Airbnb eller hotell: Hva er billigst?

Priser på hotell og Airbnb i ulike byer. Se oversikten her!
Bangkok - Hva får du for pengene når det gjelder overnatting?

Sjekker du priser både på hotel og leiligheter hos Airbnb? Leiligheter og hus har for mange blitt et alternativ til hotell mange steder. Selv om mange vil hevde konseptet bak Airbnb de senere årene har blitt vannet ut, kan det være lurt å sjekke både hotell og utleietjenesten om du vil spare penger. Her er en oversikt som viser hva som lønner seg i flere populære byer.

Av Emil Andre R. Engø

emil@reis.no

 

Å reise har blitt stadig billigere. Lavprisselskaper flyr deg  til store og små europeiske byer for under en tusenlapp. Prisene på flyreiser til Asia, USA og andre fjerne destinasjoner har falt i mange år. Delingsøkonomiens inntog i overnattingstilbudet har også lagt press på prisene for overnatting. De fleste av oss har hørt om Airbnb,  men hva er egentlig Airbnb?

Les også: Reis billig og fornuftig

Konseptet bak overnattingstjenesten var å gjøre det mulig å få rimelig overnatting i private hjem når du er på reise. De senere årene har tjenesten blitt mer og mer kommersialisert, og du vil finne samme overnattingssteder på både Airbnb og sider som Booking.com og Agoda.com. Airbnb er en tjeneste hvor du i hovedsak utleie av privateide leiligheter. Ofte er det folk som leier ut leilighetene sine i  de aktuelle stedene i  perioder for å tjene litt ekstra. Men det er også etterhvert mange leiligheter som er kjøpt opp av investorer for utelukkende å bli leid ut til reisende.

Jevnt over rimeligst i store byer

Den tyske bookingsiden HRS laget tidligere i år en rapport som viser gjennomsnittspris på hotellovernattinger i en rekke byer rundt omkring i verden. Ifølge rapporten er New York verdens dyreste by om du skal bo på hotell. Der koster et

Ferie er mer enn opplevelse av nye steder, kultur og mat. Ett dårlig overnattingssted kan ødelegge mye av ferien. Bildet er fra Porto i Portugal.

hotellrom i snitt nesten 2.500 kroner  per natt. Nettsiden Airdna som analyserer Airbnb-markedet i ulike byer, oppgir snitt pris for en Airbnb-leilighet i  New York til 1.450 kroner per nett.  Det betyr at du sparer tusen kroner natta på å velge en lilighet gjennom Airbnb. Tar en med at svært mange Airbnb-leiligheter har et fullt utstyrt kjøkken, kan besparelsene være store dersom du reiser på et stramt budsjett.

Tallene fra  Airdna og HRS viser at Airbnb som oftest er det rimeligste alternativet. Men Airbnb kan ha sin bakdeler. Mange utleiere leverer ikke ut nøkler før de kommer fra arbeid på kveldingen. Du må bære egen bagasje, og noen ganger må du dele en leilighet med flere soverom med andre mennesker. Det nytter heller ikke å ringe resepsjonen for å be om å få sendt opp nye håndklær eller toalettpapir. Blir du sulten er det ikke romservering, og er du tørst er det ingen minibar. Og neste morgen må du enten på butikk eller serveringssted for å få frokost.

REIS har laget en oversikt over hvor mye du sparer kan spare på å velge Airbnb i forhold til hotell i et utvalg av byer under. Tallene er hentet fra HRS sin rapport og Airdna. Vi har også sett på hva du i ulike byer kan forvente å få av hotellstandard for tusen kroner, og hva du kan få for samme beløp hos Airbnb.


Grafikk: Emil Andre R. Engø

Tallene er basert på gjennomsnittspriser. Det forteller noe om overnattingsmarkedet i de ulike i byene – men ikke så mye om hva du får for pengene dine. Vi har plukket ut ti populære storbyer og sett på hva du får for pengene om du velger hotell kontra Airbnb. For å gjøre sammenligningen mest mulig reell har vi sett på hva du får for 1000,- kroner. Vi har sjekket samme datoer i midten av september – og overnattingen er fra en lørdag til søndag. Hotellrom og leilighet skal være beregnet for to voksne. Både hotell og Airbnb-leilighet skal ligge i samme bydel. Byene vi har undersøkt er; København, Berlin, Oslo, Paris, London, New York, Praha, Budapest, Bangkok og Singapore.

Les også: REIS Prisguide: Dette koster flybillettene

Vi gjør en vurdering av fire overnattingsteder med kriteriene over. To er hotell og to er Airbnb-leiligheter. Vi har lagt med linker til både hotell og Airbnb. Klikk inn og se på hotellrommene og leilighetene og gjør opp din egen mening. Klikk på linkene under for å se vår vurdering i de enkelte byene.

Sjekk prisforskjellene:

København

Berlin

Oslo

Paris

London

New York

Praha

Budapest

Bangkok

Singapore

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden