Besøk spøkelsesbyen Pyramiden

Pyramiden på Svalbard er blant verdens ti beste spøkelsesbyer – som du fortsatt kan besøke....
Spøkelsesbyen Pyramiden på Svalbard er et spennende reisemål, særlig etter at gruvebyen ble forlatt i 1998. (Foto: Wikimedia)

Det var i anledning halloween den engelske avisen Guardian listet opp de avfolkete stedene som fortsatt inviterer gjester på besøk.

Pyramiden er en forlatt, russisk gruveby på Spitsbergen i Svalbard-arkipelet. Den er ikke av de lettest tilgjengelige; en båttur dit tar ni til ti timer. En annen måte å nå den på er med snøscooter.

I ”spøkelsesbyen” finner du fortsatt en sportshall, et par pianoer og en lekeplass som fortsatt fungerer. I hvert fall gjorde de det da byen ble forlatt av de siste kullgruve-arbeiderne i 1998. Siden den gang har selskapet som fortsatt eier området – Trust Arktikugol – holdt vedlike deler av gruvebyen for besøkende turister.

Av andre spøkelsesbyer Guardian lister opp er Bodie, Californbia, og St. Elmo i Colorado. Begge er tidligere gullgraverbyer, mens Teufelsberg utenfor Berlin er en tidligere lyttepost den gang området var en del av Øst-Tyskland.

Missouri State Penitentiary i USA (fengsel), gruveøya Hashima i Japan, og Tyneham i Dorset (Storbritannia) – en liten fiskelandsby militæret overtok under forberedelsene til D-dagen – er også å finne på listen. Det er også øya Spinalonga ved Kreta (opprettet som koloni for spedalske) og den gamle gruvebyen Mineral de Pozos i Mexico,

Det m est juriøse stedet på listen er den meget spesielle byen Fordlandia i Brasil, som den amerikanske industrimagnaten Henry Ford etablerte som en del av sitt industrielle kompleks rundt bilproduksjonen (han ville bli fullstendig selvforsynt på råvarer). Her skulle Ford – mannen som oppfant samlebåndsproduksjonen – blant annet produsere gummi til bilene sine.

Selv besøkte han den aldri.

RELATERTE ARTIKLER

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Til hjelp mot flyskrekk

Rundt 350 000 nordmenn har flyskrekk. I en bok har flykaptein Steve Allright fra British Airways og psykolog...

Kategori
FlyreiserForbrukerstoffNyheterVerden