12 tips for sommerens bruk av kredittkort

Nordmenn reiser som aldri før, og for mange er kort det viktigste betalingsmiddelet på tur. ...

Uansett om du reiser utenlands eller blir i Norge, har vi noen gode tips for sikker kortbruk i ferien.

1. Bruk kredittkort, ikke debetkort.

2. Ha alltid med minst 2 kort i tilfelle noe skulle skje med det ene.

3. Det er sikrest å bruke kredittkort når du handler, både i utlandet og i Norge. Du unngår faren for at kontantene forsvinner sammen med lommetyven, og du unngår at lønnskontoen din plutselig er tom hvis noen får tak i kortet eller kortopplysningene.

4. Gi aldri ut kortopplysningene dine .
Hvis du på reisen skal ta ut lokal valuta i minibanker bør du lære deg pinkoden utenat. En liten huskelapp kan lett komme på avveie. Du bør dessuten ikke oppgi dine kredittkortopplysninger, passord eller pin-koder til andre.

5. Kjøp reisen med kredittkort.
Selv om det er viktig med en dekkende reiseforsikring, kan forsikringer som følger med kredittkortet gi deg ekstra dekning om ulykken er ute. Om en flyreise er betalt med kredittkort får du dessuten pengene tilbake hvis flyselskapet går konkurs. Det samme gjelder ikke om du betaler med debetkort.

6. Ikke gå med mye kontanter i lommeboken.
Det å ha mye kontanter i lommeboken kan være risikabelt, selv om visse land og plasser krever kontantbetaling. Ikke gå rundt med mer penger enn nødvendig, og bruk gjerne hemmelige lommebøker og andre skjulte oppvaringsplasser. En lommebok med flagrende sedler i baklomma er et yndet mål for lommetyver, så tenk sikkerhet på reisen.

7. Betal i lokal valuta.
Når du betaler med kort i utlandet blir du ofte spurt om du vil betale i lokal valuta eller norske kroner. Velg da lokal valuta, fordi det gir best vekslingskurs og blir dermed billigere.

8. Kontrollér og spar alle kvitteringer.
Du er selv ansvarlig for totalbeløpet når du kjøper noe, derfor er det viktig å kontrollere at kvitteringene er korrekte. Spar på alle kvitteringer, da kan du kontrollere dem mot fakturaen når du kommer hjem. Husk dessuten å sjekke at totalbeløpet er fylt ut før du betaler, så slipper du ubehagelige overraskelser etterpå.

9. Ikke la kortet ligge fremme på hotellrommet.
Hvis du oppbevarer kredittkortet ditt på hotellrommet, så ikke la det ligge å slenge. Oppbevar kortet på et sikkert sted, og bruk gjerne en safe om det er tilgjengelig.

10. Sperr kortet med en gang om det forsvinner.
Hvis du mister ditt kort, mistenker at det har blitt stjålet eller at det er brukt av fremmede, sperr kortet med en gang.

11. Notér ned sperrenummeret.
De fleste kortselskaper har døgnbemannede sperretjenester. Det kan være lurt å lagre nummeret ditt i mobiltelefonen eller notere det i en guidebok, i feriens krimbok eller en annen plass du ikke glemmer.

12. Vær på vakt – under reisen og etterpå.
Se etter at ingen overvåker deg når du tar ut penger. Husk å sjekke alle bevegelsene på kortet når du kommer hjem, og sjekk at beløpet på fakturaen stemmer før du betaler den. Om du oppdager noe som ser merkelig ut eller om ditt kort har blitt belastet for mye, ta kontakt med kortutstederen så fort som mulig.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden