Dagstur fra Dublin til kyststien mellom Bray og Greystone

Dublin er for mange synonymt med bar, Guiness og whiskey. Men både byen og nærområdet har mer å tilby. Vi tok en ølpause og vandret langs Irskehavet, nærmere bestemt...

Dublin er for mange synonymt med bar, Guiness og whiskey. Men både byen og nærområdet har mer å tilby. Vi tok en ølpause og vandret langs Irskehavet, nærmere bestemt kyststien mellom Bray og Greystone.

Bussen bukter seg gjennom gatene, med tradisjonelle mursteinshus på begge sider. Hvert minutt er det et nytt busstopp, og selv om det er spennende å oppleve litt av dagliglivet og den etter hvert flotte naturen, konkluderer vi med at det hadde nok vært en bedre plan å ta toget…

Vi hopper omsider av bussen i Bray, og sikter nedover mot sjølinjen. Gatene er stort sett folketomme, men når vi kommer ned til stranden forstår vi at det er her det skjer. Restaurantene ligger litt i bakkant, mens folk og hunder vandrer rundt, og vågale barn tester badetemperaturen på stranden. (U)heldigvis er vi ikke her for å bade, og setter kursen videre mot kyststien langs klippene mellom Bray og Greystone.

Stranden i Bray, starten på kyststien mellom Bray og Greystone utenfor Dublin, Irland

Til tross for min begeistring for utsikt, lot vi være å gå opp til det enorme korset som ruver på haugen ved starten av turen. Utsikten over stranden og havet er flott fra stien også. Dessuten er vi på utkikk etter noe helt annet; Europas første geocache. Som også var min første. Geocaching er en utendørs skattejakt ved hjelp av GPS. Deltakerne navigere til et bestemt sett av GPS-koordinater og deretter forsøke å finne geocache (boksen) som er skjult på den plasseringen.

Spenningen steg da GPS’en signaliserte av vi nærmet oss. Antall meter til målet sank asynkront med kravlingen vår opp uren. Vi flyttet på steiner, så oss litt mer rundt, og skjønte så tegningen. Under en liten steinhaug grov vi frem den kamuflerte boksen. Følelsen av triumf ved å finne «skatten» meldte seg, men det jeg falt mest for var egentlig det man kan lære av historien og stedet man besøker dersom de som legger ut cachen har lagt inn denne informasjonen. Dette er naturlig nok svært varierende fra person til person. Vi logget funnet både i boken og på appen, og gravde ned cachen igjen.

Vi fant Europas første cache langs kyststien mellom Bray og Greystone utenfor Dublin, Irland

Tilbake til den mer åpenbare skatten; naturen rundt oss. Våren var i full vigør, buskene og gresset var irrgrønt, og de gule og rosa blomstene konkurrerer om å ha den mest knalle fargen. Hvem som vant er vanskelig å bedømme. Fra tid til annen hørte vi toget som passerte nedenfor oss. Ellers var det stort sett stille, med unntak av småpraten mellom folkene som passerte oss. Til og med vinden holdt pusten.

Blomster og gamle steinhus langs kyststien mellom Bray og Greystone utenfor Dublin, Irland Kyststien mellom Bray og Greystone utenfor Dublin, Irland Sterke farger langs kyststien mellom Bray og Greystone utenfor Dublin, Irland Nyter kyststien mellom Bray og Greystone utenfor Dublin, Irland Fin utsikt til stranden i Greystone fra kyststien mellom Bray og Greystone utenfor Dublin, Irland

Stien har en komfortabel jevn stigning, helt til den like behagelige nedoverbakken i det den lange sandstranden ved Greystone kommer til syne. Det siste stykket var ærlig talt litt kjedelig, og vi drømte om et glass iskald hvitvin. Jakten på et passende sted i solen begynner. Vi traff blink på «Summerville’s of Greystone», en koselig kafe i et gult hus langs veien, med hvit og blomstrete tapet og gammeldagse trebord og stoler. Et veldig koselig sted, med lunsj, kaker og is på menyen. Det er også en fargerik bakgård med smijernsbord og blomster hengende langs veggen. Men alt annet enn å sitte ute i solen var uaktuelt, så vi satt på forsiden og stekte.

Summerville i Greystone. Perfekt for lunsj og hvitvin etter å ha gått kyststien mellom Bray og Greystone utenfor Dublin, Irland

Den lille kystbygden har derimot mer å tilby. Bare et lite steinkast unna, på den lille broen over toglinjen, fungerer noe store vintønner på høykant som bord langs utsiden av en liten vinbar. Varmen stiger i solveggen, og nedkjølt vin er absolutt på sin plass.

Hett blir det også foran billettautomaten på togstasjonen idet sekundene tikker avgårde, og toget nærmer seg. Etter sigende går det alltid et tog, men ikke nødvendigvis når man trenger det. Moralen er derfor å være ute i god tid for billettkjøp. Når sulten i tillegg melder seg igjen, er det best å være på den sikre siden.

Siden vi hadde utfluktsdag, tenkte vi at vi kunne utnytte den til det fulle. Den beste sjømaten får man oftest langs kysten, så vi dro til den lille kystbyen Howth for middag. Toget gikk direkte fra Greystone til Howth via Dublin. Landsbyen i seg selv virket relativt stille og rolig, men jeg ser for meg det yrende folkelivet ute på barene og restaurantene langs sjølinjen når varmen setter inn. Nå var det imidlertid bare oss som innbitte Nordmenn og et par lokale som insisterte på å ta en utepils men solen stråler avtok i styrke.

Vindagen gjorde igjen sitt inntog under sjømatmiddagen på East. Vi bestilte litt av hvert og delte alt, helt perfekt!

King Sitric restaurant i Howth utenfor Dublin, Irland En smakebit av sjømat i kystbyen Howth utenfor Dublin, Irland

Den nydelige dagen var på hell idet vi ruslet rolig langs vannet tilbake mot togstasjonen. Solen gikk ned i havet og farget himmelen rosa bak de mange båtene i havnen. For mange av dem var dette snart starten på en ny dag med fiske, mens det for oss ble nok et flott minne fra en nydelig dag.

Solnedgang i Howth utenfor Dublin, Irland Solnedgang i Howth utenfor Dublin. Irland Solnedgang i havnen i Howth utenfor Dublin, Irland

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden