Magiske Bagan

Morgendisen er i ferd med å lette. Som passasjer på den elektriske scooteren nyter jeg utsikten mens vi beveger oss nærmest lydløst mellom de utallige pagodaer og stupaer som...

Morgendisen er i ferd med å lette. Som passasjer på den elektriske scooteren nyter jeg utsikten mens vi beveger oss nærmest lydløst mellom de utallige pagodaer og stupaer som ligger spredt utover Bagans sletter.

Noen timer tidligere: nattbussen fra Yangon (som jeg rakk med et nødskrik, litt nerver hører med…) svinger inn på busstasjonen litt utenfor Bagan. Jeg gnir søvnen ut av øynene og tusler ut i det bekmørke skjæringspunktet før natt blir til dag. Jakten på en taxisjåfør som ikke er ute etter å lure meg, starter. Jeg prøver tappert å late som jeg ikke er «nybegynner» i Myanmar, jeg har da tross alt forhørt meg om hva turen bør koste på forhånd. Jeg finner en annen reisende som skal samme sted, og vi forhandler om en felles pris. Det nytter ikke, og vi ender opp med å betale mer enn det jeg opprinnelig hadde klart å forhandle meg ned til. Forsøket på å forstå logikken feiler, og vi er begge for trøtte til å protestere. Både bagasjen og vi blir lempet inn i bilen. En kjøretur gjennom det ukjente mørket venter.

Den andre reisende er Carlos fra Colombia, som nå altså er føreren av scooteren. Til tross for at vi bare så vidt hadde vekslet noen søvnige ord, bestemte vi oss raskt for å leie scooter sammen, og da altså være venner for en dag. Det er ofte sånn det blir når man reiser alene; stort sett finner man noen å henge med ganske kjapt. Med kamera rundt halsen og kart i lommen la vi ut på landeveien. Turister? Vi? Ikke i det hele tatt… Og vi var langt fra alene. Bagan er et yndet reisemål i Myanmar, og hundretusenvis finner veien hit hvert år. Heldigvis er området stort, så muligheten er absolutt tilstede for å finne fullstendig fred ved en av de mindre pagodaene.

Vi satt kursen mot Gamle Bagan, og tenkte det var et greit utgangspunkt. Rett innenfor bymuren, eller mer ruinene av den, stoppet vi ved Gaw Daw Palin Phaya, datert tilbake til år 1203. Bygningen bærer preg av tidens tann, men personlig synes jeg det er akkurat slik det skal være. Noe som ble bygget for 800 år siden, skal ikke fremstå som nytt, selv om store deler ble restaurert etter jordskjelvet i 1975. Innvendig derimot, har moderniseringen for lengst gjort sitt inntog, med små elektriske lys foran Buddhaen for bønner.

Gaw Daw Palin Phaya, Bagan, Myanmar

Gaw Daw Palin Phaya.

Gaw Daw Palin Phaya, Bagan, Myanmar

Majestetiske Ananda Phaya er Bagans helligste og viktigste tempel. Fire enorme statuer i gullbelagt teak ser mot hver sin himmelretning. Også dette tempelet ble kraftig skadet i det siste store jordskjelvet, men restaureringsarbeidet har her vært utført historisk korrekt. Utsiden er sirlig dekorert med løver og dragehoder, men også blomster.

Ananda Phaya, Bagan, Myanmar

Ananda Phaya.

Taket på Ananda Phaya, Bagan, Myanmar

Gullbelagt teak-statue inne i Ananda Phaya, Bagan, Myanmar

Gullbelagt teak-statue inne i Ananda Phaya.

Fra Ananda fant vi en støvete bakvei, som leder oss til et tempel som ligger litt for seg selv. Etter folkemengdene ved Ananda var det deilig å vandre for seg selv, kun med selskap av en og annen lokal som rusler forbi på vei til sine daglige gjøremål.
Utsikt mot templer på slettene i Bagan, Myanmar To lokale kvinner på vei til dere daglige gjøremål. Bagan, Myanmar

Kartet i baklommen var mest ment som veiledende for å sikre at vi fikk med oss de obligatoriske høydepunktene. Det morsomme med å utforske et nytt sted er jo å gå seg litt vill. Eller kjøre, i dette tilfellet. Vi byttet på å bestemme retningen hver gang vi kom til et veikryss, og plutselig endte vi opp nede ved elven, der de lokale var i full gang med klesvasken.
Klesvask ved elven. Bagan, Myanmar

Vi suser videre forbi dagliglivet. Butikker av alle slag langs gatene, små matboder som fylles av lunsjsultne gjester. Håndverkere, fruktselgere og provisoriske bensinstasjoner, som snarere er gamle brusflasker fylt med drivstoff. Vi driver lydløst forbi på vår el-scooter, på vei for å utforske flere pagodaer.

En bensinstasjon i Bagan, Myanmar

En «bensinstasjon».

Hest og kjerre er helt vanlig transportmiddel i Bagan, Myanmar

Hest og kjerre er helt vanlig transportmiddel i Bagan.

Shwe san daw pagoda stod for tur. Det høyreiste bygget stikker seg definitivt ut i landskapet. Solen steker, og jeg skal innrømme at tanken på de høye trappetrinnene opp mot toppen ikke frister. Men utsikten lokker. Og den innfrir. Til de grader. Pagodaer og stupaer ligger tett i tett så langt øyet kan se, innimellom grønne busker og trær. At dette er det mest populære stedet å se solnedgangen, har jeg overhode ingen problemer med å forstå. Vi derimot, hadde en bedre plan. Trodde vi i alle fall da. Uansett var det fortsatt mange timer til solen skulle farge himmelen rød.

Shwe san daw pagoda. Bagan, Myanmar

Shwe san daw pagoda.

Utsikt fra Shwe san daw pagoda. Bagan, Myanmar

Panoramautsikt fra Shwe san daw pagoda. Bagan, Myanmar

Panoramautsikt fra Shwe san daw pagoda.

Vår trofaste el-scooter var fortsatt ved godt mot med god energi, og tok oss med videre over sletten på de sandbrune veiene.

På vei mot Dhammayangyi tempelet. Bagan, Myanmar

På vei mot Dhammayangyi tempelet.

Shwezigon Pagoda er sett på som prototypen for flere Myanmarske stupaer. Underlig nok var det her vi traff færrest turister. Eller, la meg omformulere – færrest utenlandske turister. Området vrimlet av mennesker, men de fleste av dem var lokale studenter på skoletur.

Shwezigon Pagoda. Bagan, Myanmar

Shwezigon Pagoda.

Solnedgang over Bagan har flere steder blitt omtalt som en magisk opplevelse. Med min fascinasjon for solnedganger var dette naturligvis noe jeg måtte få med meg. Heldigvis delte Carlos denne oppfatning. Uheldigvis gjorde nærmest samtlige andre besøkende det samme… Til tross for at vi hadde gjort research på hvor vi burde dra, kunne ingenting forberede oss på det som ventet. Solnedgang betyr rush-hour i Bagan, og trafikken står fullstendig i stampe. Store turistbusser, privatbiler, traktorer, hest og kjerre, scootere, sykler, det meste på hjul egentlig, kjemper om plassen på de smale sandveiene. Alle andre enn de med scootere og sykler må pent innse at slaget fort kan være tapt. Sistnevnte transportmiddel har størst sannsynlighet for å snike seg forbi køen, men er sannsynligvis for langt unna målet og må erkjenne at det er for sent. Med andre ord, vær ute i VELDIG god tid dersom du planlegger å se solnedgangen fra et av de mest kjente stedene. Det gjelder for så vidt uansett, ettersom du ofte må via de store veiene for å komme selv til de avsidesliggende stedene.

Langs veien i Bagan, Myanmar

Tidlig morgen for gjetere i Bagan, Myanmar

Mareritt ved solnedgang ved Pyathada pagoda. Bagan, Myanmar

Unngå dette marerittet! I følge det vi fant av anbefalinger på nett skulle Pyathada pagoda være mindre folksom. Helt feil…

Solnedgang ved Pyathada pagoda. Bagan, Myanmar Solnedgang ved Pyathada pagoda, Bagan, Myanmar Himmelen er farget rød etter solnedgang ved Pyathada pagoda. Bagan, Myanmar

Men fortvil ikke. Soloppgangen i Bagan er også vakker. Om ikke enda vakrere. Klok av skade valgte jeg å tilbringe de gryende morgentimene ved en mindre pagoda sammen med en liten gjeng fra hostellet. En totalt annerledes opplevelse!

I nærmest total stillhet satt vi alle tålmodig og så ut i tussmørket. Ved demringen skimtet vi varmluftsballongene som fyltes i det fjerne, før de ved soloppgang kastet loss og drev sakte langs horisonten som fredfulle skygger.
Magisk soloppgang i Bagan, Myanmar

Magisk soloppgang i Bagan, Myanmar

Magisk soloppgang!

Mange jordskjelv gjennom tidene har lagt store deler av området i ruiner. Omfattende restaureringsarbeid er satt i verk, men dessverre har mye av arbeidet blitt gjort uten å ta hensyn til historisk gjengivelse og nøyaktighet.

Et kjølig drag blandes med historisk sus i det morgendisen igjen letter, og Bagans utallige pagodaer kommer ut av sløret. Uansett er det udiskutabelt et vakkert skue å se utover pagoda-toppene som gløder i soloppgangens fargespill.
Morgenglød i Bagan, Myanmar

Morgendisen letter etter en magisk soloppgang i Bagan, Myanmar

Morgendisen letter etter en magisk soloppgang.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden