Kulinariske Valencia

Når man har landet i Spanias egen kjøkkenhage føles det veldig naturlig å utforske områdets mange delikatesser. Valencia har ikke bare landets flotteste ferskvaremarked, men er også omgitt av...

Valencia er Spanias tredje største by og en meget aktiv og dynamisk sådan. Her har det i de senere år vært en byggeboom med både ny opera, nytt planetarium, eksperimentarium (!) og mer til. Elven Turia slynger seg gjennom byen, og det gamle elveleiet er mer eller mindre forvandlet til en milelang park med lekeplasser for store og små. I den ene enden ligger rekken av flotte nye bygg med bl.a Oceanic Park, et av Europas største akvarier –– og i den andre enden er det nettopp åpnet en ny zoologisk hage.

Byfornyelsen har også gjort Valencia til en meget attraktiv by for store idrettsbegivenheter. I 2007 var byen åsted for Louis Vuitton Cup og for finalen i den etterfølgende Americas Cup. Fra 2008 ble man også Formel 1-by, samt vertskap ved det Europeiske Grand Prix Street Circuit som er et gateløp som avvikles på en spesiell bane omkring Americas Cup-havnen.

Oransje er byens farge

Området omkring Valencia og Murcia-regionen er Spanias ”spisskammer”, og appelsiner og spesielt klementiner har blitt byens varemerke. Derfor er også den oransje fargen identisk med byens farge og syns godt både i regionens flagg og i draktene til byens fotballstolthet, FC Valencia. Appelsin- og klementintrærne med sine oransje frukter preger da også byens mange åpne plasser i stor grad.

Begir man seg inn i den gamle delen av Valencia, vil mange finne en stor likhet med Roma. Smale gater hvor biler knapt kan komme fram, små plasser og torg med hyggelige cafèer eller restauranter preget gatebildet. Likedan masse små butikker og en lun, deilig stemning.

Mercado Central

Hvis formålet med en tur til Valencia er å gå på kulinarisk oppdagelse, så bør man absolutt starte dagen med et besøk på et av Europas eldste og største ferskvaremarkedet. Mercado Central ligger sentralt plassert i gamlebyen og holder til i et flott gammel bygning i Valenciansk stil fra tidlig i forrige århundre. Bygningen er dekorert med farger, mosaikk og keramikk både innvendig og utvendig. Her tilbys delikatesser, frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt i store mengder og dandert på en så delikat måte at varene nærmeste selger seg selv. Alle kulinariske spesialiteter i det spanske kjøkken er representert, og råvarene som er utgangspunkt for disse. De berømte spanske Serrano- og Bellotaskinkene henger i lange rekker ved slakter- og delikatessebodene, og det til en brøkdel av de prisene en vil måtte betale for lignende kvalitet hjemme i Norge.

Hit kommer de Valencianske husmødre inn flere ganger i uka for kjøpe inn til egen husholdning. Markedet har åpent alle dager unntatt søndag fra 07.30 til 14.30. Mandag har fiskeavdelingen stengt.

En sjelden regnværsdag

Normalt er været i Valencia tørt og varmt med 25-30 grader tidlig på sommeren. Men vi besøkte markedet en sjelden regnværsdag og nøt gødt av å kunne gå rundt under tak mens man opplever den unike stemningen og det fargerike tilbudet av kulinariske herligheter. I gatene omkring det gamle markedet fins dessuten flere trivelige butikker med det meste innenfor husgeråd og kjøkkenustyr, som for eksempel paellapanner i alle størrelser. I umiddelbar nærhet ligger også den gamle silkebørsen «”La Lonja»”, en utrolig flott gammel bygning som absolutt er verdt et besøk.

Som mange vil kjenne til, har både Spania og flere av de andre Middelhavslandene andre spisetider enn vi nordboere er vant med. Lunsjen spises først mellom 14 og 16, og middag først etter ni om kvelden. De fleste butikker, med unntak av stormagasiner og kjøpesentre, stenger ved to-tiden og har åpent igjen fra fem til åtte eller ni.

Lunsj i skinkekatedralen

Etter å ha gått rundt og tatt inn markedsatmosfæren begynner naturlig nok sulten å melde seg, og vi lar oss inspirere av de spanske skinkene, landets kulinariske stolthet og nasjonale lidenskap. Valget falt derfor på restaurant Palacio de la Bellota– La Catedral del Jamón eller Skinkekatedralen”, som ligger i den lille sidegaten Mosén Fernandes like ved Rådhusplassen – Plaza Ayunmento”.

Her oser det av gammel spansk atmosfære med tyrefekterplakater på veggen, rustikke tremøbler, fliser på gulvet og hele taket fylt med de berømte Bellotaskinkene. De er naturlig nok stedet spesialitet sammen med paellaen, som har sin opprinnelse nettopp i Valenciaområdet og serveres i et utall av ulike varienter.

Gris behandlet med kjærlighet

Mange skinker henger normalt 11 måneder til lufttørking og en god del av tiden i mørke kjellere. En ekstra god skinke kommer gjerne fra et veloppdrettet svin med gode lår, en gris som er behandlet med kjærlighet og klokskap, og helt uten stress. Bellota-skinkene er de aller fineste og stammer fra griser som kun er foret med eikenøtter. De krever tørking i 18 måneder før de er helt modne og klare til å nytes i Skinkekatedralen.

Vi valgte en lett tapas-lunsj som innebærer at man kan velge og vrake i spanske spesialiteter i alle former og smaker. Prøv frityrstekt blekksprut, grillet paprika, ulike spanske oster og topp det hele med den unike Bellota-skinken og du er nærmest i et kulinarisk himmerike, ikke minst om du nyter det hele sammen med et godt glass spansk vin.

Lite er overlatt til tilfeldighetene når det gjelder de dyrebare skinkene. I restauranten er de plassert på egne utskjæringsstativ, og det er kun spesielt utvalgte ”håndverkere som får lov til å skjære de ytterst tynne skivene som senere havner på restaurantgjestenes tallerken.

Og selvfølgelig går man ikke sulten fra et slikt sted, tvert imot såpass mett at det kan friste med en siesta i tråd med spansk tradisjon. I påvente av neste store måltid et godt stykke utpå kvelden.

RELATERTE ARTIKLER

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

Kategori
FeaturedMaldiveneNyheterReportasjerVerden