Barranco del Infierno – vandrernes katedral

Hender det at du av og til blir litt lei brus fra bølger som slår inn på stranden, sand som trenger seg inn over alt, lukten av solkrem og...

Nylig var jeg på besøk i Costa Blanca i Spania i regi av den spanske ambassaden sin turistavdeling i Oslo. Guide var Manuel Hernández, opprinnelig fra Alicante. Han hadde laget et program for nordisk presse som bør kunne friste selv en garvet, norsk spaniaturist. Det jeg ville trekke frem er en fottur i vakre Barranco del Infierno i Vall de Laguart.

IMG_5835

Fernando Sendra (t.v.) i Tururac gir en kjapp orientering før vi setter kursen nedover stien.

Sentral beliggenhet

Dette området ligger vel en times biltur i nordøstlig retning fra Alicante by, et stykke inne i landet og rundt 20 kilometer fra strendene i Calp og Dénia. Det tar 50 minutters å kjøre hit fra Benidorm. Men andre ord ligger Barranco del Infierno ideelt til for en dags avbrekk fra strandlivet. Og la meg si det med en gang; skulle du bli fristet til flere dagers fottur i fjellene i området eller i Costa Blanca forøvrig, finnes det et uttall av ruter å velge mellom i et stort fjellmassiv som strekker seg langs det meste av kysten, vel og merke et stykke inne i landet.

IMG_1625

I alle bratte partier er det laget trappetrinn, på hele rundturen 5.900 i alt.

Men la oss i først omgang ta turen i Barranco del Infierno, som omtales som vandrerens katedral. Dette er forøvrig ikke et veldig turistifisert fjellmassiv, og selv turister som har oppholdt seg langs strendene av Costa Blanca i årevis har knapt hørt om Barranco del Infierno. Det er synd, for dette er et område som er vel verdt et besøk. Og du trenger ikke å være noe supervant “fjellgeit” eller i toppform for å klare hele rundturen på 14 kilometer. Men det er mye opp og ned, og du bruker fire timer om du holder et jevnt bra tempo.

IMG_5840

Det er frodig i dalen, selv om det ikke har falt nedbør på et år.

5900 trappetrinn

De som ikke ønsker å ta hele turen kan gjøre som oss, som bare hadde tid til en liten smakebit på knapt fire kilometer. Vi gikk fra en liten landsby Fleix, som ligger rundt 500 meter over havet, og ned til det tørre elveleiet til Rio Girona, omtrent på havnivå. Vi returnerte samme vei, men fikk likevel oppleve deler av denne spesielle stien som til sammen har 5.900 trappetrinn, enkelte steder hogd ut i fjellet og i sin tid laget for husdyr og ikke folk.

 

Stien går fra landsby til landsby. Men i dag er det ikke mange aktive bondegårder eller fastboende igjen i dette fjellmassivet, og stien blir i dag stort sett brukt av fotturister fra inn og utland. Ruten vår gikk gjennom et fantastisk flott landskap, som det meste av denne stien gjør, langs bratte fjellmassiv og stupbratte skråninger, før vi vi endte opp på den gruslagte elvebunnen til Rio Girona i bunnen av dalen. Dette var også målet for dagen.

IMG_5848

Deler av stien vi går denne dagen. Det hvite i bunnen av dalen i øvre kant av bildet er elvegrusen til tørrlagte Rio Girona.

Topper på 800 meter

I tillegg til vår førstnevnte guide fra Alicante hadde vi også med en lokal kjentmann og guide,  Fernando Sendra fra Tururac, et selskap som blant annet driver med guidede fotturer i fjellene og langs kysten i kajakk. Han kunne fortelle at vi nå gikk på tur i det tredje største fjellområdet i Spania, basert på antall fjell. Toppene i området ligger på rundt 800 meter over havet. Vi passerte mindre elver på vår vei ned til bunnen av dalen, men også de var tørrlagte som den i bunnen. Men Sendra kunne fortelle at vannet kommer i strie strømmer i perioder, ikke bare fordi det regner i nærområdet men fordi det kommer nedbør ved elvenes kilder.

IMG_1630

Her er det hogget ut en hule gjennom fjellet for å gjøre traseen enklere og tryggere.

Da vi besøkte Vall de Laguar og Barranco del Infierno var det et år siden siste regndråpe falt i dette området. Likevel var det overraskende frodig i området. Og i bunnen av dalen var Rio Girona helt knusktørr, og du kunne vandre innover dalen langs et gruslagt elveleie. Men under den tilsynelatende dalbunnen gjemmer det seg et større vannreservoar. Det er da også grunnen til at bunnen  av dalen er forholdsvis frodig selv uten nedbør.

IMG_5867

Vi har nådd bunnen av dalen og den tørrlagte elven Rio Girona.

Mye opp og ned

Stien med alle trappetrinnene er behagelig og enkel å gå på, både oppover og nedover, og når forholdene er tørre slik som da vi besøkte området i slutten av oktober, går det helt fint å bruke joggesko eller lette hiking sko til turen. Ruten videre går ikke langs elvebunnen men snor seg oppover neste fjellskråning. Du passerer elvebunnen til Rio Girona og to av sideelvene tre ganger til før du er tilbake til utgangspunktet om du tar hele rundturen. Mye opp og ned med andre ord.

IMG_1637

På vei opp igjen, og solen har nådd deler av stien.

En glimrende avslutning på turen gjennom Barranco del Infierno kan være å avslutte med et restaurantbesøk på hotellet Alahuar, som ligger en kort kjøretur fra Fleix, på en fjelltopp i utkanten av nenvte fjellmassiv. Herfra har du formidabel utsikt til fjelltoppene og dalene rundt og til havet med Kalp og Altea som sentrale områder i det fjerne. Dette fire stjerners hotellet er kjent viden rundt for sin restautant og utsøkte mat, og er trolig langt mer besøkt enn stiene og dalene rundt. Vi avsluttet turen vår med en fortreffelig lunch på Hotel Restaurante Alahuar.

IMG_1662

IMG_5893

Hotel Alahuar. Dette er et flott firestjerners hotell med spektakulær utsikt og en utmerket restaurant.

Nyttige linker:

http://www.costablanca.org/eng/Pages/default.aspx

http://www.tuplancostablanca.com/en/

http://www.tururac.com/

http://www.hotelalahuar.es/en/hotel-booking-spain-alicante.html

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden