50 gode filmer for den reiselystne

Vinteren er på fremmarsj, og hva er vel bedre enn å sette på en film hvor du kan drømme deg bort til fjerne land? Vi har funnet frem til 50 filmfavoritter...
Emile Hirsch som Christopher McCandless i "Into the Wild" fra 2007.

1) Doctor Zhivago (1965)

Russland under Sovjetunionen høres ikke akkurat ut som den mest idylliske turistdestinasjonen, men regissør David Lean argumenterer godt for dette landets rørende skjønnhet i denne romantiske klassikeren. Fra Moskvas imperialistiske rikdom, de blomstrende landeveiene i Uralfjellene og den øde Sibirske er dette er slående vakker film, for ikke å snakke om en prisbelønnet kjærlighetshistorie.

BNYCBY GERALDINE CHAPLIN OMAR SHARIF DOCTOR ZHIVAGO (1965)

2) The Sound of Music (1965)

Denne filmen spilles inn i vakre Salzburg. Selv om filmen i utgangspunktet handler om kjærlighet mellom to mennesker, handler den også om Østerrikets skjønnhet, landet med edelweiss og villgjess som flyr med månen på vingene.

C5JXAT julie andrews in The Sound of Music ,1965

3) The Endless Summer (1966)

”Catch a wave and you’re sitting on the top of the world,” sang Beach Boys, og det var Bruce Brown helt med på da han laget sin surfedokumentar i 1966. Brown fulgte kameratene Robert August og Mike Hynson på en surfetur jorda rundt, hvor de besøkte blant annet Hawaii, New Zealand og Sør-Afrika. Filmen fikk stor innvirkning på surfekulturen og turismen eksploderte, alt takket være Browns filming og subjektenes evne til å få det til å se enkelt og gøy ut å surfe.

ENDLESS SUMMER, Mike Hynson, 1966.

4) Two For the Road (1967)

En film om kjærlighet og reise, med Audrey Hepburn og Albert Finney i hovedrollene. Vi følger paret på en reise igjennom Frankrike som starter i Saint-Tropez. Vakker og lett å drømme seg bort i.

DYFJM9 TWO FOR THE ROAD 1967 Stanley Donen film with Audrey Hepburn and Albert Finney in an MG TD.

5) Easy Rider (1969)

Denne filmen ble sluppet samme år som Woodstock-festivalen startet, og det kunne ikke passet bedre. Vi følger Wyatt og Billy på en motorsykkeltur fra Mexico, gjennom Los Angeles og hele veien til New Orleans i kjent rus- og alkoholdrevet hippiestil. Filmen er kjent for de strålende natur- og menneskeskildringene, og blir beskrevet som en hyllest til Amerika på godt og vondt.

BP3C7W DENNIS HOPPER & PETER FONDA EASY RIDER (1969)

6) If It’s Tuesday, This Must Be Belgium (1969)

Amerikanere er kjent for sin 11-land-på-14-dager-tilnærming når de besøker Europa, og denne filmen er en satire over akkurat dette fenomenet. Morsom og innbydende, denne burde du absolutt se!

IF IT'S TUESDAY, THIS MUST BE BELGIUM, IF IT'S TUESDAY THIS MUST BE BELGIUM US 1969 location Rome San Pietro Saint Peter's Tourists Date 1969. Photo by: Mary Evans/Ronald Grant/Everett Collection(10320539)

7) Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Butch Cassidy and the Sundance Kid forteller den nesten sanne historien om den kjente Hole in the Wall-gjengens reise fra Wyoming til Bolivia. Bandittene våre ferdes i vakre ørkenlandskap i den ville vesten og ender opp i den eksotisk urørte naturen som var 1800-tallets Sør-Amerika.

BKADEA BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID PAUL NEWMAN, ROBERT REDFORD BCS 012FOH

8) The Poseidon Adventure (1972)

Denne action-thrilleren har nok stor skyld i mange menneskers skrekk for cruisereiser. Vi følger en gruppe venner på vei fra New York til Athen, da en tsunami treffer skipet. Fun fact: Noen av scenene som spilles inn av båten før katastrofen inntreffer, er fra RMS Queen Mary som den dag i dag står i havn på Long Beach i California!

BP8F4E TOP JACK ALBERTSON ARTHUR O'CONNELL SHELLEY WINTERS RED BUTTONS MIDDLE STELLA STEVENS GENE HACKMAN CAROL LYNLEY FRONT P

9) Murder on the Orient Express (1974)

Med Albert Finney i spissen som Agatha Christies belgiske detektiv Hercule Poirot, blir vi dratt inn i en verden av spenning og mysterier. Alt virker i sin skjønneste orden helt til vi finner en medpassasjer drept om bord i løpet av natten. Poirot takker ja til å undersøke saken, sammen med en førsteklasseskupé med alt fra en russisk prinsesse til en vakker, ung grevinne; og om man inkluderer det vakre, jugoslaviske landskapet i bakgrunnen har Orientekspressen sjeldent sett vakrere ut.

MURDER ON THE ORIENT EXPRESS, from left: Michael York, Jacqueline Bisset, Lauren Bacall, 1974

10) The Muppet Movie (1979)

Vi følger Kermit og vennene hans tvers over Amerika, fra Kermits sump til Hollywood. Vakkert landskap, god stemning, og en roadtripslager du sent vil glemme:

“California here we come, the pie-in-the-sky land / palm trees and warm sand / Though sadly we just left Rhode Island!”

D222J1 Muppet Movie Muppet Movie, The Miss Piggy moechte in Hollywood Karriere machen. *** Local Caption *** 1979 --

11) Raiders of the Lost Ark (1981)

Samarbeidet mellom datidens Hollywoods to største regissører Steven Spielberg og George Lucas var dømt til å bli en suksess, og verden ble ikke skuffet. Vi følger Indiana Jones (Harrison Ford) rundt kloden, fra Frankrike til Tunisia i jakten på den legendariske Ark of the Covenant før den havner i kloa på nazistene. Et must å se om du er reiselysten.

A1277Y Raiders Of The Lost Ark Year 1981 Director Steven Spielberg Harrison Ford Karen Allen

12) National Lampoon’s Vacation (1983)

I denne filmen følger vi Griswold-familiens forsøk på en hyggelig roadtrip mot fornøyelsesparken Walley World, ledet av familiefaren Clark med tilsynelatende ubegrensede mengder uflaks. Vi får se Death Valley, Grand Canyon og mye annet vakkert landskap i denne komedien.

BP6RGF BEVERLY D'ANGELO & CHEVY CHASE NATIONAL LAMPOON'S VACATION; AMERICAN VACATION (1983)

13) Romancing the Stone (1984)

En heseblesende actionfilm, med innslag av Indiana Jones og romantikk på sitt beste. Med sexsymbolene Michael Douglas og Kathleen Turner i hovedrollene starter filmen med Joan Wilder (Turner) som drar til Colombia for å lete etter sin kidnappede søster. Du kan fortsatt besøkte noen av stedene Stone ble filmet- men de er i Vera Cruz i Mexico, som fungerte som stedfortreder for Colombia under innspillingen.

BPBR3B KATHLEEN TURNER & MICHAEL DOUGLAS ROMANCING THE STONE (1984)

14) Out of Africa (1985)

Meryl Streep og Robert Redford er stjernene i denne romantiske tragedien om en gift baronesse som faller for en storviltjeger, basert på selvbiografien av Isak Dinesen. Den er filmet på location i Storbritannia og Kenya, inkludert Shaba National Game Reserve, og den vakre naturen gir oss lyst til å bestille en enveisbillett til Kenyas savanner.

BKBXPE OUT OF AFRICA (1985) MERYL STREEP, ROBERT REDFORD OOA 23

15) A Room With a View (1985)

Lucy (Helena Bonham Carter) og Charlotte (Maggie Smith) drar til Firenze, og blir nedslått av å finne ut at rommet deres ikke har utsikt over Arno. De blir enige om å bytte rom med en eksentrisk nabo og hans sønn, en gest som setter i gang en kjedereaksjon av hendelser som vil vise seg å snu livet til Lucy på hodet. Italia, Firenze, romantikk- trenger jeg å si mer?

BP2DTH HELENA BONHAM CARTER A ROOM WITH A VIEW (1985)

16) Planes, Trains & Automobiles (1987)

Neal Page (Steve Martin) og Del Griffith (John Candy), to helt forskjellige mennesker, må tilbringe tre dager sammen i en bil for å komme seg hjem til Chicago fra New York for å rekke Thanksgiving-middag med familien. En roadtrip du må få med deg!

D5RB1C STEVE MARTIN & JOHN CANDY PLANES TRAINS & AUTOMOBILES (1987)

17) Withnail & I (1987)

”We’ve gone on a holiday by mistake!” En britisk kultkomedie om to arbeidsløse skuespillere som prøver å slippe unna sine stakkarslige liv i den knøttlille leiligheten sin i London med en tur på landet. Selvfølgelig viser det seg at landsbygda er mye verre. Men det avsidesliggende, forblåste landskapet i Cumbria i Nord-England er et perfekt sted for videre drama og melankoli.

DXN2A8 WITHNAIL & I. Image shot 1987. Exact date unknown.

18) The Last Emperor (1987)

Dette er filmen for enhver Kina-entusiast. Den italienske regissøren Bernardo Bertolucci fikk innvilget tillatelse av den kinesiske stat til å filme i Beijings Forbidden City, et sted som tidligere hadde vært off limts for filmskapere fra vesten. Og dette lønnet seg; Emperor vant ni Oscar’er, inkludert ”best picture” for produsent Jeremy Thomas og ”beste regissør” for Bertolucci.

DXJPBA THE LAST EMPEROR (HK/FR/IT/UK 1987) RICHARD VUU AS PU YI AGE. Image shot 1987. Exact date unknown.

19) Empire of the Sun (1987)

Etter The Last Emperor er dette filmen du burde se om du interesserer deg for asiatisk kultur og historie. I hovedrollen møter vi en ung Christian Bale som Jamie ”Jim” Graham, en gutt fra en rik britisk familie i Shanghai, som blir holdt som krigsfange i en japansk fangeleir under andre verdenskrig. Den er regissert av Steven Spielberg, noe som i min bok som regel er et kvalitetsstempel.

B7RKKH L empire du soleil Empire of the Sun Annee 1987 usa Christian Bale Realisateur Steven Spielberg

20) Thelma & Louise (1991)

Thelma og Louise var de første damene (på film, i alle fall) som våget seg ut på roadtrip alene. De ditcher mennene sine for å skrive sin egen historie, og selv om den ikke ender så bra, er resultatet en veldig god film!

DXKAJD THELMA AND LOUISE. Image shot 1991. Exact date unknown.

21) Sleepless in Seattle (1993)

”Reisefilm” er kanskje ikke det første du tenker når du ser Nora Ephrons romantiske komedie, men det er likevel mye av handlingen som dreier seg om reisene til hovedkarakterene. Annie (meg Ryan) bestemmer seg spontant for å dra og finne Sam (Tom Hanks), hvis tragiske kjærlighetshistorie ble kringkastet på riksdekkende radio. Sams sønn drar senere til New York for å finne Annie, som han er sikker på kommer til å bli sin nye mamma. Hele greia runder av med en hyllest til An Affair to Remember på toppen av Empire State Building, uten tvil til inspirasjon for en rekke langdistansekjærester å gjøre det samme.

BPEACY TOM HANKS & RITA WILSON SLEEPLESS IN SEATTLE (1993)

22) The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994)

Guy Pearce, Hugo Weaving, og Terence Stamp som to drag queens og en transdame. Kan det bli bedre? Å, ja da! De reiser til Alice Springs, Australia, i en lavendelfarget skolebuss de har døpt Priscilla. Vi snakker Outback, støvete landskap og personlige åpenbaringer, alt like fantastisk som når de lip-sync’er til Gloria Gaynors ”I Will Survive”.

BPF2M6 BUS TRAVELS THROUGH DESERT THE ADVENTURES OF PRISCILLA QUEEN OF THE DESERT (1994)

23) Before Sunrise (1995)

Første filmen i en trilogi. De starter i Wien, fortsetter i Paris og runder av i Messenia i Hellas. Stille, herlig indiefilm på sitt beste.

BPF55P ETHAN HAWKE & JULIE DELPY BEFORE SUNRISE (1995)

24) French Kiss (1995)

Selv om dette ikke akkurat er en av Meg Ryans beste romantiske komedier, er det uten tvil den vakreste, rent visuelt. Hun spiller en dame som flyr til Frankrike for å finne tilbake forloveden sin, hvor hun etter hvert møter Kevin Kline som fransk juveltyv. De helsprø planene hans drar dem gjennom hele Paris og nedover den franske rivieraen, igjennom vakre landsbyer, langs bølgende vingårder, helt til strendene i Cannes.

BPF64T MEG RYAN & TIMOTHY HUTTON FRENCH KISS (1995)

25) The English Patient (1996)

Med et handlingsforløp delt mellom Egypt før krigen, og Italia etter krigen, har regissør Anthony Minghella gitt oss det beste fra begge stedene: en kunstnerisk bombet villa i Toscana, og Lawrence of Arabia-ishe, sveipende overblikk av den egyptiske ørkenen (filmet i Tunisia). Beskrevet som en blanding av grenseløst romantisk og veldig scenisk tilfredsstillende.

DT5DA3 RALPH FIENNES THE ENGLISH PATIENT (1996)

26) Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Journalisten Raoul Duke (Johnny Depp) skal egentlig til Vegas med advokatvennen sin, Dr. Gonzo, for å skrive om et motorsykkelrace, men de ender heller opp med å finne på alt annet. Det som tidligere var luksus og glamour i Vegas blir fort, under hallusinogene rusmidler, forvandlet til noe mye mer creepy. De har rusfylte eventyr i kasinoet, på the Strip, i ørkenen, og mye mer.

DXJEDR FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS. Image shot 1998. Exact date unknown.

27) How Stella Got Her Groove Back (1998)

I denne romantiske komedien møter vi Stella, en suksessrik businesskvinne og mor, som blir overtalt av bestevenninnen sin til å ta seg en velfortjent ferie på Jamaica. Her møter hun Winston Shakespeare, som kommer til å snu opp-ned på livet hennes.

BPGF5A WHOOPI GOLDBERG ANGELA BASSETT HOW STELLA GOT HER GROOVE BACK (1998)

28) The Talented Mr. Ripley (1999)

En ”psykologisk dramathriller” i følge Wikipedia, ”creepy as hell” i følge andre; Mr. Ripley er uansett en av de vakreste skildringene av Italia noensinne fanget på film. Vi følger Jude Law, Gwyneth Paltrow, Matt Damon og Cate Blanchett på ferie i 1950-tallets Italia, og får innblikk i hvordan det er å være rik ungdom på blant annet strendene i Lazio og hotellene i Venezia.

DXK9AE THE TALENTED MR RIPLEY. Image shot 1999. Exact date unknown.

29) Almost Famous (2001)

Selv om hovedhistorien dreier seg om musikkinteresserte William Miller som følger favorittbandet sitt på turné, er det en mindre og ofte oversett historie som er minst like rørende: den eldre søsteren hans (Zoey Deschanel) rømmer fra den klaustrofobiske og skjermede oppveksten deres for å bli flyvertinne. Alt dette skjer mens Simon & Garfunkels ”America” spiller i bakgrunnen, en sang om den amerikanske trangen til å reise vekk og utforske verden, og dette henger med deg lenge etter at filmen er ferdig.

DXG0WE Almost Famous. Image shot 2000. Exact date unknown.

30) The Fellowship of the Ring (2001)

Okei, det er kanskje litt rart å sette Ringenes Herre på listen, men store deler av denne filmen ble jo faktisk spilt inn på New Zealand, ikke inne i et studio med green screen. Med vakker natur som likner mye på Norges, kan man ikke annet enn å drømme seg bort til vakre fjell og grønne daler i denne klassikeren basert på Tolkiens fantasty-bøker.

BKBJ9M THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING (2001) ELIJAH WOOD, FRODO BAGGINS FOTR 001-02

31) Y Tu Mamá También (2001)

I denne filmen følger vi to bestevenner og en sexy eldre dame på deres reise igjennom Mexico, på leting etter en magisk strand ved navn Heaven’s Mouth. Regissør Alfonso Cuarón viser oss Oaxacas vakre natur, samtidig som han gir oss et innblikk i Mexicos fattigdomsproblem- et aspekt som de fleste filmskapere pleier å glatte over.

CC3HKA AND YOUR MOTHER TOO...2001 Anhelo Producciones film with

32) Amelié (2001)

I denne romantiske komedien følger vi Amelié Poulain fra Montmartre i Paris. Hun er en sjenert servitør som bestemmer seg for å gjøre livene til menneskene rundt henne bedre, samtidig som hun sliter med sin egen isolasjon. Den er filmet på en utrolig vakker måte, med et slør over bildet som gir gatene i Paris et drømmeaktig preg.

AMELIE, (aka LE FABULEUX DESTIN D'AMELIE POULAIN), Audrey Tautou, 2001

33) L’Auberge Espagnole (2002)

Her møter vi den franske studenten Xavier som drar til Barcelona for å finne seg selv. Stuck i en leilighet med seks andre på hans alder fra forskjellige deler av verden prøver han å komme seg gjennom hverdagen med mennesker han hverken deler språk eller kultur med. En fantastisk film for noen som selv har vært utvekslingsstudent.

BKME5F L'AUBERGE ESPAGNOLE (2002) POT LUCK (ALT) ROMAIN DURIS, KELLY REILLY AUBE 001-05

34) Catch Me If You Can (2002)

Steven Spielberg’s Catch Me If You Can er basert på en ekte historie om Frank Abagnale (Leo DiCaprio), en 21 år gammel svindler som reiser over land og strand for å unngå politiet. En av de kuleste scenene fra filmen er når Abagnale utgir seg for å være en Pan Am-pilot, og vi får et glimt inn i den gamle delen av John F. Kennedy International Airport, hvor en av scenene mellom Abagnale og Carl Hanratty (Tom Hanks) ble filmet.

BPJ68C LEONARDO DICAPRIO CATCH ME IF YOU CAN (2002)

35) Lost in Translation (2003)

Selv i en millionby er det mulig å føle seg ensom- noe Bill Murray og Scarlett Johansson portretterer perfekt. Fra det luksuriøse Park Hyatt hotell til de neonfylte karaokebarene og gatene er denne filmen som en turistreklame for Tokyo.

LOST IN TRANSLATION, Bill Murray, 2003, (c) Focus Features/courtesy Everett Collection

36) Mater and Commander: The Far Side of the World (2003)

Filmen handler om kapteinen Jack Aubrey og crewt hans om bord på båten HMS Surprise under Napoleonskrigene. Dette er den første filmen som noen sinne har fått tillatelse til å filme på Galapagosøyene. Det sier dermed seg selv at dette er en utrolig vakker scenisk film (og det hjelper at Russel Crowe er med)!

BPJPBB RUSSELL CROWE MASTER AND COMMANDER: THE FASTER SIDE OF THE WORLD (2003)

37) Under the Tuscan Sun (2003)

Før Eat, Pray, Love var det Under the Tuscan Sun- historien om en kvinne som kjøper en villa i Italia etter at ekteskapet hennes faller fra hverandre. Når vi får se hvordan Frances (Diane Lane) renoverer villaen og tar daglige turer nedover Amalfikysten, virker det faktisk ikke som en dum idé å slippe det man har i hendene å flytte ned til Toscana.

BKF5BK UNDER THE TUSCAN SUN (2003) DIANE LANE, RAOUL BOVA UTUS 001-C

38) Sideways (2004)

Om du har en vinsmaker i magen, burde du virkelig se denne. Vingårdene i California har sjeldent blitt portrettert like vakkert som i denne dramatiske komedien, og karakterene er lette å kjenne seg igjen i, noe som gjør dette til en skikkelig feelgoodfilm!

BKH09D SIDEWAYS (2004) SANDRA OH, THOMAS HADEN CHURCH, VIRGINIA MADSEN, PAUL GIAMATTI SWAY 001-006

39) The Motorcycle Diaries (2004)

Det var på denne roadtripen det begynte for Ernesto ”Che” Guevara (spilt av Gael García Bernal); turen gjennom Sør-Amerika var det som åpnet øynene hans for den politiske urettferdigheten. Regissør Walter Salles filmer reisen deres gjennom kjente landemerker kjent fra Ches memoarer, fra Andesfjellene til Machu Picchu, og til og med en leprakoloni i San Pablo.

BPM7GA GAEL GARCIA BERNAL & RODRIGO DE LA SERNA THE MOTORCYCLE DIARIES (2004)

40) Encounters at the End of the World (2007)

Denne dokumentarfilmen tar for seg filmskaper Werner Herzogs tur til Antarktis for å undersøke livet som befinner seg her, og den unektelig brutale skjønnheten i dette islandskapet. Han våger seg blant annet til toppen av en aktiv vulkan, under den frosne vannoverflaten og besøker menneskene som lever på Ross Island’s McMurdo Station.

ENCOUNTERS AT THE END OF THE WORLD, director Werner Herzog, cinematographer Peter Zeitlinger, on location, 2007. ©Think Film/courtesy Everett Collection

41) The Darjeeling Limited (2007)

Wes Andersons filmer er alltid spektakulært vakre, og The Darjeeling er intet unntak. Her møter vi tre brødre på en spirituell reise gjennom ørken-, by- og fjellandskap i fargerike, bråkte og vakre India. Denne må du se!

BPT8XD OWEN WILSON ADRIEN BRODY & JASON SCHWARTZMAN THE DARJEELING LIMITED (2007)

42) Into the Wild (2007)

Denne listen hadde ikke vært komplett uten Sean Penns klassiker, basert på en ekte historie; Into the Wild. Vi følger Christopher McCandless eventyr på kryss og tvers av Amerika- han padler i Coloradoelva, krysser den Mexikanske grensa, bestiger snødekte fjelltopper, blir kjent og slår følge med en gjeng nomadiske hippier, vandrer alene inn i Alaskas villmark og mye mer. Reisen er like vakker som den er dumdristig, men den gir oss unektelig lyst til å forlate hverdagen her hjemme i kalde Norge uten kart og kompass og bare drive dit vinden tar oss, mot nye og ukjente eventyr.

INTO THE WILD, Emile Hirsch, 2007. ©Paramount/courtesy Everett Collection

43) Vicky Christina Barcelona (2008)

Woody Allens filmer er som regel en hyllest til New York, men det finnes ingen regel uten unntak. Vicky Cristina Barcelona finner sted i (ja, du gjettet riktig) Barcelona, og har blant andre skjønne Scarlett Johansson og Penélope Cruz i hovedrollene. Det er en romantisk dramakomedie om to venninner som drar til den spanske storbyen for å fullføre en masteroppgave, men vikler seg inn i en affære uten sidestykke i mellomtiden. Her får vi se både fantastisk arkitektur og vakre landskap; en film for enhver Spaniaentusiast!

DT686C SCARLETT JOHANSSON JAVIER BARDEM & PENELOPE CRUZ VICKY CRISTINA BARCELONA (2008)

44) Up (2009)

En helt herlig film om kjærlighet og tap derav, vakker ned til minste detalj. Vi føler pensjonisten Carl og hans unge venn Russel på deres reise til Sør-Amerika sammen i Carls flyvende hus (ja, du leste riktig). Up er en av disse sjeldne filmene som får deg til å innse at du egentlig bare flyter rundt som alle andre her på denne blå planeten, uten noe annet som ankrer deg fast enn litt tyngdekraft, og minner deg på at det aldri er for sent å følge drømmene dine. Ha lommetørkler i umiddelbar nærhet, og ikke bruk briller når du ser på denne filmen (de dugger så fært når man gråter).

C031KG RUSSELL & CARL FREDRICKSEN UP (2009)

45) Away We Go (2009)

Et par måneder før de venter sitt første barn legger Verona og Burt ut på en biltur for å finne det perfekte stedet å stifte familie. Reisen tar dem fra Phoenix og Tuscon til Madison og Montral, en by som aldri har sett mer innbydende ut. Filmen er en fantastisk guide til byer i Nord-Amerika, samtidig som det er en rørene historie om kjærlighet og familie.

C036M7 JOHN KRASINSKI & MAYA RUDOLPH AWAY WE GO (2009)

46) The Trip (2010)

En hysterisk morsom film om to kamerater som roadtripper England rundt for å spise på fine restauranter, samtidig som de grubler over meningen med livet, døden og kjærligheten. Fantastiske bilder av den engelske landsbygda og innblikk i engelsk kultur fra en helt ny vinkel.

CC37J6 ROB BRYDON & STEVE COOGAN THE TRIP (2010)

47) Moonrise Kingdom (2012)

En fantastisk feelgood-film om to forelskede, unge mennesker som rømmer hjemmefra for å kunne være sammen, dem mot verden. Filmen bærer et utrolig Tumblr-vennlig 60-tallspreg over seg, og man kan ikke annet enn å tenke tilbake på teltturene man hadde som yngre når man utforsker skog, strand og vann gjennom øynene til Sam og Suzy. En film om ung kjærlighet og opprør- morsom, rørende og med store og talentfulle skuespillere på listen; Wes Anderson treffer spikeren på hodet nok en gang.

moonrisekingdom

48) The Grand Budapest Hotel (2014)

Dette er den siste Wes Anderson-filmen på listen, jeg lover.

Av alle fiksjonelle filmhotell opp igjennom tidene er det ingen over, ingen ved siden av, servicen og storslåttheten på the Grand Budapest Hotel- og de har mye av æren å takke Monsieur Gustave (selveste Voldemort, Ralph Fiennes) for. Enten han holder eldre damer med, eh, ”selskap”, eller bekjemper blodtørstige krigere, er det liten til ingen tvil om at han er den mest dedikerte concierge’en verden har sett. Vi følger han og pikkoloen hans over landsbygda med tog, både opp og ned fjellsider, og gjennom gangene på det elskede hotellet deres i denne prisvinnende komedien.

E7R290 The Grand Budapest Hotel Year : 2014 USA / Germany Director : Wes Anderson Paul Schlase , Tony Revolori, Tilda Swinyton, Ralph Fiennes. Image shot 2014. Exact date unknown.

49) Tracks (2014)

Tracks er basert på den ekte historien om skribenten Robyn Davidson som krysser bushen i vest-Australia med fire kameler og en hund. Hun støter på National Geographic-fotografen Rick Smolan, aborigineren Mr. Eddy som guider henne gjennom hellig land og et par turister som kommer for å få et glimt av den såkalte Kameldama. Til tross for det faktum at det ble sett på som sosialt uakseptabelt å dra alene på en sånn tur som dame på 70-tallet, er det fortsatt utrolig inspirerende den dag i dag. Jeg tror bare jeg hadde lagt treningen av kamelene i noen andres hender.

DEB70N TRACKS 2013 See-Saw Films production with Mia Wasikowska

50) Wild (2014)

Og sist, men ikke minst: Wild. En film basert på biografien om Cheryl Strayed som reiser, til fots vel og merke, nesten 2 mil med dårlige sko og en gigantisk sekk på ryggen for å lære å elske seg selv igjen etter morens tragiske død. Hun reiser gjennom Mojaveørkenen, ville skoger, snødekte enger og gjørmete stier i denne fantastiske filmen basert på en ekte historie.

wild

 

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden