12 greske ferieperler

Vi elsker de mange greske ferieperlene. Noen liker mange, noen har en favoritt.
Idylliske Sfakia på Kreta. Foto Emil Andre R. Engø

Greske ferieperler assosierer vi med vakre strender, kalkhvite hus, azurblått hav og maleriske landsbyer. Små tavernaer med god mat og nydelig vin. Og vi elsker de greske ferieperlene.

 

Av Emil Andre R. Rasmussen
Epost: emil@reis.no

 

Nordmenn har i mange tiår hatt Hellas høyt oppe på listen av foretrukne ferieland. Landet har mange perler blant de utallige øyene.

Øyhopping er blitt et kjent måte å se Hellas mange øyer på. De mange øyene i Egeerhavet er perfekt for nettopp det – å dra fra øy til. Gode ferjeforbindelser gjør det lett å dra videre, når en først har utforsket en øy.

Som perler på en snor ligger øyer og kystbyer i og ved Egeerhavet og venter på deg. Det er lett å bli fristet. Her presenterer vi 12 populære perler, og du ser hvem som tar deg dit.

Av disse 12 vakre stedene,  hvilket er din favoritt?

 

Samos – Egeerhavets oase

Samos er kjent for sine rolige og vakre fiskelandsbyer. Foto: Pixabay

Øya Samos blir av mange beskrevet som en frodig oase i Egeerhavet. Her finner du strender som bukter seg kilometer på kilometer langs den vakre øya. En avslappende atmosfære, god vin og mat er noe av kjennetegnene til de små byene rundt omkring på øyen. Regn forekommer nesten ikke om sommeren.

Det fjellrike landskapet har skapt magiske strender, skjult blant bukter og klipper, rundt hele kysten. Samos passer for familier og par som ønsker en avslappende ferie på en av de vakreste øyene Hellas kan by på, men også for den mer aktive. Fjellene, og de frodige dalene, er perfekte for sykling, fjellklatring og fotturer.

Reiser til Samos
Arrangører: TUI og Apollo

Fra: Oslo, Stavanger og Bergen

 

Santorini – kjærlighet i solnedgangen

Santorinis solnedganger og bebyggelse er noe av det mest pittoreske en finner i Hellas. Foto Emil Andre R. Engø

Øyperlen Santorini er både skjønn, romantisk og dramatisk. Langs stupbratte klippeformasjoner, har byer vokst frem i det dramatiske vulkanlandsskapet. Byen Oia, med sine karakteristiske hvit- og blåmalte hus, er bygget på kanten av det store vulkankrateret som skjuler seg dypt nede i det blå havet.

Øyas solnedgangen er verdensberømt. Hver kveld samler folk seg for å nyte solens siste stråler sette fyr på himmelen. Det gir et vakkert fargespill når de kalkede hvite husene farges av solen.

Dette er bare en av mange grunner til at så mange velger å legge deres «honeymoon» hit. Det er ikke mange andre steder i verden hvor så mange forelskede par har blitt avbildet sammen i solnedgangen.

Reiser til Santorini
Arrangører: Apollo, Norwegian Holidays, Solfaktor

Fra: Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim

 

Athen – historisk sus og kafeer

Athen er en spennende storby med en rik historie. Foto: Jimmy Teoh

Det er lett å glemme Hellas fastland. Athen er en av verdens mest interessante historiske byer, og kan kombineres med en tur ut på en eller flere av øyene i Egeerhavet. Athens mest åpenbare attraksjon er de imponerende ruinene på Akropolis – en klippe – midt i sentrum. Athen har mer å by på i form av koselige gater og nabolag med små kafeer og trivelige tavernaer.

Ta turen til det imponerende arkeologiske museet og få innblikk i landets rike historie. Den har ikke bare satt sitt preg på gresk kultur, men preget tankesettet til kulturer over hele verden.

Athen er lett å kombinere med øyhopping i Egeerhavet. Ved den store havnen Piraeus like utenfor Athen, går det ferjer til alle øyene.

Reiser til Athen og nærområdene
Arrangører: Norwegian Holidays, TUI, Ving og Solia
Fra: Oslo, Sandefjord, Kristiandsand, Haugesund, Bergen, Ålesund, Molde, Trondheim, Bodø, Harstad og Tromsø.

 

Naxos – Kykladenes hjerte

Naxos har mer enn bare strender og koselige tavernaer. Her finner du også gamle ruiner. Foto: Pixabay.com

Når du kommer i land med ferjen på øya Naxos blir du møtt av eldre damer ristende med nøkler. De håper at du vil sjekke inn på deres lille pensjonat. Utsikten er upåklagelig. Den lille hovedbyen på øya er bygget på en liten høyde i ekte kykladisk stil. Her finner du trange smug med restauranter og barer – og rett bak byen venter den vakre St. George-stranden.

Ta turen rundt øyen og besøk de små fiskerlandsbyene. Her henger dagens fangst av blekksprut til tørk. Ønsker du å smake finnes det alltid en taverna i nærheten.

Drar du rundt øyen vil du også oppdage langstrakte strender. Pyrgaki-stranden er en av de flotteste. Det er en sandstrand, ofte uten mye folk, og med flotte klipper like ved.

Reiser til Naxos
Arrangører: Apollo og Ving

Fra: Oslo

 

Kreta – elsket av nordmenn

Kreta har mange store flotte strende og er perfekt for både familier, par og enslige som vil oppleve Hellas. Foto Emil Andres R. Engø

Den mest familiære greske øyen for nordmenn er Kreta. Øyen er stor og du bør legge inn en del  tid hvis du vil utforske alt den kan tilby. Lange strender, naturopplevelser i fleng og et rikt uteliv, er stikkord for som beskriver Kreta godt.

Selv om de fleste trives på stranden, bør du også dra vekk fra kysten, dypt inn i hjertet av Kreta, for å se den vakre naturen her. Du  kan vandre gjennom dype raviner og frodige daler omgitt av høye bratte fjell.

Kreta er også fullt av fortidsminner fra grekernes storhetstid.

Reiser til Kreta (Heraklion/Chania)
Arrangører: Apollo, Norwegian Holidays, TUI, Ving, Solfaktor og Solia
Fra: Alta, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, Tromsø, Kristiansund, Ålesund, Bodø, Harstad, Molde, Haugesund og Sandefjord.

 

Mykonos – hvor natten blir morgen

De gamle vindmøllene er kjennemerket til Mykonos. Foto: Jimmy Teoh

Kjent for sitt vibrante og levende uteliv, bedårende fiskerlandsbyer og øyas kjennemerke; de mange vindmøllene. Du kan finne roen – eller feste til de tidlige morgentimene på Mykonos – det handler om hva du ønsker å gjøre ferien til.

Tidligere var øya kjent som Europas festscene for homofile og  for jetsettere. Dette er mer nyansert i dag. Nå kommer er øya et populært feriemål for alle slags mennesker. Koselig, livlig og trendy er en kort beskrivelse av Kykladenes nattelivsøy.

Du finner utallige små kunstgallerier, butikker og kafeer i hovedbyen på øya. Her er spisesteder for alle lommebøker, barer og nattklubber.

Det er for øyeblikket etter Reis kjenner til ingen norske charterturer til Mykonos. Men ta «bare fly» eller rutefly til Athen og hurtigbåt derfra. Det er også innenriks fly fra Athen.

Reiser til Mykonos
Arrangører: Apollo

Fra: Oslo

 

Zagori – for de sporty

Zagori er et eldorado for aktive ferier. Foto: Andreas Schu

Zagori ligger i innlandet og er Hellas fremste friluftslivsdestinasjon. Her finner du eviggrønne skoger som kler de dype dalene og de bratte åskammene. For de som liker å ta seg frem til fots er dette et paradis med mulighet for mange spektakulære fotturer.

Du kan også om du er en  adrenalinjunki rafte nedover elv, eller tar deg frem på sykkel på øyas omfattende nettverk av sykkelveier i vakker natur.

For de kulturelt interesserte kan Zagori by på bortgjemte landsbyer bygget i stein, god lokal mat og lokal vin.

Reiser til Zagori
Ingen norske charterselskaper arrangerer turer hit.

Fly til Athen og buss videre er den enkleste måten å komme seg hit.

 

Les også:
Bli med pioneren Lilleput Reiser til en nesten ukjent gresk øy

 

Korfu – Ionenes vakreste øy

Hovedbyen på øya Korfu er sjarmerende og vakker, bygget i Venetiansk stil. Foto: Pixabay

Øya Korfu ligger ved den ville og vakre Adriaterhavskysten, og kan i så måte ligne mye på sine nordlige naboer Albania og Kroatia i natur og omgivelser. Bratte klipper med skjulte strender og skjønne landsbyer karakteriserer Korfu.

Øya er historisk viktig, beliggende ved passasjen inn til Adriaterhavet. Det er derfor mange historiske minnesmerker. I gresk mytologi har Korfu spilt en sentral rolle i mange historiefortellinger. Så les gjerne en bok om Hellas og ikke minst Korfu før du reiser.

Besøk gamlebyen på Korfu for å nyte den avslappende atmosfæren, de rustikke bygningene, og seilskip som seiler i solnedgangen mellom Korfu og de andre øyene i øygruppen Ionene.

Reiser til Korfu
Arrangører: TUI, Ving og Apollo, Norwegian Holidays, Solfaktor

Fra: Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim

 

Skiathos – badelivets våte drøm

Strendene på Skiathos er innbydende for enhver besøkende. Foto: Nick Karvounis

Øyen, med sine 70 flotte strender, ligger i øygruppen Sporadene. Øya er frodig og grønn. Sjelden grønn for en øy i Middelhavet. Det er også dette som er med på å gjøre den kjent for vakker natur, langgrunne strender og krystallklart vann. Her trives de aller fleste som vil ha en god ferie i en av de mange greske perlene.

Skiathos by er kjent for livlig uteliv. Sør på øya finner du roligere ferieplasser hvor livet går langsommere. Her finner du også flott turterreng med flotte utsiktspunkter hvor du kan skue ut over øya.

Øyen er også kjent for sine gode muligheter for dykking. Det klare vannet gir god sikt og mulighet til å få øye på mange av de mer enn trehundre fiskeartene som lever ved Sporadene.

Reiser til Skiathos
Arrangører: Apollo, Solfaktor og Ving

Fra: Oslo og Stavanger

 

Lesvos – trange smug og små cafeer

Lesvos er en slager blant mange Hellaselskere. Øya er en av de største i Egeerhavet. Foto: Greg Montani

Øya som også er kjent som Lesbos, er en av de største greske øyene i Egeerhavet og er et yndet feriemål for både de solhungrige, de aktive og ikke minst barnefamilier.

De mange små byene på øyen er kjent for sine familiedrevne tavernaer, gjestfri lokalbefolkning, og veldig vakker arkitektur. Åsene rundt er kledd med pinjetrær og olivenlunder.

Byen Molivos på Lesvos er et av de mest fargerike stedene på øyen. Byen er spesielt kjent for sine mange trange smug, bratte gater med små cafeer – like ved den koselige havnen. Et ypperlig sted å nye god mat og kald vin etter dagens tur på stranden, eller vandring i smugene.

Reiser til Lesvos
Arrangører: Apollo og Ving

Fra: Oslo

 

Rhodos – en norsk favoritt

Rhodos er en variert øy hvor alle kan finne sin plass. Foto: Pixabay

En av de mest besøkte av de greske øyene blant nordmenn. Den koselige hovedbyen på øyen har et rikt utvalg av restauranter, barer og kafeer, hvor du også finner vakker venetiansk arkitektur.

Rundt øya finner du utallige strender – både med rullestein og sand, trendy strandbarer og livlige strandpromenader. Du er aldri langt unna de mer rolige greske landsbyene på Rhodos, og øya tilbyr alle reisende en ferie som måtte passe dem

Rhodos tilbyr gode muligheter for de shoppingglade, enten det er kjøpesentre som gjelder, eller gallerier og små butikker som selger kunst og håndverk.

Reiser til Rhodos
Arrangører: Apollo, Norwegian Holidays, TUI, Nazar, Solfaktor og Ving

Fra: Oslo, Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund, Molde, Trondheim, Bodø, Harstad og Tromsø.

 

Zakynthos – verdens vakreste strand

I Smuglerbukten på Zakynthos finner du en av verdens flotteste strender. Foto: Pixabay

Denne greske øya ligger i det Joniske hav utenfor Hellas vestlige kyst. Det varme og klare – ofte knallblå – Middelhavsvannet gjør dette til en fantastisk stranddestinasjon.

Øya huser kanskje verdens mest ikoniske – og ikke minst vakre – strand. Den ligger ved Smuglerbukta, omkranset av dramatiske kalksteinsklipper og er et kjent postkortmotiv fra øya.

Zakynthos er kjent for sin gode sjømat. Det aller meste fiskes av øyas fiskere i havet utenfor øyen. Fisken som har gått i garnet om natten får du servert til lunsj og middag på de mange greske sjømattavernaene.

Reiser til Zakynthos
Arrangører: TUI og Apollo

Fra: Oslo, Bergen og Stavanger

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden