Hummersafari

<p>Høsten er høysesong for både østersdykking, krabbefiske og hummerfangst. Og den sagnomsuste hummeren er fremdeles å regne for havets svarte gull. For vanlige folk som har verken båt eller...

– Ship o’hoi! Det er skipperen Bobo Roysson som roper mot oss fra kaia i Fiskebäckskil på den svenske vestkysten. Vokst opp i distriktet og med både foreldre og besteforeldre som fiskere, har han kjent farvannet her siden han var en neve stor. Den knallblide karen lever av fiske året rundt, men på høsten og vinteren tar han med massevis av turister ut på krabbefiske og hummersafari.

Vi på vår side er spente. Utstyrt med tykke overlevingsdrakter, hansker og hetter klatrer vi ivrig om bord i sjarken Tärnö. Foran oss ligger tre timer med hummerfiske som skal krydres med selsafari. Og ikke minst et dunderkalas på kvelden der vi spiser vår egen fangst!

 

Bohuslänskystens perler

Sist høst var første gang Skalldyrsreisen ble arrangert i Vest-Sverige. Konseptet går ut på at kroer og restauranter i hele Bohuslän med fisk og skalldyr som spesialitet, går sammen om å tilby ekstra hyggelige mat- og naturopplevelser. For mange klinger navn som Strömstad, Koster, Fjällbacka, Tanumstrand, Grebbestad og Smögen kjent. Alle disse stedene er med på matkartet. Men kjører man et lite stykke ekstra, kommer en altså til lille Fiskebäckskil på Skaftö.

 

– Er det ikke vakkert!, fastslår mer enn spør Bobo mens han svinger armene utover mot skjærgården og havet som glitrer i sølv.

På andre siden av Gullmarsfjorden ligger Lysekil, men vi skal heller seile utover og runde svabergene som beskytter mot vind.

– Det er viktig at vi får oppleve litt sjøgang, i det minste i noen minutter, ler han.

 

Liv i fiskesamfunn året rundt

Fiskebäckskil har bare 400 innbyggere, men antallet mangedobles på sommeren når hytteturistene ankommer fra Stockholm og Göteborg. Ærverdige, gamle hus ligger tett i tett i de trange gatene; mange av dem kunne lett tatt pusten fra selv en riksantikvar. Strendene er langstrakte, kunstgalleriene er på plass, og midt oppi det hele ligger hotellet Gullmarsstrand – et av stedene som er med å arrangere Skalldyrsreisen. Daglig leder, Lotta Johansson, forteller:

– Målet med prosjektet Skalldyrsreisen er å vise folk at det er fint å feriere ved kysten året rundt. Helt fra Strömstad og nedover mot Göteborg fins det både hotell og sjarmerende vertshus som virkelig er verdt en omvei. Der kan vanlige folk delta på alt fra hummersafari og reketråling til østersdykking og krabbefiske. Spennende, ikke sant? sier hun med et smil.

Det er nesten litt magisk å besøke et lite fiskesamfunn når alle sommerturistene er borte. Du suger til deg energi på en helt annen måte; vinden gir røde roser i kinnene, du får være mer i fred og du ser skjærgården og havet med nye øyne. Og det viktigste av alt – nå på høsten har du full tilgang til skalldyrene!

 

Respekt for kardinalen

Hummerfisket i Sverige starter alltid den første mandagen etter 20. september. Og i fjor kostet de aller første hummerne på Göteborgs fiskeauksjon hele 1 110,- kr per kg. Skipper Bobo forteller at selv om etterspørselen er stor, er det strengt forbudt å fange hummer som har ryggskjold kortere enn 8 cm.

– I Sverige er det også ulovlig å fange rognhummer. Forståelig nok, ettersom det er den som sørger for at bestanden opprettholdes. En hummer som veier rundt 1,2 kg kan være ca 20 år gammel. Da sier det seg selv at en må være varsom med fisket, sier han ettertenksomt.

Skipperen har alltid noen gode fiskehistorier på lur, og kunnskapen hans om hvordan hummeren lever og hvilke hummer som kan fanges samt alle regler som er knyttet til hummerfiske, virker utømmelig.

 

Reketråling for alle

Reketråling er også en del av Skalldyrsreisen, men det eneste stedet hvor det arrangeres, er nettopp i Gullmarsfjorden. Lotta Johansson forklarer:

– Fiskeriverket har gitt oss dispensasjon til 20 turer der privatpersoner får bli med yrkesfiskere ut på havet. Om bord fins det guider fra Havets Hus i Lysekil som forteller om både skjærgården generelt, og reken spesielt. Visste du at alle reker starter livet sitt som hanner, men skifter kjønn etter to år? spør hun.

Reken i Gullmarsfjorden er større, rødere og søtere i smaken enn andre reker. Og underveis på trålingen kokes fangsten fortløpende, så gjestene kan nyte de ferske skapningene i det som vi mener er deres rette element.

 

Nærhet til naturen

Under skipper Bobos kyndige hånd dupper Tärnö elegant fra den ene hummerteinen til den andre. Deltakerne bytter på å dra dem opp, og vi lander omsider både krabber, snegler og til og med rognhummer. Den må selvsagt kastes uti igjen etter at vi har tatt den i nærmere øyesyn.

– Rognhummeren symboliserer alt det skalldyrsreisen handler om. På samme måte som vi lar den leve for på sikt å kunne nyte enda mer av havets delikatesser, handler skalldyrsreisen om å vise bredden av både matopplevelser, nærhet til naturen og nettopp muligheten en har til å oppleve noe positivt ved kysten året rundt. Slik holder vi liv i de gamle, genuine fiskesamfunnene våre for de neste generasjonene, forklarer han.

 

Bobler til fest

Kaptein Bobo vinker farvel etter endt safari, og fra kaia går ferden rett til hotellets kjøkken der kokkene står klare for å lære oss hvordan hummer skal tilberedes. Så gjenstår bare et iskaldt, forfriskende havbad etter svensk, tradisjonsrik oppskrift før det hele ender opp i en storslagen middag i restauranten. Der serveres selvsagt den samme hummeren som vi fanget tidligere på dagen.

– Hvilken drikke som passer best til hummer? Champagne, såklart! Smiler Lotta Johansson. Mer eksklusiv mat fins jo nesten ikke, så da skal det være det absolutt beste innen drikke også, sier hun fornøyd mens hun hever glasset.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden