Alt du bør vite om chili

Nytelse, smerte, lykkepille og slankemiddel
Chili hever smaken, når du først har lært å spise chili
Chili er hatet og elsket. Mest det siste.

I mange lands kjøkken går det sjelden en dag uten at det brukes chili. Den lille frukten som noen ser på som en smertefull forbannelse, gir andre en kulinarisk opplevelse. Her får du vite det du bør vite om chili.

 

Tekst og foto Terje Engø

terje@atlanticforlag.no

 

Thailandsk mat er nesten utenkelig uten chili, – helst i store mengder. I Portugal kalles det piri-piri og brukes i moderate mengder. I Mexico vet de som har besøkt landet at er en ikke forsiktig kan en ende opp med trillene tårer og rennende svette, mens en kjøler munnen med kald drikke, – som ikke synes å hjelpe.

 

ARTIKKELEN FORTSETTER NEDENFOR BILDET

Tørket chili er ofte, men ikke alltid litt mildere enn fersk. Her selges det en tørket variant på et thailandsk marked.

I mange deler av USA er saus laget av Tabasco- eller Cayennepepper et must til en god grillet biff. I India er chili er av de viktigste krydderne i svært mange matretter. Det samme gjelder Sri Lanka og Maldivene. Alle som reiser til Korea oppdager raskt at «kimchi» er tilbehør til de fleste måltid. Kimchi er vanligvis laget av kål, men også andre grønnsaker, som er saltet og gjæret. Chili er en av de vanligste smakstilsetningene. Helst i rikelige mengder.

 

ARTIKKELEN FORTSETTER NEDENFOR BILDET

To viktige ingredienser i det ungarske kjøkken – chili og tørket, malt paprika. Begge deler er frukter i samme plantefamilie.

 

Mat fra Sichuan-provinsen i Kina er kjent for å være sterk. Det er chili som har æren for det. I Indonesia hører ulike sambal – chiliblandinger – med til de fleste måltider.

Chili har også inntatt norske mattradisjoner, om enn ikke i samme grad som i andre land. Fortsatt er det lagt mellom dem som har chili til pinnekjøtt, fårikål og kjøttkaker, selv om krydderet i moderate mengder passer til det meste. For de fleste nordmenn er det en krydder de forbinder med indisk, og spesielt thailandsk mat.

 

Hever smaksopplevelsen

Chili tilfører lite smak til maten – den gjør den bare sterkere. Men når en har lært å nyte chili, vil en oppleve at den fremhever smaken i de øvrige ingrediensene og hever den totale smaksopplevelsen.

Når hhili grilles blir den søtere, samtidig som noe vann fordunster og gjør den enda sterkere. Som oftest knuses den i en morter og blandes med andre ingredienser. Bildet er fra Thailand.

For svært mange sør- og mellomamerikanere, asiater og afrikanere, er mat uten chili nesten utenkelig. Når kvinnene i thailandske landsbyer samles for å nyte ett fat med mat i felleskap, vil mange rynke på nesen hvis det ikke er sterkt nok. Kokte griseører, stekte kjøttbiter, hjerteskjell og mange andre retter dyppes i en blanding av chili og urter (nam phrik).

Selv mango nytes best som umoden, dyppet i en chiliblanding. Og hva ville vel retten over alle thailandske retter, den verdensberømte syrlige rekesuppen ”tom yam gung” vært uten chili. En syrlig smakløs tynn suppe som neppe ville vært noen slager på verken norske thairestauranter eller i Thailand.

 

 

Meksikansk innvandrer

Det de færreste vet er at chilien var ukjent i det meste av verden for noen få hundre år tilbake. Chili er en meksikansk innvandrer som har påvirket hvordan mat smaker i store deler av verden. En innvandrer Trump heldigvis ikke rakk å stenge veien for eller kaste ut av verdens kokekunst.

Chili har vært brukt i mat i minst 7500 år. Men det var ikke før i det 15. århundre at spanske handelsmenn brakte krydderet fra Mexico til land i Europa og Asia. I løpet av 500 år har ulike arter blitt utviklet og krydderplanten har blitt en svært viktig del av verdens kokekunst.

Uten den lille røde, grønne, hvite eller gule frukten som er elsket og hatet ville indisk, thailandsk, koreansk og mange andre kjøkkener vært kjedelige som norske fiskeboller. Heller ikke ungarsk mat ville hatt sitt særpreg. Ungarere elsker paprika. Ja, du leste riktig. Paprika!

Paprika er en stor chili, med samme meksikanske opphav som de små illsinte thailandske chiliene.

Cayenne- og tabasco som brukes i rikelig mon i texmex, cajun og annen amerikansk mat er også chili, – bare gjæret og laget til «saus». De siste to tiår har chili av det sterke slaget til og med funnet sin plass i norske grønnsakdisker.

 

Chili selges fersk, tørket, som krydderblanding, gjæret, som pulver og på mange andre måter. Her selges «chili paste» på et marked i Sør-Thailand.

Chili er ingen pepper

De ulike chili- og paprikaplantene ikke pepperplanter, men planter i paprikaslekten som tilhører søtvierfamilien.  Det var Christopher Columbus som valgte å kalle frukten for pepper.

Chili inneholder ett stoff som her kapsaicin. Det har det lange og vanskelige kjemiske navnet 8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide. Når stoffet kommer i kontakt med skinn, og spesielt tynt skinn i munnhule, og på tunge og lepper, reagerer de samme nervesensorene som reagerer på varme. En får samme følelse som når en blir utsatt for varme. Nervene sender en melding til hjernen om at en har fått noe varmt i munnen. Hjernen reagerer med å sette i gang produksjon av endorfiner. Dette er et smertestillende hormon som er sterkt beslektet med opiater, og som ligner morfin i sin virkning.

 

 

Store variasjoner i styrke

Styrken varier kraftig. Den måles i en enhet som kalles Scoville varmeenheter (Scoville Heat Units – SHU). Ren kapsaicin har en styrke på 16.000.000 SHU. Det betyr at ett gram av stoffet må tynnes ut med 16.000.000 deler sukkersirup for at virkningen skal være null. Det betyr at ett gram må blandes 16 tonn sukkersirup for at virkningen ikke skal kjennes!

Det er store variasjoner i styrken på chili. Her er det thailandsk chili som selges på et marked.

Stoffet brukes i det amerikanske politiets pepperspray. Da er styrken 5.000.000 SHU.  Den aller sterkeste kjente chilipepper er ifølge Guinnes Book of Records en hybrid at tre slag chili, kjent som Naga Viper pepper. Denne har en styrke på 1.359.000 SHU.

Tabasco og cayenne pepper har til sammenligning en styrke på 30 – 50,000 SHU, mens den ofte omtalte Jalapeno pepperen bare har en styrke på 2500 til 8000 SHU. Med andre ord er jalapeno for pyser.

I Thailand dyrkes det 79 ulike arter, og de aller fleste har en styrke varierende fra 50.000 til 100.000 SHU. Det er atskillig sterkere enn ”dårlig tabasco”, men fortsatt en behagelig styrke sammenlignet med mange andre slag. Den mildeste chilien er for øvrig paprika. Den skårer 0 SHU.

 

Chili er slankende

Det er også hevdet at chili har en slankende effekt. Det kan være godt å vite om en skulle la seg friste til for stort inntak av nydelig sterk mat på neste feriereise. Ifølge en artikkel i det norske livsstilmagasinet «I form» elsker kvinner chili, mens forskere roser den opp i skyene. Hvorfor?

Garantert det sterkeste slankemiddelet.

Naturens eget slankemiddel?

Fordi chili reduserer appetitten og setter fart på forbrenningen ved å øke stoffskiftet, slik at det blir lettere å holde vekten. Og chili får fettfattige retter til å smake mye mer, slik at det også blir fristende å spise sunt. Bladet lister opp følgende positive helseeffekter ved å spise chili:

– Chili er proppfull av sunne stoffer, blant annet C-vitamin, betakaroten, antioksidanter og flavonoider, som styrker immunforsvaret og beskytter deg mot kreft og betennelser i kroppen.

– Undersøkelser viser at chili senker blodtrykket ved å utvide årene, slik at blodet renner lettere.

– Chili beskytter magen mot etsende stoffer som alkohol og medisin fordi den sterke frukten stimulerer magen til å skille ut slim, som legger seg som en hinne rundt de skadelige stoffene.

– Chili smaker sterkt fordi den inneholder stoffet kapsaicin, som stimulerer de nervene i huden og på tungen som normalt reagerer på varme og smerte.

Mange helseblader har i senere tid fokusert på chiliens positive virkning på helsen. Og selvfølgelig har også helsekostbransjen oppdaget chili. Klarer du ikke å spise chili, men ønsker å slanke deg, så har slankepiller som inneholder kapsaicin kommet på markedet. Vi i Reis anbefaler deg heller å investere pengene i en gourmetreise til et land hvor det brukes mye chili. En ferie er ikke bare godt for mer enn vekten.

 

KRISEHJELP NÅR DET BRENNER SOM VERST FINNER DU HER:

 

Naturens lykkepille

Den indirekte effekten av kapsaicin, produksjonen av endorfin for å dempe smerten er også av positiv helsemessig betydning. Spesielt for den mentale helsen, skal vi tro fysioterapeut Saria Maria Allen.

Samme chili - ulik modning

Chili gir lykkefølelse. Kanskje en god grunn til å spise sterk mat?

– Kroppen produserer endorfiner når vi ler, ved seksuell aktivitet, når vi har smerter, men fremfor alt når vi bedriver fysisk aktivitet, sier fysioterapeut Sara Maria Allen. Hun er ansatt på Rikshospitalet i en prosjektlederstilling, knyttet til forskning rundt temaet smerter hos pasienter med anginasmerter og pasienter med nevropatiske smerter. Allen som underviser ved Rikshospitalets Smerteskole sier i en artikkel i bladet Sinnets Helse:

– Hormonet endorfin er nesten alltid til stede når vi er i godt humør. Noen kaller endorfiner for ”lykkehormon” eller ”kroppens eget morfin”. I store doser kan endorfiner gi oss en følelse av ekstase eller eufori. Virkningen av endorfiner ligner det smertestillende middelet morfin, sier Allen.

De fleste som har vennet seg til å tolerere mye chili i mat har gått gjennom faser hvor munnhule, tunge og lepper har stått i brann. Svetten har piplet frem i hodebunn, panne og på ryggen. En har drukket litervis med vann og annet fludium for å temme smerten. Men en liten halvtime etterpå, føler en seg avslappet og rolig til sinns.

Det er med andre ord svært få argumenter for at vi ikke skal forsøke å lære oss større toleranse for dette krydderet. Den forsterker smak, gir en ufarlig og helsebringende rus, og den lille røde frukten kan også redusere bilringene. Vil du trene forsiktig kan du ta noen dråper tabascosaus på maten. Den har en styrke på 2500 SHU. En liten bit med fersk thailandsk chili er 20 til 40 ganger sterke. I praksis betyr det at en vanlig flaske 57 milliliter tabascosaus tilsvarer 1 – 3 gram med små thailandske chili.

 

 

Fakta om chili

Krydderet kommer fra 39 forskjellige planter eller krysninger av planter i plantefamilien capsicum, – paprikaplanter. De er små, relativt lave planter, sjelden over en meter høye. Blomstene er hvite.

Verdensproduksjonen er på over 35 millioner tonn i året. Nesten halvparten produseres i China, mens India står for nesten en tredjedel av produksjonen.

Chili blandes med avføring fra dyr, og brennes for å holde ville elefanter borte fra avlinger. Elefantene er svært sensitive til kapsaicin.

I en rekke nesesprayer, kremer og naturmedisinprodukter brukes planten som smertelindrende middel.

100 gram inneholder 40 kilokalorier.

 

Chili på ulike språk

Sterk chili til thailandsk papayasalatPå norsk heter det «chili», selv om det ofte blir skrevet «chilli». Navnet stammer fra «tsjili» – via spansk fra det meksikanske språket nahuatl. (Kilde Norsk Nokmålsordbok).

Engelsk (britisk), fransk, italiensk, dansk, svensk, tysk, ungarsk heter det: chili

Engelsk (australsk) chilli

Gresk: τσίλι (utt.: tsili)

Hindi: मिर्च (utt.: mirch)

Indonesisk: cabai

Japansk: チリ (Utt.: chiri)

Kambodsjansk: ម្ទេស (Utt.: mtes)

Koreansk: 칠레 고추 (utt.: chille gochu)

Malaysisk: cili

Russisk: чили (utt.: chili)

Spansk:  ají

Thai: พริก  (utt.: phrik)

Tyrkisk: çili

Vietnamesisk: tương ớt

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden