Bli kjent med de lokale: Fem tips du bør prøve neste ferietur

Det skal som regel ikke mye til for å skape en interessant samtale.
Glade mennesker danser seg gjennom vannspredere en varm sommerdag i Praha.
Det finnes like mange motivasjoner for å reise som det finnes reisemål. Noen ønsker å slappe av, enkelte drar for å være aktive, andre for å oppleve folket og kulturen – og for mange er det en god miks av alt i mellom.

Tekst og foto: Emil Engø
Mail: emil@reis.no

Denne artikkelen er en del av min reiseblogg på Reis.no. Her skriver jeg mer personlig fra mine reiser, om stort og smått, ofte basert på mine egne meninger. Her finner du bloggen på Reis.no.

For min egen del er det en god miks. Først og fremst synes jeg det er spennende å oppleve nye kulturer gjennom folk jeg møter. Og lære – for det gjør vi alle når vi reiser – enten det er gjennom de tilfeldige møtene du husker i årevis eller gjennom å lese deg opp på historien til landet du drar til.

Les også: Murphys lov – når alt går galt

Samtidig skal jeg ikke stikke under stol at jeg absolutt ikke forakter noen dager på stranden hvor jeg slapper av. Bade litt. Koble helt av. Være en «erketurist». Når en bor i kalde Norge er det lett å forstå at sol og varme er mange sin motivasjon for å legge turen utenlands. Heldigvis kan dette kombineres med så mye mer.

Her er fem ting jeg liker å gjøre når jeg reiser for å komme i kontakt med folk:

1. Ta en lokal rutebuss eller et tog

Ikke fordi turen med buss eller tog nødvendigvis må være spennende i seg selv, men fordi du møter folk. I introverte Norge klamrer de fleste seg til telefonen, gjør sitt ytterste forsøk på å ikke oppnå øyekontakt med fremmede og lever i sin egen boble til de hopper av bussen. Jeg tar meg selv i å gjøre dette hele tiden – kanskje fordi det er normen – og en del av den tidvis innesluttede kulturen nordmenn har tilegnet seg i det offentlige rom.

I mange land er dette helt annerledes. Bussen er et sted for å sosialisere, selv med helt fremmede. Ta en buss eller et tog. Sitt deg ned ved en helt fremmed, og ikke vær sjenert med å ta kontakt med sidepersonen. De er som regel like interessert i hva en turist gjør i landet sitt, som du er i dem. Bussen er på mange måter et flott sted å bli kjent med noen lokale!

2. Besøk et lokalt marked

Få steder gjenspeiler folkesjelen og kulturen på stedet du besøker som et lokalt marked. Ikke bare er det livlige steder, med fargesprakende boder og flotte bildemotiver for feriealbumet – her kan du gjøre som de lokale; å handle dagens ferske godsaker.

Markeder har alltid vært et møtested for mennesker. Her har du alle muligheter for å bli kjent med noen lokale. Spør den eldre mannen bak disken om hva han selger – eller spør noen lokale om hva du bør sikte lommeboken din mot på markedet. Plutselig har du noen å prate med.

Smak deg rundt i virvaret av fargerike markedsboder, opplev folkelivet og sammensuriet av landets kultur som møtes på markedet. Få steder får det bedre til. Prøv det!

3. Dra til et lokalt nabolag

Ikke alt trenger å være storslåtte attraksjoner på en ferie. Og ikke alt må være fint og flott i Instagram-feeden. Pek deg ut et lokalt nabolag og ta turen – selv om det ikke dukker opp i guidebøkene eller på topplisten på Tripadvisor.

De fleste land har mer levende nabolag enn du finner i Norge. Med det mener jeg at det ofte finnes en lokal baker, en liten shabby kafé og en lokal møteplass hvor de lokale samles på ettermiddagen.

Mange vil gjerne være interessert i hvorfor du finner veien – langt vekk fra reiseartiklenes turforslag – og prate med deg. En absolutt hyggelig måte å bli kjent med noen – og skulle du være heldig blir du kanskje invitert med hjem på en kopp te eller et måltid!

4. Spander en kaffe til nabobordet

Spander en kaffe, en brus eller øl til «naboen». Det er kanskje litt oppbrukt – men det er det en grunn til. Det fungerer – hvis målet ditt er å bli kjent med noen.

Alle setter pris på en hyggelig gest. Og en kaffekopp er som mange vet inngangen til de mest interessante samtalene. Hvis det bryter ned ditt urnorske instinkt mot å snakke med en fremmed uten at det innebærer spandable runder i baren i de sene nattetimer – så hvorfor ikke?

Hvis du er interessert i å prate med noen – er dette som regel gjensidig. Unngå å krasje den romantiske daten på nabobordet – men hvis alt annet signaliserer for grønt lys er det bare å sette i gang. Bestill en ekstra kaffekopp!

5. Spør om å få ta et bilde

Det verste som skjer et at du får et høflig nei tilbake – og hva gjør det? Å ta et bilde av noen er en god inngangsport til en samtale.

De vil gjerne være nysgjerrig på hvorfor du ønsker å ta et bilde. Gi noen komplimenter og forklar enkelt at du ønsker noen flotte bilder fra ferien. Vær nysgjerrig tilbake og du har fort en spennende samtale i gang.

Mange ville kanskje rynket på nesen dersom du tilfeldig spurte om et bilde i på gaten i Norge. I mange land er det motsatt – istedenfor en rynkende nese – blir du møtt med et smil. Sett deg alltid inn i lokal skikk før du tar bilder av noen, men spør du fint, går det som regel alltid fint.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden