Bad Gastein:Helsebot & bratte løyper

Bratte løyper, utendørs bassenger med helsebringende vann i kroppstemperatur, gemütlich afterski og Østerrikes høyeste fjell i synsranden. Bitte lille Bad Gastein overrasker med sitt mangfold....
Selv i gråvær går det an å kjøre ned Stubnerkogels svarte løype fordi den er bred som en autobahn, snøen ligger metertykk og hele traseen er velpreparert

Heisen fra Stubnerkogels dalstasjon midt i Bad Gasteins sentrum drar meg bemerkelsesverdig raskt opp til 2400 meters høyde. Snart står jeg på toppen av nedfarten B20, det svarte løypealternativet ned fra fjelltoppen Stubnerkogel.

Så bærer det utfor. Ja, det er bratt. Ja, det er kulete. Men når nedfarten er flere hundre meter bred o

Hansi Buchner er fjellets flørtekonge. Han driver sin egen skjenkestue og insisterer på å servere deg ostegryten du ser her fordi den er hans bestemors spesialitet.

g det er plenty med snø så går det i ett til melkesyren melder seg og lårene roper om en liten pause.

Her er nedfarter i alle farger og vanskelighetsgrader. For selv om det kanskje ikke er så kjent for oss nordmenn, så regnes Stubnerkogel som ett av Østerrikes aller fineste skifjell av østerrikerne selv. Og de burde jo vite det.

Flørt på fjellet Når du først er på fjellet er det mye annet enn ski å oppleve. Som Hansi Buchner for eksempel. Fjellmannen eier og driver serveringsstedet ”Stubneralm” like under fjelltoppen. Han er en støver til å flørte. Så hold godt rundt jenta di. Men er du jente og liker å bli flørtet med har du valgt riktig sted å spise lunsj.

Bare et lite tips: la Hansi velge mat for deg. Da byr han nemlig på sin bestemors spesialitet, en diger stekepanne fylt med en slags gryterett bygd rundt en sterk ost. Retten er en lokal kjendis du garantert aldri kommer til å smake noen andre steder. Ellers på menyen står alle de trauste alpegjengangerne som wienerschnitzel, stekt egg, pølser og poteter og diverse nudelsupper.

Hva man skal gjøre etter dagen på ski, eller ikke; noe mange klør seg i hodet av. Det er bare å følge strømmen til en av de mange afterskistedene. Det er så vidunderlig korte avstander i Bad Gastein. Dagen på fjellet er ved veis ende, heisene slutter å gå og jeg kommer ned til Stubnerkogels dalstasjon rød i kinnene og en smule opprømt. På fem minutter i digre skistøvler er jeg på afterski på Silver Bullet Bar.

Bad Gastein er egentlig ikke noe hæla-i-taket-skisted, bare gemütlich. Tilbudene utenfor bakken egner seg bedre for voksne og familier enn ungdom. Silver Bullet er det eneste stedet jeg finner med litt ungdommelig trøkk.

I bunnen av den svarte løypen står dette skiltet. Og lårene trygler deg om å ta imot invitasjonen til en liten pause med innlagt aperitiff.

Og da må jeg jo dit. Rett fra bakken. Mange er der før meg allerede. De har skulket den siste timen på fjellet for å tjuvstarte kvelden med drikken flügel og skummende literglass med øl.

Jeg lar meg villig lure av det søtladne navnet flügel. Det er innimellom deilig å være lettlurt. Drinken består nemlig av vodka og Red Bull. Og før jeg vet ordet av det går teppet ned og jeg vakler opp den bratte bakken til hotell Salzburger Hof, lykkelig over å kunne velte meg på senga.

Og vips så opprinner en ny dag.

Badeland

Men da er det overskyet. Og tykk tåke henger helt ned til gateplan. Men hva gjør vel det? Fjellbyen Bad Gastein er noe så selvmotsigende som en ekte badeby med badeland og bassenger med vann som spruter ut fra varme kilder inne i fjellet Graukogelberg.

I Middelalderen mente folk at vannet var helsebringende, og siden 1400-tallet er vannet blitt studert

Afterski hører med til en skiferie i Østerrike. Og Bad Gastein byr på afterski som egner seg både for familier og single, men mest det første.

og forsket på for å finne ut hvorfor. En av dem som fant ut at vannet inneholdt stoffet radon – og derfor var sunt – var den berømte forskeren og Nobelprisvinneren Madame Curie. Mange av Europas berømtheter har hatt sine kuropphold i Bad Gastein, deriblant Dronning Elisabeth av Østerrike og Keiser Wilhelm av Tyskland.

Grå mystikk Etter hvert vandrer jeg noen få meter fra hotellet og ender opp på badet Felsentherme, et av mange steder med flere typer badstuer, bassenger og bademuligheter enn jeg greier å telle.

Og her er badetemperaturer selv for den mest kresne. Vannet i hele anlegget holder nemlig mellom 34 og 37 grader, alt etter hvor du er i anlegget. Snart svømmer jeg gjennom en trang passasje, kommer ut i frisk luft og prøver å se skianleggene rundt meg gjennom tåken.

Det går ikke. Dampen fra det varme vannet blander seg med den kalde tåken og jeg blir aldeles innhyllet i grå mystikk. Det herlige er at når jeg bader i min egen kroppstemperatur blir jeg aldri frossen.

Hotellet er gammelt, stilfullt og ærverdig med eget svømmebasseng og massevis av lekerom og lekemuligheter for den som har barn med.

Og når jeg etter hvert noe motvillig drar min varme kropp ut av vannet og tåken fremdeles ligger tykk, legger jeg kursen til Mozarts fødeby, Salzburg, bare en times bussreise unna, for en ettermiddag i kunstens og kulturens tegn. Hansi med bestemors rett, de svarte, grønne, røde og blå løypene vil være der i morgen også. n

Bad gastein

Hvor: I Østerrike. Ca. 1 time med buss fra Salzburg.

Bad Gastein: Landsbyen er fra gammelt av et kurbadsted fordi kildevannet virker lindrende på mange typer fysiske smerter. Bad Gastein er østerrikernes mest populære skisted.

Høyde over havet: 1100 meter.

Høyeste kjørehøyde: 2700 meter.

Største høydeforskjell: 1500 meter.

Antall alpine løypekilometer: 250

Antall kilometer for langrenn: 65

Heiskort 1 uke: 171 euro (ca.1400 kroner)

Passer for: Legger opp til familieferier.

Kombinasjonen ski og badeland er uovertruffen med barn i bagasjen.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden