Det var i anledning halloween den engelske avisen Guardian listet opp de avfolkete stedene som fortsatt inviterer gjester på besøk.
Pyramiden er en forlatt, russisk gruveby på Spitsbergen i Svalbard-arkipelet. Den er ikke av de lettest tilgjengelige; en båttur dit tar ni til ti timer. En annen måte å nå den på er med snøscooter.
I ”spøkelsesbyen” finner du fortsatt en sportshall, et par pianoer og en lekeplass som fortsatt fungerer. I hvert fall gjorde de det da byen ble forlatt av de siste kullgruve-arbeiderne i 1998. Siden den gang har selskapet som fortsatt eier området – Trust Arktikugol – holdt vedlike deler av gruvebyen for besøkende turister.
Av andre spøkelsesbyer Guardian lister opp er Bodie, Californbia, og St. Elmo i Colorado. Begge er tidligere gullgraverbyer, mens Teufelsberg utenfor Berlin er en tidligere lyttepost den gang området var en del av Øst-Tyskland.
Missouri State Penitentiary i USA (fengsel), gruveøya Hashima i Japan, og Tyneham i Dorset (Storbritannia) – en liten fiskelandsby militæret overtok under forberedelsene til D-dagen – er også å finne på listen. Det er også øya Spinalonga ved Kreta (opprettet som koloni for spedalske) og den gamle gruvebyen Mineral de Pozos i Mexico,
Det m est juriøse stedet på listen er den meget spesielle byen Fordlandia i Brasil, som den amerikanske industrimagnaten Henry Ford etablerte som en del av sitt industrielle kompleks rundt bilproduksjonen (han ville bli fullstendig selvforsynt på råvarer). Her skulle Ford – mannen som oppfant samlebåndsproduksjonen – blant annet produsere gummi til bilene sine.
Selv besøkte han den aldri.