. Å bli skuffet har alltid vært et av grunnelementene. Tårene har gjennom alle tider vært konstant nærværende i både kjærlighet og politikk. Det er frustrasjon og lidenskap. Mange ser en falskhet, men den er ikke nødvendigvis rettet mot andre.
I Buenos Aires har mye alltid handlet om å lure seg selv.

TIPS

HOTELLER

Castelar
Poeter, forfattere, journalister, teater- og filmfolk med dragning mot det melankolske har i alle år hatt dette som sin base for sine besøk i byen. For den som dras mot harmonisk nostalgi, seriøse samtaler i cocktailbaren, historien i veggene, så er dette litt Chelsea Hotel og Algonquint, nesten som de to er slått sammen. En del gir blaffen i alt dette og kommer for å oppleve det vakre gamle tyrkiske badet nede i kjelleren.
Adresse: Avenida de Mayo 1152, Congreso
Tlf: +54-11-438 350 00
Nettside: www.castelarhotel.com.ar

Bo Bo Hotel
De nye populære bydelene Palermo Soho og Palermo Hollywood har nå dusinet fullt med boutique- og designhoteller. Bo Bo – står for ”bohemsk borgerlig” – og er et av byens mest mest intime og smarte hoteller, og ligger i tillegg flott til kun ett par kvartaler unna de mest utelivsvennlige strøkene i hele Buenos Aires. Avansert innredet, men uten det anstrengende trendhysteriet. Sjarmerende, kunnskapsrikt og våkent personale, mange av dem har hoppet av luksushotellkjøret og begynt her i stedet. Pluss også for en av de bedre hotellpubene.
Adresse: Guatemala 4882, på hjørnet av Thames, Palermo Soho
Tlf: +54-11-477 405 05
Nettside: www.bobohotel.com

Faena Hotel + Universe
Høyborgerlige gamle snobber sjekker inn på Alvear Palace. Under innspillingen av Evita bodde Madonna på vakre, klassiske Marriott Plaza. I dag ville nok både hun og andre rockestjerner, hollywoodkjendiser og vår tids ”design set” flokket til Faena, hotellet som er merkelig innredet av Philippe Starck. Alt er så far out og on the edge som overhodet mulig. Bistro, bar og tangokabaret kan gjøre det verdt et besøk selv for den som bor et annet sted. Minus: litt avsides og trist beliggenhet i Puerto Madero.
Adresse: Martha Salotti 445, Dique 2, Medero Este, Puerto Madero
Tlf: +54-11-401 090 00
Nettside: www.faenahotelanduniverse.com

Siden hotellprisene skifter veldig i Buenos Aires har vi valgt å ikke gi noen priseksempler.

COCKTAIL OG BAR

Café Tortoni
Mange mener at Café Tortoni er eldst, best og vakrest i Buenos Aires. Selvsagt er det mange turister her, og de gamle kelnerne tar glatt over kameraer så hele gjengen kommer med på bildet. Men historien, litteraturen og drømmene sitter igjen i veggene siden 1858. Midt under besøket møtte jeg den kultiverte, eldre eieren, Roberto Fanego, og hans trofaste stamgjester Mosquera Montanan og Jorge Luis Borges, og nøt sammen med dem den skummende kaffen, cabralesen, miniglasset med boblevann og den lille kaken.
Adresse: Avenida de Mayo 829, på hjørnet av Tacuari, Microcentro
Tlf: +54-11-434 243 28
Nettside: www.cafetortoni.com.ar

Gran Bar Danzon
Den absolutt mest elegante baren og uten tvil den mest fantastiske happy hour i byen. Her ville de kjærlighetssøkende kvinnene fra Sex and the city stortrives om Buenos Aires var deres jaktmarker. De moderne drinkene er som små kunstverk og de hundretalls vinsortene på glass deilige. Klientellet er en fryd for øyet.
Adresse: Libertad 1161, på hjørnet av Santa Fé, Retiro
Tlf: +54-11-481 111 08
Nettside: www.granbardanzon.com.ar

Cabaña las Lilas
Selv foretrekker jeg en enklere parrilla når det er tid for kjøtt, som den på La Dorita i Palermo Viejo. Men vil man nyte maten sammen med eliten, begir man seg til havnekvarteret. Globale direktører, sportstjerner, verdenspolitikere, alle bare må hit og sette kniven i det som regnes som verdens beste biff. Da New York Times´ store skribent, livsnyter og restaurantelsker R.W. Apple Jr. gikk bort i oktober 2006, hadde han etterlatt en siste artikkel – om 10 restauranter verdt å reise jorden rundt for å spise på. Cabaña las Lilas var selvsagt en av dem. (Ingen norske, men en svensk restaurant var med på listen, Sjømagasinet i Göteborg.). For mange argentinere svir det at restauranten i dag eies av Sao Paulos ledende kjøttrestaurant, Baby Beef Rubaiyat.
Adresse: Avenida Alicia Moreau de Justo 516, Puerto Madero
Tlf: +54-11-431 313 36
Nettside: www.laslilas.com.ar

El Obrero
Buenos Aires syder av hemningsløs romantikk. Hva du enn søker kan du finne den på kultstedet El Obrero (Arbeideren) som ligger i de fattige og litt røffe kvarterene nær den gamle havnen. Stedet er sterkt forankret i sin bydel, blant så vel familiene som arbeiderne og fotballspillerne. Feinschmeckere på gamle genuine miljøer har selvsagt også funnet veien hit.
Restauranten havnet i alle verdens medier etter at en avis kunne avsløre at det er Wim Wenders favorittsted i Buenos Aires – og at han har tatt med seg U2 hit for å la dem spise stedets elskede biffer. Siden har alle verdens fremgangsrike romantikere med hjertet til venstre spist seg mette her.
Adresse: Augustin Cafferena 64, på hjørnet av Ministro Brin, La Boca
Tlf: +54-11-436 299 12

Casa Cruz
I de hippe kvarterene – Palermo Soho og Palermo Hollywood – vrimler det av kule steder. En personlig favoritt er funky Bar 6. Som skandinav ler man også av den pseudoskandinaviske Olsen, med sin vodkabar og bjørketrær i hagen.
En av de mest forfengelige adressene i bydelen har vært det smått bisarre og utrolige Casa Cruz med sitt moderne urbane Buenos Aires-kjøkken. En vinkelner danser mellom alle de forlokkende flaskene i vinkjelleren, som dekker hele veggen mot kjøkkenet
Adresse: Uriarte 1656, Palermo Soho
Tlf: +54-11-483 311 12
Nettside: www.casa-cruz.com

 

 

NATTKLUBBER

Milión
Et kjent gammelt bypalass er plutselig blitt en av de heteste og vakreste møteplassene det siste tiåret. Her svinser mange av de mest attraktive i alle aldere fram og tilbake med et glass i handen. Særlig i marmortrappene mellom de ulike bygningene, barene, restaurantene, terrassen og hagen. T-shirtkledde bartendere med de rette tatoveringene, dreadlocksen og latteren serverer drinker fra den elegant flørtende i baren.
Adresse: Paraná 1048, på hjørnet av Santa Fé, Retiro
Tlf: +54-11-481 599 25
Nettside: www.milion.com.ar

Club Museum
Fantastisk gammelt fabrikkmiljø designet av mannen kjent for sitt tårn, Gustave Eiffel. Spektakulær middag som glir over i lounge-performance-disco-klubb. Under mitt besøk var det en ekstremvariant av happy hour midt på natten med dverger og avantgardekabaret.
Adresse: Peru 535, på hjørnet av Mexico, San Telmo
Tlf: +54-11-434 292 35
Nettside: www.clubmuseum.com.ar

Pachá
Et fornøyelsesdistrikt er Costanera Norte. Klubber kommer og går, flytter rundt, stenger som i alle andre byer. Mint og Pachá har holdt stand i en årrekke og klarer fortsatt å beholde sitt klientell av unge vakre mennesker som vil se og krever fantastiske lokaler og dj-er med store internasjonale navn. Foruten Pachá er eksklusive klubber som Jet og Tequila også en bra tyvstart på kvelden.
Adresse: Avenida Costanera Rafael Obligado, ved La Pampa, Costanera
Tlf: +54-11-478 842 80
Nettside: www.pachabuenosaires.com

 

SHOPPING

Palermo Soho
Alt det nye, hippe, og kreative innen butikker er sentrert rundt Palermo Viejo og dets boblende kvarter, kalt Palermo Soho og Palermo Hollywood. Ta en drosje til hjørnet av El Salvador og Churruchaga.
El Salvador er fylt med en håndfull elegante butikker som Mishka, Nadine Ziotogora, Cora Groppo, Varanasi. For coole typer er Felix på Gurruchaga et must (www.felixba.com.ar), mens jentene bør sjekke ut Lupe på El Salvador (www.lupeba.com.ar). Mest in innenfor streetwear er Bolivia på Churruchaga (www.boliviaonline.com.ar). Nikes butikk på Honduras anses som den mest sexy i verden.

Florida
Gågaten Florida virker litt gammel og kjedelig, men dette er det klassiske Buenos Aires. Og i begynnelsen av gaten, helt ved Avenida Cordoba, ligger Galerías Pacifíco – byens varemarked med sitt lokale og globale utvalg.
Florida er også blitt en ”skinnsone” med et tyvetall bra butikker som har alt innen skinn og lærprodukter. Begynn gjerne med Prüne (Florida 961, www.prune.com.ar).

San Telmo
Søndagene byr på et av de eldste markedene i byen, Feria de San Pedro Telmo på Plaza Dorrego – 270 boder med antikviteter, leketøy, kameraer, herlige tango-rariteter. Alle sidegater er fulle av duppedingsbutikker, morsomme barer pluss at det danses tango på hvert hjørne.

 

SEVERDIGHETER

Tetro Colón
Operaen åpnet den 25. mai 1908 med Giuseppe Verdis Aida. Alle som tenkes kan, som Arturo Toscanini, Rudolf Nurejev, Herbert von Karajan, Enrico Caruso og Maria Callas har bidratt til å gjøre dette til en av verdens mest magiske scener med plass til opptil 3000 i salongen. På hundreårsjubileet, den 25. mai 2008, hadde man tenkt å åpne Colón igjen etter en lang totalrenovering – med Verdis Aida, men det hele ble utsatt.
Adresse: Cerrito 618, på hjørnet av Tucuman, Tribunales
Tlf: +54-11-437 871 32 (for guidete turer)
Nettside: www.teatrocolon.org.ar

Fotball
Buenos Aires har to fotballsesonger: Apertura, åpningen august–desember, og clausura, avslutningen februar–juli. Den største klubben er Boca Juniors (www.bocajuniors.com.ar) og deres stadion La Bombonera (”sjokoladeesken”) ligger i det gamle havneområdet. De spiller i blågult og alle supportere er også kledd i blått og gult – fargene ble tatt fra flagget på en båt fra Göteborg den gangen klubben ble stiftet for cirka 100 år siden.
Det andre storlaget, River Plate (www.cariverplate.com.ar) har sin hjemmebane på Monumental, en mer moderne stadion i den flotte overklassebydelen ved Nuñez. Når de to storlagene spiller mot hverandre er det folkefest, fyrverkeri, stammekrig mellom hooligans pluss full mobilisering av ridende politi og schäferhunder. En fantastisk opplevelse for de med hjerte til slikt.

Evita
Rikets mest legendariske kvinne hylles i dag mer i det stille, men hun kan studeres på Museo Evita (Lafinur 2988/nær Plaza Italia, Palermo Chico). På vei fra flyplassen skimter man Ciudad Evita, en by bygd i 1947 for 70 000 innbyggere – fra luften ser man at byen er skapt etter hennes profil.
En bra måte å forberede seg til Buenos Aires på er å se filmen med hennes navn. Tenk da på at halve filmen er innspilt i Budapest fordi Hollywood syntes Ungarns hovedstad så mer ut som Buenos Aires enn Buenos Aires.

Parkene og kunsthallene
Få byer lokker i like stor grad besøkende til de store spaserturene som Buenos Aires. Alle de fantastiske gatene, avenyene, bulevardene – Florida, Paseo Colon, Corrientes, Santa Fe, 9 de Julio. En unik opplevelse er å begi seg fra Recoleta langs Libertador og Figueroa Alcorta som er som et eneste langt parklandskap fylt av solbadende, joggende, ridende, picknickende porteños – og samtidig kikke innom Buenos Aires Design, Museo Nacional de Bellas Artes, den fantastiske kunsthallen Malba (www.malba.org.ar) og videre mot Jardin Japones og Planetario. Midt på strekningen er byens nye stolte symbol og skulptur – ”Blomsten” – som åpner og stenger seg i soloppgangen og solnedgangen.

Tigre
En halv time nord for Buenos Aires ligger sosietetens gamle sommerlekeplass fra slutten av 1800-tallet, den tiden før strendene lokket alle til havet. Her, midt i Delta og Rio de la Platas brune vann, finnes et virvar av over 1000 mil med kanaler og elver, pluss frodige, grønne øyer. Tigre og Delta har fått en ny giv med et titusentall besøkende hver weekend.

Tango
Tango er mye på en gang i Buenos Aires. Man kan lete i de riktig grå utkantene av San Telmo, ved Parque Lezema nær La Boca. Og plutselig blir man delaktig i kvarterets genuine tangostemning på en underlig bar, uten en turist. Men det gjelder å være kveldspigg. Som regel spiser jo porteños en sen middag, heller fra 22.00 og mot midnatt enn tidligere. Etter at den er fortært begynner man å varme opp trekkspillet.
Man kan selvsagt bestille et bord til det hippe showet på det elegante designhotellet Faena – i deres ildrøde kabaretlokale Rojo Tango (tlf: +54-11-578 715 36, www.rojotango.com). Den som er kveldstrøtt kan få seg en svingom på Confitería Ideal (380 Suipacha, tel: +54-11-526 580 69, www.confiteriaideal.com) allerede tidlig om ettermiddagen i det mest elegante, forfalne og sensuelt nostalgiske miljøet i byen.
Den som selv ikke vil danse, bare sitte og nyte, og klarer å vifte bort det turistisk komiske, har flere små, intime, bra barer å velge mellom: klassiske Bar Sur (Estados Unidos 299, tlf: +54-11-436 260 86, www.bar-sur.com.ar), anerkjente El Dandi (Piedras 922, +54-11-436 135 37, www.dandiroyal.com.ar), spektakulære Señor Tango (Vieytes 1653, +54-11-430 302 31, www.senortango.com.ar).
Steder hvor man selv danser sammen med de lokale innbyggerne kalles milonga. I de sene nattetimene i Buenos Aires er dette som et hemmelig ritual, å finne det rette stedet den rette kvelden. Still-going-strong for alle med høye forventninger er La Nacional (Adolfo Alsina 1465, på hjørnet av Sáenz Peña, Congreso, tlf: +54-11-430 701 46).
Litt av et kultsted er La Virita (Armenia 1366, Palermo Viejo, tlf: +54-11-477 900 30, www.lavirutatango.com). Et litt mer undergrunnsted er La Catedral (Sarmiento 4006, på hjørnet av Medrano, Almagro, tlf: +54-11-434 247 94).
Siden Astor Piazzolla blandet tango og jazz på en moderne måte har det unge Buenos Aires kastet alle hemninger. Det finnes nå band og dj-er som blander tango med hiphop, elktronika, lounge etc. Forsøk å finne en kveld med Bajofondo Tango Club. De mer utagerende følger timannsbandet Orquesta Tipica Fernandez Fierro når de spiller sin tangorock. Det er så nær sex og ekstase for dagens ungdom som den opprinnelige tangoen var for sjømennene og horene i Buenos Aires havnekvarter, da mennene danset med hverandre for å imponere de prostituerte. Slik er det nå igjen, bare på en annen måte gjennom tangoen queer – Tango Queer (www.tangoqueer.com) hvor man drar til forskjellige steder og danser tango, menn med menn, kvinner med kvinner. Som aller beste sted blant mange gode regnes Milonga del Conventillo (Pasaje San Lorenzo 356, tlf: +54-11-477 727 23) fra cirka midnatt og til femtiden om morgenen.
Den som mener alvor må selvsagt ha helt riktige sko, samme type sko som andre milonqueros. For den som virkelig behersker tangodansen så er Tango Brujo (Esmaralda 754, tlf: +54-11-432 582 64, www.tangobrujo.com.ar) stedet i byen.
Tango i det fri er best på søndager ved Plaza Dorrego og langs Defensa i San Telmo. Og rett etter jobben langs gågaten Florida i Centro.

 

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden