Brems i feriepengebruken

To av tre nordmenn kommer ikke til å bruke feriepengene sine på ferie. I tillegg krympes feriebudsjettet kraftig. Det viser en undersøkelse utført av landets to største banker....
Mange velger å skru igjen feriepengekrana denne sommeren.

– Tallene viser at nordmenn tar nedturen i økonomien inn over seg, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til økonominettstedet E24.

Undersøkelsene utført av DNB og Nordea viser også at vi aldri har sagt at vi skal bruke så lite på sommerferien som i år.

– Et tegn på en ny tid, sier Elin Reitan i Nordea til E24.

Vi har ikke mindre å rutte med en tidligere, men det er tydelig at oljebremsen har satt inn, for vi skrur ned forbruket likevel. Det gir seg ikke minst utslag i feriepengebruken.

I en ny, landsdekkende Ipsos-rapport utarbeidet for DNB oppgir 30 prosent av de spurte at de vil bruke årets feriepenger på ferie, som er en nedgang på 14 prosentpoeng.

I en lignende undersøkelse i regi av Nordea anslår nordmenn et gjennomsnittlig kutt i feriebudsjettet på 15 prosent, tilsvarende 3000 kroner. I DNB-rapporten oppgis årets snittbudsjett til 18 700 kroner, som er en nedgang på 2700 kroner fra i fjor.

I den samme rapporten svarer 16 prosent – over dobbelt så mange som før – at det er ”meget viktig” å sikre billige boforhold, mat og drikke ved valg av reisemål.

Andelen var åtte prosent i 2014, og syv prosent i fjor.

Ifølge eksperter er undersøkelsen oppsiktsvekkende, fordi endringene er så store. Sandmæl beskriver fallet til 30 prosent som kraftig, sammenlignet med 43-44 prosent mellom 2013 og 2015.

– Mange vil kanskje prioritere å gjøre egen økonomi mer robust for tidene som kommer, sier Sandmæl, og viser ikke minst til sentralbanksjefens årstale i februar om at ”nå kommer vinteren”.

– Sentralbanksjefen, men også myndighetene og mediene har hatt sterk fokus på å kommunisere at norsk økonomi er inne i en mørkere periode, sier Nordeas Reitan.

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas