BERLIN

Det er mange som forelsker seg i Berlin. Her er stress og hverdag langt borte, og over hele byen hviler en lystfylt stem-ning. Samtidig forandres Berlin raskt, som en...

Det er svinekaldt, en rå kulde som trenger seg inn under jakken og biter seg fast. Berlin er grå og forfrossen. Likevel oppstår det kjærlighet ved første blikk, og samtidig som jeg går på Intercitytoget mot Kreuzberg vet jeg at Berlin er mitt sted på jorden. Det finnes så mye å elske i Berlin, men det er for stemningens skyld jeg velger å bo her. ”Det er feriestemning året rundt” var det noen som sa. Avslappet og med kunst og musikk på hvert gatehjørne. Her spaserer mennesker fram og tilbake, slår seg ned på en kafé, tar fram en bok eller en laptop. Om sommeren akkompagneres kafésittingen av et intensivt fuglekvitter. Dette er en grønn by.
I Berlin kikker ikke kaféinnehaveren stygt på den som sitter i fire timer uten å bestille noe annet enn en kaffe. Slik gjør alle, det hører med. Den avslappede atmosfæren beror vel delvis på den høye arbeidsløsheten, delvis på at Berlin de siste årene har vært en magnet for verdens kunstnere, artister, forfattere og journalister. Kontortider og rushtrafikk glimrer med sitt fravær og en stor del av den tilflyttete befolkningen er her for å prøve ut sine egne ideer på heltid.
Fremdeles er det lett å få tak i billige leiligheter, dessuten er prisene på mat og fornøyelser lave. Å være kulturarbeider er lettere her enn i mange andre storbyer. Hver kveld foregår det over 2000 arrangementer i Berlin. Her er poesikvelder, vernissasje, konserter, teater- og danseforestillinger. Overraskelser venter over alt – en kafé forvandles til en klubb når dagen blir til kveld, og plutselig pågår det en festival. På gaten. Bare sånn uten videre.
Den som lengter etter å kjede seg skal ikke dra hit. Det er mange som sier at den tiltalende stemningen delvis beror på byens dramatiske historie, på at Berlin aldri har fått nok tid til å ”bli ferdig” med fortiden. Den har liksom aldri hatt noen mulighet til å etablere seg. Og med tanke på hva Berlin bare i løpet av det siste århundret har gått igjennom av omveltninger kan det nok stemme. Det hadde vært merkelig om Adolf Hitlers galskap, andre verdenskrigs bomber, og muren som så brutalt delte byen i to, ikke hadde satt sine spor.
Påminnelsene om det som har hendt finnes overalt. Det er kulehull i husene, små skilt som forteller at ”her ble herr Eisenman fengslet og ført til Auschwitz” eller ”på dette stedet ble frau Berger skutt og drept”.
Berlin bærer på en mørk historie, og mange sår er langt fra leget. Samtidig søker byen Berlin sin nye identitet. For eksempel gjennom nybygging og satsing på underholdningsindustrien og de hyppige demonstrasjonene mot nazismen. Eller noe langt enklere, som at noen har tegnet på trafikklysene slik at det er hjerter og stjerner i stedet som lyser mot deg i stedet for runde lamper.
Fra jeg satt på Intercitytoget mot Kreuzberg og bestemte meg for å flytte hit har det gått fem år. På den tiden har byen aldri sluttet å overraske. Det er det beste med denne byen – at den alltid gir noe mer enn hva du forventer. Og mens du venter på din tur til å krysse fotgjengerfeltet lyser et rødt hjerte mot deg.

SEVERDIGHETER OG AKTIVITETER

BYDELER
Mitte
Akkurat som det høres ut som ligger bydelen Mitte i midten av Berlin. Her finnes mange av de mest kjente severdighetene, de beste shoppingstrøkene og de mest trendy barene. Det er en bra bydel å bo i når du kommer hit på ferie – fra Mitte er det enkelt å ta seg både til de østlige og vestlige delene av Berlin, uten at det blir for langt å dra.

Prenzlauer Berg
Prenzlauer Berg var på DDR-tiden en arbeiderbydel, og kommunistene lot bydelen forfalle. I dag ser det annerledes ut. De fleste husene er blitt renovert, og det er ikke uvanlig at fasadene ligner bløtkaker, med snirkler og kruseduller rundt vinduer og dører. I kombinasjon med brosteinsgatene blir det veldig sjarmerende og pittoresk. Prenzlauer Berg er stort og huser alt fra områder som fremdeles føles kunstnerisk bohemsk, til mer yuppielignende bydeler hvor lattemammaene sitter tett og espressoen koster over tre euro. I bydelen ligger en rekke torg, kafeer, restauranter, gallerier og klubber. Spesielt trivelige er områdene rundt Kollwitzplatz, Helmholtzplatz og Kastanienallee.

Friedrichshain
Friedrichshain er punkernes og partyfolkets bydel. Her har ikke fornyelsen kommet like langt som i Prenzlauer Berg, veggene er dekket av graffiti og mange hus ligner mer på gamle kråkeslott enn steder man kan bo. Blandingen av nytt og gammelt, fint og slitt gir Friedrichshain en egen sjarm. Områdene rundt Simon-Dach- Strasse og Sonntagsstrasse er kjent for sine barer. Her passer det bra å begynne en lang natt med dansing og moro, i Friedrichshain ligger nemlig mange av de mest klassiske technoklubbene.

Kreuzberg
Kreuzberg er tyrkernes og kunstnernes bydel. Her er det bohemsk, ungdommelig og flerkulturelt. Falafalekioskene ligger tett og om lørdagene er det hit du skal komme for å handle fersk mat på det tyrkiske markedet ved Yorckstrasse for nesten ingen penger. Kreuzberg har mange trivelige områder å spasere omkring i, sikt deg inn på bydelene rundt Oranienstrasse og Bergmannstrasse.

Charlottenburg og Wilmersdorf
Dette er bydelene som sammen med Schöneberg tidligere tilhørte Vest-Berlins sentrum. I Charlottenburg finner du de kjente shoppinggatene Kurfürstendamm og Tauentzienstrasse, hvor det berømte varehuset Kadewe ligger, pluss en rekke andre severdigheter. Arkitekturen i bydelene skiller seg ut fra den i Øst-Berlin. Her ble mer ødelagt under andre verdenskrig, og derfor er husene nyere enn i de østlige delene av byen.

Schöneberg
På 70 – og 80-tallet var Schöneberg den hippeste bydelen i Vest-Berlin. Med sin blanding av både flotte og lugubre områder fulle av barer og sexsjapper. I området rundt Goltzstrasse oppdager du alt fra kjølige innredningsbutikker til koselige kafeer. Schöneberg er også kjent som Berlins homsebydel.

Hoteller
Lux 11
Lux 11 lukter luksus lang vei. Designhotellet har siden starten for fire år siden blitt kjent verden over som et av Berlins flotteste. Innredningen er kontrastrik med vegger i edruelige farger, mens detaljene er i knallrosa, oransje og lilla. Hvert rom har en liten kjøkkenkrok der den som har lyst kan lage egen mat.
Adresse: Rosa-Luxenburg-Strasse
9–13, Mitte
Tlf: +49-30-936 28 00
Nettside: www.lux11.de
Pris dobbeltrom: fra ca. 1400 kroner

Circus
Circus er det perfekte stedet for en weekend i Berlin. Hotellet, som ble innviet i november 2008, er flott og hvert rom individuelt designet. Internet inngår i prisen, og vil du låne en laptop får du det helt gratis. Sjarmerende og rimelig med et perfekt beliggende midt i Mitte.
Adresse: Rosenthaler Strasse 1, Mitte
Tlf: +49-30-20 00 39
Nettside: www.circus-berlin.de
Pris dobbeltrom: fra ca. 700 kroner

Josty Brauerei
Leilighetshotell som er nytt og flott med en perfekt beliggenhet nær både Alexanderplatz og de koselige områdene rundt Kastanienallee i Prenzlauer Berg. Booker du den luksuriøse toroms leiligheten høyest opp, får du også verdens største takterrasse på kjøpet uten at det koster skjorta. Internett inkludert i prisen.
Adresse: Bergstrasse 22, Mitte
Tlf: +49-30-308 785 30
Nettside: www.josty-brauerei.de
Pris dobbeltrom: ca. 650 – 800 kroner natten for opptil to personer (hver ekstra person koster ca. 130 kroner natten)

Adele
Et lite hotell med en innredning som minner om 1920-tallets New York. Rommene er riktig flotte — for ikke å snakke om badene med sine skinnende marmorvegger. Her kjenner du deg som en livsnytende mafioso, og etter et deilig bad i luksus er risikoen stor for at du dropper klubblivet og blir inne. Internett inkludert i prisen.
Adresse: Greifswalder Strasse 227,
Prenzlauer Berg
Tlf: +49-30-443 243 10
Nettside: www.adele-berlin.de
Pris dobbeltrom: fra ca. 800 kroner

Hotel Adlon Kempinski
Berlins mest klassiske luksushotell. Her bor stjernene, her nyter eliten sin luksus. Hotel Adlon Kempinski har alt et 5-stjerners hotell skal ha. Tykke vegg til vegg-tepper, gullspeil, gourmetrestauranter, barer hvor man sitter og ser pen ut mens man smatter på sin dry martini …
Adresse: Unter den Linden 77, Mitte
Tlf: +49-30-226 10
Nettside: www.hotel-adlon.de
Pris dobbeltrom: fra ca. 2 000 kroner

RESTAURANTER
Miseria e Nobiltà
Et romantisk krypinn med fantastisk pasta — Ristorante Miseria e Nobiltà er restauranten som uten problemer kvalifiserer seg blant byens beste italienske restauranter. Her er alt genuint, fra de rustikke trebordene til menyen som bare er på italiensk. Vinen serveres i karafler i skinnet fra tente lys stukket ned i vinflasker, og i selskap med restaurantens prateglade padrone kan du ikke bli annet enn mett og lykkelig. Nye retter på menyen hver dag til priser midt på treet. Men ta med deg kontanter, restauranten tar ikke kort.
Adresse: Kopernikusstrasse 16,
Friedrichshain
Tlf: +49-30-290 492 49

Bar Gagarin
Beste frokoststedet i byen, som i tillegg er koselig innredet med velvalgt kitsch og et portrett av den russiske astronauten Jurij Gagarin på veggen. Her velger du mellom mange gode frokostalternativer, og du kommer ikke til å bli skuffet. Bestiller du frokost for to kommer det inn to kjempefat med godsaker — alt fra russiske pannekaker til fruktsalat, gode oster, pølser, grønnsaker og laks. Et bra tips for den som vil spise nok til holde ut til middag!
Adresse: Knaackstrasse 22—24,
Prenzlauer Berg
Tlf: +49-30-442 88 07

Vaimo
På Vaimo spiser du en fireretters meny for under 25 euro. Maten, som er italiensk, er fantastisk og stemningen inne på den lille restauranten kan få hvem som helst til å forelske seg. Om ikke i sitt middagsselskap, så i hvert fall i maten, vinen, de rødhvite dukene og livet generelt. Her er det best å bestille bord på forhånd, stedet er bitte lite og blir fort fullt.
Adresse: Danziger Strasse 18,
Prenzlauer Berg
Tlf: +49-30-484 956 55
Nettside: www.schneeweiss-berlin.de

Jolesch
Hva hadde vel et besøk i Berlin vært uten en snitzel? På restaurant Jolesch lager de etter alle kunstens regler en snitzel og resultatet er fantastisk — snitzelen er stor som elefantører og smelter i munnen. Serveres med agurk- eller potetsalat og koster rundt 120 kroner.
Adresse: Muskauer Strasse 1,
Kreuzberg
Tlf: +49-30-612 35 81
Nettside: www.jolesch.de

Transit
Her er det kult å bestille mat! Menyen består av mange småretter og du velger hva du vil ha ved å krysse av i ruter. Hver rett går for tre euro, men for å bli mett trenger du minst tre. Lokalet er morsomt annerledes med sikkert 100 fuglebur i ulike farger og former. Herlig sted!
Adresse: Sonntagsstrasse 28,
Friedrichshain
Tlf: +49-30-269 484 15
Nettside: www.transit-restaurants.com

Hugos Restaurant
Med en 360 graders panoramautsikt, en Michelinstjerne og kokker som har vunnet mesterskap etter mesterskap, er det ikke merkelig at maten er av det dyrere slaget på Hugos Restaurant. Kokken som står bak restauranten, Thomas Kammeier, er blitt en riktig kjendis og selger kokebøker på løpende bånd i Tyskland.
Adresse: Intercontinental Berlin,
Budapester Strasse 2
Tlf: +49-30-260 212 63
Nettside: www.hugos-restaurant.de

Rutz Restaurant & Weinbar
I Berlin får du ofte mye for pengene, og det er Rutz et strålende eksempel på. Her koster hovedrettene omkring 30 euro, men tro meg, de smaker mye dyrere enn det, og med tanke på stedets Michelinsstjerne hadde ingen reagert om det hadde vært enda dyrere. Snakk vin med sommelieren og la deg inspirere av en riktig entusiast.
Adresse: Chausseestrasse 8, Mitte
Tlf: +49-30-246 287 60
Nettside: www.weinbar-rutz.de

Restaurant Altes Zollhaus
Restauranten ser ut til å ligge ett eller annet sted ute på landet heller enn midt i Kreuzberg. Altes Zollhaus er tenkt å være et pustehull for dem som har gått lei av storby og høy puls. Her er innredningen rustikk og landlig, hagen grønn og pittoresk. Eieren av restauranten, Herbert Beltle, er en velkjent og prisbelønnet kokk i Berlin.
Adresse: Carl-Heinz-Ufer 30,
Kreuzberg
Tlf: +49-30-692 33 00
Nettside: www.altes-zollhaus-berlin.de

Maremoto
Å spise på Maremoto er mye mer enn å besøke en restaurant, spise god mat, bli mett. Det er å oppleve noe du formodentlig aldri har vært med på før. Her lages såkalt ”metaforisk mat” som leker med dine sanser – det som virker som det smaker på noe bestemt er noe helt annet når du får det i munnen. Forvirrende godt og spennende! En meny på 15 småretter koster 129 euro.
Adresse: Strausberger Platz 2,
Friedrichshain
Tlf: +49-30-400 542 30
Nettside: www.maremotoberlin.de

Fischers Fritz
Berlins eneste restaurant med to Michelinstjerner. Her er det fremfor alt fisk som gjelder. Lunsjmenyen med tre retter for 39 euro anbefales varmt, den er vel verdt pengene.
Adresse: Charlottenstrasse 49, Mitte
Tlf: +49-30-203 363 63
Nettside: www.fischersfritzberlin.com

UNDERHOLDNING-
Rosi’s
Som så mange andre klubber langs Spree byr Rosi’s på mer enn gode drinker og et dansegolv. Her kan du henge hele kvelden – danse, drikke, spille bordtennis … Stemningen er avslappet og et perfekt alternativ for den som ikke er så glad i elektronisk musikk, men vil oppleve et typisk berlinsk utested. Sjarmerende.
Adresse: Revalerstrasse 29,
Friedrichshain
Nettside: www.rosis-berlin.de

Kulturbrauerei
Et tidligere bryggeri som i dag rommer alt fra reklamebyråer, teatre, yogaskoler og klubber. På Kulturbrauerei har du mye å velge mellom – her kan du danse til alt fra R & B og partyhits fra 80 – og 90-tallet til nostalgirock. Det er nok best å gå inn på nettsiden og sjekke det aktuelle programmet.
Adresse: Schönhauser Allee 36,
Prenzlauer Berg
Tlf: +49-30-44 31 51-52
Nettside: www.kulturbrauerei.de

Watergate
Velkjent og populært technosted med bra beliggenhet like ved elven. Dansegolvet på Watergate er ikke spesielt stort, men det gjør klubben intim og herlig svett. Om sommeren går det bra å gå ut og avkjøle seg på en flåte i elven når varmebølgen nærmer seg.
Adresse: Falckensteinstrasse 49,
Kreuzberg
Nettside: www.water-gate.de

Berghain
Vil du være sikker på å få med deg en ekte og helt vill Berlinopplevelse hjem, må du gå på Berghain. Her er du garantert en fest som varer til solen står opp, og om du orker, enda lenger. På Berghain kan hva som helst hende – bli ikke redd om du plutselig står ved siden av en nesten naken gigant eller ender i et ”dark room” når du leter etter toalettet. Berghain er kongen av technoklubbene i Berlin og har åpent hver lørdag. Den litt mindre klubben Panoramabar som ligger i samme hus er også åpen på fredager.
Adresse: Am Wriezener Bahnhof,
Friedrichshain
Nettside: www.berghain.de

Weekend
Klubben ved Alexanderplatz som lenge var ”the place to go” i Berlin. Og populariteten holder seg, selv om hipfaktoren ikke er like høy i dag som den var for noen år siden. Hit skal du som liker bra techno gå – stedet er kjent for å anvende de beste platespinnerne.
Adresse: Alexanderstrasse 7, Mitte
Tlf: +49-30-246 316 76
Nettside: www.week-end-berlin.de

Sorsi e Morsi
Fantastisk koselig vinbar nær Kollwitzplatz i Prenzlauer Berg. Den trivelige eieren av baren kommer til å gjøre alt han kan for at du skal få akkurat den vinen du er sugen på. Og det beste av alt – bestiller du et glass får du et fat italienske delikatesser på kjøpet!
Adresse: Marienburger Strasse 10,
Prenzlauer Berg
Tlf: +49-30-440 382 16
Nettside: www.sorsiemorsi.de

OMRÅDENE RUNDT SIMON-DACH-STRASSE OG SONNTAGSSTRASSE
Dette er et barområde i Friedrichshain som på løsslupne sommernetter mer føles som en partygate på Kos enn en bydel i Tyskland. Her ligger barene tett og stemningen er høy, mange begynner sine kvelder her for siden å fortsette til klubbene lenger nede i bydelen. Et hett tips er å lete seg bort fra selve hovedgaten Simonroom Dach-Strasse for å komme unna de verste fylleslagene. Bra steder er eksempelvis Café Soylent på Gabriel-Max-Strasse 3 (www.cafesoylent.eu) og Süss War Gestern på Wühlischstrasse 43 (www.myspace.com/suess_war_gestern).
Adresse: Simon-Dach-Strasse og
Sonntagsstrasse, Friedrichshain

Green Door Cocktailbar
Mannen bak Green Door er ikke bare en drinkelsker, han er en kjent tysk skuespiller også. Fritz Müller-Scherz kjører steinhardt på sin slogan ”the power of positive drinking”, og en kan ikke si annet enn at han har lykkes. Har du først begynt å teste deg fram i drinklisten, er det vanskelig å slutte. Baren er stilig innredet med en touch av 70-tall.
Adresse: Winterfeldtstrasse 50,
Charlottenburg
Tlf: +49-30-215 25 15
Nettside: www.greendoor.de

Bar 25
Dette er så Berlin, med lianer over vannet, sirkus, leirbål, en liten teaterscene, dansegulv og restaurant. Som et helt lite samfunn hvor alt går ut på å ha det bra og være sosial. Maten i restauranten koster en hel del, men er en fest for smakssansene. Bar 25 er ikke bare en klubb, den er en helhetsopplevelse.
Adresse: Holzmarktstrasse 25,
Friedrichshain
Nettside: www.bar25.de

Biergarten Prater Garten
En herlig og kanskje litt kulere biergarten midt i hjertet av Prenzlauer Berg, som dessuten er den eldste i Berlin. Her sipper du ølen mens du kikker på den vidunderlige blandingen av mennesker.
Adresse: Kastanienalle 7—9,
Prenzlauer Berg
Tlf: +49-30-448 56 88
Nettside: www.prater-garten.de

Rumtrader
For den som er veldig interessert i sprit og likører finnes det bare ett sted i Berlin som gjelder: Rumtrader. Her blandes drinkene med følelse og kjærlighet, bartenderen ser ut som en engelsk butler, og spør du etter en drinkliste får du svaret ”det er jeg som er drinklisten”. Rumtrader er en av Berlins eldste barer og har et imponerende sortiment av sprit fra hele verden. Og bare det beste er godt nok.
Adresse: Fasanenstrasse 40
Tlf: +49-30-881 14 28

SHOPPING
Kadewe
Det klassiske varehuset som overlevde krigens bombeangrep og som i murens tid ble et symbol for Vest-Berlins kapitalisme. Kaufhaus des Westens er etter Harrods i London Europas nest største varehus, og hit skal du gå om du lengter etter lettsindighet og luksus. Og når du først er der – gå ikke glipp av matavdelingen i øverste etasje. Den er rett og slett «wunderbar».
Adresse: Tauentzienstrasse 21—24,
Charlottenburg
Tlf: +49-30-212 10
Nettside: www.kadewe.de

Wülischstrasse og Gärtnerstrasse
Trivelige gater i Friedrichshain hvor flere bra klesbutikker ligger – blant annet Zartbitter og Prachtmädchen (www.prachtmaedchen.de ). Her har de fleste butikkene en ungdommelig mote i sortimentet, men så er også Friedrichshain en ung bydel, full av både alternative husokkupanter og festløver.
Adresse: Wühlischstrasse og Gärtnerstrasse,
Friedrichshain

Friedrichstrasse
Friedrichstrasse er en klassiker når det handler om shopping i Berlin, men for den med tynn lommebok er det fremfor alt vindushopping som gjelder her på Friedrichstrasse ligger mange av Berlins mest luksuriøse butikker. Er du her i østerssesongen må du huske på å ta en shoppingpause og bestill noen importerte delikatesser i det franske varehuset Galerie Lafayette (Friedrichstrasse 76—78, www.galerieslafayette.de).
Adresse: Friedrichstrasse, Mitte

Rundt Hackescher Markt
Her finnes mye for den som har shopping i sikte. Gå langs Neue Schönhauser Strasse, Münzstrasse og Rosenthaler Strasse og nyt det som er av design, innredning og vintage. Mange merkebutikker, men også en del morsomt fra lokale designere.
Adresse: Neue Schönhauserstrasse, Mitte

MARKEDER
Hver lørdag og onsdag er det til Kollwitzplatz i Prenzlauer Berg du skal begi deg, for å gå på byens koseligste marked. Lukt på nybakt brød, smak på rykende supper og nyt de fargeeksploderende frukt- og blomsteduftene. På onsdager er alt som selges på markedet økologisk og lokalprodusert, på lørdager ikke riktig alt, men nesten.
Adresse: Kollwitzplatz, Prenzlauer Berg

Loppemarkeder
Mauerpark, Boxhagener Platz og Arkonaplatz er adresser å legge seg på minnet, om du liker å rote rundt på loppemarkeder. Hver søndag drar det i gang, og vil du være sikker på å prute – begynn tidlig! Mest folk er på markedet ved Mauerpark (Bernauer Strasse 63—64, Mitte, www.mauerparkmarkt.de), de billigste sakene finnes på Boxhagener Platz (Friedrichshain), og de beste tilbudene har du ved Arkonaplatz (Mitte).

Stiefelkombinat
Berlin er et Mekka for secondhandentusiasten. Det finnes massevis å velge blant, og to veldig bra butikker ligger i Prenzlauer Berg, ved området rundt Kastanienallee. På Stiefelkombinats største butikk som ligger på Eberswalderstrasse finnes i tillegg til støvler og sko en uendelig rekke av vintageklær. I søsterbutikken på Oderbergerstrasse finner du klær fra alle tidsepoker. Hos Stiefelkombinat finnes alt, så bli ikke overrasket om du finner knallrosa lakkstøvler i størrelse 47.
Adresse: Eberswalderstrasse 21—22,
Oderbergerstrasse 13, Prenzlauer Berg
Tlf: +49-30-510 512 13
Nettside: www.myspace.com/stiefelkombinat

Apartment
En av de hippeste designerbutikkene i Berlin og ikke helt lett å finne for den som ikke er kjent. Fra utsiden ser den ut som et galleri, det er først når du går ned i kjelleren at butikken åpenbarer seg. Spennende merker, morsom butikk. Very Berlin.
Adresse: Memhardstrasse 8, Mitte
Tlf: +49-30-280 422 51
Nettside: www.apartmentberlin.de

SEVERDIGHETER
Holocaust Memorial
Det er stort, grått og litt skummelt. Holocaust Memorial ble bygd i 2006 til minne om Holocausts ofre og består av 2 711 steinblokker plassert på en gigantisk flate midt i byen. Går du inn mellom steinene føles det som å befinne seg i en labyrint, og du vet aldri hva som venter rundt hjørnet. Monumentet er ment å symbolisere jødenes situasjon under andre verdenskrig.
Adresse: Cora-Berliner-Strasse 1,
Mitte
Tlf: +49-30-20 07 66-0
Nettside: www.holocaust-mahnmal.de

Det Jødiske Museet
Med sine spesielle vinkler og vegger er Det Jødiske Museet verdt et besøk bare for arkitekturens skyld. Museet er ganske nytt, det åpnet i 2001 og er tegnet av arkitekten Daniel Libeskind. Her kan du, i tillegg til å lære deg alt om jødenes kultur og historie, oppleve flere utstillinger om tilintetgjørelsen. Størst inntrykk gjør ofte Holocaust tower – et mørkt rom med betongvegger som fører tankene til et gasskammer. Det er kaldt, hardt og jævlig.
Adresse: Lindenstrasse 9—14,
Kreuzberg
Tlf: +49-30-259 933 00
Nettside: www.jmberlin.de

East Side Gallery
Da muren falt i 1989, samlet et hundretalls av verdens kunstnere seg i Berlin for å gi uttrykk for sin opplevelse av det som hendte. Resultatet ble en 1,3 kilometer lang del av muren som ble fylt med kunstverk — The Berlin Wall Eastside Gallery. I årenes løp har bildene vitret med vær og vind og blitt tegnet over, men i samband med 20-årsjubileet er flere av dem blitt renovert av kunstnerne selv. Pass på å dra dit før forfallet tar over igjen!
Adresse: Mühlenstrasse,
Friedrichshain
Tlf: +49-30-936 28 00
Nettside: www.eastsidegallery.com

Trabantsafari
Nostalgien over det gamle Øst- Berlin, den såkalte ”ostalgien”, er på fremmarsj her i Berlin og i dag kan du kjøpe nøkkelringer i DDR-stil, gå på DDR-museum og kanskje, sprøest av alt, dra på Trabantsafari. Foretaket Trabi-Safari tilbyr en guidet rundtur i den lille bilen laget av plastikk som er blitt en ekte DDR-klassiker. Men kjør forsiktig – krasjer du blir det bare fliser igjen av bilen. Du bestiller på Internett.
Tlf: +49-30-275 922 73
Nettside: www.trabi-safari.de

Tiergarten
En spasertur i Berlins største park, Tiergarten, gir ro i sjelen og ny energi. Parken ble helt ødelagt under annen verdenskrig og ble brukt til å dyrke poteter etter krigen, da fattigdommen var stor. I dag er Tiergarten helt gjenoppbygd og vakrere enn noen gang.
Adresse: Tiergarten, Berlin

Chamäleon
Berlin er varieteenes hovedstad, og har du ikke vært på en slik forestilling før skal du følge med her. Dans, magi og akrobatiske kunster på line – det her er sirkus for voksne. Prikker du inn en riktig bra forestilling har du et minne for livet med deg hjem. Chamäleon er en av Berlins mest kjente varietéscener, og forestillingene der blir alltid hyllet.
Adresse: Rosenthaler Strasse
40 – 41, Mitte
Tlf: +49-30-400 059 30
Nettside: www.chamaeleonberlin.de

Tropical Island
Hvorfor reise til Kanariøyene når du kan få varme bad og Piña Colada bara en time fra Berlin? Midt ute på landsbygden ligger det som må være Tysklands mest absurde utfluktsmål – en kuppel, eller dom, der den som går inn ”reiser utenlands”. Tropical Island er et turistparadis i miniformat med tropisk varme, sandstrender, hotell, en liten regnskog og hav i form av enorme bassenger. Domen skulle egentlig anvendes som hangar for en moderne zeppelin, men prosjektet ble for dyrt, og siden «alle» vet at tyskere elsker charter, ble ideen født om å tilby dem sand mellom tærne uten å trenge å reise så langt. Det er sprøtt, tacky og veldig fascinerende.
Adresse: Tropical-Islands-Allee,
15910, Krausnick
Tlf: +49-30-547 760 50 50
Nettside: www.tropical-islands.de
Adresse: Oranienburgerstrasse
54 – 56A, Mitte

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden