Jul handler mye om nostalgi, og i ukene før jul ønsker mange av oss alltid at vi hadde vært født et par tiår tidligere. Nærmere bestemt på den tiden da Steen & Strøm og Glasmagasinet sloss om å ha de flotteste juleutstillingene. Steen & Strøm vant for det meste, ifølge de eldre i familien. Hvert år stimlet en forventningsfull folkemengde sammen utenfor varehuset når papiret ble fjernet fra de tildekkede vinduene, og store og små gispet av fryd over temautstillinger som ”Reisen til julestjernen”, ”Peter Pan” eller ”Flåklypa”. I hjørnevinduet mot Prinsens gate var det dukketeater, og på Standard rett oppi gaten kunne tente barneøyne se de flotteste Märklin-tog kjøre inn og ut av tunneler gjennom et snødekket landskap. Allerede i juni begynte vindusdekoratørene å planlegge utstillingene, fortelles det. Så stod de hele sommeren og laget figurer og bygget kulisser. Målet var å lage noe eventyrlig og fantasifullt som skulle ta pusten fra alle de fremmøtte. Men selv om de mest spektakulære juleutstillingene er historie, har hovedstaden stadig mye å tilby både egne innbyggere og julefrelste tilreisende i førjulstiden.
Julebord
I sentrum syder det av liv fra glade julebordsgjester. På Theatercafeen holder John Fredriksen daglig hoff for sine forretningsforbindelser mens servitører balanserer tallerkener bugnende av lutefisk, rakfisk og pinnekjøtt og brett med øl og akevitt rundt i de ærverdige lokalene. Storfamilier, vennegjenger, syklubber og arbeidskollegaer presser seg sammen rundt de øvrige bordene. Nede ved Bankplassen ligger Café Engebret, en god gammel klassiker hele året, men spesielt populær i førjulstiden. Oslo er blitt en restaurantby å regne med de seneste årene, så uansett om det er tradisjonell julemat du er ute etter eller noe mer eksotisk, finnes det et hav av gode smaker å velge mellom. Men du gjør lurt i å bestille bord i ukene før jul.
Også utenfor travle bygater råder julestemningen. På Grefsenkollen og Frognerseteren kan du nyte mat og utsikt, mens det spraker i peisen og du finner roen høyt over byens larm. Den eldste delen av Frognerseteren stod ferdig i 1891, og det skulle ikke forundre meg om den berømte eplekaken deres ble skapt allerede den gangen. Jul eller ikke jul, eplekake må man ha.
Hvis snøen har falt over hovedstaden, kan turen til Frognerseteren med fordel kombineres med en aketur i Korketrekkeren. I den 2500 meter lange akebakken har det vært arrangert akekonkurranser helt siden 1920-årene. Kjelke kan leies i Akeforeningens hus ved parkeringsplassen nær Frognerseteren. Dit kommer du med Holmenkollbanen (t-bane), og det er også den de fleste benytter for å ta seg opp fra Midtstuen til nye fartsfylte gleder etter hver tur. I området rundt Holmenkollen finner du også Oslo Vinterpark med slalåmbakker, snow board-arena og flotte turløyper for bortoverski.
På glattisen
Men du behøver ikke å reise opp i høyden for å oppleve vinteraktiviteter. Midt i sentrum, på Eidsvolls plass mellom Slottet og Stortinget, anlegges det hver vinter en flott skøytebane. Plassen går vanligvis under navnet Spikersuppa, etter at Christiania Spigerverk bekostet oppussing av området i 1956. De som svever rundt på danse- eller hockeyskøyter til stemningsfull musikk her bryr seg neppe om plassen heter det ene eller det andre, de er mest opptatt av å ha det moro. Og kanskje av å holde seg på beina. Banen er til fri benyttelse, mens skøyter fås leid for en hundrelapp i paviljongen ved siden av banen. Fra 18. november til 20. desember arrangeres det også julemarked i Spikersuppa. Årets marked har fått tittelen ”Jul i vinterland” og lover julemagi for liten og stor. Her blir det juleverksted, juleunderholdning og salgsboder.
Jul på Folkemuseet
Julemarked er det også på Norsk Folkemuseum. Det vakre friluftsmuseet er festpyntet og høytidsstemt i ukene før jul, og julepyntede stuer viser julefeiring slik den foregikk før i tiden. Fra verkstedene i Gamlebyen selges keramikk, sølvsmykker, støpte lys og andre håndverksgjenstander, mens over hundre markedsboder tilbyr julegaver og julepynt, håndlagede juledekorasjoner, gammeldags godteri, julekaker, røkelse, tekstiler og mye annet. Når shopping og sightseeing er unnagjort, er det tid for varm kaffe og noen gode munnfuller på museets kafe. Årets julemarked på Folkemuseet avholdes helgene 2.–3. desember og 9.–10. desember, og her kan du også oppleve folkedans, konserter og julenissens verksted.
Første helg i advent tennes den store julegranen på Universitetsplassen. En kjær tradisjon siden 1919, som samler både byens innbyggere, Oslos ordfører, Frelsesarmeen og mange tilreisende til folkefest.
Julemagi på scenen
Ingen forestilling har blitt spilt så mange ganger på Nationaltheatret som ”Reisen til julestjernen”. Siden den ble satt opp første gang i 1924, har historien om Sonja, og hvordan hun til slutt finner igjen julestjernen, trollbundet barn og voksne i generasjoner. I årets forestilling har regissør Kjersti Horn blåst nytt liv i Sverre Brandts eventyrlige univers, og den spilles på hovedscenen i hele november og desember. På Oslo Nye Teater blir det ”Jul i Blåfjell” fra 18. november, mens Operaen fra 2. desember viderefører juletradisjonen med å sette opp ”Nøtteknekkeren”. Her møter dere lille Clara som etter familiens juleselskap legger ut på en drømmereise. Sammen med Nøtterknekkerprinsen besøker hun blant annet snødronningens og blomsterfeens land. Her er dans fra alle verdenshjørner, store og små ballerinaer og fargerike kostymer., alt til Tsjajkovskijs fantastiske musikk. I det hele tatt er Oslo et oppkomme av juleunderholdning i tiden frem til jul. Få for eksempel med deg Oslo-Filharmoniens årlige julekonsert (Den fremføres med stort kor og orkester i Oslo Konserthus fra 12.–15. desember.) eller en av de mange julekonsertene i Kulturkirken Jakob. 14., 15. og 16. desember vrikker legendariske Penthouse Playboys julen inn på Rockefeller for tjuetredje gang. Den jentegjeng i Norges land som ennå ikke har fått med seg dette populære, tradisjonsrike og kvinnevennlige (som Jens Pikenes & Co hevder) juleshowet, bør umiddelbart bestille billett til Oslo – og til showet. Her blir det i kjent stil en overdådig cocktail av glam, glitter, glede og galskap, med skeive coverversjoner, drøy verbalhumor, spektakulær scenografi og kjente gjesteartister. I år er det Jørn Hoel og Silje Nergaard som skal forsøke å holde styr på sosiologen, artisten og skribenten Kjetil Rolness sitt alter ego Jens Pikenes. Er du klar for enda mer action etter dette, kan kanskje en forestilling i den nyoppussede, magiske salen på Colosseum kino friste? Her finner du et vanvittig lydanlegg og nytt laseranlegg som tar pusten fra de fleste. Det er bare å glede seg til årets julefilmer.
Guide til førjuls-Oslo – Ting du kan se og gjøre
Reisen til Julestjernen
Ingen forestilling har blitt spilt så mange ganger på Nationaltheatret som ”Reisen til julestjernen”. Historien om Sonja som til slutt finner igjen julestjernen har trollbundet i generasjoner. Spilles på Hovedscenen i hele november og desember.
nationaltheatret.no
Jul i blåfjell
På Oslo Nye Teater blir det ”Jul i Blåfjell” fra 16. november, med magisk scenografi, velkjente melodier og, som vanlig, med et viktig budskap.
oslonye.no
Julemarked I
Under stjernehimmelen på julemarkedet i Spikersuppa finnes det noe for alle og enhver! Fra 18. november til 20. desember lover ”Jul i vinterland” julemagi for liten og stor med juleverksted, juleunderholdning og salgsboder.
julivinterland.no/julemarked
Julemarked II
Årets julemarked på Folkemuseet avholdes helgene 2.–3. desember og 9.–10. desember. Her blir det folkedans, konserter, julenissens verksted og over 100 markedsboder.
norskfolkemuseum.no
Nøtteknekkeren
Fra 2. desember viderefører Den norske opera juletradisjonen med å sette opp ”Nøtteknekkeren”. Her er dans fra alle verdenshjørner, store og små ballerinaer og fargerike kostymer, alt til Tsjajkovskijs fantastiske musikk.
operaen.no
Julekonsert I
Oslo-Filharmoniens årlige julekonsert fremføres med stort kor og orkester i Oslo Konserthus fra 12.–15. desember. Eller få med deg en av de mange julekonsertene i Kulturkirken Jakob.
jakob.no
ticketmaster.no
ofo.no
Julekonsert II
14., 15. og 16. desember vrikker legendariske Penthouse Playboys julen inn på Rockefeller for tjuetredje gang. I år er det Jørn Hoel og Silje Nergaard som skal forsøke å holde styr på sosiologen, artisten og skribenten Kjetil Rolness sitt alter ego Jens Pikenes.
penthouseplayboys.no
ticketmaster.no