Vakre Rovinj

Rovinj er en fantastisk perle langs kysten av Istria, med den billedskjønne gamlebyen som strekker seg utover halvøyen. Selv om det er et populært turiststed, virker det likevel ikke...
Fantastisk utsikt mot gamlebyen i Rovinj sett fra St. Katarina.

Rovinj er en fantastisk perle langs kysten av Istria, med den billedskjønne gamlebyen som strekker seg utover halvøyen. Selv om det er et populært turiststed, virker det likevel ikke for travelt.

Rovinj, Croatia Hus i Rovinj, Kroatia Havnen i Rovinj Kroatia Havnen i Rovinj Kroatia Koselig gaten i Rovinj, Kroatia Gate i gamlebyen i Rovinj, Kroatia

For meg er kyst ensbetydende med bading, så en tur til en av øyene utenfor Rovinj var selvsagt. Øyen St. Andrew, også omtalt som «Red Island», domineres av det enorme Hotel Istra, og stranden utenfor var overfylt av solstoler og parasoller. Jeg er ikke spesielt begeistret for store folkemengder, så det er unødvendig å si at dette ikke var stedet for meg. Heldigvis er det gangveier rundt øyen, med mange muligheter til å ta en avstikker ned til mer private badeplasser.

En mer privat badeplass på Red Island utenfor Rovinj, Kroatia

En mer privat badeplass på Red Island.

Er man først på øytur, kan man like godt ta en mini-øyhopping og dra til St. Katarina også. Dessverre går det ikke båt mellom øyene, så man må en liten svipptur til fastlandet først. Men la en ting være klinkende klart; den fabelaktige utsikten mot Rovinjs gamleby er verd turen til St. Katarina alene, og et definitivt must.

Fantastisk utsikt mot gamlebyen i Rovinj sett fra St. Katarina

Fantastisk utsikt mot gamlebyen i Rovinj sett fra St. Katarina.

Et annet must, i alle fall for utsiktselskere som meg selv, er å klatre til topps i tårnet på Saint Euphemia-katedralen og skue utover byen og de koselige gatene.

Saint Euphemia Cathedral i Rovinj, Kroatia

Panoramautsikt fra Saint Euphemia Cathedral i Rovinj, Kroatia

Jeg elsker hvordan de koselige småbarene i gamlebyen utnytter uteplassen maksimalt. Ta Limbo som et eksempel. En bitteliten bar i bunnen av en lang trapp, som bruker hver avsats til små bord langs veggen. Hvis dere er flere enn to personer, må noen sitte direkte på steintrappen. Men det er også en del av sjarmen. Inne er det også et par trebord, og skisser og malerier dekker veggene fullstendig. Ute derimot, har du utsikt mot lokale bakgårder med mangefargede klær som henger på klessnorer spent mellom de duse murbygningene. Og blomsterkassene i vinduene som spriter opp fasaden. Den mest slitte bygningen omfavnes av en eføy som klatrer oppover veggen. Ved den gamle smijerns-lykten tar den seg en hvilepause, før den klatrer videre mot taket.

Sjarmerende Limbo bar i Rovinj, Kroatia

Sjarmerende Limbo bar.

Jeg må bare innrømme det: jeg gav ikke gamlebyen den sjansen den fortjente i begynnelsen. Jeg var full av fordommer om at turistene myldret over alt. Første gang jeg gikk inn i gamlebyen gikk jeg inn ved markedet og rundt langs sjøsiden. Det var i den varmeste perioden av dagen, så det fristet definitivt ikke å utforske de trange bakgatene der ikke engang et vindpust ville finne veien. Andre gang kom jeg også inn samme vei, men gikk målrettet mot katedralen for å få overblikk over byen. Da jeg kom ned igjen, valgte jeg hovedgaten fremfor en av de snirklende smågatene som jeg vanligvis ville valgt. Hovedgaten var full av butikker, de fleste svært turistifiserte, med noen få unntak. Den deilige lukten av lavendel fylte luften, men fortsatt følte jeg for å flykte raskt nedover brosteinsgaten.

Hovedgaten i gamlebyen Rovinj, Kroatia

Den siste kvelden i Rovinj bestemte jeg meg for å gi gamlebyen en ny sjanse og utforske den på kveldstid. Jeg oppdaget at det var mange veldig koselige steder, både for mat og drikke. Hvordan kunne jeg ha tatt så feil tidligere? Svaret er enkelt, jeg simpelthen glemte å se etter. Vanligvis pleier jeg å være den første til å utforske bakgatene, men av en eller annen merkelig grunn gjorde jeg ikke det denne gangen. Kanskje det var den uutholdelige varmen som var grunnen? Men den fikk meg i det minste til å oppdage Mediterraneo Bar.

Etter en overopphetende tur langs sjølinjen, var det perfekt å komme helt ned til vannkanten. Uansett om du finner en plass på en av steinbenkene med de fargerike putene, på smijernstolene eller på en stor pute direkte på berget, kjenner du umiddelbart den avslappende stemningen. Gamle små trekrakker fungerer som bord, eller som stol hvis det trengs. Den beroligende lyden av bølger som slår rolig mot steinene, og måkene som glir forbi mens de skriker akkurat passe høyt til at det bare er sjarmerende. Kanskje elsket jeg dette stedet så mye at jeg rett og slett glemte å se meg om etter andre? Der og da føltes det helt riktig. Heldigvis utvidet jeg horisonten.

Mediterraneo Bar i Rovinj, Kroatia

Mediterraneo Bar

Trevisol er en annen sjarmerende bar som utnytter sin plassering i trappen. Gaten er mye bredere enn den ved Limbo, og gir dermed plass til enda flere sjarmerende bord og stoler. Og fargerike orientalske puter. Sammen med den dempede musikken gir det den perfekte stemningen i den varme sommernatten.

Deilig atmosfære på Trevisol bar i gamlebyen i Rovinj, Kroatia

Det er noe eget med å gå rundt etter solen går ned. Stemningen og atmosfæren forandres, alt viker mye roligere. Den varme fargen fra de oransje gatelyktene maler husveggene. Jeg vandrer langs de gamle, slitte brosteinene, og lurer på hva som skjuler seg bak neste sving. Klesvasken henger på snorer mellom husene. Bukser, skjorter og undertøy.

Gamlebyen i Rovinj, Kroatia by night

En av mange koselige spisesteder i gamlebyen i Rovinj, Kroatia

En av mange koselige spisesteder i gamlebyen i Rovinj.

De lokale som henger i gatene i gamlebyen i Rovinj, Kroatia

Noen sitter og drikker. Andre har enten rolige eller intense samtaler, og bryter ut i latter fra tid til annen. En eldre dame sitter alene på toppen av trappen sin og skuler utover gaten og livet som passerer. Kanskje tenker hun tilbake på livet hun har levd? Eller kanskje hun har besøk av en horde barnebarn og bare trengte en liten pust i bakken? Uansett er det noe fredelig over henne der hun sitter. Som gamlebyen i Rovinj.

En gammel dame som skuler utover gaten i gamlebyen i Rovinj, Kroatia

Overnatting:
Koberac Guesthouse har perfekt beliggenhet kun et par minutter å gå fra busstoppet, båthavnen og gamlebyen. Ikke det mest fancy stedet, men fungerer fint.

Transport:
Nærmeste flyplass er Pula. Norwegian flyr direkte hit fra Oslo. Fra Pula går det ganske ofte busser til Rovinj, søk på avganger på www.buscroatia.com.
Dersom du skal videre til Piran er båt et godt alternativ; Trieste Lines.

 

RELATERTE ARTIKLER

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

Kategori
FeaturedMaldiveneNyheterReportasjerVerden