Matti har akkurat påkalt sauna-åndene gjennom å banke med en krum trepinne på alt som kan lage lyd i saunaen. Så åpner han døren på gløtt for å slippe åndene inn. Juha stemmer i med en monoton, messende sang som mest av alt minner om noe som kunne vært sunget rundt bålet av et urfolk for tusenvis av år siden.
Stemningen er satt. Matti og Juha kaller seg sauna-sjamaner, og gjennomfører nå et tredelt sauna-rituale med messing, risting av vannstenket bjerkeløv, dunking i vegger og tak og avbrekk mellom de ulike segmentene der det tilbys en frivillig dukkert i innsjøen på utsiden.
Saunaen er vedfyrt, og svetten renner. Ordene som messes – eller besvergelsene om du vil, hva vet vel vi? – leveres selvsagt på finsk. Så får heller stemningen ritualet frembringer være ledesnoren for oss svettesilende sauna-rookies på nederste benk.
Kropp og sjel
Seansen finner sted i en gammel og litt vindskeiv villa i utkanten av Tampere, et par timers kjøretur nordover fra Helsinki – dypt inne i de finske skogene. På svensk kalles byen også Tammerfors, men tro oss: Det er ingenting svensk over byen. Heller ikke over sauna-sjamanene Matti og Juha, som til gjengjeld snakker et brukbart engelsk. Til alt hell, for den sjelsettende seansen vi nettopp har vært gjennom krever definitivt en forklaring.
– Sauna er en eldgammel finsk tradisjon, forklarer Matti etter at vi har avsluttet det hele med en mildest talt frisk dukkert i innsjøen nedenfor.
– Den oppsto antagelig i en fjern fortid, der vinterkulden drev folk til å bygge jordhytter og gjøre opp ild for å holde varmen. Så fant man ut at ved å legge steiner i ilden, fikk man opp temperaturen ytterligere. Siden har sauna vært en del av den finske kulturen og folkesjelen.
Og kanskje er det røttene til urtiden, til det røffe klimaet og den barske naturen, som gjør at sauna for finnene er noe langt mer enn bare en fysisk opplevelse.
– Sauna er et møte med de fire elementene: Vann, jord, luft og ild, forklarer Juha.
– Og en sauna-sjaman er en person som verdsetter møtet mellom de fire. Som frembringer en dypere forbindelse med naturen. Det vi ønsker, er å hjelpe folk til å oppnå denne forbindelsen. Og fordi de fleste av oss bor i byer, som oss, er det enda viktigere å opprettholde kontakten med naturen.
– Faktum er, skyter Matti inn, – at det aldri tar lang tid for oss finner før samtalen dreier seg inn mot det spirituelle i en sauna. For oss er dette helt naturlig, det er vår felles arv.
Liv og død
For de fleste av oss ikke-finner er det å ta en badstue, eller sauna, en prosess for fysisk velvære. Noe vi gjør for å nyte, gjerne som en del av en videre spa-opplevelse. Det åndelige har ærlig talt aldri stått på vår agenda, og møte med de to sauna-sjamanene åpner opp et helt nytt landskap.
– Noen tar sauna hver dag, andre kanskje to-tre ganger i uken, forklarer Juha.
– Sauna er en helt naturlig del av våre liv. Folk fødes og dør i saunaen. Faktisk er moren min født i en sauna. Det er nemlig slik at røyken fra røyk-saunaen sørger for spesielt sterile forhold, og var derfor hyppig brukt ved fødsler helt opp til våre dager. Det var elementer av helbredelse i saunaen, og man la også avdøde mennesker i saunaen og stelte dem her før de skulle gravlegges.
Avstanden fra dagens wellness-begrep til Matti og Juhas åndelige forhold til sauna er som to ulike verdener. Men for finnene er de to dimensjonene fullstendig forent, som den naturligste ting i verden. Et hektisk og moderne byliv er slett ingen motsetning til et dypere åndelig forhold til det å bade sauna. Noe de to sjamanene selv er et godt eksempel på.
– Min rolle som sauna-sjaman tar mye av tiden min, men jeg er også hovmester på en av Tamperes beste restauranter, smiler Juha.
– Og jeg er musikkprodusent, forteller Matti.
– For noen år siden var jeg også med i Finlands mest kjente rap-gruppe. Vi turnerte over hele Finland og deler av Europa, og ga ut et par plater som solgte veldig bra.
Sammen er de en etterspurt sjamanduo, og stadig inviteres de to ut i verden for å innvie nye disipler i saunaens åndelige dimensjoner. De har vært flere ganger i Norge, invitert av Norsk Badstueforening. Om et par uker setter de kursen mot Japan, også der invitert av lokale sauna-entusiaster.
Som sjamaner representerer de to noe vakkert, jordnært og ekte. En forbindelse til noe de fleste av oss har mistet kontakten med i en hektisk hverdag. Og en veiviser som har langt større verdi enn en overpriset medaljong som beskytter deg mot covid – uten å nevne navn på eventuelle medaljongselgere, selvsagt…
Sauna i alle former
Sjamanenes sauna er et sted for ettertanke, ro og fordypning. Men tro endelig ikke at ikke finnene også er i stand til å kombinere dette med langt livligere sauna-seanser, noen som tydelig fremgår av neste stopp i vår sauna-safari: Rauhaniemi-anlegget nær sentrum av Tampere, ett av en håndfull offentlige anlegg i og rundt byen.
Rauhaniemi ble opprinnelig anlagt i 1929 som en offentlig badeplass ved Näsijärvi-sjøen, og ble 30 år senere utvidet til også å omfatte et saunaanlegg. Og la det være sagt med én gang: Med unntak av et nybygget billettkontor med kaffehjørne har det ikke vært gjenstand for nevneverdig oppussing siden 1959. Det er sjarmerende shabby, og en møteplass for Tamperes innbyggere som yrer av liv etter arbeidstid og i helgene – året rundt. Her grilles det pølser på en skranglete bofast grill fra forrige årtusen, og vår guide Patrick (som faktisk er brite, men fullstendig naturalisert finne etter 20 år i Tampere) finner frem noen velvoksne finske varianter som hver for seg utgjør en hel middag. Strengt tatt er vi ikke spesielt sultne, men skjønner raskt av Patricks måpende uttrykk at pølser skal man ha, om man vil eller ei. Til Rauhaniemi går man for å kose seg, og sånn er det bare.
Koser seg gjør man også i anleggets to saunaer – den lille for de litt mer fintfølende, og den store for de viderekomne: Her når temperaturen opp i 115 grader under vårt besøk. Det står på ingen måte i veien for saunaens sosiale funksjon, for her går praten både fritt og høylydt. På finsk, selvsagt, så vi har ingen inngående oppfatning av pratens eventuelle åndelige nivå. Men vi tas godt imot av de lokale entusiastene, som smilende og velvillig svarer på våre spørsmål om takt, tone og kutyme i saunaen.
115 grader er varmt. Veldig varmt. Og om det er 12-13 grader i vannet, finnes det liksom ikke noe alternativ til å hoppe i sjøen med jevne mellomrom. Kombinasjonen er da også pensum i vår finske sauna-skole. Og visst er det vel nydelig!
Kunst. Og sauna, selvsagt
Svært mange finner har sauna i sine egne hjem, og de som ikke har det har gjerne en sauna som er felles for nabolaget der de bor. Besøker du Tampere, som gjerne omtales som verdens sauna-hovedstad, oppdager du raskt at sauna griper inn over alt, og for alle.
Som det for eksempel også gjør i Serlachius-museet en drøy times shuttlebuss-tur nordover fra Tampere. Landskapet er Mänttä, kjent gjennom de siste 150 årene for sin papirproduksjon. Og det var også produksjonen av papir som skapte formuen til kunstsamleren Gösta Serlachius. Rundt herskapshuset hans fra 1935 er det i dag bygget et moderne kunstmuseum, og med Finlands største samling av klassikere inkludert et verk av Monet i den gamle bygningen og samtidskunst i den nye delen, er Serlachius’ gamle kongstanke om å bringe kulturen ut av byene og til distriktene virkelig satt ut i livet.
Anlegget ligger billedvakkert til ved Melasjärvi-sjøen, omgitt av parkområder og landlig idyll. Men inntil i fjor manglet stedet fullstendig kanskje det viktigste av alt: En sauna.
Nå kan du som sauna-entusiast imidlertid puste rolig ut gjennom nesen, for i dag er saunaen selvsagt på plass i et lekkert nybygg ved strandkanten – alt annet skulle jo tatt seg ut! Og med denne er Finlands første og hittil eneste kunst-sauna et faktum.
Vi startet vår sauna-safari i Tampere i en vedfyrt sauna i meget enkle omgivelser, og avslutter i den ytterste luksus i Serlachius’ kunst-sauna. Ying og yang, som på en finurlig måte utfyller hverandre og forteller alt om sauna-kulturen i Finland: Den griper inn i alt, på alle nivåer og for alle. Den gir næring til kropp såvel som sjel, og mer enn noe annet definerer saunaen den finske folkesjelen. Vil du lære Finland å kjenne, gjør du det aller best gjennom saunaen.
Sisu
Vi reiste til Finland og Tampere for å lære saunakulturen å kjenne, og ærlig talt hadde vi ikke større forventninger til byen ut over det. Svært få nordmenn legger kursen om Tampere – og vet dermed ikke hva de har gått glipp av!
For Tampere er alt annet en enn grå og anonym by dypt inne i de finske skoger. Industrigiganten Nokia har sitt arnested her, og det har satt sitt tydelige preg på byen. Stemningen er foroverlent, skapende og full av kraft. Rett og slett full av det finnene kaller sisu. Kanskje er ikke byen like vakker alle steder, men det tar den igjen tifold på sjarm og innhold. Og dette skal på ingen måte underslås: I Tampere spiste vi kanskje det beste måltidet vi noensinne har smakt! I den todelte baren/restauranten Villit ja Viinit/Kajo ble vi viljeløse ofre for innholdet i 10-12 små retter (vi mistet tellingen underveis) som blåste oss av banen i en smaksorgie så sjelden og oppfinnsom at Michelin-inspektørene snarest burde legge veien om det lille etablissementet – i alle fall om de fremdeles ønsker å representere det beste av det beste i Norden.
Og stjernekokken? En blyg, unnselig ung mann med skjegg og tatoveringer fra Lapland. En utdannet linjekokk ved en enkel kokkeskole i Finland, og som aldri har vært i nærheten av noen læretid hos en fransk stjernekokk. Rett og slett et lysende naturtalent, hvis kulinariske talent alene vil rettferdiggjøre en helgetur til Tampere. Om ikke det er finsk sisu, så vet ikke vi.
Har vi glemt noe da? Å ja – Harry, selvsagt! For det gir jo liksom en ekstra liten spiss til opplevelsen at vår trivelige sjåfør Harry rett og slett er Tamperes tidligere politimester. For er man full av sisu, er det fremdeles nok virkelyst igjen i kroppen selv lenge etter oppnådd pensjonsalder…
Tampere ligger en drøy times flytur med Air Baltic fra Oslo. Byen byr på det ypperste av sauna og sisu, og gir deg opplevelser du kanskje ikke visste at du savnet – men som du definitivt vil savne for resten av livet når du drar derfra igjen. Det er store ord, men så er de da også avfødt av store opplevelser.
Tampere fakta
Komme seg dit
Air Baltic har direkterute fra Oslo Gardermoen til Tampere.
Bo bra
Vi bodde på det flotte og sentrumsnære Lapland Hotels Arena, en del av Nokia Arena – anlegget som huset siste ishockey-VM. Burde vi vært overrasket over at rommet også huset en egen sauna? Nei, i alle fall ikke etter opplevelsene i verdens sauna-hovedstad.
laplandhotels.com
Spis godt
Dette er helt sant: Vi spiste det kanskje beste måltidet i vårt liv i den todelte baren/restauranten Villit ja Viinit/Kajo. Du kan ikke dra til Tampere uten å få med deg en matopplevelse i verdensklasse!
karojavintola.fi
Prøv også restaurant Näsinneula, en roterende restaurant på toppen av Nordens høyeste observasjonstårn med panoramautsikt over Tampere og landskapet rundt.
sarkanniemi.fi
Sauna
Tampere er verdens sauna-hovedstad, og selvsagt skal du ta del i sauna-kulturen. Her er tre gode alternativer:
Rauhaniemi sauna (offentlig): rauhaniemi.net
Serlachius spa (kunstmuseum og kunst-sauna): serlachius.fi
For en dypere opplevelse, kontakt sauna-sjamanene Matti og Juha: Saunakonkeli.com
Turistinfo
visittampere.fi/en