Menorca – en perle i Middelhavet

For de fleste er Mallorca en kjent destinasjon for solhungrige nordmenn, mens Menorca er en øy man hørt om, men langt færre har besøkt. Det er i grunnen synd,...

Menorca er den østligste av øyene i Balearene. Den er også blant de fem største, ved siden av Mallorca, Ibiza, Formentera og Cabrela. Balearene er en øygruppe som ligger i havområdet øst for det spanske fastlandet med Valencia og Barcelona som nærmeste storbyer. Det er bare en knapp halvtimes flytur fra Palma på Mallorca til hovedstaden på Menorca, Maó, og 50 minutt fra Barcelona. En annen rask måte å komme seg til øya er å ta hurtigferge fra Alcudia til den vestligste byen, Ciutadella. Det er også fergeruter til fastlandet.

Maó Menorca

Det historiske senteret i Maó.

Menorca

Indre del av havnen i  Maó.

 

Bortgjemte strender

Menorca er ikke like preget av turisme som Mallorca. Her går det fortsatt an å finne en liten, fredelig og bortgjemt strand mellom klipper og berg, uten å måtte sloss om solsenger eller bli pepret av ulike kjøpstilbud fra vandrende selgere. Menorca er 50 kilometer lang og 18 kilometer bred, noe som utgjør en femtedel av Mallorcas størrelse. Med sine 90.000 innbyggere er folketallet bare en tiendedel av naboøyas befolkning. Da sier det seg selv at det her er bedre plass, selv om folketallet på Menorca kommer opp mot 200.000 i de meste hektiske feriemånedene, juli og august.

 

De aller fleste av den faste befolkningen bor i de to store byene, Maó og Ciutadella, som ligger på henholdsvis den østlige og vestlige enden av Menorca. Det finnes ikke et uttall av veier på kryss og tvers av denne vakre øya. Hovedveien mellom de to store byene går midt på Menorca, og det finnes ingen veier langs kysten. Derfor er da også kyststrekningen generelt sett lite utviklet, selv om det finnes unntak her og der. Men store deler av kysten kan stort sett bare nåes til fots, hest, sykkel eller sjøveien. Det gjelder spesielt den vestlige delen av Menorca, og både på den nordlige og sørlige kysten.

Menorca

Menorca

Menorca

Menorca

På vandring i gamlebyen i Maó.

 

Pretty Ballerinas

Menorca er derfor et paradis for de som ønsker en mer aktiv ferie, og som ikke er avhengig av å ha alle kjente feriefasiliteter rundt seg til en hver tid. En kombinasjonsferie med en uke på Mallorca og en uke på Menorca er et perfekt valg. Da kan du først nyte strand- og natte- og folkelivet på hovedøya en uke, og avslutte siste halvdel av ferien med vakker natur, mange flotte severdigheter og spennende aktiviteter av både det kulturelle og gastronomiske slaget.

 

Man skulle kanskje ikke tro det, men Menorca har også shoppingmuligheter, i alle fall om du søker noe spesielt og av det håndverksmessige slaget. Det gjelder ikke minst om du er glad i sko. Dette er øya hvor de kjente ”Pretty Ballerinas” skoene er designet, og fortsatt blir produsert av familieselskapet Mascaró. Denne virksomheten ble etablert i Ferreries i 1918. Kvaliteten og ikke minst designet har gjort skoene verdensberømt. Kjente stjerner fra Hollywood, som Angelina Jolie og Kylie Minogue har Pretty Ballerinas sko. Det samme har Kate Middleton og andre celebriteter. Det finnes også berømte sandaler som er utviklet og produsert på Menorca.

Pretty Ballerinas

På fabrikkutsalget til Mascaró kan du kjøpe Pretty Ballerinas sko til gode priser.

 

Merkebeskyttet ost

På den kulinariske siden finnes mange gode viner, kjente ginmerker, egenutviklet majones og sist men ikke minst Menorca sine oster, som er varemerkebeskyttet på samme måte som Champagne er det i Frankrike. I de to største byene finnes flere gode restauranter som serverer lokale spesialiteter, mange basert på ferske råvarer fra havet. Menorca ligger midt i et fiskerikt havområde, og de har en velutviklet flåte av mindre fiskebåter, som hver dag forsyner restaurantene på øya med fersk krabbe, kreps, skjell, hummer og ulike fiskeslag.

 

Hovedbyene Maó og Ciutadella ligger vakkert til og har naturlige havner. De har også et velutviklet tilbud av hoteller og restauranter. Er du på førstegangsbesøk er en av disse to byene et smart valg som utgangspunkt for å utforske av resten av øya. Menorca er som nevnt bare fem mil lang og knappe to mil bred, så du kommer deg rundt på de fleste av veiene med bil på en dag, om du har det travelt. Og det er smart å ha en leiebil tilgjengelig om du er av den typen som er glad i å utforske ting på egen hånd. Ellers finnes et uttal av guidede aktiviteter på øya, der du kan velge å bli hentet på hotellet og avlevert tilbake etter endt dag.

Menorca kyst

Es Grau, Menorca
Es Greu

En flott hvitmalt kystby, Es Grau, har et stort og vernet våtmarksområde med et yrende fugleliv innenfor stranden. En rekke større og mindre øyer gir beskyttelse mot storhavet utenfor. Dette er et attraktivt område for padlere, og det leies ut kajakker herfra i alle størrelser og fasonger.

 

Gode stier og smale grusveier

Om du ønsker å besøke noen av de meste spennende naturområdene må du bruke andre fremkomstmidler enn bil, det siste stykket i alle fall. Gode alternativer er sykkel eller hest. Du kan også dra sjøveien eller gå til fots. Menorca har mange gode stier og smale grusveier, som går gjennom vakker innlandsnatur eller langs et variert og spennende kystlandskap. Sykler og hester kan leies mange steder.

 

Det samme kan kajakker, både av typen sit-on-top og vanlige havkajakker. Selv om det ikke ser slik ut på et vanlig turistkart, er flere områder av kysten beskyttet av holmer og skjær, der du kan padle i smult farvann med storhavet som nærmeste nabo. Et område som kan anbefales er kysten utenfor den lille, vakre byen Es Grau, på nordøstkysten. Her finnes også selskap som satser på denne aktiviteten, med utleie av kajakker og guidede turer.

Menorca

Menorca
El Toro er Menorcas høyest topp, 357 meter over havet. Utsikten herfra er upåklagelig.

 

Dykking og seiling

Dykking er også en populær sport på Menorca, og det finnes flere dykkerskoler og selskap som leier ut utstyr og som tilbyr guidede turer. Selv har jeg aldri dykket rundt Menorca, men jeg kjenner andre som har gjort det, og som har opplevd flott undervannsfauna- og flora med et yrende liv av fisk i alle størrelser og varianter. Undervannshuler og trange kløfter finnes det også flere av langs kysten, som er spennende å utforske.

 

Er du blant de som liker deg best på overflaten, men som ikke ønsker å forflytte deg ved hjelp av egne krefter i en kajakk, er seiling et godt alternativ. Også på denne fronten finnes flere utleiealternativer og guidede turer. Du kan også leie seilbrett, SUP-brett og kite. Og vil du har mer action og adrenalin, kan du ta deg en tandemtur med paraglider og oppleve store deler av øya fra luften.

Menorca kloster

Menorca kloster
På toppen av El Toro finnes både kloster, kiske, statuer og andre severdigheter.

 

Spennende kulturhistorie

Om ikke noe av disse aktivitetene er av interesse, har øya brukbare golfbaner og ikke minst et hav av severdigheter og historikk for deg som ønsker en roligere ferie. Det er ikke uten grunn av Menorca blir kalt et åpent museeum. Her finnes arkeologiske byer, bygninger av etnologisk interesse, flere forsvarsverk fra ulike perioder av øyas historie og en rekke museum med variert og spennende innhold, som viser påvirkning fra alt fra minareter, romere, muslimer, jøder og briter gjennom flere tusen års historie. Øya er blant annet kjent for sin store samling av megalittmonumenter som vitner om en svært tidlig forhistorisk menneskelig aktivitet.

Menorca

IMG_3580

På innendørs marked i Maó. Her kan du kjøpe fersk fisk og lokal ost, blant mye annet.

 

Dramatisk historie

Menorca har en dramatisk historie, som blant annet omfatter en rekke okkupasjoner, tvangsflytting og piratvirksomhet. Det var som følge av sistnevnte aktivitet at romerne tok kontroll over Menorca og Mallorca i 121 f. Kr. Senere ble Balearene en keiserlig provins under keiser Augustus. Jødene hadde sterk innflytelse rundt 300-400-tallet, før Vandalene tok kontroll senere på 400-tallet. Muslimene styrte i mange hundre år, og de fikk øya og ikke minst byen Ciutadella til å utvikle seg og vokse kraftig. I 903 ble Menorca omdøpt til det arabiske navnet Manûrqa.

 

Men 17. januar 1287 ble Menorca invadert av spanske Alfons III av Aragon, en dato som i dag feires som øyas nasjonaldag. De fleste muslimene ble tatt som slaver og sendt bort fra Menorca. Spanjolene styrte videre, og i 1344 var øya en del av kongedømmet Mallorca, som selv var en vasselstat av kongedømmet Aragon og til slutt underlagt det forente kongedømmet Spania. Men det ble ikke slutt på dramatikken av den grunn, og på 1500-tallet angrep den tyrkiske marinen Menorca og ødela Maó og Ciutadella.

Ciutadella, Menorca

Ciutadella er en vakker by med en naturlig og god havn. Herfra går det ferger både til Mallorca og fastlandet.

Ciutadella

I 1708 ble Menorca erobret av den britiske marinen, og under guvernørtiden til general Richard Kane, ble øyas hovedstad flyttet fra Ciutadella til Maó. Frankrike beleiret og beseiret britene på Menorca i en periode. Det samme gjorde en sammenslutning av franske og spanske styrker i løpet av den amerikanske uavhengighetskrigen. Øya ble gjenerobret av britene i 1798 under de franske revolusjonskrigene. Menorca ble til slutt overlevert til Spania ved Amiens traktaten av 1802, og har siden den gang forblitt under spansk kontroll. (kilde – Wikipedia).

 

For nærmere informasjon om Menorca, og tilbud om aktivitet, hospits og hotell: www.menorca.es

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden