Søk lån og oppnå den billigste renten

Det å ta opp et lån i banken er noe de aller fleste av oss gjør før eller siden, enten formålet er å finansiere studier, boligkjøp eller generelt forbruk....

Test tilbud fra bankene

For å finne det norske markedets billigste lån bør du sammenligne vilkår fra forskjellige banker. 

Når det kommer til lån uten sikkerhet, som for eksempel kredittlån eller forbrukslån, finnes det flere gratis tjenester for sammenligning. På disse sidene tilbys det også vanligvis en lånekalkulator som gjør det lettere å estimere månedlige kostnader (også kalt terminbeløp).

Bruk gjerne flere sammenligningstjenester for å være på den sikre siden. Billigeforbrukslån.no lar deg eksempelvis sammenligne nærmere 40 tilbud på lån uten sikkerhet, inklusive forbrukslån og ulike smålån. Det gir deg en omtrentlig pekepinn på hva du kan forvente å betale i renter og øvrige omkostninger.

Viktig informasjon: Portalene lister som regel kun opp sine kommersielle samarbeidspartnere. Det er et problem ettersom disse ikke alltid har de billigste tilbudene. Som et alternativ kan du derfor prøve ut Finansportalen sin tjeneste. De har en egen side dedikert til sammenligning av finansielle tjenester.

Pass på betingelsene

Et annet viktig steg i prosessen er å gjøre seg inneforstått med de betingelsene som gis på lånet. Det er nemlig låntakers ansvar å forsikre seg om at han eller hun forstår betingelsene før avtalen signeres. 

Først og fremst bør man vite forskjellen på nominell og effektiv rente. Nominell rente er kun renten på lånet, mens effektiv rente også inkluderer gebyrer. Her er noen enkle tips du bør ha i bakhodet:

  • Se alltid på de effektive rentene (versus de nominelle).
  • Gjør deg kjent med reglene for tilbakebetaling og eventuelle gebyrer for forsinket innbetaling.
  • Husk at du kan betale tilbake pengene tidligere enn hva som står i avtalen, uten at det koster deg noe i tillegg.

Man bør alltid velge det lånet som har lavest mulig rente, enten det er boliglån eller forbrukslån uten sikkerhet.

Vurder å søke med en annen

De fleste norske banker lar deg søke om finansiering sammen med andre, noe som ofte kalles for kausjonist eller medlåntaker. Prinsippet er enkelt: Begge pådrar seg samme ansvar for at lånet skal innfris som avtalt.

Å bruke kausjonist på lån er mest vanlig blant de som tar opp boliglån, men det tilbys også til kunder på utkikk etter forbrukslån. 

Bruken av medlåntaker kan være noe risikabelt ettersom det fort kan oppstå splid mellom hovedlåntaker og kausjonisten. 

Gå gjennom en megler

For å finne den billigste renten kan det også lønne seg å gå via en megler. Dette er tredjeparter som jobber med formidling av finansielle tilbud på vegne av bankene.

Fordelen med å bruke en megler er todelt. Du vil først av alt slippe å bruke mye tid på utfylling av søknader flere steder. Ved bruk av lånemegler holder det nemlig å sende inn 1 søknad, som sendes videre til alle banken.

Megleren vil deretter kontakte deg med diverse pristilbud fra sine samarbeidspartnere. Dette er en god metode for å finne den billigste renten, uten å måtte bruke mye tid på prosessen.

Les omtaler fra andre forbrukerne

Å lese anmeldelser fra andre forbrukere kan være smart hvis du planlegger å bruke en ny bank. Det finnes nettsider som publiserer anmeldelser fra forbrukere i alle bransjer, som for eksempel Trustpilot. Et kjapt søk der kan gi en indikasjon på hvilke opplevelser andre kunder har hatt i banken.

Alle tips oppsummert

Her ser du noen oppsummerte tips til hva det lønner seg å gjøre når du skal søke om finansiering.

  • Søk lån hos flere banker til samme tid og sammenlign betingelsene.
  • Bruk en kostnadsfri sammenligningstjeneste for å se hvilke banker som kan hjelpe.
  • Søk sammen med en annen person for å oppnå bedre rente.
  • Søk etter det lånet som har lavest effektiv rente (ignorer den nominelle satsen).
  • Vit at du ikke får et endelig lånetilbud før banken har kunnet gå gjennom søknaden din.
  • Markedets billigste lån uten sikkerhet har en rente ned mot 7%. For å få en slik pris må du ha en veldig god kredittverdighet.
  • Les anmeldelser fra andre forbrukere på forhånd.

RELATERTE ARTIKLER

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Til hjelp mot flyskrekk

Rundt 350 000 nordmenn har flyskrekk. I en bok har flykaptein Steve Allright fra British Airways og psykolog...

Verdens mest bærektaftige by

Nylig offentliggjorde Lonely Planet sin årlige liste ”Best in travel 2021”, der Gøtborg vant kategorien ”Best Sustainable City...

Truls Svendsen gir deg 13 000 grunner til å besøke Nord-Norge

I fire hele timer gjengir han hva utenlandske turister sier om vår nordligste landsdel i sosiale medier.

Spaniamagasinet 2021

Her er Spaniamagasinet, vårens nyhetsbrev Spanias Turistkontor. Så er det bare å starte planleggingen for reisen etter pandemien...

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

Kategori
AnnonsørinnholdNyheterUSA