Amsterdam

Amsterdam, småbyen i stort format, holder stø kurs mot en ny storhetstid. REIS' Micha van Dinther tar pulsen på Amsterdam og veileder deg gjennom byen som fortsetter å...

Se og gjøre:
– Amsterdam har alt, utbryter en eldre elegant gentleman idet en transvestitt med frodig fjærboa glir forbi utenfor vinduet vårt på en bedre restaurant.
Dette er Amsterdam i et nøtteskall! Til tross for sin massive borgerlighet er Amsterdam også anarkistisk og oppkjeftig. Vidsyntheten har alltid seiret over trangsyntheten, og det har alltid vært plass for andre sannheter enn den absolutte. Amsterdam er dessuten alt man forestiller seg; kanaler, hus-båter, trappegavler, sykler, narkotika, horer og et helvetes gemytt der 1600-tallet går hånd i hånd med 2000-tallet.
I året 1270 ble det bygget en dam over elven Amstel og slik oppsto havnen Amstellredamm. Hundre år senere får Amsterdam byprivilegier, og byen vokser hurtig. Under reformasjonen og frihetskrigen mot spanjolene (1568–1648) blir Amsterdam et betydningsfullt handels- og kultursentrum. I begynnelsen av 1600-tallet ble den første børsen bygget og samtidig de store kanalene Herengracht, Keizersgracht og Prinsengracht. Det Ostindiske og Vestindiske kompaniet sørget for at byen fikk enorme rikdommer gjennom krydderhandelen, men på midten av 1700-tallet inntraff en nedgangsperiode med børskrakk og et handelsmonopol som gikk tapt. Likevel vokste byen raskt, og på 1800-tallet ble flere av kanalene fylt igjen for å avhjelpe trangboddheten. Spuistraat, Waterlooplein, Damrak med flere er alle tidligere kanaler. 1960- og 1970-tallet domineres av ungdomsopprør, og Amsterdam blir synonymt med husokkupasjoner, hvite, vanlige sykler og marihuana.
Det sentrale Amsterdam ligger som et amfiteater innenfor Singelgracht, med Sentralstasjonen i bakgrunnen. Jordaan er arbeiderkvartalet fra 1600-tallet som i dag er blitt et chic boligområde for kunstnere og yuppies, med butikker, gallerier og koselige, lokale spisesteder. De Waletjes eller Red Light District brer seg ut i smågatene rundt O.Z. Voorburgwal og Kloveniersburgwal bakom Sentralstasjonen. Disse kvartalene inneholder dessuten en hel del narkotikahandel og mange coffee-shops. Kvartalet de Pijp, rundt Albert Cuijpstraat, er også en gammel arbeiderbydel fra sekelskiftet som har fått høy trendfaktor i senere tid. n

SEVERDIGHETER OG AKTIVITETER

Hoteller

Steel
For den som vil bo anonymt anbefales Steel, et boutique-bed-and-breakfast med bare en suite. Og hvilken suite! Luksuriøs med gratis minibar, Nespressomaskin og opplyst rødt badekar. Frokost leveres av nærliggende Puccini, og søsknene Joris og Lenneke van Ingen, eierne av Steel, ser til at du er øverst på alle Amsterdams VIP-lister. Det som skjer på Steel blir på Steel.
Adresse: Staalstraat 32
Nettside: www.staywithsteel.com
Pris dobbeltrom: fra 1 600 kroner med krav om minst to overnattinger.

The College Hotel
The College Hotel ser ikke bare ut som en skole, det er en skole. Samtlige av hotellets medarbeidere er nybegynnere og er her for å lære seg bransjens hemmeligheter, noe som iblant resulterer i at servicen kan fortone seg litt fomlende. Men ikke avskriv hotellet som potensielt bosted av den grunn – personalet er Amsterdams triveligste, designen i verdensklasse, og det skal vankelig gjøres å få det billigere enn dette. Den nederlandske maten i restauranten er ikke fra denne kloden
Adresse: Roelof Hartstraat 1
Tlf: +31-20-571 15 11
Nettside: www.collegehotelamsterdam.com
Pris dobbeltrom: fra 1 900 kroner

Miauw
Ovenfor butikken med samme navn ligger Miauw, et hotell med fire gjesterom som eies av paret Analik Brouwer (motedesigner) og Rene Eller (regissør). På Miauw befinner man seg i episentrum av De Negen Straatjes (”de ni små gatene”), byens hippe shoppingkvarter med små individuelle butikker.
Friske blomster, Diptyqueljus, Apple datautstyr og masser av dvd-er gjør Miauw aldeles uimotståelig.
Adresse: Hartenstraat 36
Tlf: +31-20-717 34 29
Nettside: www.miauw.com
Pris dobbeltrom: fra 1 500 kroner.

Citizen M
Schiphol, flyplassen med navnet som bare nederlendere kan uttale, er en av Europas viktigste knutepunkt for transport. Om man besøker Amsterdam for en layover eller en lengre periode er

Citizen M et meget rimelig alternativ som overnattingssted i sentrum.
Med sitt elegante design mottok hotellet i fjor pris for Europas beste hotelldesign av magasinet Sleeper.
Adresse: Jan Plezierweg 2
Tlf: +31-20-811 70 80
Nettside:
www.citizenmamsterdamairport.com
Pris dobbeltrom: fra 700 kroner

RESTAURANTER

Nevy
Noen minutters spasertur fra sentralstasjonen ligger Het Ij, en øy som er under konstruksjon i Amsterdams havneområde. Her ligger Nevy, en herlig fiskekro med superflott innredning i marmor og svart. Velg selv fisk og hvordan du vil ha den tilberedt, kokkene kan sitt fag om retten blir kokt, stekt, grillet eller noe annet.
Adresse: Westerdoksdijk 40
Tlf: +31-20-344 64 09
Nettside: www.nevy.nl

Vyne
Vyne er lillesøsteren til Envy og Nevy (samme bokstaver, annen ordning – get it?) og er en superb vinbar med rundt 250 viner (hvorav cirka 80 går an å bestille på glass).
Stikk innom for en spontan champagne smaksprøve, et enkelt glass før middagen eller en litt mer avansert smaksmeny som kombinerer vin og fingerfood.
Adresse: Prinsengracht 411
Tlf: +31-20-344 64 08
Nettside: www.vyne.nl

Hotel de Goudfazant
Restauranten på alles lepper heter Hotel de Goudfazant og tilhører ett av de stedene vi selv ikke har kunnet slutte å prate om. Finner man fram til dette vanskelig-å-finne-lagerlokalet i det ellers så heldøde Amsterdam-Noord, kan man være sikker på ikke å være omgitt av turister.
Her mingler under den storslagne krystallkronen en herlig blanding av Amsterdams hippeste innbyggere i alt fra minkpelser til økojeans. Ta med gps-mobilen!
Adresse: Aambeelstraat 10h
Tlf: +31-20-636 51 70
Nettside: www.hoteldegoudfazant.nl

Proef
Liker du å leke med mat så er Proef rett sted for deg. Marije Vogelzang kaller seg verdens første matdesigner og tøyer grensene mellom mat, design og kunst (proef betyr både ”smak” og ”eksperiment” på nederlandsk). Den som kjenner seg kallet til å stille opp som forsøkskanin kan sjekke kommende tilstelninger på nettsiden.
Adresse: Gosschalklaan 12
Tlf: +31-20-682 26 56
Nettside: www.proefamsterdam.nl

Momo
Momo har seilt opp som en av årets mest omtalte nykomlinger på Amsterdams restaurantscene. Som en nyutsprunget blomst (momo betyr blomst på japansk) lykkes stedet med å trekke til seg byens kosmopolitiske garde kveld etter kveld.
De små rettene med smak av det fjerne Østen deles med fordel mellom hele selskapet – bestill mange ulike retter og smak deg fram.
Adresse: Hobbemastraat 1
Tlf: +31-20-671 74 74
Nettside: www.momo-amsterdam.com

Sucre
Barcelona og New York var først ut med trenden – restauranter viet desserter og søtsaker. Nå har alle som elsker søtsaker fått sitt sted. Sucre er en hyllest til søtsakene.
Innredningen er herlig dekadent og sexy, og er inspirert av Agent Provocateurs forførende estetikk.
Adresse: Amstelveenseweg 152
Tlf: +31-20-470 19 10
Nettside: www.sucrerestaurant.nl

Blauw
Det finnes fortsatt ett fåtall indonesiske restauranter som serverer autentisk indonesisk mat, og Blauw er helt klart i denne ortodokse kategorien. Enkelte anser til og med Blauw for å være kategoriens fremste utøver. Vakre omgivelser akompagnerer de lekre rettene og lokker et ungt og pengesterkt klientell til restauranten.
Adresse: Amstelveenseweg 158–160
Tlf: +31-20-675 50 00
Nettside: www.restaurantblauw.nl

As
Platform 21 er et designlaboratorium for fremtidig design. Deleier i dette prosjektet er As, en restaurant som sysler med matlaging i dens reneste form. Ujålete, smakfulle retter tilberedes av sesongens råvarer fra regionens biodynamiske avlinger. Kanskje står kokken Sander Overeinder for Amsterdams mest nyskapende kjøkken for øyeblikket?
Bedøm selv – mellom 17.30 og 18.00 kan man ”spise med kokken” for 14 euro.
Adresse: Prinses Irenestraat 19
Tlf: +31-20-644 01 00
Nettside: www.restaurantas.nl

FORNØYELSER

Bar Arc
På gaygaten Reguliersdwarsstraat ligger en bar med internasjonal stemning i luften. Den luftige, sofistikerte utformingen av baren gjør dette til ett av de mest populære vannhullene i byen om man er gay, hetero eller noe midt imellom. Eksklusive cocktails, smakfulle snacks og vakre bartendere – Arc er alltid like velkommen.
Adresse: Reguliersdwarsstraat 44
Tlf: +31-20-689 70 70
Nettside: www.bararc.com

Werck
Baren Werck midt i det koselige Jordaandistriktet er det perfekte stedet å starte kvelden. En plass ved den lange baren er perfekt for å se på mennesker fordi lokalets diskret fargepalett i lyse farger og tre gjør gjestene til stedets mest opplyste dekorasjoner. Høy sjekkefaktor.
Adresse: Prinsengracht 277
Tlf: +31-20-627 40 79
Nettside: www.werck.nl

Sugar Factory
Et steinkast fra Leidseplein ligger dette ”nattens teater” med et fargesprakende program. Sugar Factory rommer, til tross for sin minimale størrelse, det meste mellom himmel og jord. Enkelte kvelder er stedet danseklubb, andre kvelder er det en spennende scene for teater, kunst og andre typer av opptredener. Sjekk nettsiden for aktuelt program.
Adresse: Lijnbaansgracht 238
Tlf: +31-20-627 00 08
Nettside: www.sugarfactory.nl

Lab 111
Lab 111 tilhører Smart Project Space, et sted med formål å støtte kunstnere og utvikle relasjoner mellom dem og publikum. Gratis wi-fi, dansemusikk fra ulike dj-er, akustiske konserter og mat til overkommelige priser har gjort Lab 111 til litt av et stamsted for kultureliten.
Adresse: Arie Biemondstraat 101–111
Tlf +31-20-427 59 51
Nettside: www.smartprojectspace.net/cafe

SHOPPING

Menno Kroon
Nederlenderne kan sine blomster, det vet vi. Men Menno Kroon tar tulipanbuketten til et helt nytt nivå. Butikken i sørlige Amsterdam minner om et blomstergalleri og forandres hver sesong til det ugjenkjennelige. Dette er blomster som kunstform.
Adress: Cornelis Schuystraat 11
Tlf: +31-20-679 19 50
Nettside: www.mennokroon.nl

The Frozen Fountain
The Frozen Fountain er et absolutt must på shoppingturen for den designinteressererte. Butikken har siden starten i 1985 vært toneangivende innen nederlandsk design og løfter fram såvel etablerte som ferske designere: Piet Hein Eek, Marcel Wanders, Hella Jongerius, Ineke Hans, Studio Job … listen kan gjøres lang!
Adresse: Prinsengracht 645
Tlf: +31-20-622 93 75
Nettside: www.frozenfountain.nl

Droog
Designkollektivet Droog tok verden med storm da de i 1993 lanserte en linje innovative, funksjonelle og vakre produkter som ofte fikk fram smilet på betrakterens lpeper.
I dag består kollektivet av over hundre designere og Droog har slått opp dørene til sin første butikk på Staalstraat. Wow- og aha-opplevelsene kommer tett som hagl under et besøk på Droog.
Adresse: Staalstraat 7b
Tlf: +31-20-523 50 50
Nettside: www.droog.com

De Kaaskamer
Lukten fra De Kaaskamer kjennes langt nedi gaten. Amsterdams beste ostebutikk har et gedigent utvalg av både nasjonale og internasjonale oster (cirka 440 sorter for å være eksakt) som lik teglsteiner dekker hver eneste centimeter av den lille butikkens vegger.
Ikke til å undres over at butikkens navn betyr ”ostkammeret”. Prøv gouda tilsatt smak av kummin eller den litt mer ukjente osten zaanlander.
Adresse: Runstraat 7
Tlf: +31-20-623 34 83

Marqt
En ny type torghaller som utelukkende fører økologiske og lokalproduserte varer begynner å innta Amsterdams bykjerne. Marqt har nå to butikker, men planlegger en kraftig ekspansjon i de kommende årene. Den innbydende delikatessedisken med ferdigmat innbyr til picknick, og økologiske stroopwafels (sirupsvafler) er en garantert suksess.
Adresse: Overtoom 21
Tlf: +31-20-422 63 11
Nettside: www.marqt.com

Sprmrkt
Sprmrkt er en krysning mellom et loppemarked og en high fashion-butikk og byr med sine unike varer på en sjelden shoppingopplevelse. Eieren Nelleke Strijker har under taket på det 450 kvadratmeter store lokalet samlet alle de sakene hun elsker: retro-møbler, vintageklær og avantgardemote. Store-in-store butikken Spr+ torghall Commes des Garçons-dufter og plagg fra Martin Margiela och Rick Owens.
Adresse: Rozengracht 191–193
Tlf: +31-20-330 56 01
Nettside: www.sprmrkt.nl

290 Square Meters
Som navnet antyder finnes det godt om plass i Idos butik. Plass som i henhold til ham skal forbinde mennesker, prosjekter, idéer og inspirasjon. Blandingen av sneakers, bøker, plater og konfeksjon er litt à la Colette.
Som ekte nederlender har Ido også en mani for sykler, og han skreddersyr og selger i dag sykler etter kundens ønskemål.
Adresse: Houtkopersdwarsstraat 3
Tlf: +31-20-419 25 25
Nettside: www.290sqm.com

Code Gallery Store
Motebutikken Code Gallery Store ligger midt i det rødt opplyste Red-light District. Som del av Redlight Fashion, et prosjekt for å begrense kriminalitet i området, er butikken et showcase for lokale formål.
Damene anbefales å sjekke skoene fra Roswitha van Rijn, og det heteste tipset for menn er kreasjonene fra Jeroen van Tuyl.
Adresse: Oudezijds Achterburgwal 121
Tlf: +31-20-408 55 11
Nettside: www.codegallerystore.com

SEVERDIGHETER

Hofjes
Rundt om i Amsterdam har man anlagt såkalte hofjes – små hager i tettbebyggelse, som ble bygd for å tilgodese behov hos eldre innnbyggere uten annen tilgang til natur. Mange av disse hofjes (som i det store og hele er uoppdaget av turister) er i dag åpne for almenheten og fungerer som oaser i storbyens stim. Observer at stillhet gjelder, omkringliggende hus er som regel bebodd av privatpersoner.
Begijnhof
Adresse: Spui/Begijnensloot
Karthuizerhof
Adresse: Karthuizerstraat 21–31
Claesz Hofje
Adresse: 1e Egelantierstraat 3

Noordermarkt
På Noordermarkt arrangeres hver lørdag fra 9.00 til 16.00 et biodynamisk marked med frukt og grønt fra omkringliggende bondegårder. Kvaliteten er høy og tilstrømningen av besøkere likeså. Om du blir lei av å kjøpslå med bøndene om markedets fineste råvarer, kan vi tipse om Café Winkel i det ene hjørnet av markedet. Her serveres Amsterdams beste eplekake med koffie verkeerd (som betyr ”omvendt kaffe”, kaffe latte).
Adresse: Noordermarkt

Galerie Binnen
Vil man se det siste som skjer innen design og kunst i Amsterdam styrer man beina mot Binnen, galleriet med stor «G». Unge formgivere og kunstnere får her en første sjanse til å vise seg fram før de senere gjør kometkarriere.
Nøyaktig hva som venter innenfor dørene blir som oftest en overraskelse, etter som det ennå ikke finnes noen nettside som informerer om pågående utstillinger.
Adresse: Keizersgracht 82
Tlf: +31-20-625 96 03

Rijksmuseum
For en hurtigleksjon i nederlandsk kunsthistorie er et besøk på Rijksmuseet på sin plass. En stor del av kolleksjonen konsentrerer seg naturligvis om de nedelandske mestarne (Rembrandt, Jan Vermeer og de andre) som på 1600-tallet dominerte kunstscenen.
Mest imponerende er Rembrandts verk Nattvakten som opptar en hel sal.
Adresse: Museumplein
Tlf: +31-20-674 70 00
Nettside: www.rijksmuseum.nl

KNSM
I hele Amsterdam finnes det mye interessant arkitektur å kikke på. De smale kanalhusene (som noen ganger blir holdt oppe av trepåler) står side om side med om hypermoderne glassfasader. Vil man se eksperimentell, moderne arkitektur begir man seg til øya KMSN nordøst for byen hvor et helt bostedsområde er opprettet og ingen to hus er like. Husk også å kikke innom butikkene Pol’s Potten og Keet In Huis når du er der.
Adresse: KNSM-eiland

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden