9 ting å gjøre i New York

Langhelg i New York? Her er 9 tips til deg som er glad i kunst, kultur og god mat....

New York er byen som aldri sover. Det trenger ikke du gjøre heller, om du ønsker å få med deg det beste av byens attraksjoner. Vi har plukket ut noen av våre egne favoritter.

Whitney

Det berømte Whitney Museum of American Art ble for bare noen uker siden gjenåpnet i nytt praktbygg, etter flere år i bygge- og ventemodus. New York som moderne kunstscene er verdensledende, og her finner du verker av alt som kan krype og gå av vår samtids viktigste amerikanske kunstnere.

Galleriet har faste utstillinger, men gjør også tematiske utstillinger som griper fast i samtidskunsten her og nå, og som gjør den relevant på en spennende måte – og som gjør Whitney til et av klodens viktigste og mest spennende kunstgallerier akkurat nå.

Whitney Museum of American Art er nylig re-åpnet i ny praktbygning. Pågangen er stor, og det er lurt å bestille billett over nettet.

Whitney Museum of American Art er nylig re-åpnet i ny praktbygning. Pågangen er stor, og det er lurt å bestille billett over nettet.

Whitney sitter blant mye annet på et unikt sett av alle Andy Warhols mer enn 650 filmer fra 60-tallet (Warhol selv inndro filmene fra all distribusjon i 1970), som foreløpig kun er tilgjengelige på forespørsel. Etter hvert er imidlertid planen å åpne tilgangen for et bredere publikum, og Whitney blir nok en attraksjon rikere.

Bygget er i seg selv også en attraksjon. New yorkerne står i lange køer for å slippe inn i Big Apples nye landemerke, designet av arkitekten Renzo Piano og beliggende mellom High Line (se under, tips 2) og Hudson River. I hver etasje er det da også satt av plass ved enorme panoramavinduer der du kan sitte og bare nyte utsikten over Hudson-elva.

Kjøper du billetter på forhånd, går du forbi køen. Husk da på å være ute i angitt tid; museet er så populært at man kun slipper inn i nøye tilmålte puljer på eksakte tidspunkter for ikke å overbefolke galleriet.

Hvor
Whitney Museum of American Art
99 Gansevoort Street
New York, NY 10014
www.whitney.org

En park i luften

Etter en formiddag i Whitney Museum of American Art kan du rett utenfor hovedinngangen klatre opp et hakk fra bakkenivå, legge armene på ryggen og rusle en søndagstur i den særegne og fantastiske parken som i løpet av de siste 10 årene er anlagt i den gamle jernbanetrasséen som løper i nord-syd-retning gjennom store deler av byen.

High Line, som parken heter, var opprinnelig et jernbanespor anlagt i 1934 fra 34th Street til St John’s Park Terminal ved Spring Street, med det formål å frakte varer til og fra New Yorks største industriområde. I 1980 var imidlertid det meste av transporten overtatt av lastebiler, og det siste godstoget losset tre vogner med frossen kalkun før linjen ble nedlagt. Grunneierne ville rive anlegget, men aktivisten Peter Obletz tok saken til retten – og vant. Dermed ble togsporet på stillaser fredet, og rivingen kansellert.

På BB King Blues Club & Grill kan du oppleve det legendariske Harlem Gospel Choir.

På BB King Blues Club & Grill kan du oppleve det legendariske Harlem Gospel Choir.

I 1999 ble så foreningen Friends of the High Line dannet, og de påbegynte planene for å utvikle det gamle jernbanesporet. I 2005 overtok City of New York eierskapet til High Line, og dermed startet arbeidet med å gjøre den om til en offentlig park. Litt etter litt ble nye deler av linjen åpnet, den foreløpig siste så sent om i fjor.

Og High Line er virkelig blitt et fantastisk landemerke i New York. Fra høyden har du fin utsikt mot Hudson River, og mot det yrende gatelivet under deg. Parken er overraskende vakker, med velstelt vegetasjon og de gamle jernbaneskinnene fremdeles intakt flere steder langs ruten. Du kan når som helst ta en avstikker ned til gateplan for en lunsj, litt shopping eller et glass vin på et utecafé i et trivelig område.

High Line er også blitt et utendørs kunstgalleri; frem til 2016 er den kjente islandske kunstneren Olafur Eliasson blant 11 internasjonalt kjente kunstnere som stiller ut verker langs High Line. I tillegg arrangeres det løpende en rekke ulike aktiviteter langs det gamle togsporet, så her er det med andre ord mer enn nok å oppleve underveis på søndagsturen.

Hvor
High Line
Hopp på High Line nesten hvor du vil – vi startet i enden, ved Whitney.
www.thehighline.org

FN-bygningen

Jada, du har kanskje besøkt den før. Men for deg som ikke har vært på innsiden av en av verdens mest ikoniske bygninger, er det absolutt verd å ta turen innom. I foajeen finner du utstillinger av ulik art, alt fra tematiske barnetegninger til kunstneriske gaver fra medlemsland – og selvsagt portretter av alle generalsekretærer gjennom historien, inkludert vår egen Trygve Lie. Som til tross for at han var FNs aller første generalsekretær nok ikke regnes blant de viktigste.

Det store kunstverket i salen til FNs sikkerhetsråd er malt er norske Per Krohg.

Det store kunstverket i salen til FNs sikkerhetsråd er malt er norske Per Krohg.

Men Trygve Lie er ikke den eneste nordmannen som har satt spor etter seg i FN-bygningen. Kunstneren Per Krohg (sønn av Kristiania-bohemene Christian Krohg og Oda Lasson) er nemlig mannen bak det enorme kunstverket som pryder hovedveggen i salen der FNs sikkerhetsråd møtes, og som du sikkert har sett mange ganger på TV opp gjennom årene.

Vi er heller ikke større enn at vi gladelig innrømmer det er stas å bestige talerstolen i FNs hovedforsamling. Det kan du nemlig gjøre, som vanlig besøkende – dog selvsagt ikke når det avholdes generalforsamling. Det er ikke fritt for at du føler litt på historiens sus når du står der oppe og ser utover salen, og kanskje tenker litt på hva FN representerer – og ikke minst hva FN kunne ha representert, om de store medlemslandene hadde tatt til fornuften.

Hvor
FN-bygningen
1st Avenue mellom 42nd og 48th Street
New York, NY 10017
Inngang guidede turen ved 46th Street
www.visit.un.org

Brooklyn

Bydelen Brooklyn huser over fire millioner innbyggere, og det sies at det her bor flere ortodokse jøder enn det bor i staten Israel. Tar du fergen over fra havnen nedenfor FN-bygningen, oppdager du raskt at over halvparten av passasjerene er et synlig bevis på nettopp dette.

Vi hoppet av fergen i «hipster-hovedstaden» Williamsburg, som på mange måter gir deg følelsen av å komme til en helt annen by. Her i det tidligere arbeiderklassestrøket er den hektiske New York-pulsen fullstendig fraværende, og erstattet av en nesten italiensk følelse i koselige gater med gatecaféer, restauranter, kneiper og barer. I Williamsburg finner du også en rekke små såkalte vintage-butikker – et eldorado for deg som elsker å shoppe brukte kvalitetsklær og interiørartikler til priser som ligger mye lavere enn i motebutikkene på 5th Avenue.

I Brooklyn-distriktet Williamsburg finner du en rekke små, hyggelige spisesteder der klientellet gjerne er forholdsvis ungt og hipt.

I Brooklyn-distriktet Williamsburg finner du en rekke små, hyggelige spisesteder der klientellet gjerne er forholdsvis ungt og hipt.

Brooklyn er definitivt en annen side ved New York, og bydeler som Williamsburg er et kjærkomment utfluktsmål for deg som trenger et lite avbrekk fra trafikken på Manhattan. Fra gammelt av er ellers Brooklyn godt kjent for nordmenn, både fordi sjømannskirken tidligere lå her og fordi spesielt mange sørlendinger bosatte seg her i årene mellom 1920 og 1970. På det meste bodde det rundt 100.000 nordmenn her, og åttende aveny ble da også på folkemunne kalt Lapskaus Boulevard.

Hvor
Williamsburg, Brooklyn
Ta fergen til Brooklyn (East River Ferry) fra kaia nedenfor FN-bygningen, og hopp gjerne av i koselige Williamsburg.
www.eastriverferry.com

Blue Note

Den legendariske jazzscenen i Greenwich Village, New York hvor alle de største jazzmusikerne gjennom de siste 35 år har spilt – og fremdeles spiller. Vi stakk innom en tilfeldig torsdag, og opplevde Stanley Clarke i virtuost samspill med tre unge musikere som vil være kjent for alle jazzelskere om noen få år – her spiller de beste av de beste. Sett deg i baren, eller forhåndsbestill bord og unn deg en skikkelig amerikansk burger og en kald øl under konserten. Jazzelsker eller ikke – et besøk på Blue Note gir deg uansett en følelse av å titte inn i en viktig del av amerikansk musikkhistorie.

Stanley Clarke med band på legendariske Blue Note.

Stanley Clarke med band på legendariske Blue Note.

Mannen som startet Blue Note Jazz Club i 1981, Danny Bensusan, hadde en visjon om å skape et sted på jazzmusikernes premisser – et lite, intimt lokale der også jazzelskere kunne oppleve verdensstjernene på nært hold. Det har han da virkelig også klart, og blant artistene som raskt omtalte Blue Note som sitt andre hjem finner du størrelser som Sarah Vaughn, Lionel Hampton, Dizzy Gillespie, Stanley Turrentine, Oscar Peterson, Ray Brown, Chick Corea og Tito Puente. Det er ellers slett ikke uvanlig at størrelser som Stevie Wonder, Tony Bennett, Liza Minelli eller Quincy Jones blir kalt opp fra salen for å bidra i en improvisert session, så her kan alt skje.
Jazz er amerikanernes egen musikk, og på mange måter er Blue Note et tempel for amerikansk musikk. Som selvsagt er mer enn jazz, og her kan du da også få med deg konserter innen sjangere som soul, hip-hop, R&B og funk. Sjekk kalenderen, og gå ikke glipp av en musikkopplevelse du sent vil glemme. Billetter bestiller du på forhånd over nettet, om du ønsker et bord og noe å tygge på under konserten. Om du kun ønsker å bivåne det hele fra baren, går det som oftest greit å bare stikke innom.

Hvor
Blue Note Jazz Club
131 West 3rd Street
New York, NY 10012
(mellom 6th og McDougal St.)
Åpent hver ukedag mellom 20.00 og 22.30.
www. bluenote.net

Red Rooster

Den svenske stjernekokken Marcus Samulesson er av etiopisk herskomst, oppvokst i Malmø og kanskje den mest omtalte restauratøren i New York akkurat nå. Han er kjent for å ha bygget opp Kitchen & Table-kjeden, men den mest berømte av alle hans restauranter heter Red Rooster og ligger i Harlem. Den er uformell og hektisk, sydende av liv og presenterer en fristende og innholdsrik meny som på ingen måte skremmer vannet av en vanlig lønnsmottaker. Sitt inne eller ute, eller heng i baren midt imellom om du er mer tørst enn sulten. Uansett er et besøk på Red Rooster et «must» for deg som besøker New York akkurat nå. En bonus er selvsagt også at du får sett den tidligere så beryktede bydelen Harlem, som i dag er en fullt integrert og «ufarlig» del av Manhattan.

Den svenske wonderboyen Daniel Samuelssons restaurant Red Rooster Harlem er en garantert stor opplevelse.

Den svenske wonderboyen Daniel Samuelssons restaurant Red Rooster Harlem er en garantert stor opplevelse.

På Red Rooster kan du havne på bord ved siden av Hillary Clinton, en berømt film- eller rockestjerne, en turist fra Taiwan eller en venninnegjeng fra Harlem. Marcus Samuelsson har laget mat for Obama i Det Hvite Hus, men setter sin ære i å skape en uformell og lystig atmosfære, der høy og lav, leg og lærd er like velkommen. Og det har han virkelig klart, den geskjeftige etiopiske skåningen. Glem Michelin-restaurantene og overprisede «kunstverk» (med mye kunst og lite mat) på New Yorks «beste» restauranter: På Red Rooster finner du alt du leter etter, og litt til. Men vær tidlig ute med å bestille bord – du er på ingen måter alene om å ha oppdaget Harlems hotteste restaurantperle.

Hvor
Red Rooster Harlem
310 Lenox Avenue
Harlem, NY 10027
www.redroosterharlem.com

Kulturell underskog

Visst er det en opplevelse å få med seg et av de storslagne showene på Broadway – on eller off den berømte gaten er showene med få unntak kjent over hele den vestlige verden. Men få også gjerne med deg noe av det som skjer i New Yorks yrende underskog av kultur. Finn en «hemmelig» jazzklubb som for eksempel Village Vanguard, eller gjør som oss: Ta turen til The Joyce Theater, bedre kjent som The Joyce.

New Yorks kulturscene er mye mer enn glitrende show på Broadway. Få med deg en matiné på The Joyce, eller en konsert på intime Village Vanguard.

New Yorks kulturscene er mye mer enn glitrende show på Broadway. Få med deg en matiné på The Joyce, eller en konsert på intime Village Vanguard.

Vi er tre herrer med en hemmelig pasjon for ballett. Ikke så mye den tradisjonelle varianten med rosa svaner i tutuer og herrer i trikotbasert uniform, men moderne dans. Og sjelden har vi sett den bedre enn i The Joyce, som nettopp dyrker det moderne – gjerne eksperimentelle. Som så mye annet er dette en institusjon tuftet på donasjoner fra New Yorks elite, med fjern resonnans til Medici-familiens støtte til kunstnerne som rett og slett dannet rennessansen i Firenze: Høyt oppe på listen over finansielle bidragsytere finner vi navn som Rockefeller og Vanderbilt. Say no more.

Dette er New Yorks kulturliv på sitt mest spennende. Her finner du morgendagens superstjerner, eller også talenter du aldri vil høre om igjen. Men det er stor kunst, for i et marked med enorm konkurranse er det bare de beste som slipper til. Selv om det er aldri så langt ned mot bakken i verdensbyens kulturelle underskog.

Hvor
The Joyce Theater
175 Eighth Avenue
New York, NY 10011
www.joyce.org

Harlem Gospel Choir

Amerikansk gospel kan spores helt tilbake til 1770, og har inspirert mange musikere og sjangere siden dengang. Harlem Gospel Choir er en av arvtagerne, og udiskutabelt et av verdens mest kjente gospelkor gjennom de siste 20 årene.

Det er noe eget ved navnet, og begrepet Harlem Gospel Choir. Og du trenger slett ikke være troende for å kose mamelukkene av deg på en konsert med de berømte sangerne fra Harlem. På korets hjemmeside siteres en ihuga fan: «Det er mer enn et show, det er en følelse…» – signert Pave Johannes Paul II. Koret har sunget med Bono, Diana Ross, The Gorillaz, Andre Rieu, Damon Albarn og Pharrell Williams. De har opptrådt for tre presidenter (Obama, Carter og Nelson Mandela), to paver (Johnannes Paul II og Benedict XVI) og har spilt inn plater med blant andre Keith Richards, The Chieftains og Trace Adkins.

På BB King Blues Club & Grill kan du oppleve det legendariske Harlem Gospel Choir.

På BB King Blues Club & Grill kan du oppleve det legendariske Harlem Gospel Choir.

Vær klar over at du når du bestiller billetter til en av deres konserter, er det ikke et stort kor i en kirke du får oppleve. Tvert imot – showet Pave Johannes Paul II viser til, er langt mer intimt enn som så. Gruppen består av snaue 10 sangere, som til gjengjeld kan sin gospel, for å si det slik. Vi så dem på BB King Blues Club, riktignok i god avstand til Harlem men likevel nær nok til røttene. Eieren av klubben, den verdenskjente gitaristen BB King selv, døde rett etter vårt besøk, men Harlem Gospel Choir fortsetter med konserter i klubben en kveld i uken ut året.

Hvor
BB King Blues Club & Grill
237 West 42 St
New York, NY
www.bbkingblues.com
Harlem Gospel Choir
www.harlemgospelchoir.com

MoMA og The Met

To av klodens mest berømte kunstmuséer ligger i New York: MoMA (Museum of Modern Art) og The Met (Metropolital Museum of Art). Du kan lett sette av en uke til hvert av muséene, og likevel ikke rekke over alt. De fleste av oss nøyer oss nok tross alt med noen timer, og da er det lurt å forberede seg litt på forhånd – spesielt for deg som planlegger et besøk på The Met.

MoMA rommer det meste du kan tenke deg av verdensledende kunstverker – pluss noen til.

Picasso er bare en av mange verdenskjente kunstnere du finner på MoMA.

På The Met finnes nemlig omtrent alle du kan tenke deg av berømte kunstnere gjennom tidene representert – fra Rembrandt via Rodin til Edvard Munch. I tillegg finner du her egne avdelinger for møbler, rustninger og andre «avarter» innen kunstnerisk utforming gjennom århundrer. Det er en overflod av kunst så enorm at det lureste er å plukke ut det du har lyst til å se på forhånd, og målbevisst gå etter dette.

MoMA er også et stort og innholdsrikt kunstmuseum; vi valgte de to øverste etasjene, som inneholder alle de store fra det 20. århundre – ekspresjonistene, kubistene, dadaistene… Picasso, Dali, Matisse, van Gogh, Renoir; listen er like lang og imponerende som muséet selv. Frem til september viser MoMA blant mye annet en tematisk utstilling med verker av Yoko Ono – og en utstilling om og av den islandske artisten Bjørk.

Hvor
Metropolitan Museum of Art
1000 Fifth Avenue (og 82nd Street)
New York, NY 10028
www.metmuseum.org
Museum of Modern Art
11 West 53 Street
New York, NY 10019
www.moma.org

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden