Den grønne vinen

Portugisisk Vinho Verde, som direkte oversatt betyr grønn vin, kommer i skjønne fargevarianter –– både hvit, rød og rosé. Mest kjent er den hvite, med sin unge, lette og...

Høstingen er godt i gang. Store bøtter fylt til randen med håndplukkede druer løftes av lasteplanet på pickupen, helles over i større beholdere og klargjøres for pressing. Clementina Araújo møter oss med et vennlig smil og er rask til å unnskylde antrekket. Dagene er hektiske og krever praktisk bekledning.

–– Vil dere smake druejuicen?

Clementina har fylt en ren kaffekolbe med druejuice rett fra pressen. Ferskere blir det ikke! Juicen er fra druen Alvarinho og den smaker søtt. Alvarinho er spesielt utbredt i Monção underregionen hvor Clementinas vingård, Quinta das Touquinheiras, ligger.

Geografisk begrenset

Vinho Verde er et av de største vinområdene i Europa og blant de eldste i verden. Vinho Verde ligger i den historiske Minho provinsen nordvest i Portugal og er naturlig avgrenset med elven Minho i nord (på grensen til Galicia i Spania), fjellområder i øst og sør, og Atlanterhavet i vest. Dette gir et klima som er tørt og varmt og sommeren, og kjørlig og vått om vinteren. Druene som dyrkes her er generelt mer syrlige enn søte, noe som gir spesielt lette og friske viner.

På samme måte som at ekte Champagne kun lages i distriktet Champagne i regionen Champagne-Ardenne i Nord-Frankrike, kan ekte Vinho Verde kun lages i Minho provinsen i Portugal. Felles for vinene er at de er underlagt EUs Protected Designation of Origin regelverk, tilsvarende den norske offentlige merkeordningen Beskyttede betegnelser. Vinho Verde er også underlagt DOC (Denominação de Origem Controlada), et system av lover og regler som sikrer at kvaliteten på vinene tilfredsstiller en streng standard. Både Frankrike, Spania og Italia har tilsvarende regelverk for vin og matvareprodukter.

Druevariasjoner

Vinho Verde består av et stort antall vinbønder som leverer druene sine til et mindre antall vinprodusenter. Clementina Araújo er både bonde og produsent. Hennes vingård, Quinta das Touquinheiras, ligger som nevnt i Monção, en av Vinho Verdes ni underregioner. På grunn av det unike mikroklimaet i de ulike underregionene, dyrkes forskjellige druevarianter i dertil egnede underregioner. I Monção er det Alvarinho som dominerer. Druen benyttes spesielt til produksjon av rene Alvarinho viner, som generelt har høyere alkoholprodusent enn de fleste andre Vinho Verde viner, men også blandet med andre druevarianter, slik som Loureiro og Trajadura.

Tinas Clémen

Clementina har vist oss vei fra druejuicepressen og inn til et langbord med benker. I hyllene langs veggene ligger flaskevis av hennes stolthet. Hun har funnet frem ett av Quinta das Touquinheiras’’ produkter; Clémen – en hvitvin laget av 50/50 Alvarinho og Trajadura – oppkalt etter Clementina selv.

– Vennene mine kaller meg bare Tina. Da jeg skulle finne et navn til denne vinen, foreslo de at jeg kunne bruke den første delen av navnet mitt, Clemen, forteller Clementina og hun fortsetter:

–– På grunn av mye sol og varm jord, blir Alvarinho druene ganske søte her på gården. Blandet med Trajadura blir resultatet friskere og mer syrlig. Dette er en god aperitiff, men som Vinho Verde generelt passer den utmerket til fisk og skalldyr, sushi, salater, hvitt kjøtt og litt krydrede orientalske retter.

Det var Clementinas far, José Luis Gonçalves de Araújo, som startet vinproduksjon på hobbybasis. Hobbyvinen ble prisbelønt og Araújo ble motivert til å satse og øke produksjonen. I 1995 lanserte han Touquinheiras Alvarinho, laget av 100 % Alvarinho druer. Vinen er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg og blir omtalt som et meget godt kjøp av norske vinanmeldere.

Orden i rekker og ruter

Portugal har lange tradisjoner for vinproduksjon, og noen gamle tradisjoner holdes fortsatt i hevd. Vinrankene vokser ikke ryddig på rekke og rad, men langs ytterkanten av jordene og i høyden, gjerne opp langs trær og stolper. I følge gammel tradisjon ble dette gjort for å optimere bruken av jordet ved å dyrke grønnsaker, og særlig mais, i midten. Fortsatt kan man se slike viltert voksende vinranker i Vinho Verde regionen, men stadig flere vinbønder foretrekker orden i rekkene.

For dem som ønsker å utforske Vinho Verde mer enn i glass og gane, kan vinreisen legges til merkede ruter; Rota dos Vinhos Verdes og Rota do Vinho Alvarinho. Reiseruten kan planlegges på nett, hvor man kan plotte inn besøk hos ønskede vingårder, vinkooperativer, restauranter, overnattingssteder, museer og andre besøkelsesverdige steder. Quinta das Touquinheiras er en av vingårdene langs Rota do Vinho Alvarinho.

Ut av landet

Omtrent en tredjedel av all vinproduksjon i Vinho Verde er hvitvin. Rødvin, rosé og musserende produseres også, men svært lite eksporteres. Frankrike, USA, Tyskland, Angola, Canada, Storbritannia og Brasil er blant landene som det eksporteres mest hvit Vinho Verde til.

Ved Quinta das Touquinheiras lages altså to hvitviner, Clémen og Touquinheiras Alvarinho, samt en brandy; en såkalt aguardente, ildvann på norsk. Den totale produksjonen ved Quinta das Touquinheiras er på rundt 90.000 flasker i året, mesteparten går til USA.

Clementina overtok vingården etter faren i 2001 og omtaler det som en lidenskap. Hun forklarer hva navnet Touquinheiras kommer fra. Det har noe med farens forhold til en spesiell fisk i elven Minho å gjøre.

–– Jeg valgte å beholde navnet, selv om det ikke er særlig kommersielt. Det er litt vanskelig å uttale, avslutter hun med et smil.

RELATERTE ARTIKLER

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

Kategori
FeaturedMaldiveneNyheterReportasjerVerden