Tre nyanser av Preikestolen; i solnedgang, soloppgang og høylys dag!

Ikoniske Preikestolen vokser stadig sterkere frem, og flere og flere finner veien opp de tilrettelagte steintrappene. Riktignok er de tidvis avløst av kjærkomne treplanker underveis, man kjenner absolutt steinsmaken...

Ikoniske Preikestolen vokser stadig sterkere frem, og flere og flere finner veien opp de tilrettelagte steintrappene. Riktignok er de tidvis avløst av kjærkomne treplanker underveis, man kjenner absolutt steinsmaken i beina. Men det er definitivt verd det!

Den økende populariteten har sin pris, men skaper også nye tankeganger. Soloppgangsturer er også mulig, enten med guide eller på egenhånd. Jeg hadde ikke tenkt på det som en mulighet tidligere før jeg hørte om turen til Outdoor life Norway for en stund siden. Underlig nok med tanke på min fasinasjon for sol-nedgang/oppgang. Siden jeg har gått til Preikestolen tidligere besluttet vi riktignok å gå på egenhånd, og siden været var så nydelig tok vi med soveposer og sov under åpen himmel. Idyllen var upåklagelig med magisk utsikt over Preikestolen og Lysefjorden, med solnedgangens farger som lyste opp himmelen. Nasjonalromantikken boblet mildt sagt i hjertet!

Nydelig utsikt med solnedgangen på veien opp til Preikestolen

Nydelig utsikt med solnedgangen på veien opp til Preikestolen.

Jeg hadde forberedt meg på det meste. Tørt klesskift til toppen og varmere klær, sovepose, liggeunderlag, dopapir og en bosspose til å ta det med ned igjen, våtservietter, og litt feiringsvin på toppen. Men myggene hadde gått i glemmeboken. Uheldigvis elsker myggen meg, mens jeg hater dem! Heldigvis inkluderte de ekstra varme klærne både lue og hals, så jeg fikk redusert skadeomfanget litt. Likevel klarte de å lure seg innimellom, og etterlate ca. 30 myggstikk bare i ansiktet! Ser nesten ut som en kvisete tenåring. Får meg til å se yngre ut da, i det minste! Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Eller noe sånt… Får bare håpe at utviklingen stopper og ikke tar med tilbake til år 1349

Over til det vakre igjen. Soveplassen for natten ligger litt høyere enn selve Preikestolen, litt borte fra de andre likesinnede som overnattet ute i naturen. Siden vi nærmer oss midtsommer ble det ikke noen gang skikkelig mørkt, det gikk egentlig gradvis fra solnedgang til soloppgang. Muligens gikk jeg glipp av en anelse mørke mens jeg desperat prøvde å etterligne Maskefjes rett før skumringen og soloppgangen, som igjen farget fjellsiden og trærne gylden, og solens stråler varmet både morgenduggen og de morgenfriske.
Soloppgang over Preikestolen
Nede på Preikestolplatået kjente jeg suget i magen da jeg tittet over kanten. Under meg, 604 meter ned, ligger den knallblå Lysefjorden nesten helt stille. Jeg setter meg ned og nyter utsikten. Og stillheten. Til og med summingen av myggene rundt ørene har stilnet. Et magisk øyeblikk!

Preikestolen i nydelig glød

Preikestolen i nydelig glød.

Skrekkblandet fryd. Sug i magen med magisk utsikt fra Preikestolen.

Skrekkblandet fryd! Sug i magen med magisk utsikt.

Frihetsfølelse på Preikestolen

Frihetsfølelse!

Turen ned gikk lettere. Siden vi valgte å gå til den lille høyden til høyre for Preikestolen for å få utsikten, gikk vi en annen vei enn den tilrettelagte og fine stien, men jeg synes det er en fin kombinasjon.

Solen skinner og fuglene kvitrer. En bølge av lykke skyller gjennom kroppen, og overskygger følelsen av gangsperre i beina.

Nede på Preikestolshytten tilbyr de frokostbuffet, men siden tiden begynte å bli knapp, slo vi heller til på nistetilbudet og pakket en skikkelig norsk matpakke med blant annet leverpostei. Fint å nyte den i solen før vårt neste eventyr startet.

Rødne tilbyr fjordcruise på Lysefjorden, og det måtte vi naturligvis også få med oss. Siden vi allerede var på «Preikestolsiden» valgte vi å bli plukket opp på Lysefjordsenteret ved Oanes.

Turen innover den trange fjorden har en fin balanse av informativ guiding og stillhet til å nyte naturen. Og innslag av musikk av ved Griegs Dovregubbens hall og Nocturne av Secret Garden. Det var egentlig litt rart å se Preikestolen ruve høyt over oss, og tenke at jeg selv hadde satt der oppe og dingler med beina over kanten bare timer tidligere. Selv om fjorden var relativt flat, var det stadige nasjonalromantiske bølger.

Kvikklunsjen var det eneste som manglet, men heldigvis har de kiosk om bord…

Preikestolen ruver høyt over Lysefjorden

Preikestolen ruver høyt over Lysefjorden.

Hengjanefossen i Lysefjorden

Hengjanefossen.

 

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden