Berlin EUROPAS RETRO- HOVESTAD

Å ankomme Berlin er som å ta et steg tilbake til forgagne tider - samtidig som du entrer virkeligheten anno 2009. En retrovirkelighet vel å merke: Det sterke møtet...
«Den riktige mixen av nåtid og framtid, pent plassert i en lett illusorisk ramme av overoptimistisk bygge- iver og postmoderne framtidsarkitektur, er nøkkelen til Berlins sjel.»

Sentrum av Berlin gjør seg best til fots, mye grunnet den alltid tilstedeværende historien. Overalt blir du minnet på byens dramatiske fortid, særlig de siste 100 års særegenheter. Det har blitt sagt om Berlin at ingen andre byer har så mange spor etter det 20. århundre, og etter å ha besøkt metropolen er det lett å være enig i utsagnet.

Vandringen i dagens Berlin kan gjerne starte i det nye Øst kun noen steinkast unna den gamle grensen. For eksempel fra Kulturbrauerei, i en av de mange rustikke sidegatene med bruktbutikker fulle av trendy

retroklær, vinylplater og etnisk hippienips. På vei ned vitale Kastanienallé passerer du nok av spisesteder, barer og livlige kafeer, med studenter og andre gate-kloke fotgjengere som nomadiske besøkende. Kollwitzstrasse som fører fram til Kollwitzplatz er også vel verdt en gåtur, med sine ymse butikker, deilige restauranter, og selveste Käthe Kollwitz, en av de mest betydningsfulle kvinnelige kunstnere i det forrige århundre, ruvende i bronse midt på plassen. En 3-retter på restauranten Gugelhof, blant annet besøkt av Bill Clinton, anbefales. For alt ligger tett i tett i sentrum av Ty

sklands største by, overalt kan du forstå hvorfor den har hatt en sånn e

norm påvirkning på europeisk åndsliv, vitenskap og kunst. Og det er når alt ligger så nært hverandre man kan finne de tankevekkende skillene. For ingen med navigasjonsutstyret i orden oppsøker det perfekte i Berlin. Vi er jo på jakt etter de skitne kontrastene – mellom de liksom-nye retro-installasjonene og det iscenesatt storbypittoreske.

Byens liv – en smak av fortiden i nåtiden

Hele veien speiler fortiden seg i nåtiden og vice versa. Nostalgien finnes overalt, enten du blar

deg gjennom de tettpakkede hyllene i platesjappa med 60-tallsplakatene, eller tar din caffe-latte i den spanske hjørne-delen i Malmöerstrasse, er det fortid overalt – men en høyst levende sådan. Her trives det rufset-rustikke og designer-restaurerte side om side, slik den dunkle jernbaneovergangen fra Kopenhagenerstrasse til Schönflieserstrasse i Prenzlauer Berg er et eksempel på: De gamle grafittiene fra før Murens fall pryder stadig teglsteinsveggene på vei inn til nyrestaurerte Ikea-designede leiligheter på innsiden. Sp

Bilde på venstre side: Riksdagen er en av de mest besøkte turistattraksjoner i Berlin og gir et imponerende utsyn over byen, særlig om natten. Fra taket kan man også se ned på de folkevalgte.

oret går for øvrig videre ned mot broen ved Bornholmerstrasse, et strategisk utvekslingspunkt mellom Øst og Vest under den kalde krigen, i dag et yndet åsted for mangt et postmoderne filmopptak. Nylig var det Tom Cruise som ”tok en Berliner”, i den mye omtalte filmen Valkyrie om attentatet på Hitler. Den ble for øvrig delvis filmet i Europas eldste studioer, Babelsberg,

og postprodusert av Elektrofilm i nazienes gamle hovedkvarter rett utenfor byen.

Men det er ikke bare i de nydesignede gråbeingårdene i Prenzlauer Berg, som er som skåret ut av stasi-filmen De andres liv, vi møter det åpne og pulserende Berlin-temperamentet. I det gamle vest, i bydeler som Charlottenburg og Kreuzberg dominerer det etniske, henholdsvis med en av Europas eldste chinatowns og verdens største ”tyrkiske” by utenfor Tyrkia. Om den overdådige China-kitschen i en av de mange Asia-restaurantene rundt Savignyplatz er innkjøpt i den overdådige antikvitetsbutikken rett rundt hjørnet, eller masseprodusert i en av moderlandets nå nedleggingstruede fabrikker, skal ikke sies for sikkert. Uansett florerer det av velsmakende, eksotiske spisesteder, og til priser vi bare kan drømme om her hjemme – med og uten kokt hund på menyen. Et herremåltid for to til under 50

Berlins t-bane, U-bahn, er en av verdens eldste og er rask, trygg og pålitelig. Den er godt utbygget med ti forskjellige ruter og når de fleste hjørner av byen.

euro, inkludert vin, er på ingen måte å forakte for oljerike nordmenn.

Zwiebelfisch er en hyggelig, litterær og lun pub lokalisert rett ved Savignyplatz, et steinkast fra S-banen. Denne brune puben, for øvrig stamsted for mange forfattere, kunstnere og journalister, er et av Berlins desiderte norske vannhull: Her vanker både Ingvar Ambjørnsen og Egil Ulateig når de er i Berlin, og Asbjørn Svarstad bor her. Puben har et kjendisspekket fotogalleri som avbilder alt fra Gunter Grass til Jonas Gahr Støre. Vegg i vegg med Zwiebelfisch ligger restauranten Inside Asia, hvor du kan spise deilig asiatisk mat i pene omgivelser for en billig penge. Thaimaten er spesielt god, og papayasalaten anbefales! Maten er ren, lett og velgjørende, og alle rettene koster mellom 3 og 10 euro. Hvis du først tar turen til Savignyplatz, bruk også noen minutter på å ta innover deg den gripende kunsten på S-banestasjonen.

Hvis det er köfte, dolmades eller Horiatiki som står øverst på ønskemenyen, er det heller de godt bevarte, pittoreske og førkrigsaktige spisehusene i Kreuzberg som bør besøkes. Overraskende nok er dette m

Fjernsynstårnet var et av kommunist- regimets prestisjeprosjekter, og ble bygget i perioden 1965 – 1969. I dag er det et kjent landemerke, og ligger rett ved Alexanderplatz.

ini-Istanbul i Berlin lokalisert i det gamle vest og skal visstnok ha opp i mot 500 000 tyrkiskettede innbyggere. Her finner du også verneverdige saunaer og caféer for akademikerne, og de mest innbitte kunstnerkneipene for innrøkte eksilforfattere som Dag Solstad, som selvsagt bor i denne bydelen. Og det er til Kreuzberg og Friedrichshain studenter og kunstnere nå vender tilbake, etter noen korte års intermesso i de restaurerte kultkvartalene på den andre siden av Mitte, der prisene nå er blitt for høye for slunkne bohemlommebøker.

I tillegg lengter de helt sikkert tilbake til den hyperbrune rockepuben Junction Bar (Gneisenaustrasse 18), med nonstop livemusikk hver kveld og natt hele uken. Hvis det blir for hett i ørene er Oxident Bar (Frankfurter Allee 53), godt bortgjemt i Friedrichsh

Det er mange gode grunner til å besøke den intime tapasrestauranten Tapitas i Prenzlauer Berg. God mat og lun stemning gjør det klar for flere timer i Berlins gater.

ain, et nydelig sted å hvile ørene, til dempede jazzsaxofonsoli i pastell og varm rødvinskontekst. Her lages for øvrig også overraskende gode drinker og cocktails. Prøv en Strawberry Margarita eller Ginger Ale Mojito!

En kveld på Weinerei Frarosa er et must når du er i Berlin, for her er det æren som bestemmer den prisen du betaler. Denne laid-backe vinbaren/restauranten ligger i Zionskirchstrasse 40, ikke langt fra Kastanienallee. Vi går inn døren på Frarosa og blir geleidet til et lite, rundt bord av vår servitør som gir oss to vinglass og beskjed om å forsyne oss selv av et bredt utvalg av utsøkt vin. Etter å ha spist, drukket og blitt behørig servert av stedets vakre transvestitt-kelner, er Frarosas motto at du betaler det du synes kvelden er verdt. Selv om det i dette ligger en taus forventning om minst 20 euro per person for 4 retter med ubegrensede mengder kvalitetsvin, er det ikke bare billig, du føler det nærmest som en forbrytelse å ikke gi mer. Og det er nok denne følelsen mange kjenner på – restauranten har overlevd i en årrekke på besøkendes anstendighet og vilje til å betale det god mat er verd.

Overnatte kan man med hell gjøre i en av de omtalte design/restaurasjonsobjektene i gat

Berlin er og blir en kulturby. Overalt finnes gatekunst, særlig er det mye grafitti Prenzlauer Berg. Den pryder stadig teglsteinsveggende til ny-restaurerte Ikeadesignede leiligheter på innsiden.

ene med skandinaviske navn i Prenzlauer Berg. t&c apartments er et ypperlig firma å kontakte. De disponerer et bredt utvalg leiligheter av alle størrelser, både i Prenzlauer Berg, Mitte, Schöneberg og Tiergarten. Disse leies ut for fra 65 euro for 2 personer, helst for minst to døgn ad gangen, og er et meget godt alternativ til små, upersonlige, og ofte dyrere hotellrom.

Er man først på ganen i Prenzl’ Berg (som bydelen kalles av ”urinnvånerne”) og ønsker noe smått og godt til en sen lunsj eller middag, er det gode grunner til å prøve Tapitas i Gleimstrasse 23. Dette er en koselig og intim tapasrestaurant/vinbar med særdeles lun stemning, hvor du får servert fantastiske portugisiske og spanske viner og enkle, deilige tapasretter. Eksotisk flamencomusikk spilles i bakgrunnen, og man føler seg hensatt langt lenger syd selv når den kalde januarvinden tar i som verst. En stor tapastallerken (2-3 pers) koster 12 euro, mens et stort glass vin 3,5 euro.

Med mat og vin vel fordøyd, og særlig hvis du er i Prenzl’ Berg eller omegn, er veien ikke lang til en beskyttet plett der byens og landets mer dystre minner blir nærværende. Jüdischer Friedhof, den jødiske kirkegården som ligger langs Schönhauser Allee, er et stille sted hvor du kan rusle rundt i ro og mak helt alene. Grønne slyngplanter vokser tett over hele området, og stemningen er mystisk og dunkel, men samtidig fredelig og god.

På Frarosas er det gjestene som bestemmer hva maten er verd. Du får uansett et uforglemmelig måltid med fire retters middag og så mye kvalitetsvin du vil.

På U-banen hjemover slår nostalgien inn for fullt, i disse dystre mellomkrigs-designede tunnelkonstruksjonene, med portugiske azulejos-fliser og dekorerte pilarer.

For de som mener at verken steder, mennesker eller fenomener kan oppleves og forstås løsrevet fra sine historiske kontekster er U-bahntilstanden den beste bekreftelse. Den riktige mixen av nåtid og framtid, pent plassert i en lett illusorisk ramme av overoptimistisk byggeiver og postmoderne framtidsarkitektur, er nøkkelen til Berlins sjel. Og den må vi ta innover oss med hud og hår, om vi virkelig skal ha noe å hente her i det moderne Europas vugge.

Berlin

Spise: Zwiebelfisch

Savignyplatz 7, +49 030 312 7363

Weinerei Frarosa: Zionskirchstrasse 40, Prenzlauer Berg, +49 306 570 6756

Tapitas: Gleimstrasse 23, Prenzlauer Berg, +49 304 480 770

Inside Asia: Grolmanstrasse 22, +49 303 064 7273

Gugelhof: 37 Knaackstrasse, +49 304 42 9229

Barer:

Junction Bar: Gneisenaustrasse 18,Kreuzberg, +49 30 694 6602 – www.junction-bar.de

Oxident bar er et perfekt sted å hvile ørene hvis Berlins mange utesteder blir for mye. Her hersker dempet jazz trygt inntullet i varm rødvinskontekst.

Oxident Bar: Frankfurter Allee 53, +49 304 863 4246 www.oxident.de

Wohnzimmer: Lettestrasse 6, +49 304 45 5458 www.wohnzimmer-bar.de

CSA: Karl Marx Allee 96, +49 302 904 4741 www.csa-bar.de

Universum Lounge: Kurfürstendamm 153, +49 308 906 4995

www.universumlounge.com

Overnatting:

t&c apartments: www.tc-apartments.de.

Fakta Berlin

Grunnlagt: 1200-tallet

Innbyggere: 3,8 millioner i dag, men hadde kun i overkant av 5000 innbyggere rundt 1650 etter pest- og sultkatastrofer. På 20-tallet hadde byen over fire millioner innbyggere.

Religion: Bare 33 prosent av Berlins befolkning er kristne, 6 prosent er muslimer mens hele 5

9 prosent offisielt er konfesjonsløse. Kulturtilbud: Berlin er kjent for et enormt kulturliv. Byen kan blant annet skilte med tre operahus, et enormt antall teatre, egen filmfestival, mange gallerier, særlig i øst, samt en høyst levende konsertkultur. For mer informasjon:

www.kulturprojekte-berlin.de

www.berlin.de/kultur-und-tickets/

www.berlin.de/museumsfuehrer.en/

www.berlininfo.com

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden