Vi tok turen til det vakre landskapet helt innerst i Østersjøen, og fant både roen og et inkluderende samfunn der tradisjoner står i høysetet.
Her befinner vi oss i den svenske delen av Lappland, det nordlige området som i hovedsak tilhører Finland, men som også strekker seg mot både Norge, Sverige og Russland. Området helt innerst i Østersjøen, det svenskene kaller Bottenviken, har gjennom omskiftelige tider tilhørt både Finland og Sverige, og den tvedelte tilhørigheten har satt sine spor: Her snakker man svensk, svensk med finsk aksent, finsk, meänkieli (en lokal språkvariant som ligger nær opp til finsk) – og selvsagt samisk.
For Lappland er først og fremst kjent som samenes landskap, og den svenske delen av Lappland er intet unntak. Det er heller ingen geografisk parantes – faktisk er svenske Lappland Sveriges største region, og utgjør er firedel av landets areal.
Og når du innser at det kun bor 100 000 mennesker i denne regionen, skjønner du at det er lett å finne roen i det vakre landskapet som også kalles Europas siste villmark.
Henry og Pia
Og har du behov for å senke pulsen og gjemme deg vekk fra verden en stund, finnes det knapt et bedre sted enn Huuva Hideaway. Her finner du Henry og Pia Huuvas “gjemmested”, ikke langt fra den lille villmarkslandsbyen Liehittäjä ved en vakker innsjø i Tornedalen.

Huuva Hideaway er en del av Visit Swedens konsept «Edible and drinkable country», etablert for å fremheve hele Sverige som et levende spiskammer. Et tjuetalls medvirkende matskapere rundt om i landet tilbyr matopplevelser med tydelig lokalt preg, og et av spisebordene står altså her inne i skogen.
– Et morsomt prosjekt som virkelig viser hva vi har å tilby. Gjestene er velkomne til å bli med og plukke noen av ingrediensene, og så hjelpe til med matlagingen hvis de ønsker det, sier Pia.

Vår tilmålte tid tillater ikke matsanking denne gang, så vi fryder oss i stedet over det Henry tryller fram på kjøkkenet i det koselige tunet (som også tilbyr overnatting).
– Første rett er blodlapper, forteller han.
– Dette er en tradisjonsrik rett som samene her har laget gjennom mange generasjoner. Man frysetørrer blod, slik at det har mindre vekt og tar mindre plass når man er ute med reinflokken på vidda om vinteren. Så blander du blodet i pulverform ut i vann, tilsetter mel og sukker, og steker blodlapper i pannen.
Overraskende nok (for en bygutt) smaker retten fortreffelig, og følges av flere samiske spesialiteter – ledsaget av en nydelig østerriksk hvitvin.

– Riktignok er jeg same selv og holder kulturen stolt i hevd, men det betyr jo ikke at jeg ikke setter pris på en god vin også, ler Henry.
Høstkvelden går over i tidlig natt mens Henry Huuva forteller om faren, bestefaren og oldefaren. Om reindrift og markedet i Haparanda, og ikke minst om kjærligheten til det vakre landsjapet i Tornedalen i det svenske Lappland.

Huuva Hideaway er i sannhet et fristed for sjelen, ikke minst takket være Pia og Henry.
Landskapet
På det høyeste punktet i denne delen av Tornedalen i det svenske Lappland finner du Lapland View Lodge. Navnet på hotellkomplekset, som består av et tredvetalls enkeltstående hytter med all mulig komfort, kunne ikke vært mer treffende.

For utsikten herfra er intet mindre enn formidabel. Fra alle hyttene har du panoramautsikt over dalen og områdene rundt, og det å våkne opp i sengen til et levende landskapsmaleri slår det meste vi har opplevet i et hotellrom.
Lapland View Lodge er deleiet av en belgisk turoperatør, som forhåndsbooker det meste av vinteren. Likevel finnes det åpninger for andre, om du skulle ønske deg hit i vintersesongen. Resten av året er anlegget åpent for alle som ønsker seg hit – kanskje for å nyte en spa-opplevelse med verdens beste utsikt, for å gå en tur med huskyene som holder til her, eller også bare for å sette seg ned med et glass vin og nyte den fantastiske utsikten fra din egen private “stuga”.
Kukkolaforsen
Med et navn som gir helt andre assosiasjoner for de mest infantile av oss (check!), er Kukkolaforsen som deler svenske og finske Lappland en fantastisk kilde til innlevelse i den lokale og tradisjonsrike kulturen i Tornedalen. Det strie fossefallet i Torneelven, som nok ligger nærmere det vi vil kalle en stryk, har vært et viktig matfat for lokalbefolkningen gjennom generasjoner. Her finner du rike forekomster av en rekke fiskeslag, der først og fremst sik og laks har stått (og fremdeles står) for det meste av matauken.
Fordi elven, eller fossen om du vil, er såpass stri, er det umulig å ro fiske her. I stedet har man utviklet ulike fangstmetoder gjennom årene. Tidligere satte man opp sinnerike systemer med trekonstruksjoner for garn eller ruser, men i dag er dette ikke lenger lovlig. I stedet bruker man det gamle systemet med hover som kan bli opp til 8-10 meter lange. Og så fiskerik er Kukkolaforsen at stedet fremdeles trekker til seg ihuga sportsfiskere fra fjern og nær: Over og under fossen kan du fiske med stang etter både sik og laks.
Eller du kan gjøre som oss – droppe egen fangst, og heller la deg servere sik tilberedt på den tradisjonsrike måten, over åpen ild. Tilberedt av de lokale fiskerne i en laftet tømmerkoie ved elvenbredden smaker siken fortreffelig, spist med fingrene og ledsaget av varm drikke på lokale bær.

Om du ikke synes det er varmt nok i tømmerkoia, kan du alltids sette kursen mot badstuanlegget. Kukkolaforsen er nemlig hjemsedet til Svenska Bastuakademien, og hvert år samles mer enn 200 badstubadere her. Og hvem er vel vi, som ikke følger lokale tredisjoner? Det blir en perfekt avslutning på møtet med Torneelven og Kukkolaforsen.
Løyrom
Innerst i Bottenviken i det svenske Lappland produseres noe av det ypperste (og dyreste) du kan ha på menyen: Løyrom. Rom er det svenske ordet for rogn, og løye (ofte kalt laue på norsk) er en fersvannssild i karpefamilien som finnes i rikt monn i havområdene rundt Kalix-regionen i Norrbotten.
På Storön treffer vi Roland Stenman, som er tredje generasjons løyefisker og produsent av den ettertraktede Kalix-løyromen. Fordi fisket er sesongbasert til seks uker fra august til september, er dette en bigeskjeft for fiskeren som ellers jobber som bygningsinspektør.

– Men det er dette som er livet, smiler Roland.
Og inviterer oss med på en tur på sjøen, hvor vi setter garn på 20 meters dyp i håp om å få med oss noen av sesongens siste rognfylte løyer.

Mens vi venter på at garnet skal fylles, tar Roland oss med til sitt sommersted på en øy ute i bukta. Hit drar han med familien i ferier, og hit tar han med seg turister som oss, som vil oppleve løyefisket. Hytta er like enkel som den er liten, men når høstsolen gjør sitt beste for å varme frosne fiskerfingre og kaffen er varm, er det ingen steder på kloden vi heller vil være enn akkurat her og akkurat nå.
Men vi blir ikke lenge, for vi har et garn å trekke. Roland kjører det gjennom en vinsj, mens han forteller oss at han i går fikk rundt 200 kilo med løye i garnet.
Vi får ikke engang 200 løyer. Vi får knapt 20, gjemt blant små abborer og sild. Det siste lager han den berømte og beryktede surströmmingen av, men i dag dreier det seg om løyrom. Og Roland viser oss hvordan han klemmer ut rognen, salter den grundig, presser ut væske og skyller vekk rognposer. Resultatet er den ettertraktede Kalix-løyromen, som Roland selger for rundt 2 500 kroner kiloen.

Og for en mann som produserer 10 kilo løyrom i uken gjennom de seks ukene sesongen varer, er det ingenting å utsette på gevinsten av en bigeskjeft han elsker.

Haparanda
Haparanda… Det hviler et skjær av fjern mystikk over navnet, synes du ikke? Det syntes i alle fall den gamle turoperatør-gründeren Thomas Cook, som etter å ha besøkt byen på 1800-tallet forfektet at for å kunne kalle seg en ekte globetrotter, måtte man ha besøkt Samarkand, Timbuktu og – nettopp – Haparanda.
Vel – one down, two to go… For vi befinner oss i Haparanda Stadshotell, hvor vi ønskes ualminnelig hjertelig velkommen av hotellets entusiastiske eier, Susanne Wallin. Som ikke bare eier hotellet, men som i høyeste grad også har tatt eierskap til hotellets sjel.
– Jeg maste meg til en jobb her som “smörgåsnisse” i 1989 da jeg var 16 år gammel, ler hun.
– Og jeg ga meg ikke før jeg fikk innpass. Siden den gang har hotellet vært mitt liv, bare avbrutt av noen år i Ikea da de etablerte seg i Haparanda og et opphold på et hotell i Luleå. Men jeg lengtet så veldig tilbake, og da jeg i 2017 fikk tilbud om å kjøpe hotellet måtte jeg selvsagt slå til. Og har ikke angret en dag siden!

Susanne elsker sitt Haparanda Stadshotell, og tar godt vare på alle gamle historier og minner.
Susanne tar oss med på en rundtur i det ærverdige stadshotellet som samtidig er en reise i Haparandas historie. Hotellet ble bygget på den tiden da Haparanda var den vestlige utposten mot tsarens Russland. Vi befinner oss få meter fra grensen til Finland, og en gang i tiden var dette stedet hvor øst og vest møttes – et tilholdssted for spioner (det sies at på høyden var hver femte innbygger spion), røvere, smuglere og såkalte gulasjbaroner (krigsprofittører under Første verdenskrig). Lenin var også innom, på vei til sin revolusjon i Russland.

Når du lurer på hvor langt det er til Haparanda fra…
Og nå altså vi, om enn i et fredeligere ærend. Men jeg er sikker på at hotellet så akkurat ut dengang, som det gjør i dag.
Spritkungen
Det svenske Lappland utgjør nær en firedel av Sverige, men er kun befolket av rundt 100 000 mennesker. Så skulle man kanskje tro at mange søkte seg ut av villmarken og inn mot storbyene. Slik er det imidlertid slett ikke.
Aktive motkrefter til fraflytting er skyhøye boligpriser i storbyene, som gjør at de unge ikke har råd til å etablere seg. Santidig satses det stort på grønn næringsutvikling i et område med tilgjengelig energi i form av vannkraft, og en av verdens største batteriprodusenter er blant flere andre virksomheter som har etablert seg her. Det gir jobbmuligheter og trekker til seg ung arbeidskraft også fra andre deler av Sverige.
En av innflytterne sørfra er Dennis Bejedal – tidligere profesjonell pokerspiller fra Stockholm, nå grunnlegger og eier av Norrbottens Destilleri i svenske Lappland.

– Jeg satt hjemme i leiligheten min i Stockholm og tenkte at dette da ikke kunne være hele livet mitt. Så etter å ha søkt litt rundt på forskjellige reiser rundt om i verden, havnet jeg til slutt her. Og fant roen, forteller han.
Her fant han også en mulighet til å dyrke sin store lidenskap: Gin. Vel og merke den han fremstiller selv. I 2019 kunne han lansere sin Mountain Dry Gin (fremstilt med vann fra Kalix-elven, som har sitt utspring i Kebnekajse, Sveriges høyeste fjell), og siden den gang har han vunnet flere priser for sine spritprodukter.
I dag har han celebert besøk av en av Sveriges fremste kokker, Rodrigo Perez. Sammen med Dennis har han satt sammen en meny ledsaget av cocktails komponert med husets flytende råvarer, og åpnet et langbord for tilreisende gjester.

– Jeg elsker dette – å sitte rundt et langbord og spise og drikke med gamle venner og nye bekjente. Snakke om alt og ingenting, og kanskje om selve livet. Det gir meg ny energi og drive til å fortsette, smiler Dennis, som åpner for slike arrangementer for betalende gjester noen ganger i året.
Campingmat i særklasse
Vi avslutter vår reise i det svenske Lappland på en campingplass. Ikke nødvendigvis fordi vi ønsker å bo i telt (hva vi da heller ikke gjør, men overnatter komfortabelt i campinghytter), men fordi de unge eierne og driverne har valgt å satse på noe de fleste andre campingplasser rundt om i verden forbigår i stillhet: Gourmetmat.

– Vi hadde lyst til å presentere de flotte råvarene vi har i naturen rundt oss, og bestemte oss for å satse på å utvikle kjøkkenet, forteller Sebastian Jonsson.
28-åringen tok over campingplassen sammen med kompisen Viktor Brännmark i 2017, og dannet som landets yngste campingplasseiere selskapet Nordic Lapland Resort. I dag trakterer de gjester fra hele verden, og kroner oppholdet med en meny du minst av alt venter å finne på en campingplass.
Uventet? Javisst. Men et herlig punktum på en reise i Europas siste villmark.
Lappland fakta
Komme seg dit
Vi fløy med SAS fra Oslo til Stockholm, derfra videre til Luleå. Svenske Lappland nås også greit fra Rovanjemi i Finland.
www.sas.no
Bo bra
Vi bodde meget bra med fantastisk utsikt i egen hytte på Lapland View Lodge. Glem ikke å besøke det flotte spa-anlegget!
www.explorethenorth.se
Få med deg det flotte Haparanda Stadshotell, hvor det meste av historien sitter i veggene og Susanne forteller deg resten. Kjøkkenet er også av ytterste klasse.
www.haparandastadshotell.se
Camping, sa du? Jo, men så får du da også Lapplands beste brunsj på kjøpet på Nordic Lapland Resort.
www.nordiclapland.se
Spis godt
Du har ikke opplevd det svenske Lappland uten et besøk hos Pia og Henry Huuva i deres Huuva Hideaway. Herlige historier og spennende mat med samisk opprinnelse.
www.huuvahideaway.com
Middag med cocktailfølge og spritsmaking hos Dennis Bejedal i hans Norrbottens Destilleri.
www.norrbottensdestilleri.com
Gå ikke glipp av
Løyromfiske med Roland på Storøn i august og september. Verd turen til Lappland alene!
www.storonfisk.com
Mer informasjon om svenske Lappland
www.heartoflapland.com