Den dramatiske regntiden er tid for spennende bilder

Naturens eget dramatiske skuespill på sitt beste
Store livgivende dråper, som også kan ta liv om det kommer for mange.

 

Tekst og foto Terje Engø

Epost: terje@atlanticforlag.no

 

Regntiden er en spennende tid for de som ønsker å forevige spektakulære lyn og tropiske regnskyll, flom, smil og strømmende vann. Ikke noe sted skifter det raskere mellom solskinn og tordenskrall og voldsomme regnskyll enn i tropiske land.

Ikke alle rekker å komme seg i ly for regnet.

Åkre og hus i et hav av vann.

Gjem ikke bort kameraet, – men bruk den  unike muligheten til å lagre minner på minnekortet.

Lyn som flerrer over himmelen. Fulgt av tunge tordenskrall som får blikktak til å riste. Barneøyne som ser mot himmelen med undring og redsel. Smilende risbønder som ønsker regnet velkommen. Ihvertfall helt til himmelens sluser har åpnet seg lenge nok. For regntiden er like vanskelig å ha med å gjøre, som sommeren i Norge. For mye regn og åkrene blir vasket rene for det som måtte være plantet.

 

Noen, som her på et thailandsk marked, tar regntiden med et smil.

Været styrer ingen. Gater vaskes rene for hundeskitt, røde spyttflekker etter gamle betelnøttyggende damer, og fotgjengere. Dråpene trommer på tak, treffer dammer og pytter med sus som fra millioner av dusjhoder. Bilene senker farten, slitte vindusviskere forsøker å skape sikt gjennom frontruter, paraplyer gir tørt hår selv om regnvannet går langt over anklene. Ute på flate marker søker skorpioner og andre innsekter opp i busker mens de små hulene fylles med vann.

Når himmelens sluser stenges og solen kommer frem bak skyene, fremstår verden nyvasket i friske farver. Hunder rister våt pels, mennesker kommer ut i gatene, presenninger fjernes, og livet går igjen sin gang. Bileierne som bestemte seg for å kjøpe nye vindusviskere, glemmer det lenge før gatene er tørre.

 

Når milliarder av regndråper treffer vann overdøves alt annet.

En skorpion har søkt opp i en busk for å redde seg fra å drukne.

Er du heldig klarer du å forevige ett av regntidens utallige lyn.

 

 

Regntiden er kanskje den mest fascinerende årstiden i enten en er i Thailand, Kambodsja, India eller annet tropisk land. Mye eller lite regn

avgjør om flere millioner bønder vil

vinne eller tape på veddemålet med værgudene. Når de siste, eller lånte pengene, investeres i pløying, såkorn, planting, ugress- og innsektsmidler, gjødsel, skjæring og tresking, er det skjebnen som avgjør. Værgudene straffer ikke den enkelte, men gjerne hele landsbyer eller hele provinser.

Et tropisk regnskyll er også et ferieminne som bør foreviges.

Monsunen har startet og truende skyer henger over Andamansjøen.

 

Les mer fra tropiske reisemål:

India: I Vasco da Gamas kjølvann

Koh Lipe – Thailands ukjente perle

 

 

 

 

Mange reisende skyr ofte de kraftige regnbygene som følger med regntiden. De søker inn under tak, gjemmer seg for lyn, og håper naturens fantastiske skuespill bare vil vare i minutter. Selv kameraene gjemmes. Bilder tas i solskinn, kanskje i overskyet vær. Men en liten plastpose, ett hull for linsen, og de fleste kameraer er mer enn nok beskyttet til å forevige dramaet om en bare unngår at regnet treffer direkte på kameraet.

Det er tid for regn – det er regntid. Nyt den! Fotografer den!

RELATERTE ARTIKLER

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Til hjelp mot flyskrekk

Rundt 350 000 nordmenn har flyskrekk. I en bok har flykaptein Steve Allright fra British Airways og psykolog...

Verdens mest bærektaftige by

Nylig offentliggjorde Lonely Planet sin årlige liste ”Best in travel 2021”, der Gøtborg vant kategorien ”Best Sustainable City...

Truls Svendsen gir deg 13 000 grunner til å besøke Nord-Norge

I fire hele timer gjengir han hva utenlandske turister sier om vår nordligste landsdel i sosiale medier.

Spaniamagasinet 2021

Her er Spaniamagasinet, vårens nyhetsbrev Spanias Turistkontor. Så er det bare å starte planleggingen for reisen etter pandemien...

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

Kategori
AnnonsørinnholdNyheterUSA