Besøk spøkelsesbyen Pyramiden

Pyramiden på Svalbard er blant verdens ti beste spøkelsesbyer – som du fortsatt kan besøke....
Spøkelsesbyen Pyramiden på Svalbard er et spennende reisemål, særlig etter at gruvebyen ble forlatt i 1998. (Foto: Wikimedia)

Det var i anledning halloween den engelske avisen Guardian listet opp de avfolkete stedene som fortsatt inviterer gjester på besøk.

Pyramiden er en forlatt, russisk gruveby på Spitsbergen i Svalbard-arkipelet. Den er ikke av de lettest tilgjengelige; en båttur dit tar ni til ti timer. En annen måte å nå den på er med snøscooter.

I ”spøkelsesbyen” finner du fortsatt en sportshall, et par pianoer og en lekeplass som fortsatt fungerer. I hvert fall gjorde de det da byen ble forlatt av de siste kullgruve-arbeiderne i 1998. Siden den gang har selskapet som fortsatt eier området – Trust Arktikugol – holdt vedlike deler av gruvebyen for besøkende turister.

Av andre spøkelsesbyer Guardian lister opp er Bodie, Californbia, og St. Elmo i Colorado. Begge er tidligere gullgraverbyer, mens Teufelsberg utenfor Berlin er en tidligere lyttepost den gang området var en del av Øst-Tyskland.

Missouri State Penitentiary i USA (fengsel), gruveøya Hashima i Japan, og Tyneham i Dorset (Storbritannia) – en liten fiskelandsby militæret overtok under forberedelsene til D-dagen – er også å finne på listen. Det er også øya Spinalonga ved Kreta (opprettet som koloni for spedalske) og den gamle gruvebyen Mineral de Pozos i Mexico,

Det m est juriøse stedet på listen er den meget spesielle byen Fordlandia i Brasil, som den amerikanske industrimagnaten Henry Ford etablerte som en del av sitt industrielle kompleks rundt bilproduksjonen (han ville bli fullstendig selvforsynt på råvarer). Her skulle Ford – mannen som oppfant samlebåndsproduksjonen – blant annet produsere gummi til bilene sine.

Selv besøkte han den aldri.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden