– Jeg spiller stortromme i 17. mai-toget her hvert år, smiler den blide skipperen på båten som har tatt oss hit.
– Med meg blir det 12 stykker i toget, akkurat passe i disse coronatider.
Det er flere ting som er akkurat passe ved Ona. Det er akkurat passe langt fra fastlandet, og fergeturen ut hit er en opplevelse i seg selv. Og det er akkurat passe langt fra det livet de fleste av oss lever til at et besøk her minner oss om at livet ikke alltid trenger å leves med gassen trykket helt i bånn.
Skuldrene senkes allerede ved innseilingen til den lune havnen ved fyret og småhusbebyggelsen. Her er en fredelig idyll som har tiltrukket seg mange opp gjennom årene – blant dem den svenske forfatteren Henning Mankell, som brukte sin gule skrivestue flittig gjennom mer enn 20 år før han gikk bort. Stedet testamenterte han til Forfatterforeningen, som låner det ut til sine forfattere med eller uten skrivesperre. Skjønt, er det mulig å ha skrivesperre i omgivelser som dette?
Vi slentrer rundt i småhusbebyggelsen med armene på ryggen. Jeg legger turen innom kaféen, som selger vafler, småkaker og strikketøy. I 10 minutter blir jeg stående ved disken og vente på å bli ekspedert, før innehaveren plutselig blir oppmerksom på at hun har en fremmed kunde. For meg gjør det ingenting å vente. Tvert imot, jeg nyter småpraten mellom de fastboende ved bordene i fulle drag. Det er bare å inhalere fredeligheten, og smake litt på minnene ved en senere tiltrengt anledning.
Til topps i fyret
Vi har fått låne nøkler, og låser oss inn i fyret etter en rusletur opp til øyas høyeste punkt: Onakalven. Ona Fyr ble bygget i 1865, og det 15 meter høye jerntårnet var arbeidsplass for trangbodde fyrvoktere helt frem til 1971, da fyret ble automatisert. Fremdeles er sengekammer og arbeidsplass bevart som et kulturminne her, og etter å ha tatt arbeidsmiljøet i tårnet i øyesyn er det virkelig å håpe at fyrvokterne fikk nyte sitt otium i litt romsligere omgivelser.
Romslig er i alle fall utsikten fra tårnet. Herfra har du et fantastisk rundskue over øya og havområdene rundt. Ikke til å undres over at Ona er et av de mest ettertraktede feriemålene i denne delen av landet. Noen har feriehus her, mens andre leier seg inn i private hjem eller også på Ona Havstuer. Sistnevnte er et anlegg på bryggekanten, med nyrenoverte leiligheter av høy kvalitet og restaurant og bar i første etasje. Leilighetene er tilgjengelige året rundt, men restauranten holder stengt utenom sommersesongen.
Ingebrigt Steen Jensen kalte sin bok om det å sette seg store, hårete mål for Ona Fyr. Som symbol har fyret sin uomtvistelige verdi.
Det har det sannelig som reisemål også.
Fakta
KOMME SEG DIT
Ferge fra Hollingen, 19 km vest for Molde, til Aukra. Kjør 10 km til Småge og sett igjen bilen. Ferge fra Småge stopper på Orten, Finnøya og Sandøya før du kommer frem til Ona. Det går daglig 4 ferger.
OM ONA FYR
Bygget i 1867, automatisert i 1971. Fremdeles et landemerke og kjent turistmål ved romsdalskysten.
OM ONA HAVSTUER
Hotelldrift med leiligheter gjennom hele året. Restauranten åpen i sommersesongen, men er tilgjengelig for forhåndsbestilte grupper året rundt.