Fengslende opplevelser på Hostel Celica i Ljubljana

Ljubljana fengslet meg først med sin sjarm. Så ble jeg bokstavelig talt fengslet da jeg sjekket inn på Hostel Celica. Bygningen ble opprinnelig oppført som fengsel på slutten av...

Ljubljana fengslet meg først med sin sjarm. Så ble jeg bokstavelig talt fengslet da jeg sjekket inn på Hostel Celica. Bygningen ble opprinnelig oppført som fengsel på slutten av 1800-tallet, og holdt stand som det i over 100 år.

Før Hostel Celica åpnet dørene i 2003, flyttet en gruppe lokale og internasjonale kunstnere inn. Hver gruppe fikk tildelt en celle, og med begrenset budsjett måtte de tenke kreativt. Mange av cellene har frihet som undertone, i ulik forstand. Symbolikkene er mangfoldige. Noen har kunst malt direkte på veggene, mens andre er kunstnerisk i utforming og møblering. Alle de 20 fengselscellene er totalt ulike, med unntak av en viktig detalj; gitterdørene.

Celle 107 på Hostel Celica i Ljubljana, Slovenia

Celle 107.

Kunstneriske detaljer i celle 107 på Hostel Celica i Ljubljana, Slovenia

Legg merke til detaljene på veggene.

Celle 117 på Hostel Celica i Ljubljana, Slovenia

Celle 117 med brannskadd treverk funnet ved et ødelagt hus i Metelkova.

Celle 118 på Hostel Celica i Ljubljana, Slovenia

Celle 118, den som er mest lik de tradisjonelle fengselscellene.

Ved innsjekk fikk jeg tildelt min celle for natten, 101. En del av konseptet er at man ikke selv kan velge hvilket rom man skal bo på. I likhet med de tidligere beboende fangene, skal man ikke vite hva man går til.

Jeg låste meg inn, gikk gjennom gitterdøren og fant en smal celle med en liten seng langs den ene langveggen. I enden en liten kommode i mørkt tre. På motsatt vegg en stol og en pult. Bokhyllen over pulten hadde noen få bøker med bokpapir av gamle reisekart. Gulvplassen var minimal, og tillot ikke mye bagasje. Kommodetoppen ble redningen for meg (og bagasjen min), sammen med det faktum at jeg omsider har lært meg å reise lett. Toalett og dusj er naturligvis på gangen.

Celle 101 på Hostel Celica i Ljubljana, Slovenia

Celle 101 på Hostel Celica, mitt hjem for natten.

En smal stige fører opp over døren, til rommets andre seng. Ønsker du rommet alene må du betale for begge sengene. Hvis ikke får du en cellekamerat for natten.

Hostel Celica ligger i området Metelkova, og har det alternative kunstnersamfunnet som nærmeste nabo. Mange av dem lever som husokkupanter i de tidligere militærbrakkene, men får stort sett være i fred. Området er mildt sagt fargerikt, både bokstavelig talt og med sine personligheter. Men det er jo også det som gjør det så spennende. På dagtid kan du gå i timevis og utforske de utallige detaljene, mens på kveldstid åpner ulike barer med totalt forskjellig stil, både av utseende og musikk.

Fargerike hus i området Metelkova ved Hostel Celica i Ljubljana. Slovenia

Fargerike hus i området Metelkova.

Fargerike hus i området Metelkova ved Hostel Celica i Ljubljana, Slovenia Detaljer på hus i området Metelkova ved Hostel Celica i Ljubljana, Slovenia

Se etter de små detaljene i området Metelkova ved Hostel Celica i Ljubljana, Slovenia

En av mange små detaljer.

Å bo på Hostel Celica og dagen i Metelkova er definitivt en fascinerende opplevelse jeg sent vil glemme, og frister absolutt til gjentakelse!

RELATERTE ARTIKLER

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden