Besøk spøkelsesbyen Pyramiden

Pyramiden på Svalbard er blant verdens ti beste spøkelsesbyer – som du fortsatt kan besøke....
Spøkelsesbyen Pyramiden på Svalbard er et spennende reisemål, særlig etter at gruvebyen ble forlatt i 1998. (Foto: Wikimedia)

Det var i anledning halloween den engelske avisen Guardian listet opp de avfolkete stedene som fortsatt inviterer gjester på besøk.

Pyramiden er en forlatt, russisk gruveby på Spitsbergen i Svalbard-arkipelet. Den er ikke av de lettest tilgjengelige; en båttur dit tar ni til ti timer. En annen måte å nå den på er med snøscooter.

I ”spøkelsesbyen” finner du fortsatt en sportshall, et par pianoer og en lekeplass som fortsatt fungerer. I hvert fall gjorde de det da byen ble forlatt av de siste kullgruve-arbeiderne i 1998. Siden den gang har selskapet som fortsatt eier området – Trust Arktikugol – holdt vedlike deler av gruvebyen for besøkende turister.

Av andre spøkelsesbyer Guardian lister opp er Bodie, Californbia, og St. Elmo i Colorado. Begge er tidligere gullgraverbyer, mens Teufelsberg utenfor Berlin er en tidligere lyttepost den gang området var en del av Øst-Tyskland.

Missouri State Penitentiary i USA (fengsel), gruveøya Hashima i Japan, og Tyneham i Dorset (Storbritannia) – en liten fiskelandsby militæret overtok under forberedelsene til D-dagen – er også å finne på listen. Det er også øya Spinalonga ved Kreta (opprettet som koloni for spedalske) og den gamle gruvebyen Mineral de Pozos i Mexico,

Det m est juriøse stedet på listen er den meget spesielle byen Fordlandia i Brasil, som den amerikanske industrimagnaten Henry Ford etablerte som en del av sitt industrielle kompleks rundt bilproduksjonen (han ville bli fullstendig selvforsynt på råvarer). Her skulle Ford – mannen som oppfant samlebåndsproduksjonen – blant annet produsere gummi til bilene sine.

Selv besøkte han den aldri.

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas