Sjokolade verden rundt

<p>Det finnes så mange gode grunner for å pakke kofferten. Å reise ut for å finne den beste sjokoladen er blant de beste.</p>...

Theobroma er det vitenskapelige navnet på sjokolade, og betyr mat for gudene. Myten forteller at Quetzalcoatl, Aztekernes gud, ga kakao-frø til sitt takknemlige folk. Resultatet ble xocolatl, en drikk som afrodisiakum og en fontene av styrke og vigør. Montezuma, den siste Azteker-herskeren skal ha drukket 50 krus sjokoladedrikk daglig. Og mystikken rundt de legendariske søte dråpene, bergtok den spanske erobreren Cortés. Det var ham som brakte sjokoladedrikken til Europas hoff i det 16. århundre. Aristokratiet tok den imot med åpne armer. Og sjokolade ble raskt den skummende, berusende drikken for overklassen. De nøt smaken og anså den som en styrkedrikk. De hadde full tillit til at sjokolade fyllte dem med kraft, vitalitet, seksualitet, visdom og velvære. Noen engstelige fryktet imidlertid at vellysten var for sterk kost for sjelen, men de ikke klarte likevel å stå i mot fristelsen.

Sjokolade ble brukt aktivt av beilere på hoffene. Det sies at Casanova forførte med sjokolade like ofte som med champagne. For sjokolade innbød til kjærlighet og lidenskap. Dronning Victoria var så betatt at hun en jul fikk sendt 250.000 kilo sjokolade til sine tropper.

200 år senere skapte belgiske sjokolademakere nye og enda mer sensuelle utgaver. Sjokolade ble en konfekt som kunne nytes med tungen og ganen, og holdes i munnen til den silkemyke konsistensen smeltet. Historien fortsetter, men sjokolade forblir essensen av livets mest etterlengtede øyeblikk. Sjokoladehunger er ikke vanlig sult. Det er en nesten desperat lyst som Europas rikmenn oppdaget: Et ekte tegn på livsapetitt.

 

Gourmetsjokoladene

Det må være lov å si det: Noen sjokolader er bedre enn andre sjokolader, og da snakker vi om gourmetsjokolader. For å kunne smykke seg med den tittelen, er sjokoladen nødt til å tilfredstille noen kriterier som garanterer den aller beste kvalitet:

– Kakao-innholdet skal være høyt (minst 50 prosent, helst 60 prosent og oppover).

– Alle ingredienser skal være naturlige.

– Ingen kunstige tilsetningsstoffer.

– Naturlig vanilje,, ikke vanillin.

– Ingen fettsubstitutter. Kakao-smøret er nøkkelen til god sjokolade, fordi det smelter omtrent ved kroppstemperatur.

Mange mesterkokker og gourmeter verden over regner Valrhona som verdens mest eksklusive sjokolade. Den har det franskmennene kaller longeur en bouche – evnen til å dvele smakfullt på tungen.

Valhrona ble grunnlagt i 1922 langs Rhônens bredder, og produserer tre grand cru sjokoladetyper, komplekse blandinger av kakaobønner som, lik fin vin, produserer smaksopplevelser som reflekterer deres geografiske område. Alle kan brukes til kaker, iskrem eller konfekt.

Sjokoladen er kjent for å være veldig ren. Det innholder ikke noe fett, kunstige tilsetningsstoffer eller smørolje slik at den har mindre kalorier enn de fleste sjokolader.

Bortsett fra Le Lace (Jivara) og Ivoire White chocolate, inneholder Valrhona sjokoladeplater heller ingen melkeprodukter. Sjokoladen er helt super både som snack eller dessert og kan mer enn gjerne brukes til matlaging, også fordi den er veldig næringsrik. Det finnes mange oppskrifter som krever forskjellige Valrhona-sjokolader som nøkkelingredienser.

Valrhona er valgt av mange 3-stjerners Michelin-chefer og er ansett som en av de aller beste, ja om ikke den beste, sjokoladen i verden. Og det er også Martha Stewarts favorittsjokolade!

Men selvfølgelig finnes det også andre gourmetsjokolader enn Valrhona. Et annet fransk merke er François Pralus. Han viderefører tradisjonen fra sin far, Auguste, som åpnet sitt første konditori i Roanne i 1948. Allerede i 1955 ble han anerkjent som en så flink konditor at han fikk ordenen «Meilleur Ouvrier de France». I 1988 tok François over, og han bestemte seg for å prioritere den fineste råvaren av dem alle: sjokolade. François er i dag én av kun tre sjokolademestere i Frankrike som lager sin egen sjokolade direkte fra kakaobønner. «Som med gode viner, kan vi snakke om grand cruene av kakao. Den beste fra Venezuela har et hint av røyksmak, trinitario fra Trinidad er treaktig, streng og lett syrlig, mens madagassisk kakao er lett syrlig med smak av røde frukter.» Han har en egen plantasje på Nosy Be-øya utenfor Madagaskar.

Debauve & Gallais ble grunnlagt av Sulpice Debauve, tidligere hoffkjemiker hos Ludvig XIV, i Paris, 1800. Han hadde blant annet gitt en sjokoladeblanding til Marie Antoinette for å lindre den bitre smaken fra medisiner hun måtte ta. Selv om Frankrike ikke lenger har et hoff, smykker de seg med tittelen «Leverandører til den franske kongen», og butikken deres fra 1819 er vernet som et historisk monument der den ligger i 30 Rue des Saints-Pères. I dag er de fremdeles familieeid, og sjokoladene deres, noen med et kakaoinnhold på hele 99 prosent, er populære blant gourmeter over hele verden.

François-Louis Cailler oppdaget sjokolade i 1819, da det bare var rike som hadde råd til slikt noe, og grunnla sin egen produksjon da han kom hjem til Corsier i Sveits. Etter hvert slo de seg sammen med Daniel Peter, oppfinneren av melkesjokolade, og spesialiserte seg på det. I 2009 lanserte de serien Sublim, med melkesjokolade som inneholder opptil 80 prosent kakao.

Godiva er en opprinnelig belgisk kjede som ble grunnlagt i 1926, og de er særlig kjent for oppskriften Godiva Martini som består av halvannen del sjokoladelikør, halvannen del kakaokrem, en halv del vodka og to og en halv deler melk blandet med fløte. Men de aller fleste forholder seg til denne gourmetsjokoladen som lekre biter.

Venchi er et italiensk merke som har produsert sjokolade siden 1878. De benytter seg ikke av kjemiske prosesser eller preservativer, og enkelte av sjokoladene deres er håndlagede, som kakaotrøffelen (tartufi cacao). «Prestige»-serien deres består av sjokolade med 75 prosent kakao, blandet med økologisk chili, 60 prosent med mint, 56 prosent sjokoladestenger med appelsinskall, sjokopraliner med 75 prosent, kokostrøffel, og så videre, og så videre.

Ghirardelli er USAs eldste sjokoladeprodusent. De har holdt på siden 1852, da den italienske utvandreren Domingo Ghirardelli grunnla fabrikken i San Francisco. De gjør alt selv, fra utvelgelsen av bønner til risting, raffinering og den siste piffen. Twilight Delight, Midnight Reverie og Evening Dream inneholder henholdsvis 72, 86 og 60 prosent kakao.

Optimale bønneforhold

Hvis du lurer på hvor på jorden herligheten blir skapt, må du flytte deg langt inni dalførene i Venezuela, Trinidad og Tobago, Granada, – til og med Indonesia. Der vil du finne de sjokoladeplantasjene i verden med høyest kvalitet.

De varme og fuktige forholdene i regnskogene sørger for optimale forhold for kakaobønnen, hvilket gjør Ven

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden