Brems i feriepengebruken

To av tre nordmenn kommer ikke til å bruke feriepengene sine på ferie. I tillegg krympes feriebudsjettet kraftig. Det viser en undersøkelse utført av landets to største banker....
Mange velger å skru igjen feriepengekrana denne sommeren.

– Tallene viser at nordmenn tar nedturen i økonomien inn over seg, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til økonominettstedet E24.

Undersøkelsene utført av DNB og Nordea viser også at vi aldri har sagt at vi skal bruke så lite på sommerferien som i år.

– Et tegn på en ny tid, sier Elin Reitan i Nordea til E24.

Vi har ikke mindre å rutte med en tidligere, men det er tydelig at oljebremsen har satt inn, for vi skrur ned forbruket likevel. Det gir seg ikke minst utslag i feriepengebruken.

I en ny, landsdekkende Ipsos-rapport utarbeidet for DNB oppgir 30 prosent av de spurte at de vil bruke årets feriepenger på ferie, som er en nedgang på 14 prosentpoeng.

I en lignende undersøkelse i regi av Nordea anslår nordmenn et gjennomsnittlig kutt i feriebudsjettet på 15 prosent, tilsvarende 3000 kroner. I DNB-rapporten oppgis årets snittbudsjett til 18 700 kroner, som er en nedgang på 2700 kroner fra i fjor.

I den samme rapporten svarer 16 prosent – over dobbelt så mange som før – at det er ”meget viktig” å sikre billige boforhold, mat og drikke ved valg av reisemål.

Andelen var åtte prosent i 2014, og syv prosent i fjor.

Ifølge eksperter er undersøkelsen oppsiktsvekkende, fordi endringene er så store. Sandmæl beskriver fallet til 30 prosent som kraftig, sammenlignet med 43-44 prosent mellom 2013 og 2015.

– Mange vil kanskje prioritere å gjøre egen økonomi mer robust for tidene som kommer, sier Sandmæl, og viser ikke minst til sentralbanksjefens årstale i februar om at ”nå kommer vinteren”.

– Sentralbanksjefen, men også myndighetene og mediene har hatt sterk fokus på å kommunisere at norsk økonomi er inne i en mørkere periode, sier Nordeas Reitan.

RELATERTE ARTIKLER

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden