Berlin 09112014

Jeg ble født midt under den kalde krigen, og var fortsatt bleietrengende da Khrusjtsjov hamret løs med skoen sin på talerstolen i FN. Året var 1960, og det var...
Stille før stormen på Brandenburger Tor søndag 9. november 2014. (Foto: Bjørn Moholdt)

I Finnmark der jeg kommer fra ble bomberommene, også det et resultat av spenningen mellom øst og vest, testkjørt. ”No kommer russeran og tar dokker hvis dokker ikke e’ snill”, var et munnhell som jeg husker i forbifarten, men vi skjønte i grunnen ikke stort av det. Mens foreldrene våre satt klistret til radioen, og Norge mobiliserte langs grensa bare noen mil mot øst, lekte vi barna ganske ubekymret videre i gatestubben vår.

Ikke før mange år senere skjønte vi hvor nære vi hadde vært den endelige katastrofen.

Minnene strømmer på her jeg står ved Brandenburger Tor på dagen 25 år etter at muren falt. Det er bevegende å se alle menneskene som er samlet her, for å ta inn over seg ikke bare at barrikaden mellom to land ble revet ned og en nasjon gjenforent, men også det samlende symbolet evenementet også representerer.

Aldri mer krig og fiendskap, liksom.

Hvor viktig er det ikke å aldri glemme. Å holde den demokratiske fanen høyt. ”Et dårlig konsept, men det beste vi har”, for å omskrive en eller annens tolkning av det skjøre demokratiet som ble så hardt prøvd i det forrige århundret.

Og det er fortsatt under press. På Balkan, på Krim, i Afrika og i Asia. Over den ganske verden blir menneskets universelle rett til å leve fritt og demokratisk satt på prøve.

Som reisejournalist opplever jeg all verdens mennesker som fundamentalt de samme. Det er omstendighetene rundt oss – de vi ikke har kontroll over – som former oss, og tilskynder situasjoner som så mange ganger har kommet – og stadig kommer – ut av kontroll.

Det jubles rundt meg, de enorme videoskjermene på Brandenburger Tor flimrer med bilder fra tiden før, under og etter murens fall. Før festen når sitt høydepunkt er folk rolige – kontemplative. Ingen utagerende jubelbrøl. Det er som om de fleste unisont er klar over ansvaret som følger med det gjenforente Tyskland.

Aldri mer krig.

Hadde det bare enda vært så enkelt…

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden