Matnyttig fra Mexico

<p>Den meksikanske matkulturen inntok norske kjøkken første gang på 70-tallet med enkle, men smakfulle gryteretter. Senere kom taco og et mylder av spennende tilbehør, men ikke alt er så...

Taco er like populært tilbehør til Gullrekka på fredagskveldene som Grandiosa og mors kjøttkaker. Men spør du en meksikaner, er taco slett ikke for noen nasjonalrett å regne. Tacoskjell fylt med likt og ulikt snadder er et resultat av de matvanene utflyttede meksikanere tok med seg til USA, og framfor alt Texas. Denne matkulturen kalles i dag ”tex-mex”, og har blitt mektig populær over hele verden gjennom både kjederestauranter og serieproduserte smaksbomber.

 

Sammensurium av kulturer

Rio Grande, den legendariske grenseelven mellom Mexico og USA, er kjent fra en rekke westernfilmer. Bare navnet alene er nok til å mane frem bilder av tøffe cowboyer, støvete kvegdrift og ransforsøk på dilligencen. Og hvor mange ganger har du ikke sett John Wayne sittet på en tømmerstokk ved leirbålet mens han har spist sine oppvarmede, tomatiserte bønner?

Men i motsetning til de gamle historiene om heltemodige cowboyer og jomfruer i nød, eksisterer som kjent også Rio Grande i virkelighetens verden, og elvas betydning er langt større enn å skille Mexico og USA. Elva og dalføre den renner gjennom gir rom for en spesiell og særpreget taksansk-meksikansk kulturutveksling som går langt sørover i Mexico og langt nordover i USA.

Bare mellom den meksikanske byen Juarez og den amerikanske byen El Paso, passerer det over 20 000 mennesker dagen, i en uopphørlig strøm som har sikret en vedvarende utveksling av varer og kulturimpulser i flere hundre år. Matvarene var intet unntak og tradisjonene landene i mellom har gjennom årene skapt en særegen mattradisjon. Mens matvarer som mais, bønner og tortilla etter hvert ble like mye brukt i USA, ble det meksikanske kjøkkenet influert av europeiske, og særlig spansk, matvaretradisjon. Og i den spanske tradisjonen er også mauriske mattradisjoner innbakt. Så det er klart at det teksansk-meksikanske kjøkkenet er mangesidig og sammensatt, men hva er egentlig det meksikanske kjøkkenet?

 

Indiansk inspirasjon

I jakten på det ekte meksikanske, skal vi imidlertid lenger tilbake i historien, til gammel indianerkultur og spansk innflytelse. For det er viktig å forstå at meksikansk mat har utviklet seg i århundrer for å bli det den er i dag, og nye krydder og ingredienser har stadig kommet til. Men går vi tilbake til det opprinnelige meksikanske kjøkken handler det mer enn noe annet om mange smaker og sterke farger. Et godt eksempel er risen. Den serveres aldri uten tomat, kraft, krydder eller grønnsaker. Og tilsetter du kjøtt i tillegg, får du Pancho Villa, en ekte meksikansk gryterett, og ikke så altfor fjern slektning av den gryteretten på pose som brakte den meksikanske matkulturen inn på norske matbord for godt og vel 30 år siden.

”Du spiser ikke middag hvis det ikke inneholder potet” er et utsagn mange har hørt og har vært med på å prege norsk mattradisjon i århundrer. Den meksikanske poteten er uten tvil bønner. Uansett om du spiser eggerøre ved en av Yucatanhalvøyas milelange hvite strender og ser utover det asurblå karibiske havet eller om du sitter i en av Oaxaca grønne åser og spiser fisk mens du lar Stillehavets storslagenhet lamslå deg, kan du være sikker på en ting: alle retter serveres med bønner på tallerkenen.

Krydderet

Hvis vi tar for oss krydderet som hyppig blir brukt i Mexico, er det vanskelig å komme unna hvitløk og løk. Dessuten er kumin og chili hyppig brukt ved siden av oregano. Den meksikanske varianten av oregano gir matretten en mer fyldig og mer jordpreget smak enn den typiske oreganoen dyrket ved Middelhavet.

Chili, enten delt fersk eller tørket, er noe mange med nordiske ganer ser på med bekymring og med svetteperler på pannen. Og det er liten tvil om at hvis man forsøker de lokale cafeene i Mexico, får man sterk mat. Det er som regel tre forskjellige varianter av den tørkede chilikrydderet som blir brukt; den mest vanlige er en blanding av chili, oregano og kumin. Ancho chili er også mye brukt og består kun av chili, men en langt søtere variant av krydderet. Chipotle er det tredje chilikrydderet, men det består egentlig kun av tørket og røkt jalapeno.

Det meksikanske kjøkken bruker også en rekke mer eller mindre ukjente middagskrydder for europeisk kjøkken som epazote (brukt til bønner men er giftig i større kvanta), kanel og kokos.

 

Ingrediensene

Før spanjolene kom til Mexico på 1500-tallet, var det en stor mangel på kjøtt i landet. Derfor er de fleste tradisjonelle retter bygget opp rundt bønner og mais, mens chili og sterke kryddere ble brukt for å gi rettene smak. Langs kysten var selvsagt sjømat hyppig brukt, mens hvitløk, løk, ost, hvete, kylling og mye annet kjøtt visstnok først skal ha kommet med spanjolene.

Derfor er tradisjonell meksikansk mat også perfekt for vegetarianere; med raust krydrete retter basert på tomater, bønner og mais, er det lite å klage over hvis du ikke vil spise kjøtt. Dette er også grunnen til at flere kostholdseksperter er glad i denne typen mat, lite blir stekt og hvis det så gjør blir ingrediensene stekt i oljer ikke fett.

Men husk; du trenger ikke være 100% purist for å prøve deg på meksikansk mat. Det er fortsatt fullt tillatt å fyre opp smaken med helt vanlig tacosaus!

 

 

Enchiladas

Enchilada er en gratinert rett fra Mexico med mange variasjonsmuligheter. Den består av tortilla fylt med en deilig kjøttblanding. Server gjerne med ris, bønnestuing, salsa, ost, salat og grønnsaker.

 

Du trenger:

500 g kjøttdeig

1 glass tacosaus eller enchiladasaus

1 boks bønnestuing

2 dl revet norvegia

8  hvetetortilla eller maistortilla

1 glass salsa

1 beger lettrømme

2  tomat

½  purre

 

Slik gjør du:

1. Brun kjøttdeigen og tilsett ca. 2/3 av enchiladasausen. La sausen koke etter anvisning på glasset.

2. Varm tortillaene i ovnen etter anvisning på pakken. Fordel kjøttfyllet på hver tortilla, rull sammen og legg dem over i et ildfast fat. Øs over resten av enchiladasausen og dryss over revet ost.

3. Gratiner i stekeovnen på 250 °C til osten har smeltet og fått en fin gyllen farge.

4. Legg en skje salsa og en skje rømme på hver enchilada og pynt med tomatbåter og purreskiver.

 

Server med bønnesalsa eller chilibønner, meksikansk ris og revet ost.

 

Flautas de pollo (kyllingfløyter)

Meksikanere spiser ofte tre varme retter daglig, og frokosten og lunsjen er ofte basert på tortillalefser, som disse kyllingfløytene. Du kan også bruke kyllingfilet, og det riktige er da å koke kyllingen et kvarters tid.

 

Du trenger:

kjøtt fra 1 stk. grillet kylling (1000 grams råvekt)

12 hvetetortilla eller maistortilla

2 grønn chili

½ potte frisk koriander

1 tomat

1 løk

 

Slik gjør du:

Fjern frøene på chiliene. Finhakk dem sammen med korianderbladene. Skjær tomat og løk i terninger. Fres alt i stekepanne sammen med olje. Skjær kyllingkjøttet i strimler og tilsett i pannen. La kjøttet bli varmt.  Varm tortillaene som anvist på pakken. Ha på et par skjeer med kjøtt- og grønnsaksblanding. Rull dem sammen til fløytefasong. Fest med tannstikkere. Varm olje i en dyp stekepanne eller gryte og friter fløytene til de er sprø og lys brune. Legg dem på kjøkkenpapir. Server fløytene med guacamole, salsa og rømme.

 

 

Guacamole

Moset avocado med hvitløk, chili, sitronsaft og krydder. Brukes som dipp eller tilbehør.

 

Du trenger:

2 modne avocado

2 båt hvitløk

1 dl hakket vårløk

2 ss grønn chili

3 ss lime- eller sitronsaft

½ ts salt

¼ ts pepper

 

Slik gjør du:

1. Del avokadoene i to og ta ut kjøttet. Mos med gaffel.

2. Finhakk hvitløk, vårløk og chili, og bland dette sammen med avokado. Smak til med lime- eller

RELATERTE ARTIKLER

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

Kategori
FeaturedMaldiveneNyheterReportasjerVerden