Bli kjent med Bergens ”Red Light District”

På slutten av 1800-tallet var prostitusjon lovlig i Bergen. Det kan du snart lære mer om på byens bordellmuseum....
Dette bildet fra bergenspolitiets arkiv rundt 1873 viser en kvinne som var i politiets søkelys for å drive et tvilsomt yrke. Å vise frem undertøyet var meget frekt og uanstendig på den tiden. Foto: Statsarkivet

Som i Amsterdams Red Light District satt damene en periode splitter nakne og bød seg frem på Bergens offentlige bordeller. På den tiden var Bergen Norges største by, med utstrakt handelsvirksomhet – særlig mot Europa og Nord-Norge – og en sentral del i utelivet var salg av seksuelle tjenester.

Bergen er først ute i Norge, men det finnes lignende bordellmuseer i flere av Europas havnebyer. Det er Roger Iversen i Damsgård kulturhistoriske forening som på privat basis har pusset opp et helt kvartal på Nøstet i Bergen sentrum. Stedet ligger bare et steinkast fra Hurtigrutekaien, TV2 og Den Nationale Scene.

Iversen har arbeidet med prosjektet i over ti år, og flere støttespillere har etter hvert trått til. Arbeidet med kvartalet har vært krevende. Hvorfor husene er så viktige kan byhistoriker Tryggve Fett svare på:

– Dette er byens rot og grunnvoll, sier han med overbevisning til NRK, og roser Iversen for innsatsen med å restaurere husrekken i Nøstegaten. Det var her sjøfolkene på slutten av 1800-tallet stavret i land.

– Hele husrekken er veldig spennende, og går tilbake til 1600-tallet da Nøstet var en liten forstad til Bergen, sier Fett.

I Middelalderen og renessansen var Øvregaten sentral for horetrafikken, men senere overtok Nøstet.

Prostitusjonen i Bergen er registrert siden Hansa-tiden rundt år 1480, og varte i sin ”legale” form mer eller mindre til slutten av 1800-tallet. Da gikk den under jorda, og har i fortsatt slik helt inn i vår tid.

Hvorvidt det kommer frem i det nye museet gjenstår å se når det åpner 10. september.

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden