Norske spor i Cognac

<p>Et besøk i Cognac er ikke bare en reise gjennom fransk kulturhistorie. Her fins også tydelige spor etter de norske pionerene som første gang slo seg ned i disse...

Cognac nytes i dag med andakt og entusiasme over hele den vestlige verden. Men visste du at dette edle og myteomspunne brennevinet ikke er mer enn om lag 350 år gammelt? Det fins flere beretninger knyttet til cognacens egentlige opprinnelse. Felles for dem alle er at historiene skriver seg tilbake til det 17. århundre, og at de tar utgangspunkt i at cognac mer eller mindre ble oppfunnet ved en tilfeldighet. Utgangspunktet var eksportvin som ble destillert to ganger for å fremstille ”livets vann”, bedre kjent som ”eau de vie”. Denne konsentrerte alkoholen ble så lagret på eikefat over tid, hovedsakelig på grunn av krigen mellom England og Frankrike. Resultatet ble cognac, eller brandy som er betegnelsen på druebrennevin som ikke er produsert i vindistriktet nord for Bordeaux.

Senteret i dette distriktet er altså Cognac, en forholdsvis liten by med drøyt 20 000 innbyggere, hvorav svært mange har sitt daglige virke innenfor et av de store cognac-husene, som Hennessey, Martell og Remy Martin. Går vi 100 år tilbake finner vi også et innslag av norske navn i historiebøkene.  På slutten av 1800-tallet var det stor utvandring fra Norge, og et antall fremsynte nordmenn på jakt etter et bedre liv, endte faktisk her i Cognac. Av disse skulle særlig tre bemerke seg og befeste norske aner i cognac-produksjonen. Det var Thomas Bache Gabrielsen, Jens Reidar Larsen og Sverre Braastad, alle med etternavn som i dag er kjent som cognac-merker for de fleste av oss.

 

Økologisk cognac

Da REIS Mat & Drikke tok turen til Cognac, besøkte vi Braastads destilleri i landsbyen Jarnac, noen få kilometer øst for Cognac, langs elven Charente. Elven har spilt en nøkkelrolle i konjakkens suksess, siden produktet før i tiden lett kunne transporteres på båter til resten av Europa.  Hos Braastad produseres rundt 1,4 millioner flasker konjakk hvert år. Konjakkhuset drives i dag av Sverre Braastads tre barnebarn, Jan, Richard og Antoine, som gjerne gir en omvising til besøkende. Jarnac er også hjemmet til andre kjente konjakkhus som Courvoisier, Delamin og Thomas Hine & Co. De aller fleste konjakkhus tar imot besøkende, og tilbyr både omvisninger og smaksprøver av de forskjellige produktene.

Når vi besøker Braastads hovedkvarter i Jarnac og senere også familiens prakteiendom Chateau De Triac, er det enda en norsk ”utvandrer” som viser oss rundt. Marthe Abel reiste opprinnelig fra Norge for å virke som aupair i Marseille, men ble så fascinert av cognacindustrien at hun søkte seg jobb i bransjen og etter hvert lærte seg så mye at hun ble fullt utdannet som destillatør hos Braastad.

Høsten 2010 står i den økologiske cognacens tegn, kanskje ikke så rart, all den tid Braastad er først i verden med å tilby et slikt produkt.

– Hovedforskjellen mellom økologisk cognac og tradisjonell cognac ligger i dyrkingen av vindruene og prinsippene og filosofien rundt økologisk jordbruk, ikke nødvendigvis i smaken på ferdigproduktet, forteller Marthe Abel.

– Økologisk jordbruk krever daglig pleie. Overvåkning av vingården og meget god kjennskap til vinstokkens syklus og egenskaper er et krav. Økologiske vinbønder bruker 30 prosent mer tid blant vinrankene enn en tradisjonell vinbonde gjør, fortsetter Marthe og avslører at kun 15 helt spesielt utvalgte gårder kom gjennom nåløyet da Braastad skulle høste de første druene til nettopp denne cognacen.

Strenge regler

– Gjødsling er ikke lov i det hele tatt. Jorden jobbes med manuelt og da kun med naturlig organisk gjødsel og pløyning. I tillegg må også destilleringen gjøres separat, dvs. at det brukes en egen ren bryggekjele til den økologiske vinen.

Braastad Organic er ikke kvalifisert, det vil si at cognacen ligger utenfor kvalitetssystemet VS, VSOP og XO, men er en blend av cognac fra ulike områder og med ulik alder.

– Dette gir Braastad Organic fruktige toner fra unge elementer og gode fat-aromaer og ettersmak fra eldre elementer, forteller Marthe Abel.

– Derfor er dette framfor alt en velbalansert cognac; ren og fruktig i smaksbildet og med ettersmak av varm appelsin og vanilje.

Som alle andre cognacer fra Braastad, er også den økologiske nyvinningen skapt av husets masterblender, Richard Braastad.  Han er tredje generasjon Braastad og har sammen med de økologiske bøndene, luktet, smakt og ventet i årevis på at de edle dråpene skulle få den rette fat-armoaen, den fine fylden og akkurat passe fruktighet.

 

Men det koster

Med en noe mer fornem hylleplassering enn sin økologiske lillebror finner vi Braastad Extra, familiens virkelige stolthet. Den koster mer enn 2000 kroner for en flaske og produseres i et svært begrenset antall.

– Denne cognacen satte Richard sammen i 1999 for å markere 100-års jubileet for Sverre Braastads etablering her i Jarnac. For å skape noe helt unikt, måtte han bruke cognacer med en gjennomsnittsalder på 60 år, den aller eldste er faktisk 150 år gammel.

Og disse mulighetene er noe av det som gjør huset Braastad til noe aldeles ekstra.

– Det at Sverre Braastad startet opp for mer enn 100 år siden, og at huset Tiffon har en enda lengre historie, gjør at vi har et fantastisk lager av egne cognacer med ulik alder, aroma og fruktighet. Mens andre cognachus som regel er nødt til å kjøpe inn fat fra ulike underleverandører når de skal skape en blend, sitter Braastad på disse verdiene selv. Alt takket være en fremsynt unggutt som utvandret fra Gjøvik til Cognac i 1899.

 

 

 

 

Tre norske byer – tre Cognachistorier

 

Gjøvik: Braastad

Sverre Braastad kom fra Gjøvik og reiste til Cognac i 1899, invitert av sin onkel, Halvdan Braastad som allerede jobbet for et cognachus i Jarnac. Sverre var da knapt 20 år gammel og ble raskt fascinert av cognac-industrien. Han kom først innenfor hos produsenten Bisqit men forelsket seg så i Edith Rousseau, barnebarnet til grunnleggeren av storprodusenten Tiffon. Ekteparet fikk etter hvert styringen med Tiffon og i en alder av 40 år ble Sverre Braastad husets øverste leder.

Tiffon ble i løpet av få år en av de aller største Cognac-produsentene med store leveranser ikke minst til Skandinavia, og er fremdeles et betydelig varemerke.

Her hjemme har imidlertid Tiffon forsvunnet ut av hyllene til fordel for Braastad. Det var midt på 90-tallet barnebarna til Sverre Braastad bestemte seg for at bestefaren fortjente å få sitt navn på flaskene, og den dag i dag er Braastad etablert som det mestselgende cognacmerket i Norge.

 

 

Holmestrand: Bache Gabrielsen

Opprinnelsen er datert tilbake til 1893 da Peter Anton Rustad fra Ås i Akershus reiste til Cognac og startet med import av sprit til Norge. I byen var det på denne tiden mer enn et hundretalls skandinaver, og det var da disse i 1897 dannet ”Skandinavisk Hjælpeforening” og holdt regelmessige møter, at Rustad ble kjent med Thomas Bache Gabrielsen fra Holmestrand. I 1904 dannet de to unge herrene så et firma sammen med det for øye å slå seg frem som cognac-produsenter.

De lanserte tidlig en cognac under navnet Rustad & Bache Gabrielsen med distribusjon i Norge og i USA. Den ble raskt en suksess og firmaet gikk så bra at begge etablerte seg med familie i Cognac. I 1916 døde Peter Anton Rustad og tre år senere også hans kone. Thomas Bache Gabrielsen ble nå alene om å lede firmaet, og også eneste eier ettersom Rustads tre døte ikke hadde noen interesse av å være med videre. Fra 1925 gikk cognacen under navnet Bache Gabrielsen, og det er i dag hans barnebarn, Christian som driver firmaet videre. I dag selger Bache Gabrielsen over 1 million flasker årlig under eget navn. I tillegg selges om lag en halv million flasker under navnet Dupuy.

 

Kristiansand: Larsen

Jens Reidar Larsen var født i Kristiansand og kom til Cognac i 1919 etter å ha mottatt et reisestipend i hjemlandet. I utgangspunktet var meningen å ta et år i utlandet for å lære seg fransk, men unge Larsen ble så fascinert av omr

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden