Besøk spøkelsesbyen Pyramiden

Pyramiden på Svalbard er blant verdens ti beste spøkelsesbyer – som du fortsatt kan besøke....
Spøkelsesbyen Pyramiden på Svalbard er et spennende reisemål, særlig etter at gruvebyen ble forlatt i 1998. (Foto: Wikimedia)

Det var i anledning halloween den engelske avisen Guardian listet opp de avfolkete stedene som fortsatt inviterer gjester på besøk.

Pyramiden er en forlatt, russisk gruveby på Spitsbergen i Svalbard-arkipelet. Den er ikke av de lettest tilgjengelige; en båttur dit tar ni til ti timer. En annen måte å nå den på er med snøscooter.

I ”spøkelsesbyen” finner du fortsatt en sportshall, et par pianoer og en lekeplass som fortsatt fungerer. I hvert fall gjorde de det da byen ble forlatt av de siste kullgruve-arbeiderne i 1998. Siden den gang har selskapet som fortsatt eier området – Trust Arktikugol – holdt vedlike deler av gruvebyen for besøkende turister.

Av andre spøkelsesbyer Guardian lister opp er Bodie, Californbia, og St. Elmo i Colorado. Begge er tidligere gullgraverbyer, mens Teufelsberg utenfor Berlin er en tidligere lyttepost den gang området var en del av Øst-Tyskland.

Missouri State Penitentiary i USA (fengsel), gruveøya Hashima i Japan, og Tyneham i Dorset (Storbritannia) – en liten fiskelandsby militæret overtok under forberedelsene til D-dagen – er også å finne på listen. Det er også øya Spinalonga ved Kreta (opprettet som koloni for spedalske) og den gamle gruvebyen Mineral de Pozos i Mexico,

Det m est juriøse stedet på listen er den meget spesielle byen Fordlandia i Brasil, som den amerikanske industrimagnaten Henry Ford etablerte som en del av sitt industrielle kompleks rundt bilproduksjonen (han ville bli fullstendig selvforsynt på råvarer). Her skulle Ford – mannen som oppfant samlebåndsproduksjonen – blant annet produsere gummi til bilene sine.

Selv besøkte han den aldri.

RELATERTE ARTIKLER

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden