Annerledes Spaniaferie

Catalonia satser friskt på sportsturisme som vannsportsakti-viteter, fotturer i fjell og fallskjermhopping. Ønsker du en aktiv ferie bør denne delen av det nordøstlige Spania sjekkes ut....
Catalunya har ikke bare milelange strender, men flere områder med klippeformasjoner, smale sund og små, vakre strender. Dette er et ypperlig området å utforske i kajakk.

Ønsker du en mer aktiv og spennende ferie neste år, kan Catalunya i Spania være rette valget. I denne delen av landet satses det nå frist på såkalt sportsturisme, både mot enkeltreisende, familier og idrettslag/fotballlag. Catalunya kan tilby det meste – alt fra ulike vannsportsaktiviteter som kiting, seiling, dykking og kajakkturer til fotturer i fjell, sykling i spennende terreng og for de mer ekstreme, fallskjermhopping og paragliding. Det aller meste er vel tilrettelagt, og du trenger ikke bli ruinert for å delta.

Santa Clotilde gardens er vel verdt et besøk.

Skogvokst kystlinje
Lloret de Mar er et ypperlig utgangspunkt for en aktiv ferie, og denne koselige lille byen ligger halvannen times busstur/togtur nordover fra Barcelona. Her er det blant annet lansert en aktivitet som har fått navnet Nordic Walking. Det går rett og slett ut på å vandre langs kysten med staver som hjelpemiddel. Reisende får et kurs i bruken, men for de som er vant til gå på ski byr ikke stavene på noe problem. Det høres kanskje litt sært ut for oss nordmenn, men faktum er at Nordic Walking har blitt en stor aktivitet i Lloret de Mar, med deltakere fra hele verden. Folk har blant annet fått med seg at bruk av staver gir økt energiforbruk og bedre trening enn vanlig gange uten.
Nå skyldes kanskje ikke suksessen til Nordic Walking bare stavene, men også rutene man går. Fra sentrum flere kilometer lange kystruter i vakker og skogvokst natur. Underveis passeres severdigheter både i form av historiske byggverk, fantastiske parker og små, vakre strender mellom knudrete klippeformasjoner. Og hele tiden akkompagnert av vakker kvitring fra et utall, mer eller mindre kjente fuglearter og nærmeste føle dønningene som ruller inn fra Middelhavet og bryter mot kysten.

Nordic Walking kalles den nye aktiviteten i Lloret de Mar. Stavene brukes aktivt på fotturer langs områdets vakre kystlinje.

Et av stedene på denne turen som er verdt å ta nærmere i øyesyn, er Santa Clotilde Garden, en fantastisk botanisk hage som i sin tid ble bygget av en kjent arkitekt som en del av familiens storstue. Området er i dag overtatt av det offentlige og åpnet for besøkende, mens huset til familien som bygget opp anlegget fortsatt ligger der og er i privat eie. Parken ligger vakkert til i en skråning, med utsikt mot Middelhavet. Fra dette området og ned til de små, vakre strendene like ved er det bare 15-20 minutter å gå.

Kulinariske perler

I Santa Susanna kan du leie seilkatamaran eller seilbrett. Kan du ikke denne kunsten, får du nødvendig opplæring hos kyndige instruktører hos Estacio Nautica de Santa Susanna.

Gnager sulten etter en frisk trimtur med staver, er lunsj på Hotel Santa Marta å anbefale. Dette er ikke blant de rimeligste spisestedene, men de kulinariske opplevelsene er vel verdt pengene. Bordene er plassert noen få meter fra strandkanten og måltidet serveres i fantastiske naturomgivelser, med utsikt opp til nevnte botaniske hage. Ønsker du et ferieopphold i en litt høyere prisklasset, er selve hotellet, som ligger 50 meter lenger oppe på kanten av en klippe, å anbefale. Hotel Santa Maria har blant annet et helt nytt, fantastisk spa-anlegg å vise til.
Turistmyndighetene i Katalonia har gjennomført en storstilt satsing på sportsturisme. Denne satsingen springer ut fra ønsket om å forlenge turistsesongen til å gjelde mer enn bare sommermånedene. Et annet moment er det faktum at stadig flere tilreisende ønsker noe mer enn bare å ligge på stranden en uke eller to.

Store investeringer

Fra årets start på The Challange Barcelona i Calella en grytidlig morgen mens solen langsomt seg opp over horisonten. Svømmerne har foran seg 3,8 harde kilometer svømming i sjø, før de må sette seg på sykkelen i 180 kilometer og deretter avslutte med 42,2 kilometer løping på asfalt.

I byene Lloret de Mar, Santa Susanna og Calella er det gjort store investeringer i idrettsanlegg de siste årene, både i innendørshaller, utearenaer med fotballbaner og svømmebasseng med olympiske standarder. Og det satses friskt videre, og målet er å trekke til seg grupper fra resten av Europa som ønsker å dra på treningsleir til et område som har alle fasiliteter, og som i tillegg har et behagelig klima året rundt. Et av landene som virkelig har fått øynene opp for regionens muligheter, er faktisk Norge. En rekke større idrettsanlegg kunne alle skryte av at de jevnlig har besøk fra norske og nordiske fotballag på treningsleir.
I tillegg til at fasiliteter er lagt til rette for en aktiv ferie, arrangeres det også en rekke større konkurranser i området. Et av dem, The Challange Barcelona, er et av de hardeste triatlon i verden, (på nivå med Ironmen) som starter med 3,8 kilometer svømming i sjø, fortsetter med 180 kilometer sykling og blir avsluttet med maraton på 42,2 kilometer. I år var det hjemmehåpet Marcel Zamora som stakk av med seieren på tiden 8.15.37, nesten syv minutter før nestemann. Men også nordmenn deltar, og Frank Denis Kristiansen imponerte med en 20. plass av rundt 3.000, på tiden 8.52.04, i den knallharde konkurransen. Første kvinne, Sofie Goos fra Belgia, kom i mål på den imponerende tiden 9.08.01.

Vaklet over mål
Når man er med og overværer et løp som dette, så skjønner man hvorfor sportsturisme er i fokus i denne delen av Spania. Maken til engasjement fra lokalbefolkningen skal man lete lenge etter, og alle de små byene langs kysten hadde en rekke deltakere på triatlon- løpet. Mange kom i mål på gode tider. Undertegnende synes alle bør æres som i hele tatt klarer å komme seg gjennom en utholdenhetskonkurranse som dette, som i tillegg har en tidsbegrensning på 16 timer. Vi var i målområdet da de siste ankom, og gledelig var det å se at de som vaklet over mål i nattemørket høstet nesten like stor jubel som de første.
Hvis du, i motsetning til REIS’ egne journalister, ønsker å delta, er det verdt å merke seg at neste års triatlon starter 3. oktober. Men selv om du lar andre ta seg av blodslitet, er det absolutt å anbefale å få med seg stemningen og livet rundt en slik konkurranse. Dessuten er klimaet på denne tiden av året normalt svært behagelig. Temperaturen lå på godt over 20 grader de tre dagene vi fartet rundt i regionen, og selv temperaturen i sjøen holdt 18-19 grader. Behagelig, i alle fall sett med norske øyne.

Nettverk av stier

Maken til engasjement som lokalbefolkningen viste under årets triatlon, skal man lete lenge etter.

Med slike høsttemperaturer er fotturer i fjellet et godt valg, og i store deler av det indre av Katalonia finnes det et nettverk av godt oppmerkede stier. Naturparken i Pyreneene er i så måte et ypperlig reisemål for fotturister. Det samme gjelder Cisterncians, Els Ports og Montsants i den sørlige delen av fylket.
Bruker du litt tid på planleggingen kan du få med deg mye sportsaktiviteter på en uke eller to på neste års ferie. Det er også viktig å merke seg at det ikke trenger å bli noen egotripp. De fleste av aktivitetene er tilrettelagt for familier. Foruten at alt av sportsutstyr kan leies på stedet, er det også rimelig enkelt å finne elver for rafting og elvepadling. Dessuten er Katalonia er internasjonalt kjent for sine mange gode klatrefelt. I Ramsos de Peguera finnes det flere ”take off” steder for paragliding og hanggliding, og området rundt er kjent for god termikk og muligheter til å holde seg lenge i luften.

Behagelige priser
Catalunya er en feriedestinasjon som er enkelt å nå fra Norge. Det smarteste er å fly til Barcelona, leie en bil eller følge offentlige transportmidler nordover. Det finnes daglige avganger fra flere byer i Norge til Barcelona, noen har også direkteflyvinger. Bestiller du i god tid kommer du deg til Katalonia for en rimelig penge. Hotellene i Lloret de Mar, Calella og de andre småbyene har et behagelig prisnivå, om du ikke velger de med flest stjerner. Mat og drikke er også rimelig, sett med norske øyne. For nærmere informasjon om reisemål, hoteller og aktiviteter i Katalonia er det smart å surfe litt rundt på turistbyråets egne nettsider: www.catalunyatourism.com. Der finner du også linker videre til reisemål i regionen.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden